גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהגברת הראשונה תרד מהבמה

השאלה "מתי" לא פחות חשובה מהשאלה "מי" במקרה גליה מאור - תשאלו את רקפת

מה "היא" תעשה? שואלים במערכת הבנקאית. איך "היא" תסתדר עם ברודט? מתי "היא" תעזוב? ומעל הכל, מי יחליף אותה? "היא", כולם יודעים, היא הגברת הראשונה של הבנקאות הישראלית, מנכ"ל בנק לאומי מזה 15 שנים, גליה מאור.

ב-4 באוגוסט נפל דבר בלאומי. דוד ברודט נכנס לתפקיד היו"ר והחליף את איתן רף. 15 שנות זוגיות מופלאה בין רף למאור הגיעו בכך לסיומן, ומאור קיבלה פרטנר חדש. ברודט, שיחגוג עוד שבוע וחצי את יום הולדתו ה-66, הוא לשעבר ראש אגף תקציבים ומנכ"ל האוצר, וגם מי שעמד בראש ועדות ציבוריות, כשעל שמו רשומה אחת הרפורמות הגדולות במשק: ההפרדה בין בנקים להחזקותיהם הריאליות (ואי אפשר להתעלם מן האירוניה הטמונה בכך שבראש שנים מהבנקים הגדולים - דיסקונט ולאומי - עומדים היום אנשים שהובילו מהלכים לצמצום כוחם של הבנקים, וכפו עליהם למכור נכסים).

ברודט הוא אדם שקול, מחושב וזהיר. כבר בחודש הראשון שלו בתפקיד היו"ר הוא קיים סדרת דיונים על אסטרטגיית ההחזקות הריאליות של לאומי, ובחודש הבא יקיים דיונים על אסטרטגיית חו"ל. האם אדם כזה יאפשר לאירוע קריטי כמו החלפת מנכ"ל להתרחש ללא תכנון מוקדם? סביר שלא.

בשתי הפרישות האחרונות של מנכ"לים, צבי זיו בהפועלים וגיורא עופר בדיסקונט, ההודעה על הפרישה הגיעה מעכשיו לעכשיו והפתיעה את כולם. ברודט לא ייתן לדבר כזה לקרות בלאומי. אצלו זה יהיה סדור ומתוכנן.

לא נתפלא, אם כן, אם בקרוב יקיים ברודט שיחת "יחסינו לאן" עם מאור. ברודט יפתח ויסביר שגליה עושה עבודה מצוינת והוא מאוד ישמח אם היא תישאר בתפקיד המנכ"ל ככל שתחפוץ, אבל חובתו לבנק ואחריותו כיו"ר מחייבת אותו להביט קדימה. "עזיבת מנכ"ל היא אירוע שצריך להיערך לקראתו זמן רב מראש", יאמר לה ברודט. "כדאי שנשב ונחשוב ביחד איך ומתי אנחנו רוצים להוביל את התהליך. אם יש לך מחשבות על לוח זמנים, אשמח אם תשתפי אותי". בשלב הזה יתחיל התהליך להתגלגל, ובסופו יקבע מועד, גם אם רחוק מאוד. 2012 זו אפשרות ריאלית.

פרישה ב-2011 טובה לרוסק עמינח

שאלת ה"מתי", פיקנטית ככל שתהיה, משנית לשאלה ה"מי". התסריטים נגזרים מעיתוי החלפתה של מאור. אם זה יקרה במחצית הראשונה של 2011 אז רבים סיכוייה של המועמדת הפנימית, רקפת רוסק עמינח.

אחרי קדנציה מוצלחת של שבע שנים בתפקיד ראש החטיבה העסקית, אין בתוך הבנק אף אחד שיעמוד מולה. רוסק עמינח שאפתנית, היא רוצה בתפקיד המנכ"ל וראויה לו. כרגע אין מועמד חיצוני שמאפיל עליה, מאור תתמוך בה בכל הכוח, וכל עוד ברודט עדיין חדש יש הגיון רב בבחירת מועמד פנימי שיצמצם את אי הוודאות.

מצד שני, אפשר להניח שבתוך הדירקטוריון יהיו לרוסק עמינח כמה מתנגדים. לא יהיה מופרך לשער כי אהוד שפירא, קודמה בתפקיד והיום דירקטור, יבקש לבחון חלופות נוספות. אחת מהן יכולה להיות זאב נהרי. המשנה הבכיר למנכ"ל וממלא מקומה של מאור יגיע לגיל הפרישה במאי 2011, אבל גיל פרישה אינו גזירה משמיים. מאור, למשל, דילגה מעליו בקלילות. אם יציעו לנהרי לכהן כמנכ"ל לקדנציה אחת של שלוש שנים, האם הוא יסרב?

המתמודדים של 2012

פרישת מאור בשנת 2011 היא תסריט בסבירות נמוכה. מאור נהנית מתפקידה, היא מלאת אנרגיות ומתנהלת כאילו זו שנתה הראשונה בתפקיד. מדוע שתעזוב כל כך מוקדם? שנת 2012 היא מועד סביר יותר ובמקרה זה העיתוי מכריע, כי אז ייכנסו לזירה מתמודדים חדשים וראויים.

הנה שלושה מהם: מנכ"ל דיסקונט הפורש גיורא עופר, מנכ"ל כלל ביטוח שי טלמון, והמפקח היוצא על הבנקים רוני חזקיהו. שלושתם ותיקים, מנוסים, זוכים להערכה רבה, ולפחות שניים מהם רוצים להתמודד על התפקיד.

טלמון - אחרי שהיה החשב הכללי, ומאוחר יותר ראש חטיבה ומ"מ מנכ"ל בנק הפועלים, מבחינת טלמון ישנם רק שני תפקידים בכירים יותר: מנכ"ל הפועלים ומנכ"ל לאומי. מנכ"ל הפועלים תפוס עד הודעה חדשה, כך שעבור טלמון תפקיד מנכ"ל לאומי זו ההזדמנות האחרונה. כשיתפנה התפקיד, הוא יתמודד.

והנה עוד עובדה קטנה וחשובה: כשברודט היה ראש אגף תקציבים באוצר היו לו ארבעה סגנים : ניר גלעד, דוד מילגרום, דוד ברוך ושי טלמון. היחסים בין טלמון לברודט טובים גם היום, ושניהם מדברים "אוצרית" שוטפת.

חזקיהו - גם שאלת התמודדותו של רוני חזקיהו לא מוטלת בספק. כשנכנס לבנק ישראל חשב חזקיהו כי לא יחזור יותר למערכת הבנקאית. אבל הוא יוצא משם עטור תהילה, ובצדק, כמפקח הטוב ביותר שהיה כאן בדור האחרון. כולם שרים את שבחיו ועכשיו נותר לו רק למנף את הצלחתו. להיות יו"ר הוא לא רוצה עדיין, הוא מעדיף להיות מנכ"ל. בפועלים ובדיסקונט יש מנכ"ל חדש, ואת הצינון שלו יסיים חזקיהו בתחילת 2012. כך שאם מאור תעזוב בעיתוי שיאפשר לו, הוא יתמודד על לאומי.

עופר - מה שיעשה גיורא עופר הוא תעלומה. עופר הוא בוגר לאומי ופופולרי מאוד בבנק עד היום. אבל אחרי עשור כמנכ"ל דיסקונט עולה השאלה האם ירצה להתמודד? האם יש לו את האנרגיה הנדרשת להתחיל שוב תפקיד מנכ"ל?

והנה עוד אפשרות: קובי הבר, שממלא את תפקיד ראש החטיבה לכספים וכלכלה בלאומי מינואר 2009. הבר, ראש אגף התקציבים לשעבר, חוגג השבוע 42. הוא צעיר מאוד, אבל בשנת 2012 יסגור שלוש שנים בבנק, יותר מהפז"מ של סמדר ברבר צדיק כאשר נכנסה לתפקיד מנכ"ל הבינלאומי.

האם ברודט ירצה לדלג על פני דור שלם ולהזניק את הבר קדימה? או אולי הוא יעדיף למנות את הבר לראש החטיבה העסקית ולגדל אותו משם לתפקיד המנכ"ל אחרי הבא?

עוד כתבות

מטוס מעקב יוצא למשימה מנושאת המטוסים האמריקאית לינקולן / צילום: Reuters, US Navy

הרגע שבו מבצע החילוץ הדרמטי באיראן כמעט נכשל

מקורות אמריקאים סיפרו לרויטרס כיצד כוחות מיוחדים של צבא ארה"ב כמעט נתקעו על אדמת איראן, על ההחלטה הלא שגרתית שהתקבלה ועל מבצע ההטעיה בשטח

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: יוסף יהושע

הפתעה: מנכ"ל התעשייה האווירית ימונה ליו"ר

אחרי הפארסה במינוי יו"ר לתעשייה האווירית ופרישתו של המועמד האחרון סילבן שלום, סיכמו השרים ישראל כ"ץ ודוד אמסלם על המינוי המפתיע

בנגקוק, תיאלנד / צילום: Shutterstock

אפקט השמיים הסגורים: כרטיס לבנגקוק ב-2000 דולר לכיוון אחד ביום העצמאות

גלובס בדק כמה יעלה כרטיס טיסה בחברות התעופה הישראליות בשבוע של יום העצמאות ● מחירי הכרטיסים אמנם הכי זולים באל על אך היא טרם מאפשרת רכישה, ואילו המחירים בארקיע גבוהים משמעותית משתי המתחרות

מתי ייפתחו בתי הספר? / אילוסטרציה: Shutterstock

נתניהו קיבל את עמדת משרד החינוך: מיום ראשון - חזרה מדורגת ללימודים

כפי שפורסם ב-N12: המתווה של משרד החינוך יתבסס על חזרה הדרגתית לספסל הלימודים בשיטת "הקפסולות" • השר קיש בירך על עמדת רה"מ: "מאפשר חזרה מדורגת של מערכת החינוך לפעילות פרונטלית לאחר חג הפסח - הפעלת המתווה ליום ראשון הקרוב תהיה כפופה להערכת המצב של פיקוד העורף שתתקיים במוצאי החג"

מכלית בריטית במצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

חברת מחקר שלחה אנליסט למצרי הורמוז. מה הוא ראה?

חברת המחקר, שתרחיש אפוקליפטי שפרסמה הפיל רק לאחרונה את השווקים, מודיעה על מהלך לא שגרתי ● שלחה אנליסט למצרי הורמוז בשיא המלחמה, הנקודה שבה מתפתח משבר אנרגיה עולמי

מרץ, סטארמר, מקרון ומאלוני / צילום: AP-Evan Vucci, Kin Cheung, Sutterstock

באיטליה מתחילים להבין: זו דווקא כן המלחמה גם שלהם

בזמן שבוושינגטון ובטהרן מנהלים את המערכה, אירופה סופגת נזק כלכלי ● ראשת ממשלת איטליה היא הראשונה מבין מנהיגי המדינות הגדולות ביבשת שמגיעה לאזור המפרץ: "לא כדי להיות צופה מהצד" ● וגם: הסדקים הראשונים בחזית המאוחדת מול רוסיה

פרויקט של אאורה בנתניה. שיתוף פעולה עם מועדון חבר / צילום: evolve media

מבצעי הקבלנים בלמו את קריסת הביקוש, אך ההאטה בשוק המגורים מחריפה

מבט לעומק על התוצאות של חברות הבנייה למגורים מגלה שהגידול במכירות של חלק מהחברות מטעה ● איך השפיעו מגבלות בנק ישראל על מבצעי ה־80/20, ולמה מבצע הטרייד־אין של אב־גד לא הביא כמעט קונים? ● שלוש נקודות על מצב השוק

תחנת הכוח הגרעינית בבושהר / צילום: ap, Asgaripour Majid

"מספיק לפגוע רק בחלק": האיום של טראמפ מעביר את המלחמה לשלב הבא

האולטימטום האמריקאי מתקרב לפקיעה, והמסר ברור: פתיחת מצרי הורמוז - או מעבר לתקיפת תשתיות ● המשמעות עלולה להיות שיתוק כלכלי וצבאי באיראן ובמקביל הסלמה אזורית רחבה ● לכן, לדברי מומחה בנושא, "הפגיעה חייבת להיות נרחבת ומהירה - לא הדרגתית"

פיקוד העורף סורק בניין בפתח תקווה שנפגע מטיל איראני, 4 באפריל / צילום: ap, Maya Levin

איך הפכו פתח תקווה ורמת גן לנפגעות העיקריות של הטילים?

בשבועות האחרונים יותר ויותר טילים ושברי טילים נופלים בערי המרכז הסמוכות לת"א ● ראש עיריית רמת גן אף הכריז בשבת כי "האיראנים לצערנו לא יודעים לכוון", אך המציאות קצת יותר מורכבת ● וגם: למה למשטר האיראני יש אינטרס לכוון דווקא לבני ברק? ● שאלת השעה

רוברט אנטוקול, מייסד ומנכ''ל פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

בדרך למכירה או מהלך אחר? פלייטיקה בוחנת חלופות אסטרטגיות

לפי החברה, הדירקטוריון הקים ועדה מיוחדת שמורכבת רק מדירקטורים עצמאיים, שתבצע בחינה מקיפה של האפשרויות האסטרטגיות בפורטפוליו של פלייטיקה ותבדוק אפשרויות להציף ערך לבעלי המניות ● בנק מורגן סטנלי נשכר כיועץ פיננסי לוועדה

מתי ייפתחו בתי הספר? / אילוסטרציה: Shutterstock

האוצר דורש להאריך את חופשת הפסח בשל המלחמה, ארגוני המורים מתנגדים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מבקש לבטל את הלמידה מרחוק ולהוציא את התלמידים והמורים לחופשה של עד שלושה שבועות, תוך קיזוז הימים מהחופש הגדול ● במשרד החינוך ובארגוני המורים מתנגדים ● באוצר מזהירים מנזק של מעל מיליארד שקל בשבוע כתוצאה מלימודי הזום שמשאירים את הילדים בבית, ומאיימים בחקיקת בזק

הפגיעה במפעל אירוסול בפ''ת. בעיגול: רועי ברגיל, מנכ''ל הרוכשת, ולוריקס / צילום: AP- Zwigenberg Ohad, התעשייה האווירית

המנכ"ל שקנה את מפעל הרחפנים רגע לפני שנפגע מטיל: "מעז יכול לצאת מתוק"

ולוריקס הבורסאית דיווחה בשבוע שעבר על רכישת השליטה באירוסול הפרטית ● שיגור מאיראן שפגע במפעל זירז מבחינתה את המהלכים לקדם את האופרציה שתציע "מוצר ישראלי מקצה לקצה" ● מנכ"ל ולוריקס: "מרוץ החימוש האמיתי יחל עם תום המלחמות באיראן ובאוקראינה"

קרנות נאמנות / צילום: Shutterstock

הלהיט של קרנות הנאמנות מגלה: המשקיעים מהמרים על השקל

לפי ניתוח זרימת הכספים של מיטב, הציבור בורח מהתנודתיות אל האפיקים הסולידיים: קרנות כספיות ואג"ח מדינה ● פדיונות גדולים נרשמו בקרנות הסל על חו"ל לטובת קרנות מחקות על נכסים בישראל

נדב צפריר, מנכ''ל צ׳ק פוינט / צילום: מנש כהן

שנה ראשונה מתגמלת: מנכ"ל צ'ק פוינט קיבל 7.5 מיליון דולר

התגמול שקיבל מנכ"ל חברת הסייבר נדב צפריר מבוסס ברובו על רכיב הוני. בכירים נוספים תוגמלו במיליונים - בזמן שמניית צ'ק פוינט נחלשת מתחילת השנה ● מניית האב סקיוריטי צנחה ב־26% לאחר התפטרות מיידית של המנכ"ל ● וגם: מעל 70 אלף ימי התנדבות נרשמו לחניכי מכינות מאז תחילת המערכה ● אירועים ומינויים

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

לפי שווי של 56 מיליארד אירו: הרכישה החדשה של משקיע העל

חברת פרשינג סקוור של ביל אקמן הגישה הצעה לרכישת יוניברסל מיוזיק גרופ בעסקה שתתבצע במזומן ובמניות ● העסקה צפויה להיסגר עד סוף השנה, והחברה הממוזגת תירשם למסחר בוול סטריט

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

עם תאריך ושעה: טראמפ פרסם את הדד-ליין המדויק לאיראן

נשיא ארה"ב נקב במועד פקיעת האולטימטום לאיראן, ויו"ר הפרלמנט האיראני מוחמד באקר קאליבאף השיב: "כל האזור שלנו הולך להישרף כי אתה מתעקש לציית לפקודותיו של נתניהו" ● בכיר איראני: "מצר הורמוז יפתח רק אחרי הפיצוי על הנזקים"

רחפני FPV של חיזבאללה / צילום: דובר צה''ל

כך הצליח חיזבאללה להפוך את הרחפנים שלו לחסינים מפני יירוט

רחפני FPV של חיזבאללה, שעולים כ-500 דולר בלבד, משוגרים לעבר טנקים נגמשים וציוד הנדסי ישראלי על בסיס יומי בלבנון ● האתגר: אל כלי הנשק מחובר סיב אופטי שמספק לו הגנה מלאה מפני יירוט באמצעות שיבוש תקשורת ● מומחים מזהירים: "קלות ההכנה והשיגור מבשרת שהנשק הזה צפוי להיות נפוץ בשדה הקרב"

האי ח'ארג / צילום: Reuters, Science Photo Library

טראמפ מגביר לחץ ותוקף ב"אי הנפט" - אלה ההשלכות

12 שעות לדד ליין פיצוצים נשמעו ב"אי הנפט" ח'ארג, המכונה גם נקודת החנק, ואחראי על 90% מתפוקת הנפט ● התקיפות בוצעו נגד "עשרות" מטרות צבאיות ● מדובר בהגברת לחץ משמעותית על האיראנים

יוסי אבו , מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: ענבל מרמרי

נתיב נפט שיעקוף את הורמוז - דרך ישראל: החזון של יוסי אבו ליום שאחרי המלחמה

בזמן שמצר הורמוז הופך לנקודת חנק עולמית, מנכ"ל ניו מד אנרג'י יוסי אבו מזהה הזדמנות היסטורית בתוך המערכה מול איראן ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע משבר הגז חמור בהרבה מהטלטלה בנפט, ומשרטט חזון שבו ישראל הופכת ל"חלון לים התיכון" עבור האנרגיה מהמפרץ ● על ההשקעות הצפויות מערב הסעודית, השיחות שניהל בחדרים עם בכירים מצרים והסיכוי לנורמליזציה דרך צינורות הנפט

הגבלות על שימוש בדלק בבריטניה / צילום: Reuters, Jacob Hughes/Sipa USA

בעולם ערים מוחשכות ומכוניות מושבתות. איך חומקת ישראל ממשבר אנרגיה?

שורת ממשלות מזהירות ממחסור בדלק ובגז בעקבות סגירת הורמוז: "עלינו להתכונן לגרוע ולקוות לטוב" ● הנפגעות המרכזיות הן מדינות אסיה, אך אירופה צפויה להיכנס לסחרור מחירים ● בשטח החלו להיערך: באוסטרליה מציעים נסיעה חינם באוטובוסים כדי לצמצם שימוש ברכב, ובאירופה דורשים להטיל מס על רווחי חברות האנרגיה