גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר עמותה נמצא אחראי כלפיה בגין עשיית שימוש שלא כדין בנכסיה

השופט יוסף שפירא חייב באופן אישי את הרב פנחס לוי, יו"ר עמותת "יעלה ויבוא" שנכנסה לפירוק, לשלם לה את כל הסכומים שהוצאו ממנה עקב התנהלותו הבלתי ראויה כדירקטור בה

"בקשה זו... מעלה את נושא הפיקוח על העמותות, ובמיוחד אלה הזוכות להקצבות מרשויות המדינה ונהנות מכספי ציבור. יחד עם זאת, קצרה היריעה מלחבוק את הבעיות והכשלים בניהול עמותות, ואין אף מקום לעשות הכללות. נציין רק כי בשנים האחרונות חל שיפור, ורשם העמותות יזם ויוזם בדיקות במטרה להביא את העמותות לתפקוד תקין".

כך פתח שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, יוסף שפירא, את דיונו בבקשתם של מפרק עמותת "יעלה ויבוא" ושל רשם העמותות לחייב את יו"ר העמותה, הרב פנחס לוי, באופן אישי, להשיב לעמותה שבפירוק את שווי הנכסים שהוצאו ממנה במסגרת התנהלותו הבלתי ראויה בניהולה.

מדובר בעמותה, אשר הרב לוי היה אחד ממייסדיה, ואשר במסגרת חקירות שונות שהתבצעו בה מטעם רשם העמותות ומטעם משרד הדתות, התגלו בה אי-סדרים כספיים שונים ומשונים.

אף שבפני השופט שפירא ניסה הרב לוי להטיל את האחריות על אדם אחר, וטען כי הוא עצמו לא היה דמות מרכזית בעמותה וכי הוא עסק בענייניה הרוחניים והחינוכיים, התברר כי לא אלה היו פני הדברים. הוכח כי במרבית שנות קיומה היה לוי מורשה החתימה בעמותה, לעתים לצד אנשים חסרי כל קשר אליה, ולעתים לצד בני משפחתו. לוי עצמו היה חתום על כל השיקים שנמשכו על-ידי העמותה.

אחריות אישית על נושא משרה בתאגיד

לוי חתם גם על כל הדו"חות הכספיים של העמותה, ובני משפחתו שימשו בצמתים הכלכליים החשובים שלה. חתניו היו חברי ועדת הביקורת. בתו שימשה כמנהלת החשבונות וכאשת הקשר עם רואה החשבון של העמותה, והיתה מבעלי השכר הגבוהים בה. בנו של לוי שימש מורשה חתימה בעמותה, ורעייתו עבדה בסניף הבנק בו נוהל חשבון העמותה.

בפני שפירא הוכח כי מחשבונה של העמותה שולמו פוליסות פרט של הרב לוי ושל רעייתו. "פוליסת פרט", היינו, פוליסה פרטית של מבוטח בחברת ביטוח, המיועדת לכל אדם המבקש לרכוש חיסכון והמשמשת כמעין תוכנית חיסכון. פוליסות אלה נפדו על-ידי הרב פנחס לוי ורעייתו, אך הכספים לא הושבו לעמותה. זאת חרף העובדה שרעייתו של לוי מעולם לא היתה בעלת תפקיד כלשהו בעמותה.

מפרק העמותה, עו"ד אמיר שושני, הוסיף והוכיח כי בתקופת כהונתו של הרב לוי כבעל תפקידים בעמותה נרשם ויתור על הלוואה בסך כ-300 אלף שקל, וזאת ללא כל הסבר מניח את הדעת, והועברו ממנה ללא תמורה נכסים כאלה ואחרים.

במהלך השנים התנהלו חקירות שונות, מטעם רשם העמותות ומטעם משרד הדתות, ובכולן עלו ממצאים דומים וחמורים. בין היתר עלה חשד ממשי לזיוף חתימות ומסמכים, ונקבע כי רישום פעולות חשבונאיות נעשה שלא כדין, כי לא בוצעו פעילויות על-פי מטרות העמותה, כי רישום הלוואות בין העמותה לעמותות קרובות לה נעשה באורח בלתי תקין, כי חברי ועד נמצאו כ"אנשי-קש" שמילאו אחר הוראותיו של הרב לוי ועוד ועוד. חגיגה.

לאור כל אלה, טענו המפרק ורשם העמותות, כי יש להפעיל את הוראת החוק המטילה אחריות אישית על נושא משרה בתאגיד, אשר השתמש שלא כהוגן בכסף או בנכס של התאגיד, או שבעת ניהולו נהג מתוך כוונה לרמות את נושיו.

בקבלו את הבקשה קבע השופט שפירא קביעות חמורות ביותר בנוגע להתנהלותו הקלוקלת של הרב לוי.

לצד טענתו, שנדחתה, שלפיה הוא כלל לא היה בעל תפקיד מרכזי בעמותה, טען הרב לוי כי התביעה התיישנה. לטענתו, מאחר שהליקויים שהתגלו החלו בשנת 1996 - הרי ההליך הנוכחי, שנפתח בשנת 2007, לוקה בהתיישנות.

שפירא דחה טענה זו. "האם חלה התיישנות במקרה של הליך חדלות פירעון כאשר מתמנה לתאגיד מפרק זמני או מפרק קבוע", הציג את הסוגיה בה היה עליו להכריע. על-פי החוק, כאשר עילת התובענה היא תרמית או הונאה מצד הנתבע - תתחיל תקופת ההתיישנות ביום שבו נודעה התרמית או ההונאה. כמו כן, כאשר נעלמו מן התובע העובדות המהוות את עילת התובענה, וזאת מסיבות שלא היו תלויות בו ושאף בזהירות סבירה לא יכול היה למנוע אותן - תתחיל תקופת ההתיישנות ביום שבו נודעו לתובע עובדות אלה.

"המפרק הינו זרועו הארוכה של בית המשפט, ולפיכך 'חף הוא מכל ידיעה אמיתית או קונסטרוקטיבית בדבר מעשיהם של נושאי משרה שסרחו'", אזכר שפירא. "לכאורה מינויו של בעל תפקיד מטעם בית משפט הינו, באורח ברור, מאורע הפותח את מירוץ ההתיישנות", הוסיף ואזכר. "יוצא אפוא שתחילת מירוץ ההתיישנות בתובענה של מפרק כנגד נושא משרה בתאגיד מתחדשת מיום מינויו", סיכם שפירא את אלה.

הוא הוסיף ואזכר את ההלכה שלפיה "שעה שמתעורר חשד אצל תובע ואף חשד בכוח (צריך היה לחשוד), ייחשב כ'קצה חוט' המתחיל את מירוץ ההתיישנות ומבטל את השעיית המירוץ", שעל-פי הוראות החוק האמורות.

פיזור תפקידים בין בני משפחה

משהוכח בפניו כי רק בשנת 2001 החל להתגלות "קצה חוט" בנוגע לאי-הסדרים עליהם התבססה הבקשה, קבע שפירא כי מאז לא חלפו 7 שנים, והתביעה לא התיישנה.

"הרב פנחס לוי היה נושא משרה בעמותות בתקופות כמפורט בדו"חות, ופעל באופן בלתי תקין תוך הפרת חובת האמון כלפיהן", אחז שפירא את השור (את הרב) בקרניו. "המשיב דאג להסוות את פעולותיו על-ידי פיזור תפקידים בין בני משפחתו", הוסיף.

הוא המשיך והתייחס לחובות האמון החלות על עובדי ציבור. "בידיו של אדם הופקד אינטרס של אחר, אשר על הפעלתו הוא אמון... קיים החשש כי כוח ללא פיקוח וריסון יביא לידי שימוש לרעה באותו כוח. מטרתם של כללי האמון היא, בין השאר, ליצור פיקוח ולהטיל ריסון על בעלי הכוח בהפעלתו של הכוח... בידי עובד הציבור הופקד כוח, וניתנה לו סמכות.

"השימוש בכוח זה והפעלתה של סמכות זו לא באים לשרת את ענייניו של עובד הציבור, אלא את האינטרסים שהכוח והסמכות באו להגשימם... רשימת המצבים, בהם קיימים יחסי אמון, אינה סגורה, והריהם מתקיימים 'במגוון רב של יחסים משפטיים'... אחד מאותם יחסים משפטיים הוא זה הקיים בין המנהל לבין החברה. המנהל שולט בחברה. הוא מנהל את ענייניה כלפי פנים וכלפי חוץ. כל אלה מחייבים כי בצד הכוח תעמוד אחריות, שכן כוח ללא אחריות סופו שרירות".

השבה ופיצוי

לאור דברים אלה, ולאור זאת שנקבע כי הרב לוי הפר את חובת האמון כלפי העמותה, ראה שפירא לעסוק בתרופה העומדת לעמותה. "הסעד צריך שיהלום את החובה, והתרופה צריכה להלום את ההפרה", אזכר. "המנהל חייב להעמיד לרשות החברה כל אותם כספים שהיא הפסידה כתוצאה צפויה מהפרת חובתו כלפיה", הוסיף ואזכר.

לדבריו, "ניתן לנקוט לעניין זה לשון 'השבה', אם כי המנהל אינו משיב מה שקיבל מהחברה, שכן לעתים כספי החברה מועברים ישירות לצד שלישי, בלא שהמנהל קיבל דבר. ניתן לנקוט לעניין זה לשון 'פיצוי', אם כי המנהל אינו מפצה את החברה על מעשה נזיקין שביצע כלפיה, אלא מביא לידי כך שיושבו לה כספים שהוציאה בגין הפרת חובת האמון שלו כלפיה", המשיך שפירא אודות ההלכה הרלבנטית.

"מר פנחס לוי הפעיל את כל העמותות הנ"ל כיו"ר העמותות וכמורשה חתימה, ואף העמיד 'אנשי-קש'... לסייע לו בהצגת מצג-שווא כי העמותות מתנהלות על-פי מינהל תקין, וכך יוכל לקבל הקצבות במליוני שקלים שהועברו לעמותות הנ"ל לאורך השנים", סיכם שפירא מתוך דו"ח רשם העמותות.

שפירא מצא את הרב לוי אחראי באופן אישי, וחייב אותו לשלם לעמותה את מלוא שוויים של הנכסים שניטלו ממנה בגינו שלא כדין. (פר"ק 4040/07).

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה, ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם, ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?