גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נוסעים קנו כרטיס טיסה יקר - אך נאלצו לשלם 1.5 אירו לכוס מים

תנאי לואו-קוסט גם בטיסות יקרות: כך קרה שהנוסעים לגרמניה שילמו לחברת ג'רמן ווינגס 600 דולר על כרטיס טיסה - ועוד 1.5 אירו על כל כוס מים ■ מי אחראי? תלוי את מי שואלים

התחרות בין חברות התעופה הזרות והציפייה של הצרכן הישראלי למחירים נמוכים בטיסות לאירופה הולידו תחרות מבורכת בין החברות, שמנסות בכל כוחן להוריד את מחיר הבסיס לכרטיס.

יש לא מעט מחירים אטרקטיביים, אבל יש גם מצבים הפוכים, כאלה שבהם משלמים הלקוחות מחיר של טיסה רגילה - אך מקבלים שירות של טיסת לואו-קוסט (או למעשה לא מקבלים שירות כלל).

שיטת הלואו-קוסט (Low Cost), שהתפתחה בעיקר בארה"ב ובאירופה בשנים האחרונות, מפחיתה את מחיר הבסיס לכרטיס, כאשר כל השירותים הנלווים לטיסה כרוכים בעלות משמעותית, החל מהפקדת מזוודה (בין 15 ל-40 דולר למזוודה) ועד רכישת משקאות ומזון בסכומים גבוהים משמעותית מהמחירים בנקודות המכירה על הקרקע.

ואולם, כאשר לקוח רוכש כרטיס טיסה זול מסוג זה, הוא יודע למה עליו לצפות וממה אינו צריך להתאכזב. לכן, לתרחיש הזה ודאי לא ציפו מאות נוסעים שביקשו להעביר את חג שמחת תורה בגרמניה, אשר שילמו על כרטיס יותר מ-500 דולר - מחיר גבוה שאינו משקף עסקת "לואו-קוסט" - ולתדהמתם נאלצו לשלם סכומי כסף גבוהים אפילו עבור שתייה במהלך הטיסה.

"החלטנו לנסוע לקלן ובחנו את האפשרויות שלנו דרך סוכנת הנסיעות הקבועה שלנו, שהיא סוכנת פרטית", סיפרה ל"גלובס" ענבל ביתאן מיבניאל. "בסופו של דבר ההצעה הטובה ביותר שקיבלנו היתה לקנות טיסת צ'רטר של חברת ג'רמן ווינגס (GermanWings) תמורת 550 דולר לכרטיס אחד ו-600 דולר לכרטיס השני".

ביתאן ובן-זוגה רכשו את הכרטיסים שהונפקו באמצעות חברת "חופש ותעופה" בתל-אביב, המשווקת מושבים על טיסות החברה.

"היינו לגמרי בשוק בטיסה", מספרת ביתאן, "שילמנו מחיר מאוד מכובד על הטיסה הזו, וכשביקשנו כוס מים ביקשו מאיתנו לשלם אירו וחצי עבור הזכות להרטיב את הגרון. מדובר בטיסה של 4.5 שעות, ואנשים היו המומים".

צוות האוויר, מספרים ביתאן ונוסעים אחרים בטיסות החברה איתם שוחחנו, הסביר לכולם בחיוך ובסבלנות כי החברה באופן מוכרז גובה תשלום עבור כל מזון ושתייה המוגשים במהלך הטיסה, בלי קשר למחיר הכרטיס ולגורם המנפיק אותו.

"היתה איתנו קבוצה שטסה לתערוכה בעיר, וגם הם היו פשוט המומים - אנשים ביקשו מים, וכשהגישו להם את המים מיד דרשו מהם תשלום. חלקם לא הבינו מה רוצים מהם ופשוט החזירו את הבקבוקים ונותרו צמאים כל הטיסה".

"זה לא ששילמנו 99 דולר והיה אפשר לטעון שיש צורך לגבות מאיתנו תשלום נוסף על כל דבר כדי להצדיק את עלות הטיסה", סיפר נוסע אחר ל"גלובס". "המחיר של הטיסה עמד על יותר מ-500 דולר כבר חודשיים לפני ההמראה, וזה המחיר שמרבית הנוסעים בטיסה שילמו".

במקרה זה הוזמנה הטיסה על-ידי איסתא, וגם כאן לא הוגדרה בשום שלב כטיסת לואו-קוסט (ולו רק בשל מחירה הגבוה).

לאחר שחזרו ארצה, כמה מהלקוחות על הטיסה יצרו קשר עם סוכני הנסיעות שלהם וביקשו להבין כיצד ייתכן ששילמו מחיר כה גבוה עבור טיסה ונאלצו לשלם סכומים גבוהים נוספים עבור משקאות בטיסה, מבלי שהדבר נאמר להם מראש.

התלונות שהגיעו לידי "גלובס" כוללות מספר סוכני נסיעות באזורים שונים בארץ ממספר חברות שונות.

מי אחראי?

בכל המקרים נאמר ללקוחות על-ידי הסוכנים כי הטיסה שווקה כטיסת צ'רטר ולא כטיסת לואו-קוסט, וכי לא נמסר על-ידי המשווק כי שירות משקאות אינו מוצע בטיסה.

"האחריות ליידע את הצרכן היא על מי שמוכר לו את הכרטיס - בין אם זו החברה או סוכן הנסיעות", מסבירה עו"ד סלעית קולר מהמחלקה המשפטית של המועצה הישראלית לצרכנות, שמוסיפה: " סוכן הנסיעות לא יכול להסתפק בכך שהצרכן מופנה לאתר האינטרנט של החברה ויטען שהוא לא ידע את הפרטים המהותיים של העסקה. חובתו היא לברר את הפרטים, ואם לא יעשה כן הוא עלול להיכשל ברשלנות בביצוע עבודתו ולהסתכן בביצוע עבירה על חוק הגנת הצרכן, מאחר והוא עלול להטעות את הצרכנים".

במילים אחרות, הגוף שלו משלם הצרכן את התשלום עבור החופשה הוא זה שאחראי לוודא כי הלקוח מודע לכל פרטי העסקה ולשירותים שמוצעים ושאינם מוצעים במסגרת הטיסה.

במועצה לצרכנות מודעים לנושא, ומסבירים כי המשבר בעולם התעופה גרם לחברות רבות להפחית את השירותים הניתנים ללקוחות במסגרת הטיסות. במועצה טוענים כי אין פסול בדבר, כל עוד הצרכן מודע בעת הרכישה לתנאים ולשירות שיקבל: "לא כל חברה שלא מספקת שירות מסוים בטיסה היא לואו-קוסט, ובכל מקרה השקיפות היא מילת המפתח".

"כיום, כאשר יש ריבוי גדול של סוגי כרטיסים בשוק, ולא ניתן להניח ששום פרט הוא מובן מאליו - על אחת כמה וכמה קיימת חובה על סוכנות הנסיעות לברר לפני המכירה מהו המוצר אותו היא מוכרת ולהסביר זאת לצרכני,ם בכדי שיוכלו לבחור האם לרכוש את המוצר, ואם כן - להתכונן טוב יותר לטיסה", אומרת קולר.

נושא יידוע הלקוחות בתנאי טיסה כבר הגיע לפתחו של בית המשפט, בדיון שהתקיים בתביעה כנגד משרד הנסיעות דיזנהויז-יוניתורס, בו קבע בית המשפט: "אחד היתרונות המרכזיים שבשימוש בשירותיה של סוכנות נסיעות גלום באפשרות להסתייע בידע המקצועי העומד לרשותה ובהיכרותה עם הגורמים השונים הפועלים בשוק. לא זו אף זו: מכוח מומחיותה נדרשת סוכנות הנסיעות לבצע בדיקות סבירות על מנת לוודא כי שירותי התיירות שהיא מוכרת הם ממשיים ותואמים את המובטח ללקוח".

במועצה לצרכנות מבהירים כי החוק קובע באופן ברור כי כל פרסום של "דיל" מצד סוכנות נסיעות או חברת תעופה חייב לפרט באופן ברור מה כלול במחיר המפורסם וכן מה העלויות של השירותים שניתן לרכוש ונפרד - ועליהם לעשות זאת באופן ברור ובולט. "כל מצב אחר", אומרים שם, "מהווה הטעיית צרכנים ולפיכך עבירה על החוק".

במועצה לצרכנות מפצירים בלקוחות לפנות אליהם על מנת שיוכלו לייצגם בבית משפט לתביעות קטנות כנגד החברה או סוכנות הנסיעות עבור הנזק שנגרם להם, ובמקביל טוענים כי הנושא ייבדק ובמקרה הצורך יועבר למשרד התמ"ת לצורך בחינה וטיפול בהיבטים הפליליים של התנהלות החברה או סוכני הנסיעות.

תגובות

* German Wings: בחברת התעופה, הנמצאת בבעלותה של לופטהנזה, אישרו כי גובים תשלום עבור השירותים - וגלגלו את האחריות לידיו של הזכיין המקומי: "זה נכון ומדויק לחלוטין שאנו מוכרים מזון ומשקאות על גבי המטוס", אמרה דוברת החברה בגרמניה השבוע בשיחה עם "גלובס". "כידוע, כל חברת לואו-קוסט ברחבי העולם פועלת בצורה זו: המודל של טיסות מוזלות מצריך זאת כדי לשמור על תעריפים נמוכים. אנו פועלים על-פי המוטו הברור והמוצהר: אתה משלם רק על מה שאתה רוצה".

לדברי החברה, ללקוחות המזמינים באתר מוצעת חבילה הכוללת משלוח פריט מטען אחד, מקום שמור על המטוס, ארוחה קלה ושתייה. "ג'רמן ווינגס מחייבת את כל סוכני הנסיעות והמשווקים המוכרים את טיסותיה לחשוף את כל האינפורמציה הרלבנטית בנושא שירותי הטיסה, וכמובן מפרטת עובדות אלה באתר האינטרנט שלה", לשון התגובה.

* חופש ותעופה: "חברת חופש ותעופה היא המשווק היחיד לסוכני התיירות בישראל של טיסות German Wings ואחראית למלא את המושבים בטיסות החברה (למעט נוסעים פרטיים בודדים המכרטסים את מקומותיהם ישירות באתר הבינלאומי של חברת הלואו-קוסט הגרמנית).

בשיחה עם "גלובס" הביע הבעלים גדעון בן-דורי פליאה נוכח הטענות: "הטסנו אלפי ישראלים בטיסות של החברה הזו. הטיסות יוצאות בזמן, המטוסים חדישים ומרווחים, וגם אני ומשפחתי משתמשים בשירותים של German Wings. מעולם לא נתקלתי בשום טענות". לדבריו, החברה מציעה ללקוחות המזמינים דרכה ישירות ואוצ'רים לאוכל ולשתייה על המטוס.

בתגובה לשאלה כיצד ייתכן שרבים מהנוסעים לא זכו לוואוצ'רים שכאלה וסוכני הנסיעות איתם שוחחנו לא היו מודעים לגביית תשלום משמעותי במטוס עבור שירותים בסיסיים, לרבות מים לשתייה בטיסה בת 4.5 שעות, הגיב בן-דורי: "מעולם לא נתקלנו בתלונות כאלה, אני לא מיתמם - באמת שאין לי מושג".

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין

נאסד"ק עולה ב-1.2% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים