גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהגברת הראשונה תרד מהבמה

השאלה "מתי" לא פחות חשובה מהשאלה "מי" במקרה גליה מאור - תשאלו את רקפת

מה "היא" תעשה? שואלים במערכת הבנקאית. איך "היא" תסתדר עם ברודט? מתי "היא" תעזוב? ומעל הכל, מי יחליף אותה? "היא", כולם יודעים, היא הגברת הראשונה של הבנקאות הישראלית, מנכ"ל בנק לאומי מזה 15 שנים, גליה מאור.

ב-4 באוגוסט נפל דבר בלאומי. דוד ברודט נכנס לתפקיד היו"ר והחליף את איתן רף. 15 שנות זוגיות מופלאה בין רף למאור הגיעו בכך לסיומן, ומאור קיבלה פרטנר חדש. ברודט, שיחגוג עוד שבוע וחצי את יום הולדתו ה-66, הוא לשעבר ראש אגף תקציבים ומנכ"ל האוצר, וגם מי שעמד בראש ועדות ציבוריות, כשעל שמו רשומה אחת הרפורמות הגדולות במשק: ההפרדה בין בנקים להחזקותיהם הריאליות (ואי אפשר להתעלם מן האירוניה הטמונה בכך שבראש שנים מהבנקים הגדולים - דיסקונט ולאומי - עומדים היום אנשים שהובילו מהלכים לצמצום כוחם של הבנקים, וכפו עליהם למכור נכסים).

ברודט הוא אדם שקול, מחושב וזהיר. כבר בחודש הראשון שלו בתפקיד היו"ר הוא קיים סדרת דיונים על אסטרטגיית ההחזקות הריאליות של לאומי, ובחודש הבא יקיים דיונים על אסטרטגיית חו"ל. האם אדם כזה יאפשר לאירוע קריטי כמו החלפת מנכ"ל להתרחש ללא תכנון מוקדם? סביר שלא.

בשתי הפרישות האחרונות של מנכ"לים, צבי זיו בהפועלים וגיורא עופר בדיסקונט, ההודעה על הפרישה הגיעה מעכשיו לעכשיו והפתיעה את כולם. ברודט לא ייתן לדבר כזה לקרות בלאומי. אצלו זה יהיה סדור ומתוכנן.

לא נתפלא, אם כן, אם בקרוב יקיים ברודט שיחת "יחסינו לאן" עם מאור. ברודט יפתח ויסביר שגליה עושה עבודה מצוינת והוא מאוד ישמח אם היא תישאר בתפקיד המנכ"ל ככל שתחפוץ, אבל חובתו לבנק ואחריותו כיו"ר מחייבת אותו להביט קדימה. "עזיבת מנכ"ל היא אירוע שצריך להיערך לקראתו זמן רב מראש", יאמר לה ברודט. "כדאי שנשב ונחשוב ביחד איך ומתי אנחנו רוצים להוביל את התהליך. אם יש לך מחשבות על לוח זמנים, אשמח אם תשתפי אותי". בשלב הזה יתחיל התהליך להתגלגל, ובסופו יקבע מועד, גם אם רחוק מאוד. 2012 זו אפשרות ריאלית.

פרישה ב-2011 טובה לרוסק עמינח

שאלת ה"מתי", פיקנטית ככל שתהיה, משנית לשאלה ה"מי". התסריטים נגזרים מעיתוי החלפתה של מאור. אם זה יקרה במחצית הראשונה של 2011 אז רבים סיכוייה של המועמדת הפנימית, רקפת רוסק עמינח.

אחרי קדנציה מוצלחת של שבע שנים בתפקיד ראש החטיבה העסקית, אין בתוך הבנק אף אחד שיעמוד מולה. רוסק עמינח שאפתנית, היא רוצה בתפקיד המנכ"ל וראויה לו. כרגע אין מועמד חיצוני שמאפיל עליה, מאור תתמוך בה בכל הכוח, וכל עוד ברודט עדיין חדש יש הגיון רב בבחירת מועמד פנימי שיצמצם את אי הוודאות.

מצד שני, אפשר להניח שבתוך הדירקטוריון יהיו לרוסק עמינח כמה מתנגדים. לא יהיה מופרך לשער כי אהוד שפירא, קודמה בתפקיד והיום דירקטור, יבקש לבחון חלופות נוספות. אחת מהן יכולה להיות זאב נהרי. המשנה הבכיר למנכ"ל וממלא מקומה של מאור יגיע לגיל הפרישה במאי 2011, אבל גיל פרישה אינו גזירה משמיים. מאור, למשל, דילגה מעליו בקלילות. אם יציעו לנהרי לכהן כמנכ"ל לקדנציה אחת של שלוש שנים, האם הוא יסרב?

המתמודדים של 2012

פרישת מאור בשנת 2011 היא תסריט בסבירות נמוכה. מאור נהנית מתפקידה, היא מלאת אנרגיות ומתנהלת כאילו זו שנתה הראשונה בתפקיד. מדוע שתעזוב כל כך מוקדם? שנת 2012 היא מועד סביר יותר ובמקרה זה העיתוי מכריע, כי אז ייכנסו לזירה מתמודדים חדשים וראויים.

הנה שלושה מהם: מנכ"ל דיסקונט הפורש גיורא עופר, מנכ"ל כלל ביטוח שי טלמון, והמפקח היוצא על הבנקים רוני חזקיהו. שלושתם ותיקים, מנוסים, זוכים להערכה רבה, ולפחות שניים מהם רוצים להתמודד על התפקיד.

טלמון - אחרי שהיה החשב הכללי, ומאוחר יותר ראש חטיבה ומ"מ מנכ"ל בנק הפועלים, מבחינת טלמון ישנם רק שני תפקידים בכירים יותר: מנכ"ל הפועלים ומנכ"ל לאומי. מנכ"ל הפועלים תפוס עד הודעה חדשה, כך שעבור טלמון תפקיד מנכ"ל לאומי זו ההזדמנות האחרונה. כשיתפנה התפקיד, הוא יתמודד.

והנה עוד עובדה קטנה וחשובה: כשברודט היה ראש אגף תקציבים באוצר היו לו ארבעה סגנים : ניר גלעד, דוד מילגרום, דוד ברוך ושי טלמון. היחסים בין טלמון לברודט טובים גם היום, ושניהם מדברים "אוצרית" שוטפת.

חזקיהו - גם שאלת התמודדותו של רוני חזקיהו לא מוטלת בספק. כשנכנס לבנק ישראל חשב חזקיהו כי לא יחזור יותר למערכת הבנקאית. אבל הוא יוצא משם עטור תהילה, ובצדק, כמפקח הטוב ביותר שהיה כאן בדור האחרון. כולם שרים את שבחיו ועכשיו נותר לו רק למנף את הצלחתו. להיות יו"ר הוא לא רוצה עדיין, הוא מעדיף להיות מנכ"ל. בפועלים ובדיסקונט יש מנכ"ל חדש, ואת הצינון שלו יסיים חזקיהו בתחילת 2012. כך שאם מאור תעזוב בעיתוי שיאפשר לו, הוא יתמודד על לאומי.

עופר - מה שיעשה גיורא עופר הוא תעלומה. עופר הוא בוגר לאומי ופופולרי מאוד בבנק עד היום. אבל אחרי עשור כמנכ"ל דיסקונט עולה השאלה האם ירצה להתמודד? האם יש לו את האנרגיה הנדרשת להתחיל שוב תפקיד מנכ"ל?

והנה עוד אפשרות: קובי הבר, שממלא את תפקיד ראש החטיבה לכספים וכלכלה בלאומי מינואר 2009. הבר, ראש אגף התקציבים לשעבר, חוגג השבוע 42. הוא צעיר מאוד, אבל בשנת 2012 יסגור שלוש שנים בבנק, יותר מהפז"מ של סמדר ברבר צדיק כאשר נכנסה לתפקיד מנכ"ל הבינלאומי.

האם ברודט ירצה לדלג על פני דור שלם ולהזניק את הבר קדימה? או אולי הוא יעדיף למנות את הבר לראש החטיבה העסקית ולגדל אותו משם לתפקיד המנכ"ל אחרי הבא?

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה