גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שפטל על משפט דמיאניוק: "שמח שהנחלתי לממסד המשפטי מפלה כבדה"

עו"ד יורם שפטל: "יש לנו מערכת משפט שזיכוי עושה אותה חולה" ■ "בג"ץ רוצה לצייר את המערכת הפוליטית כולה כמושחתת, כדי לתת לגיטימציה לכך שכל ההחלטות יתקבלו בבג"ץ"

"מגיל 10 ידעתי שאני רוצה להיות עורך דין פלילי. עקבתי אחרי שמואל תמיר בגלל משפט קסטנר, שהדיו עוד התגלגלו, וקראתי את 'בית דין' על סמואל ליבוביץ' - זה היה גורם מכריע. אם כי גם רציתי להיות רופא. אבל בגיל 8-9 הייתי חולם בלילה שאני עושה פאשלות, ואנשים מתים - אז ויתרתי על הרעיון. רציתי גם להיות נער סיפון באונייה, ובפעם היחידה בחיי נכנעתי לאמי. אני מצטער עד היום".

כך מספר עו"ד יורם שפטל, מבכירי הפרקליטים הפליליים בישראל, בראיון ל"גלובס".

"התגייסתי, שירתי בתותחנים, רציתי חופש מהמדינה, ועבדתי כמשגיח בבית מסחר ענק של ארנקים במנצ'סטר", מספר שפטל. "בימי א', בשוק היהודי, היתה לי באסטה לארנקים סוג ב'. מדי פעם הייתי יוצא לגיחות לפריז, לספרד. וכשחזרתי, נרשמתי לפקולטות למשפטים בעברית ובתל-אביב. בחרתי בירושלים כי רציתי לחיות חיי קמפוס".

מעריץ של בגין

"למדתי אצל כל גדולי הדור", אומר שפטל, "וביניהם: אהרן ברק, יעקב נאמן, יצחק זמיר, יואל זוסמן, חיים כהן, רות גביזון, פרופ' קליין, פרופ' לבונטין והדיקאן פרופ' פלר. ברכילויות של הפקולטה, נאמן נחשב עילוי כמעט כמו ברק.

"לא היה לי יותר מדי זמן ללימודים, הייתי צריך לפרנס את עצמי. עבדתי כבוחן טפסים ומשגיח בטוטו. אחרי 3 שבועות השבתתי את המקום והקמתי ועד עובדים. מאז אני במריבה עם 'ידיעות אחרונות', שהעסק היה שייך להם, כי גרמתי להעלאת שכר של כמעט 100%. את המשא-ומתן ניהלתי מול המנכ"ל, דב יודקובסקי. כחוצפן לא קטן אמרתי לו: 'זהו זה, התקופה שבורגני כמוך יכול היה לנצל ולמצוץ את דמם של 500 סטודנטים - מתה, גם אם נצטרך לסגור את הטוטו לשנה'.

"שחקן הכדורגל שייע גלזר היה אחד מ-3 אלילי נעוריי, כי המקום היחיד שיכולת להכות באדומים היה מגרש הספורט. השניים האחרים: מנחם בגין ומאיר לנסקי. הלכתי לכל אסיפת בחירות של בגין בגוש דן מגיל 7, הרבה פעמים ברגל. איך התחיל? במקרה שיחקנו 'סימני דרך' בשכונה, וזה הוביל אותי לכיכר מוגרבי, להפגנה נגד הנסיגה מסיני, חורף 1956-1957. התקרבתי ושמעתי ומאד הרשים אותי. כמה שהתבגרתי, התענוג היה יותר גדול".

לנסקי ואני

"ייסדתי את הוועד הציבורי להגנת מאיר לנסקי", מספר שפטל, "וניסחתי עצומה שקוראת לשר הפנים להעניק לו אזרחות. לימים, שנת 1979, כשאני כבר עורך דין, פונה אליי לנסקי, בן 78, ומבקש ממני לפעול לחזרתו ארצה. אחרי שנה שהטלתי מצור על לשכת בורג, קיבלתי טלפון: השר מוכן שיבוא, חודש בשנה, בסטטוס של תייר. ביקשתי שיהיה מכתב. וזה התפרסם.

"בורג חזר בו מההסכמה. לשמחתי. כי היה לי מכתב ממנו אליי. והגשתי בג"ץ. על המקום, במעמד צד אחד, קיבלתי צו על-תנאי. כונסה ישיבת ממשלה מיוחדת, וזמיר, היועץ המשפטי, הסביר לממשלה שאין להם סיכוי בבג"ץ. זה היה ב-1980.

"ב-15 בפברואר 1981 הזמין אותי לנסקי כאורח אליו למיאמי. הוא ואשתו חיכו לי בשדה-התעופה. בביתו המתינו לנו 25 איש. חציים איטלקים, חציים יהודים. לנסקי כינס את הערב לרגל הזכייה בבג"ץ. הנוכחים ישבו בחצי גורן מסביב למסך הטלוויזיה הענק שבסלון, אז כבר היו להם, לאמריקאים, מסכי ענק. השתרר חושך בחדר. על המסך הופיעו כתוביות: בתפקיד לאקי לוצ'יאנו השחקן הזה והזה; בתפקיד באגסי סיגל זה וזה; ובתפקיד מייקל לסקר, שזה בעצם מאיר לנסקי, השחקן ההוא. הבנתי שזו סדרת טלוויזיה על האנשים שבחדר. אחד מהם עקץ את לנסקי: לא שמרת על השם שלך? וכולם צחקו. הבנתי שהם מתבוננים עליי, בוחנים אותי. ושתקתי. לא נפלתי בפח. עבורי זה שהוזמנתי לשם היתה המחמאה המקצועית הכי גדולה שקיבלתי".

הדיקטטורה של בג"ץ

"במסגרת הדיקטטורה של בג"ץ, רוצים לצייר את המערכת הפוליטית כולה כמושחתת, כלא ראויה לנהל את המדינה, על מנת לתת לגיטימציה לכך שכל ההחלטות יתקבלו שם", טוען שפטל. "זה לא מקרי שכל החונטות של הגנרלים בדרום אמריקה ב-200 השנים האחרונות מצדיקות את תפיסת השלטון במלחמה בשחיתות של פוליטיקאים.

"זו סיסמה מאד מסוכנת. נכון, רובם המכריע של הפוליטיקאים הם אנשים לא טובים, אבל כמו שאמר צ'רצ'יל: כל שיטה אחרת גרועה יותר. ובוודאי שיטה שבה 15 דיקטטורים, שנבחרים על-ידי 9 אנשים, ינהלו את המדינה".

לדבריו, "תוך 15 עד 20 שנה עלה אחוז ההרשעות מ-92% ל-99.9%. התפנית: מינויו של אהרן ברק לנשיא בית המשפט העליון. מה זה אומר? שזו מערכת משפט שזיכוי עושה אותה חולה. בקיץ 2005, בבנגקוק, פתחתי טלוויזיה, ופרקליט בריטי בכיר מתח בראיון ביקורת חריפה על הפרקליטות הבריטית, שבמשפטי המלך רק 44% מהתיקים הסתיימו בזיכוי.

"איך אני מסביר את הנתון בישראל? כי שני שלישים מהשופטים הם מהפרקליטות. הם משמשים כתובעים במאות ובאלפי משפטים, מתמנים לשופטים, למחרת יושבים במשפט פלילי. תוך 24 שעות הם צריכים לעשות סוויץ' מתובע לשופט. מי שהיה תובע כל חייו חייב תקופת צינון של 3 שנים עד שיישב בדין. התובעים הרי כולם חברים שלו. זה פשוט נורא".

- רצית להיות שופט בעצמך?

"אני לא דמות מתאימה. המקצוע היחיד שהייתי מפנטז עליו הוא קברניט ג'מבו, אבל אני לא מסוגל להיות טייס. לא אוהב שררה. אוהב מאבק אינטלקטואלי של היחיד, קרי הסנגור, מול המנגנון של המדינה, ואת היכולת לצאת מדי פעם עם היד על העליונה. ולכן אוהב לטעון, לחקור, להתווכח עם שופטים ותובעים. זה תפור עליי".

דמיאניוק - משפט של פעם בדור

בשנות ה-80 הגן שפטל על ג'ון דמיאניוק, שהורשע במחוזי כ"איוון האיום" ונידון למיתה - אך זוכה פה-אחד בעליון, באחד המשפטים המפורסמים והדרמטיים בתולדות המדינה.

לדברי שפטל, "ה'ניו-יורק טיימס' הגדיר את התיק של דמיאניוק כאחד מ-50 הזיכויים המשמעותיים במאה ה-20. אין לי ספק שלא אגיע לפסגה כזאת, זה משפט של פעם בדור. אני מאד שמח שהנחלתי לממסד המשפטי את המפלה הכבדה ביותר שנחל מעודו. אני מלא גאווה וסיפוק על כך".

- מהו לדעתך סוד ההצלחה שלך?

"בראש ובראשונה - מזל. והיכולת לנצל אותו. במשפט דמיאניוק לא היה עוזר לי כלום אם ברית-המועצות לא היתה קורסת. ולמה היא קרסה בזמן? כי השופט בדימוס דב איתן, שאמור היה להופיע אתי בערעור, קפץ 5 ימים לפני הערעור אל מותו מבניין בירושלים. דחו את המשפט בחצי שנה. בהלווייתו זרקו עלי חומצת רעל, איבדתי לכמה שנים טובות 90% מכושר הראייה בעין שמאל - והמשפט נדחה בשנה נוספת. ואז ברית-המועצות החלה לקרוס.

"בחלק הראשון של הערעור, מאי 1990, לא היו ראיות חדשות, אבל כבר ידעתי על קיומן. בספטמבר גיליתי את החומר, ובדצמבר קיבלתי קטעים ממנו. היה לי ברור שהנושא גמור והפרשה פוענחה".

- איפה תהיה בעוד 10 שנים?

"אני מקווה שאוכל לעסוק במקצוע. לא מתכוון לצאת לפנסיה. כל עוד אהיה מסוגל, אעבוד".

- מה היית אם לא הייתי עורך דין?

"כלום אחד גדול".

* הראיון המלא עם עו"ד יורם שפטל מתפרסם במהדורה המודפסת של "גלובס הערב".

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 6,630%: בעל השליטה בארית מוכר מניות בכ-400 מיליון שקל. מי הרוכשים?

צבי לוי מנצל את הזינוק העצום במניית החברה ומוכר 7% ממניות החברה • המכירה מתבצעת בהנחה של 8% על מחיר המניה ● לגלובס נודע כי הרוכשים הם משקיעים זרים גדולים, חברות הביטוח מנורה מבטחים והפניקס ובית ההשקעות מור

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; נובה זינקה במעל 8%, ארית תעשיות ירדה בכ-3%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.9% ● הדוח הרבעוני של TSMC הקפיץ את מניות השבבים ● החשש מהסלמה מול איראן לא הפריע אתמול לבורסה לכבוש שיאים חדשים ● היום יפורסם מדד המחירים לצרכן, הצפי - עלייה קלה ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט יורדים הבוקר

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

הובלת דשנים, כיל חיפה / צילום: יח''צ כיל

יצואני הדשנים חוששים: עד כמה אירופה תכיר במס הפחמן הישראלי?

ישראל הקדימה וקבעה מס פחמן לקראת כניסתו לתוקף של מס חדש שיחול על סחורות מיובאות באירופה לפי הפליטות שנוצרו בייצורן ● אך האיחוד טרם הכריע אם יכיר במס המקומי, ויצואני הדשנים עלולים לשלם פעמיים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

לראשונה השנה, וול סטריט סוגרת יומיים רצופים של ירידות; מיקרוסופט ומטא ירדו ב-2.5%

נאסד"ק ירד ב-1% ● מחזיקי אגרות החוב של אורקל תובעים את החברה ● הרשויות בסין הנחו את סוכני המכס לאסור על הכנסת שבבי ה-AI מסוג H200 של אנבידיה למדינה ● המכירות הקמעונאיות בארה"ב צמחו ב-0.6%, מעל לתחזיות ● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים ● מחירי הנפט עלו במעל 1% בעקבות הטלטלה המתפתחת באיראן

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

אוהד יאסין / צילום: Netanel tobias

הקידום המפתיע של הישראלי הבכיר במיקרוסופט העולמי

אוהד יאסין, המשמש כיום כסגן נשיא וחבר הנהלת מרכז הפיתוח במיקרוסופט ישראל, ינהל מאות עובדים בישראל וברחבי העולם, ויוביל פעילות אסטרטגית מול ממשלות וארגונים ריבוניים ● את התפקיד קיבל הבכיר הישראלי בין השאר על רקע התפקיד המרכזי שממלא מרכז הפיתוח בישראל בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית, ענן וסייבר

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את התחזיות. ומה היא צופה להמשך?

TSMC עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים זינקו בעקבות הדוחות של TSMC

הנאסד"ק עלה בכ-0.3% ● TSMC קפצה במעל 4% אחרי הדוחות, ומשכה עמה מעלה את אנבידיה, AMD וחברות נוספות בסקטור ● בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן סאקס מטפסים בעקבות פרסומי הדוחות ● מניית בלאקרוק מזנקת, לאחר שבית ההשקעות דיווח על שיא של נכסים מנוהלים, בגובה מעל 14 טריליון דולר ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט יורדים במעל 4%

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: AP/Jacquelyn Martin, Denes Erdos, רויטרס

סקר ענק קובע: זו המדינה שמחליפה את ארה"ב כמעצמה העולמית

סקר בקרב 21 מדינות מלמד כי סין בדרך להפוך למעצמה החזקה בעולם בגלל המדיניות של טראמפ ● נשיא דרום קוריאה לשעבר עשוי לעמוד בפני גזר דין מוות ● והמנהיג הוותיק ביותר באיחוד האירופי שעשוי לחטוף מכה בבחירות הקרובות ● זום גלובלי, מדור חדש 

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים / אילוסטרציה: Shutterstock

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים: 4 טריליון שקל

בכך הוכפלו כספי החוסכים בפנסיה ובגמל בתוך פחות מ-7 שנים ● החזרה הביתה: היקף החשיפה של המוסדיים לחו"ל ירד ל-22.6%, לאחר שכבר עמד על כמעט 27%

HAVAL H6 של GWM / צילום: יח''צ

קאמבק אירופי ל-GWM: שבעה דגמים חדשים ותחרות מול טוסון

GWM מתכננת חזרה לאירופה ולישראל עם מחירים אגרסיביים והנעות מגוונות ● דגמי קרוס־אובר חדשים מרחיבים את ההיצע בטווח 115–230 אלף שקל ● וגם: המעבר לחשמל בצי הממשלתי עדיין מדשדש ● השבוע בענף הרכב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

תגביר אכיפה? רשות שוק ההון מבקשת תוספת של 30% לתקציבה

הממונה על שוק ההון מבקש תוספת של כמעט שליש לתקציב עבור ביקורות ואכיפה, מאבק בהון שחור ועוד ● הרשות מפקחת על כ־3 טריליון שקל של הציבור, אך תקציבה עומד על כ־154 מיליון בלבד

חומרים: Shutterstock, AP/Jacquelyn Martin (עיבוד תמונה)

מי שמתעמר בפאוול - יש לו עסק איתם: סוחרי מניות המם מתייצבים להגנת יו"ר הפד

משקיעים פרטיים הפעילים במדיה החברתית לא מתכוונים לעבור לסדר היום על האשמות מצד הבית הלבן בדבר מעשים פליליים של הנגיד פאוול, שמטרתן כנראה להפעיל לחץ כדי להביא להפחתות ריבית נוספות ● כמי שבתקופתו דהר שוק המניות לשיאים, הוא זכה באהדתם לנצח

שליח של GetPackage / צילום: באדיבות GetPackage

באיזו עיר בארץ מזמינים הכי הרבה משלוחים, ומתי?

הערים המובילות בהיקף המשלוחים הן תל אביב עם 11.5%, חיפה עם 9.5% ופתח תקווה עם 7%, כך עולה מנתונים של חברת השליחויות Get Package המסכמים את שנת 2025● תקציב הפרסום בדיגיטל של הביטוח הלאומי עובר ל–Funia, וקרן אדמונד דה רוטשילד מעניקה פרסים בהיקף של כרבע מיליון שקל למעצבי אופנה ● אירועים ומינויים

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ

מחשש להסלמה: לופטהנזה החלה לבטל טיסות לישראל

קבוצת לופטהנזה הודיעה על המשך פעילותה בארץ במתכונת של טיסות יום בלבד, על רקע צפי מתחזק להסלמה ביטחונית - זאת כדי לאפשר לצוותי האוויר לשוב למדינות המוצא ללא לינה בישראל ● הניסיון מהמלחמה מראה: כאשר קבוצת לופטהנזה מחליטה לצמצם פעילות בארץ, חברות תעופה אירופיות נוטות ללכת בעקבותיה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"השד יצא מהבקבוק": האזהרה החדשה של וורן באפט

באפט תמיד הזהיר שמתקפה גרעינית או ביולוגית היא הסיכון הגדול ביותר ● עתה הוא מוצא הקבלה בתחום ה-AI וטען בראיון ל-CNBC כי חוסר ההבנה של מובילי התחום בנוגע לכיוון אליו הטכנולוגיה מתקדמת הוא מסוכן ● להמחשה בחר את דבריו איינשטיין בנוגע לאטום: "זה משנה הכול בעולם, פרט לאופן שבו אנשים חושבים"

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל פוקס / צילום: ההסתדרות

הסמנכ"ל החדש בחברת הבת של פוקס: הבן של ויזל

איתי ויזל ימונה לסמנכ"ל מכירות בחברת הבת איתי ברנדס ● בתחילת 2025 עוד עמד שכרו על כ-13 אלף שקל ובשנת 2028 הוא צפוי לעמוד על כ-28 אלף שקל