גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנשים מעלים מידע אינטימי לפייסבוק בלי לחשוב על ההשלכות"

עו"ד יורם הכהן, יו"ר הרשות למשפט וטכנולוגיה, מצייר תמונה מטרידה של הפרטיות הרמוסה שלנו: "הפרנויה של הציבור מוצדקת - באמת יכולים לדעת איפה אנחנו בכל רגע נתון"

"כשהגעתי לפקולטה למשפטים באוניברסיטת ירושלים ב-1987 ונכנסתי לספרייה, הסתכלתי ימינה ושמאלה ואמרתי לעצמי 'לא יכול להיות שבמקצוע הזה אין מחשב'. אבל לא היה. לא הבנתי איך זה יכול להיות שאין שימוש במחשב, אין מידע למשפטנים על המחשבים, ומיד חשבתי על הרעיון להקים מאגר מידע ממוחשב של פסקי דין וחוקים למשפטנים. זה היה מתבקש בעיניי".

כך מספר בראיון ל"גלובס עו"ד יורם הכהן, המשמש כיו"ר הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע במשרד המשפטים מאז הקמתה בשנת 2006.

"הסטודנטים של היום לא יודעים על מה מדובר", הוא אומר, "להם יש את כל המידע באינטרנט ובמאגרים משפטיים ממוחשבים, אבל פעם היית הולך לספריית משפטים, מחפש מידע במפתחות לא נוחים, מדפדף המון עד שמצאת משהו, ובסוף מגלה שזה לא קשור למה שחיפשת. לא היתה יכולת לעשות חיפוש בטקסט, הכול היה מבוסס על מפתחות ידניים ועל עבודת נמלים קשה. אני לא קיבלתי את זה. הכרתי את עוצמת המחשבים בעניין הזה. כך נולד ה'תקדין', המאגר המשפטי הממוחשב הראשון, שיזמתי את הקמתו, עם חברת CDI.

"זה לא היה קל. היה לי רעיון, חזון, אבל הייתי צריך לשכנע קבוצת משתמשים, עורכי דין שהיו רגילים לפתוח ספרים ולדפדף בשביל כל דבר, לעבור להשתמש בטכנולוגיה. הם היו מאוד-מאוד שמרנים. אבל מהר מאוד הבנתי שכסטודנט למשפטים עשיתי מהפכה בהקשר של פרסום פסקי דין.

"כש'תקדין' יצא לאור פורסמו רק 28% מפסקי הדין של בית משפט העליון, שלא לדבר על גזר דין המוות שהיה לפסקי דין של ערכאות אחרות שלא פורסמו בכלל. אנחנו פרסמנו הכול בתקליטורים. זו היתה הפעם הראשונה שהבנתי את עוצמת הטכנולוגיה ביצירת מהפכות".

"ארנבת טכנולוגית וצב משפטי"

"לא עבדתי כעורך דין יום אחד בחיי", מספר הכהן, "המקצוע לא כל-כך מדבר אליי. כשעזבתי את CDI עבדתי זמן מה כמנכ"ל של מספר חברות, כיועץ פרטי בענייני אבטחת מידע, וכיו"ר של ועדות שעסקו בחקיקה בתחומי הטכנולוגיה והמשפט.

"ב-2005 שמעתי שעלה במשרד המשפטים רעיון להקים את הרשות למשפט וטכנולוגיה. החלטתי להתמודד על התפקיד, למרות שלא ידעתי בדיוק מה ייצא מזה. תמיד היה לי רצון להשתלב בפעילות ובעבודה ציבורית, וזה נשמע לי מתאים לרקע שלי, שהיה גם משפטי, גם טכנולוגי, וגם עסק בפרטיות ובהגנת מידע. ב-2006, לאחר ראיון בוועדת האיתור, נבחרתי לתפקיד.

"הרעיון המקורי להקמת הרשות למשפט וטכנולוגיה נבע ממחקר שעשו במשרד המשפטים בשנים 2004-2006, שניתח את ההתמודדות של המערכת המשפטית עם תופעות מעולם המחשבים. הם גילו שיש לנו פה מצב של ארנבת טכנולוגית וצב משפטי. הארנבת רצה נורא מהר, והצב הולך לאט, ואת הפער הזה ביניהם חייבים איכשהו לגשר. בסופו של דבר זה תמצית תפקידה של הרשות למשפט וטכנולוגיה".

"לא סתם גוגל מרוויחה כל-כך"

לדברי הכהן, "גוגל הוגדרה לא מזמן כ-The beta base of intentions - מאגר הכוונות. כשאתה גולש בגוגל אתה כותב על הדברים שמטרידים אותך, מעניינים אותך או מפחידים אותך, ואם המנוע הזה גם מסוגל לזהות את הבן אדם, כי יש לו תיבת Gmail או הוא חבר בפייסבוק, ועושים בזה גם שירותי מודיעין ומחפשים את המידע הזה, אז אפשר לנסות להבין מה האדם הולך לעשות. זה דומה לרעיון המוצג בסרט 'דו"ח מיוחד', שבו המדינה התיימרה לצפות מראש התנהגויות פליליות של אנשים, וגורם מבפנים עשה בכך שימוש לרעה. זה מפחיד.

"פגיעה בפרטיות זו פגיעה באוטונומיה של האדם שבסופו של דבר משנה את התנהגותו. כל יצור אנושי מתנהג אחרת אם רואים אותו. לא סתם גוגל מרוויחה כל-כך הרבה כסף. היא משנה לנו את ההתנהגות. אם עשיתי חיפוש על מכוניות והיא הציגה לי פרסומת וגרמה לי לרכוש מוצר שקשור למכוניות, אז היא שינתה לי את ההתנהגות. זה יכול להיות חיובי, אבל זה יכול להיות מאוד שלילי, במיוחד כשמדברים על ילדים.

"ברגע שילד חי תחת משטר שהוא יודע שכל הזמן עוקבים אחריו במוניטורים, האישיות שלו מתפתחת באופן שונה. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו שאלה חברתית: האם אנחנו רוצים שככה ילדינו יגדלו? זה לא טריוויאלי.

"גוגל גם מחדדת את השאלה סביב ה'זכות להישכח'. כל שביב מידע שמועלה לרשת היום ניתן לאחזור ובלתי ניתן למחיקה, וגם לא כל המידע הועלה על-ידי האדם עצמו.

"גוגל היא חברה מדהימה מבחינה טכנולוגית, והיום קשה לדמיין את חיינו בלי הכלים שהיא מציעה, אבל יש בידה עוצמה כלכלית והיקף מידע אודות אנשים, שמחייבים חשיבה מחדש לגבי הריכוז של כל המידע הזה בידי גוף אחד.

"המקרה של העימות בין גוגל לסין צריך להעלות סימני דאגה בפני כל אזרח חופשי, שכן פה מדובר כבר בחיי אדם, במקרה זה של מתנגדי המשטר".

"המידע בפייסבוק לעולם לא נמחק"

"אישרתי לבתי לפתוח חשבון בפייסבוק לפני מספר שבועות", מספר הכהן, "לאחר שהיתה האחרונה בכיתה שעדיין לא היה לה חשבון. יש בפייסבוק, לכאורה, מנגנונים לשלוט על הפרטיות ועל חשיפת המידע, אך הבעיה היא בכך שתפיסתם הבסיסית היא שכל המידע פתוח, אלא אם תסגור. מנגנון opt-out הוא רע מאוד, שכן רוב האנשים אינם משנים את הגדרות ברירת המחדל.

"רוב האנשים, וודאי ילדים, אינם מודעים למה נעשה במידע שהם מעלים. מאחר שמדובר במידע אינטימי, קשרי חברות, תחומי עניין, דעות פוליטיות ועוד - יהיו לכך השלכות ארוכות טווח. ילדים מתייחסים היום לתקשורת בפייסבוק כהמשך של השיחה בכיתה, ואינם ערים להבדל הנובע מהתיעוד ומההפצה.

"אנשים, גם מבוגרים, מעלים כל מיני דברים לאינטרנט ולפייסבוק בלי לחשוב על ההשלכות לטווח ארוך ועל כך שזה לעולם לא נמחק. היום זה כבר חודר ומשפיע על חיי היום-יום שלהם. זה לא נשאר במתחם הווירטואלי.

"דוגמה לכך היא מורה שהעלתה בפייסבוק תמונה שלה מחופשת לפיראט עם כוס בירה ביד. מעל היה כיתוב 'הפיראט השיכור'. בעקבות זאת לא קיבלו אותה לעבודה בבית-ספר. אנשים צריכים לשים לב מה הם מעלים לאינטרנט".

"אנחנו מתועדים בכל זמן נתון"

"לרובנו יש היום מעט מאוד פרטיות, כי אנחנו חיים בעולם שבו מידע על אנשים נאסף בכמויות מאוד גדולות, בוודאי בישראל שהיא מאוד טכנולוגית. חברות סלולר, כרטיסי אשראי, כביש 6 שמתעד לאיפה אתה נוסע - לכולן יש מידע עליך.

"אתה מתועד בכל זמן נתון. אתה קם בבוקר, מדליק את הנייד, שהוא עקרונית מכשיר איכון, קונה קפה בכרטיס האשראי, אז יודעים שאתה בבית-קפה, גולש באינטרנט, וברגע שאתה כותב מילת חיפוש בגוגל, יודעים לעשות פרופיל מדויק שלך, ולהראות לך פרסומות מסוג מסוים. הם לא מתעניינים בך כ'רועי', 'יעל' או בי כ'יורם', אלא כצרכן, אבל המרחק בין זה לבין לזהות אותי כיורם הוא אפסי.

"הפרנויה של הציבור מוצדקת. באמת יכולים לדעת איפה אנחנו בכל זמן נתון. זה ברור שלטכנולוגיות החדשות יש פוטנציאל הולך וגדל של פגיעה בפרטיות. בצד התועלת הרבה לאנושות, זה מייצר סיכון שחייבים לטפל בו, הן במישור הרגולטורי באמצעות חקיקה, רגולציה, הסדרה עצמית, והן במישור החינוכי - ילדים והורים חייבים להבין את ההשלכות וגם לנצל את היכולות הטכנולוגיות לשמור על הפרטיות.

"יש תחום הולך ומתפתח שהוא 'עיצוב לפרטיות' (privacy by design) ו'טכנולוגיות משפרות פרטיות' (privacy enhancing technologies). הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע מקדמת נושאים אלה באופן משמעותי, ביוזמות חקיקה ממשלתיות, ואנו נכנסים גם לתהליכים שקורים במגזר פרטי.

"מומחה לאבטחת מידע אומר שילדינו יסתכלו עלינו בהקשר של הגנת הפרטיות ושמירה על המידע, כמו שאנחנו מסתכלים על הורינו בנושא של זיהום ואיכות הסביבה.

"עדיין איננו מבינים את פוטנציאל הפגיעה העצום הנובע מכך שהמידע עלינו נצבר ומתועד בעשרות-אלפי מאגרים, אבל אם לא נתפוס את עצמנו בזמן, נהיה בעולם שבו הסוסים כבר ברחו מהאורווה".

* הראיון המלא עם עו"ד יורם הכהן מתפרסם במהדורה המודפסת של "גלובס הערב".

עוד כתבות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס