גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יניב חברון: "רק בישראל צריך 125 משכורות כדי לקנות דירה"

מנהל מחלקת מאקרו באקסלנס: "אנחנו לא הראשונים ולא האחרונים שמחירי הדיור עלו אצלם בעשרות אחוזים בזמן קצר. אבל במערב זה הסתיים בירידת מחירים - מה יהיה אצלנו?"

"אנחנו לא המקום היחידי, לא הראשון ולא האחרון שבו מחירי הדיור עלו בעשרות אחוזים בטווח זמן קצר. ההבדל הוא שבמדינות המערב זה הסתיים בירידת מחירים - האם גם אצלנו?". כך אמר היום (ג') יניב חברון, מנהל מחלקת מאקרו ואסטרטגיה באקסלנס נשואה, בכנס המסים השנתי של פירמת רואי החשבון BDO זיו-האפט, שנערך במלון שרתון סיטי טאואר ברמת גן. אתר "גלובס" העביר את הכנס בשידור חי.

"הורדת הריבית הובילה להכפלה של מספר הדירות שנרכשו להשקעה, והעלאת הריבית בחודשים האחרונים עושה את העבודה. בנוסף, תשואת השכירות על ההשקעה במגמת ירידה בעקבות עליית המחירים, ולא בטוח שהמשקיעים החדשים יהנו מעליית שווי, ולא בטוח שהם יסתפקו בתשואה הנוכחית", הוסיף חברון. לדבריו, נרשם גידול משמעותי ברכישת דירות להשקעה, וניכר כי עלות המימון הנמוכה אצלנו העלתה את גודל המינוף של המשכנתאות.

לדבריו, "נדרשות 125 משכורות בישראל כדי לרכוש דירה. במערב מדובר על 50-60 - ומשהו צריך להתמתן. בנוסף, סך ההלוואות לדיור עלה פי 4 בתוך 4 שנים, ובנק ישראל חושש כי המשקיעים אינם מעריכים נכון את הסיכונים לכשתעלה הריבית".

בכנס היו אמורים להשתתף גם מנכ"ל משרד האוצר ,חיים שני, שביטל את השתתפותו ברגע האחרון בשל המו"מ הלילי המתיש מול ההסתדרות, ושר השיכון אריאל אטיאס, שביטל אף הוא את השתתפותו ברגע האחרון. ממשרדו נמסר: "השר אריאל אטיאס מסר כבר לפני מספר שבועות שלא יוכל להשתתף בכנס BDO-זיו האפט, בשל טקס שהיה מתוכנן להתקיים היום עם נשיא המדינה שמעון פרס. למארגני הכנס נמסר מפורשות כי השר לא ישתתף, אך הם בחרו כנראה להתעלם מהודעתו והכניסו את שמו לרשימת הדוברים, משיקוליהם הם".

"ברור שאטיאס לא בא לכאן, הסחבת הרי בכלל לא קשורה למשרד שלו", אמר חנן מור, יו"ר חברת הבנייה. "הבעיה היא שאין פה מנהיגות מול ריבוי משרדי הממשלה העוסקים בענף והרשויות המקומיות". מור הוסיף: "אין לנו מי שיעשה סדר בכל הבלאגן הזה. נשבר כבר לשמוע על משבר הנדל"ן ומהם הפתרונות. לדעתי הבעיה בכלל היא בעיית פתרונות דיור כללית ולאו דווקא דירות למגורים, וצריך להסתכל על זה כבעיה משולבת. למשבר הנדל"ן בארה"ב ולמתרחש אצלנו יש משהו אחד במשותף - פחד והיסטריה".

אורי לוי, מנכ"ל משותף בגינדי השקעות, אמר: "לדעתי אין בועת נדל"ן בישראל, כי יש לנו מערכת בנקאית מאוד חזקה שהקפידה על מתן משכנתאות מדוד. אני חושב שהנושא סביב המילה בועה הוא פשוט פערים בין ההיצע לבין הביקוש, וכרגע המדיניות הממשלתית היא שגויה. מנסים לטפל בצד הביקושים שלדעתי הוא טוב, במקום הבעיה הקשה של ההיצעים. הבעיה היא במרכז הארץ - לא חסרות קרקעות במרכז. הבעיות הן פשוט רגולטוריות - בעיה של מנגנון".

"אנחנו בגינדי עובדים מאות אלפי שעות על כל פרויקט", אמר לוי. "על גינדי ת"א העסקנו 40 אדריכלים, מאות אנשים ששקדו יומם ולילה על הפרסום, המיתוג והמיצוב של שכונת מגורים - זה הכל עבודה קשה".

עו"ד יעל זפיר-אביגדור, ראש מחלקת נדל"ן במשרד מ. זליגמן ושות', דיברה אף היא על הצעדים לקירור השוק והציעה "פתרון יצירתי מחוץ לקופסה". לדבריה, תמ"א 38 ותוכניות פינוי-בינוי הן בלתי כדאיות ולא מגדילות את ההיצע. "הפתרון שלי הוא הרחבת השימושים בחטיבות קרקע קיימת - עירוב השימושים בקרקעות ברובעי העסקים העירוניים בגוש דן. אם הרשויות יאפשרו את זה, אלפי רוכשים ושוכרים יוכלו לגור במרכז בעלות נורמלית".

חיים פרייליכמן, מנכ"ל בנק אגוד, אמר: "מלאי הדירות והתחלות הבנייה לא עונים על הביקושים. נרשמה בישראל עלייה של 22% במחירי הדירות בשנה האחרונה וב-30% בשנתיים האחרונות, ואנחנו גם רואים עלייה בביקושים ובין היתר להשקעה. מנתוני הלמ"ס ניתן לזהות מגמה שסוחבת אותנו כלפי מטה - זה התחיל בירידה תלולה לאורך השנים בהתחלות הבנייה, דרך עלייה חדה בביקושים והיעדר ההיצעים. הריביות הנמוכות מעודדות אף הן את הביקושים. עד סוף השנה אנחנו מעריכים כי בנק ישראל יעלה את הריבית ל-2.25% וזה ישפיע על משלמי המשכנתאות. המצב אכן השתפר מבחינת היכולת לקנות דירה ביחס לשכר הממוצע, אבל זה יכול להידרדר".

"המושג בועת נדל"ן, מושג שהגיע מארה"ב, נובע מדרך המימון", הוסיף פריליכמן. "נכון, יש פה מחירים גבוהים וחלק מהלווים יתקשו להחזיר את ההלוואה, ולכן יש שונות גדולה מאוד בשוק הדיור שלנו - בין ת"א לבין מחוץ לת"א, בסוגי הדיור ובעוד משתנים - ולכן אי אפשר להגיד 'בועה'. זה מורכב לדעתי". הוא הוסיף: "בהמשך אנחנו נראה המשך העלאות ריבית, לצד צעדי הריסון של בנק ישראל שימתנו את המשך עליית המחירים, ירידה בפעילות קבוצות הרכישה ועוד".

דני מרגלית: חשש למשבר 'תואם ארה"ב' בישראל

"הבעיה בשוק הנדל"ן היא לא במסים אלא במחסור בהיצע", אמר דני מרגלית, שותף מנהל ב-BDO. הוא התייחס גם להנחיות האחרונות של בנק ישראל בשוק המשכנתאות ואמר: "דיברו הרבה על בועת נדל"ן אבל הבעיה האמיתית היא לא החשש ממחירי הדירות אלא החשש שבישראל יפרוץ משבר 'תואם המשבר' שהיה - ועדיין קיים - בארה"ב, משבר שיעיב על המערכת הבנקאית. מעורבות בנק ישראל היא מבורכת גם אם לא ברור אם די בה. הקשר הברור בין שיעור הריבית לאטרקטיביות ההשקעה בנדל"ן ברור".

מנכ"ל אקסלנס, דוד ברוך, התייחס להיחלשות הדולר, שנפל בכ-7% מול השקל ב-4 החודשים האחרונים, ואמר: "רק אם המגזר שלי - המגזר המוסדי - ירכוש דולרים, רק אז נצליח לקזז את הנפילה של הדולר. הנגיד סטנלי פישר לא יכול לקנות דולרים לנצח".

עו"ד שרון גזית, ראש מחלקת חברות וטכנולוגיה במשרד מ. זליגמן ושות', דיברה על ההשלכות של ההצעה לתיקון חוק הפטנטים שעלתה לאחרונה על שולחן הממשלה. לדבריה, "אם תאושר ההצעה המדינה עלולה להבריח השקעות של חברות מקומיות ובינלאומיות שחוששות שהשקעותיהן יעברו לבעלות המדינה. ההצעה החדשה מהווה החמרה לרעת העובד או ממציא הפטנט שעלולים לספוג סחבת גדולה עד שההמצאה שלהם תאושר כפטנט, אם בכלל".

גזית הוסיפה כי "ההצעה עלולה להביא לבריחת מוחות מישראל, עיקור חדשנות ויצירתיות של עובדים, והרחקת חברות בינלאומיות מהשקעה בישראל".

שלמה מעוז: הייצוא - תרנגולת שמטילה ביצי זהב

שלמה מעוז, כלכלן ראשי באקסלנס נשואה, דיבר על החוק לעידוד השקעות הון ואמר: "חוק עידוד השקעות הון מביא לשיפור הצמיחה, תיעוש, פיזור התעשייה לפריפריה, פיצוי על שיעורי המס הגבוהים ביחס לעולם, פיצוי על המרחק מחו"ל וגיוס מוחות לישראל. כרגע, העלות של המסלולים של החוק היא 6 מיליארד שקל בהטבות מס, ועוד חצי מיליארד במסלול מענקים - וזה הרבה כסף".

לדברי מעוז, ועדה בינמשרדית בחנה השנה את השינויים במשק והצורך בתקין לחוק, והיא מקווה להשיג תמרוץ פעילות ולא השקעה, העלאת כושר התחרות מול העולם, העלאת ההשקעות בתעשיות העלית, עלייה בייצוא שירותים, הפחתה באי-השוויון בין המרכז לפריפריה ולהגדיל את הכדאיות של המפעלים, ביטול הטבות לחברות גדולות שידעו לנצל את החוק הקיים, ובסופו של דבר לפשט את החוק לעידוד השקעות.

לסיכום, מעוז אמר כי "בנק ישראל מתערב בשוק כדי לדאוג לרווחיות הייצוא . אסור לפגוע בתעשיית העלית שמהווה תרנגולת שמטילה ביצי זהב. המשך העמסת המס על עובדי הסקטור עלולה לפגוע בסוף מההכנסות המסים מסקטור זה. צריך לזכור שצריך רפורמה אדירה בארנונה ששוחקת עד דק".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות