גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שמאל טוק

הסטארט-אפ של הבחירות הבאות: אלדד יניב וחבריו מתחילים את הקמפיין בקרב השמאל

במפלגה שפויה, הצעתה של ח"כ עינת וילף להזיז את תמונת יצחק רבין מחדר סיעת העבודה הייתה גוררת לכל הפחות נזיפה חמורה. בכל מפלגה נורמלית אחרת, שהיא לא מפלגת העבודה, היו מכנסים חבריה את המוסדות המתאימים ושוקלים צעד אקטיבי של הדחתה מהסיעה של מי שביקשה להצניע את זכרו של מנהיג העבודה, הרמטכ"ל, שר הביטחון וראש הממשלה מטעמה.

תארו לכם מה היה נשאר מח"כ מהליכוד שהיה מבקש להעלים את מורשת ז'בוטינסקי מהתודעה, או מה היה קורה לח"כ מקדימה שהיה מעז להתבטא נגד אריאל שרון. לראשון רובי ריבלין היה קורע את הצורה, והשני היה מגלה שאפילו במפלגה המאופקת שלו יודעים להסתער קדימה ולעשות "שמיכה".

אבל במפלגה שראשה עסוק בהישרדות ובלטאטא את העוזרת שהעסיק בניגוד לחוק, שחבריה עסוקים במלחמת ירושה ובסוגיה הנצחית - להישאר או לפרוש מהממשלה, למי יש זמן לזה? לו רק היה מכנס יו"ר העבודה, אהוד ברק, את הלשכה ומודיע שוילף אינה יכולה לייצג את העבודה בכנסת, אולי לראשונה היו מסכימים איתו בסיעה.

כרגע, מפלגת אנטי-טאלנט

למצביעי השמאל לא נותר אלא לבהות באימפוטנטיות שמגלה העבודה. נראה שאילו הבחירות היו נערכות היום, גם אם קלינטון היה עומד בראשה, היא לא הייתה עוברת את אחוז החסימה. גם מרצ, שסיימה מפקד שלא ממלא אפילו את אצטדיון בלומפילד, לא מסתמנת כפתרון ל-20 המנדטים שמסתובבים היום בין קדימה לחד"ש. השמאל הישראלי צמא לפלטפורמה חדשה שתיתן פייט לימין ובבוא היום גם תנצח אותו.

הריק הזה, הוואקום העצום שנוצר מהליכוד שמאלה, פותח חריץ למפלגות שמאל חדשות, שאליו תנסה להשתחל גם תנועת "השמאל הלאומי". בינתיים עובדת התנועה מתחת לרדאר. כרגע ה"שמאל הלאומי" הוא בעיקר וירטואלי, חי ובועט ברשתות החברתיות. עד היום נרשמו 400 אלף איש לתנועה בפייסבוק, אבל על-פי הערכות בכנסת, בשבועות הקרובים, איפשהו בתחילת נובמבר, צפויה התנועה להפוך באופן רשמי למפלגה. אולי יירשם שינוי קל בשם. עוד לא ברור. מיד אחר כך יחל הקמפיין. אפילו אסטרטג בכיר כבר יש, כזה שהביא כמה מפלגות להישגים נאים בבחירות.

רשימה סופית לכנסת עוד אין. כרגע, אלדד יניב, לשעבר יועצו הפוליטי של ברק, הוא הדמות הפוליטית הבכירה שמובילה את המפלגה, אבל זה לא אומר שהמצב לא ישתנה. חברי כנסת ושרים שנחשפו לפעילות של התנועה, מספרים שבשלב הזה מגדירים עצמם חברי התנועה כמפלגת אנטי-טאלנט. כמו שינוי בקדנציה הראשונה שלה. הם לא רוצים יו"ר שיהיה גדול יותר מהתנועה עצמה. עם זאת, יש מי שקיבל את הרושם שלא נשללת שום אפשרות.

אם טאלנט מסוים יתחבר לתנועה וזה נכון מבחינתם שיוביל אותה - הם ילכו על זה. במילים אחרות, יאיר לפיד או שלי יחימוביץ' יתקבלו בזרועות פתוחות. עד שיוחלט, חברי התנועה מקיימים מגעים עם דמויות מפתח. שרים שגילו עניין בפעילות יודעים לספר שהרשימה לכנסת תרכז סביב שולחן אחד אנשי עשייה מהמגזר הקיבוצי, מהסביבה הירוקה, מארגוני שמאל, נציגי מעסיקים ונציגי פועלים.

עם האבות המייסדים של התנועה, שכנראה ימשיכו להביט בה מחוץ למשכן הכנסת, נמנים הסופר גדי טאוב ומי שחיבר את המניפסט השמאלני שלה שמואל הספרי, עו"ד מוטי קריסטל מומחה לניהול מו"מ, אורי רמתי, שריכז את הקמפיין של עמיר פרץ מול שמעון פרס, מזכ"ל שלום עכשיו יריב אופנהיימר, יו"ר אגודת הסטודנטים בת"א שחר בוצר, איש הקיבוץ הארצי יעקב בכר, מפיק עצרות השמאל חמי סל, ובקרוב יחשפו את עצמן עוד שלוש-ארבע דמויות מרכזיות, חלקן מהגוורדיה הוותיקה של העבודה. הם לא יציגו מועמד לראשות ממשלה, לתפקיד שר ביטחון או לנשיא, גם לא מועמדות לניהול מפעל הפיס, אבל הם בטוחים שחברי כנסת שלהם יתאפיינו בסגנון חנין את יחימוביץ'.

בחוגי הבית שהם מקיימים הם מציגים סדר יום על בסיס חלוקת הארץ, יציאה מהשטחים, סיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני והפיכת החברה הישראלית ל"חברת מופת". תעדוף החינוך הציבורי על פני ביטחון, השקעה בתנועות נוער ובמערכת הבריאות.

חוגי הבית, דרך אגב, מתקיימים שלוש-ארבע פעמים בשבוע. יניב, טאוב וקריסטל הספיקו בשנה וחצי האחרונות לנוע בין קיבוץ דפנה לאילת, בין נאות סמדר לתל אביב. בדרך כלל החוגים מתקיימים בבתים פרטיים, לעתים בברים שכונתיים. הזמנות יש כבר עד סוף דצמבר.

עם הפנים לקיבוץ

על קהל היעד של התנועה אפשר ללמוד מהמאמצים שהיא משקיעה בתקשורת הקיבוצית. בשבועות האחרונים שופעת העיתונות הקיבוצית מאמרי תמיכה. הפתעה גדולה נרשמה כשבכר, מבכירי הקיבוץ הארצי, יצא בקול קורא לעזוב את המסגרות הישנות, העבודה ומרצ ולחבור ל"דבר הבא". גם בקרב הקהל הרוסי יש מי שמביע עניין בתנועה. בכנסת מספרים על סקרים פנימיים שערכו במפלגה החדשה שעל פיהם 20 אלף עולים חדשים שמגדירים את עצמם שמאל, מחפשים למי להצביע.

וגם קווי אופי למפלגה הצעירה כבר יש: כשהם מסתכלים אל מפלגת העבודה ואופן קבלת ההחלטות בה, הם כנראה הולכים הכי רחוק שאפשר: אין מוסדות, אין גופים פנים מפלגתיים. אין לשכה, אין ועידה, אין מרכז. גם דמי חבר אין. מה כן יש? פגישות שותפים ופגישות מייסדים.

על מנגנון הצבעה טרם הוחלט. החלטות מתקבלות כקולקטיב. הגרעין המצומצם מונה 170 איש. רק לפני כמה שבועות, מספר אחד מאנשי הגרעין הזה, נדרשו חברי התנועה לקבל החלטה האם לבחור בקמפיין נגטיבי או פוזיטיבי. 80 המשתתפים שהגיעו לפגישה על גג ביתו של יניב, קיבלו את ההחלטה. כרגע זו רוח התנועה. נמנעים מממסדיות.

מטה קטן, הרבה חיילים

בניגוד לתנועה החדשה-מרצ, השמאל הלאומי לא קם במשרד פרסום. המטה שלהם פועל מתוך סלון דירת רווקים בתל אביב. מזמינים פיצה ובירה ועובדים. פגישות השותפים מתקיימות על חומוס אצל יניב על הגג. אין אולמות, אין כנסים. המטה קטן, אבל יש לו לא מעט חיילים. במקום מזכ"ל ומנכ"ל יש רכזת חוגי בית, ורכז פעילות אינטרנט. כולם מתנדבים. מנהלת חלונות הראווה של אחת מרשתות האופנה המובילות, למשל, היא המפיקה. אחד ממתנדבי קמפיין אובמה מפיק את פעילות האינטרנט. ויש גם מערך גיוס תרומות. כרגע מרבית הכסף הוא מהון אישי.

ה"ביחד" הזה, צפוי לאפיין גם את פעילותם בכנסת. במפלגת השמאל הלאומי לא יהיו הצעות חוק פרטיות, למשל. רק סיעתיות, בדיוק כמו שהיה נהוג במפלגת העבודה עד 1992. כל הסיעה הייתה חתומה על כל הצעות החוק של חבריה. הרעיון הוא לא ליצור תחרות בתוך הסיעה, אלא לפעול למען המחנה, להגדלתו ולביצור מעמדו. ועוד משהו הם כנראה מתכוונים לקחת מהעבודה - את האות א' (המיוצגת ב"אמת"), שככל הנראה תייצג אותם בקלפי.

בשיחות סגורות עם חברי כנסת הודו אנשי התנועה שהשאיפה שלהם בבחירות הקרובות היא ארבעה עד עשרה מנדטים. אחרי שבבחירות 1996 ישראל הלכה לישון עם פרס וקמה עם נתניהו, למדו במערכת הפוליטית שמנצח מי שסוגר את הפער, לא זה שפתח אותו. בבחירות 2009 הוכיחה את זה לבני. נתניהו הוביל בסקרים, לבני ניצחה בנקודות. בתנועת השמאל החדשה בטוחים שגם אם ידשדשו בשלב הראשון, הגרף שלהם יעלה בדקה ה-90.

השמאל הלאומי

  1. הקמת התנועה: קיץ 2009
  2. הפיכתה למפלגה: נובמבר 2010
  3. שאיפה: 10-4 מנדטים בבחירות הקרובות
  4. רשימה לכנסת: עדיין אין
  5. מבנה מפלגתי: כרגע ללא מוסדות רשמיים
  6. מייסדים: אלדד יניב, שמואל הספרי, גדי טאוב, אורי רמתי, מוטי קריסטל
  7. קהל יעד: מצביעי מרכז-שמאל שנעים בין קדימה לחד"ש. יפנו גם לחברי קיבוצים ולקהל הרוסי.
  8. אג'נדה: חלוקת הארץ, יציאה מהשטחים, סיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני והפיכת החברה הישראלית ל"חברת מופת". תעדוף החינוך הציבורי על פני ביטחון, השקעה בתנועות נוער ובמערכת הבריאות
  9. פעילות עד כה: בעיקר ברשתות החברתיות ובחוגי בית. באחרונה יצאו בקמפיין המתבסס על סיסמת הבחירות של רבין

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו