גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף תעודות הסל תקוע; "קיים ארביטראז' רגולטורי שפוגע"

בפגישה עם "גלובס" מנסים אבנר חדד ובועז נגר, מנכ"לים משותפים בקסם תעודות סל, מה קורה בענף תעודות הסל ומדוע הם לא מצליחים לגייס כספים כבר תקופה ארוכה

בשנה האחרונה, כמעט מדי שבוע, אנו מתבשרים על גיוסים ערים בקרנות הנאמנות. הגיוסים התמקדו, עד לאחרונה, בעיקר בקרנות המתמחות באגרות חוב אולם בשבועות האחרונים החלה תזוזה של כספים גל לכיוון הקרנות הגמישות והמנייתיות. ענף קרנות הנאמנות מנהל כיום נכסים בהיקף שיא של כ-153 מיליארד שקל.

ענף תעודות הסל, מנגד, תקוע. תעודות הסל מנהלות כ-52 מיליארד שקל ולא מצליחות לגייס (נטו) כספים חדשים. בפגישה עם "גלובס" מנסים אבנר חדד ובועז נגר, מנכ"לים משותפים בקסם תעודות סל, מה קורה בענף תעודות הסל ומדוע הם לא מצליחים לגייס כספים כבר תקופה ארוכה.

- אז איזה מגמות אתם רואים בתעודות הסל לאחרונה? יש תזוזה של כספים לסחורות?

חדד: "רואים תזוזה של כספים לתעודות סל המתמחות בסחורות, אבל בקטן. יש איזשהו תהליך למידה. התעודות האלה תופסות יותר ויותר נפח, יש יותר ויותר מודעות לעניין הזה. אבל צריך לזכור שרוב הישראלים שמתעסקים עם זה לא עושים את זה באמצעות תעודות הסל".

"בסך הכל יש יותר ויותר מודעות לזה. מתחילת השנה גייסנו בתחום הסחורות כ-40 מיליון שקל. זה גורם שמאוד מייצב את התיק כך שסחורות צריכות להיות להערכתי בכל תיק, במשקל כזה או אחר".

- יש תופעה מאוד מעניינת בשוק. קרנות הנאמנות מצליחות לגייס הרבה כסף בשנה האחרונה ומנגד נראה שתעודות הסל נתקעו. איך אתם מסבירים את זה?

חדד: "נגעת בלב ליבו של העניין ממנו אנחנו מאוד מוטרדים בחודשים האחרונים. יש כל מיני סוגים של ארביטראז' ובארץ נוצר מה שאני מכנה ארביטראז' רגולטורי בין תעודות הסל. למה הכוונה? היום למשקיע לטווח הקצר כדאי הרבה יותר להחזיק קרן נאמנות, בתחום האג"ח. והיום כמעט כל הגיוסים הם לתחום האג"ח. בתחום האג"ח תחום תעודות הסל לא קיים, וזה משהו לא נתפס".

- איך זה קרה?

חדד: "כשאתה קונה תעודת סל אתה משלם עמלות מאוד גבוהות לבנק, נניח 0.5% על קניה ועוד 0.5% על מכירה. על קרנות נאמנות לא משלמים עמלת קניה ומכירה. יש פטור מהעמלה הזו. והיום יש שני גורמים מאוד משפיעים - התשואות ירדו לרמות מאוד נמוכות והמשקיעים חושבים לטווח הקצר, ולכן עמלות הקניה והמכירה מאוד מאוד משמעותיות. טווח הזמן הוא מאוד משמעותי מכיוון שתעודות הסל גובות דמי ניהול של 0.4% לערך לעומת כ-1% בקרנות כך שלטווח של כמה שנים כבר יותר כדאי להשקיע דרך תעודות הסל".

נגר: "יש פה כשל שוק. יש שני גורמים מאוד משמעותיים שמשפיעים - בתנאים של אי ודאות גבוהה אנשים מעדיפים להשקיע בטווח הקצר. הגורם השני - התשואות נפלו לריצפה ולכן כל מאית אחוז היא קריטית. במקום בו יש כשל שוק יש ארביטראז'".

"פצצה מתקתקת"

- ואם מישהו פועל לא דרך בנק ?

חדד: "זה מצמצם לו את הבעיה אבל לא פוטר אותה. המוסדיים, אגב, ממשיכים לפעול דרך תעודות הסל בחלקם מכיוון שהם אדישים לעמלות. היועצים בבנקים מבחינתם בצדק מייעצים ללקוחות לקנות קרנות נאמנות ולא תעודות סל בגלל העמלות האלה".

"ברגע שעל כל פעולה בתעודות המשקיע משלם עמלה גבוהה מאוד זה ממש לא כדאי לא להשקיע דרך תעודות הסל. בטווח הקצר יש הטבה מאוד בולטת לקרנות, בטווח הבינוני - משהו כמו שנה וחצי-שנתיים זה מתאזן ובטווח הארוך יש הטיה לטובת התעודות. כל זה בהנחה שהתשואה היא שווה והלקוח עושה רק 2-3 פעולות. ושוב, אסור לשכוח שאנחנו חיים בעולם של תשואות מאוד נמוכות והסתכלות לטווח קצר".

- איך הגענו למצב הזה ?

נגר: "זה התחיל מהעניין של דמי ההפצה. מזה שרצו לפצות את הבנקים דרך דמי ההפצה. בתחום המנייתי, אגב, יש הטיה דומה לטובת תעודת הסל מכיוון שדמי הניהול אצלנו הרבה יותר נמוכים מאשר הקרנות וגם שם אופק ההשקעה הרבה יותר רחוק בדרך כלל. ובמניות התנודתיות הרבה יותר גבוהה והתשואות בפוטנציה גם גבוהות יותר".

"הפתרון, אגב, נראה פשוט. אבל להגיע אליו זה לא פשוט. יש כמה הצעות על השולחן, ביניהן גם של זוהר גושן יו"ר הרשות לניירות ערך, אבל בינתיים הדברים תקועים. גושן מציע להשוות את התנאים והעמלות, הצעה פנטסטית שבעצם מנטרלת את העמלות משיקולי הקניה והמכירה. מי שמתנגד לזה כרגע כנראה זה בנק ישראל אולי בגלל שהם חוששים מהשפעות שונות על השוק. הבנקים עוד לא הביעו את דעתם אבל הם כמובן דואגים לעמלות ההפצה ולעמלות אחרות שלהם".

"יש כאן פצצה מתקתקת. המשבר הזה הציף הרבה מאוד בעיות, וזו אחת מהם. לקח זמן להבין שיש בעיה, וכעת כשהתשואות מאוד נמוכות זה מאוד ברור שיש בעיה, ומי שנפגע ממנה זה המשקיע הקטן. למוסדיים זה לא מזיז כל כך".

הבעיה, ללא ספק, קיימת ויש אפליה בין ענף הקרנות לתעודות הסל, ממנה נפגעים חלק מהלקוחות ש"נדחפים" על ידי היועצים בבנקים, ובצדק, לקרנות שם הם משלמים דמי ניהול גבוהים יותר שהרבה פעמים לא מוצדקים.

נשאלת השאלה איך חוסר שוויון ותחרות אמיתית בשוק לא צף ונפתר עד היום? תשובה אפשרית היא שכרגיל במקומותינו הרשויות פועלות לאט מדי ומאוחר מדי וגם הבעיה הזו תיפתר כנראה, אולי, כשהמגמות ישתנו. צריך לזכור גם שהחברות הגדולות בענף, כמו קסם, הן חלק מבתי השקעות גדולים (במקרה הזה - אקסלנס) שמנהלים גם קרנות נאמנות כך שתזוזה של כספים לתעודות הסל תבוא בחלקה לפחות על חשבון הקרנות שלהם.

[לאתר תעודות סל ו-ETF's]

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

היום ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר