גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר גיזה-זינגר-אבן מבהיר: "אין ג'ונגל בתחום הערכות השווי"

הביקורת הרבה שספגו חברות הערכת השווי בעקבות המשבר העולמי, לא מרשימה במיוחד את יחיאל אבן ■ "ההסתכלות בדיעבד היא תמיד יותר קלה, ואין מאה אחוז דיוק"

חברת גיזה-זינגר-אבן מזוהה בעיקר עם תחום של הערכות שווי. ואכן, רוב הכותרות והאזכורים להם זוכים שם נוגעים לעבודות והערכות שווי שהיא מייצרת לחלק גדול מהחברות בשוק ההון.

במשבר האחרון ספגו הערכות השווי השונות, ביניהן אלו של גיזה-זינגר-אבן, לא מעט ביקורת על כך שבדיעבד התגלו כשגויות. ביקורת זו התעצמה והובילה את רשות ניירות ערך להיכנס לעובי הקורה, ולבחון אפשרות לפקח על מעריכי השווי באמצעות חקיקה.

האם בחברה מרגישים מאוימים מהאפשרות הזאת? יחיאל אבן, ממייסדי גיזה-זינגר-אבן, לא נראה כמי שמתרגש מהידוק הרגולציה. "אנחנו בעד רגולציה", הוא מצהיר. "אנחנו חושבים שזה דבר חשוב, ופה במשרד התחלנו כבר לפני שנה וחצי בהקמת מחלקה מקצועית שלא מבצעת עבודות, אלא עוסקת בקביעת נהלי התקשרות, ביצוע עבודות ובדיקת התהליכים".

- מה בדיוק עושה מחלקה כזו?

"זו מחלקה שהולכת וגדלה עם העלייה בהיקפי הפעילות, והיא עצמאית ויכולה לעצור עבודות אם הן לא מבוצעות לפי הקריטריונים שנקבעו. יש לנו נהלים מאוד מסודרים. הרשות מנסה ליישם רגולציה כל הזמן, ועושה זאת לאורך השנים, היא לא התעוררה פתאום, וככה צריך להיות".

- אתה לא חושב שהאמינות של הערכות השווי פחתה לאור המשבר האחרון, בו רבות מהן התגלו כמנופחות?

"צריך לזכור שאת הערכות השווי בודקים בדיעבד, והמטרה שלי היא ליצור מצב בו הכול ייעשה בצורה נאותה, מסודרת ולמנוע כמה שיותר טעויות. אני מניח שמאה אחוז דיוק בעבודות אף פעם לא יהיה, והשאיפה היא להגדיל את היכולות ורמת הדיוק שלהן. ההסתכלות בדיעבד היא תמיד יותר קלה ואפשר לראות דברים שלא התממשו, כי אלה בכל זאת אומדנים".

אבן גם דוחה את הטענות לפיהן התחרות המתפתחת בשוק הערכות השווי הובילה לירידה באיכות העבודות, בניסיון לרצות את החברות שמזמינות את העבודה וגם משלמות עליה. "אני לא מכיר יותר מדי חברות מעריכי שווי מתחרות, אבל אלה שאני מכיר הן מקצועיות עם אנשים ראויים. אין בתחום הזה ג'ונגל, כי גם החברות המזמינות את העבודה בוחנות טוב מי הן רוצות לקחת כדי לקבל מוצר ראוי שעובר את כל השלבים בצורה מסודרת", הוא אומר.

"לחברות יש אחריות כמו של המעריך לגבי המידע הניתן, ויש להן אחריות לא פחותה בכל עבודה המסתובבת בשוק. הן צריכות לעמוד אחרי כל הנתונים שהן מפרסמות, ואני לא נתקלתי בלחץ באף אחת מהחברות".

- ובכל זאת, מה השתנה בפעילות הערכות השווי אצלכם בעקבות המשבר?

"אנחנו משפרים כל הזמן את המחלקה המקצועית שהוקמה, ומיישמים כללים לשיפור. אנחנו מנסים להגדיל את רמת הדיוק והאיכות של הדברים שאנחנו עושים. אם פעם הסתמכנו על יועצים חיצוניים, בעיקר בחו"ל, שנותנים הערכות שלהם, היום או שאנחנו עושים בדיקה בעצמנו לוודא שהדברים נעשו בצורה הנכונה, או שלוקחים יועצים ומקבלים דעה על דברים שאחרים עשו. כך אנחנו מקווים שרמת הדיוק תתקרב למאה אחוז, אבל דיוק של מאה אחוז לעולם לא יהיה".

ליווי לאלוביץ' ועזריאלי

לאבן חשוב להדגיש שלמרות התדמית, פעילות הערכות השווי אינה הפעילות המרכזית של הפירמה. לדבריו, זו מהווה רק כ-30% מנפח הפעילות, כשתחומי העיסוק של המשרד כוללים כיום גם ליווי וייעוץ עסקי-כלכלי לחברות בתהליכי דירוג וגיוס הון, הנפקות, מימון פרויקטים ותשתיות לאומיות, רגולציה וחשבונאות. בסך הכל מועסקים כיום בחברה כ-65 עובדים.

גיזה-זינגר-אבן הייתה מעורבת השנה במספר עסקאות מרכזיות ביניהן ליווי קבוצת יורוקום של שאול אלוביץ' ברכישת השליטה בבזק, הנפקת מניות עזריאלי בבורסה, והמיזוג של רבוע כחול ודור אלון. כעת, עם כניסתן של תקנות ועדת חודק לשוק, צפויה גם גיזה-זינגר-אבן לפתח פעילות של מתן שירותי אנליזה למשקיעים מוסדיים, לצורך השתתפותם בהנפקות אג"ח.

"אנחנו כל הזמן מחפשים איך להתרחב ולהתקדם", אומר אבן. "אנחנו רוצים גם לפתוח משרד בערים נוספות בארץ, כמו מודל של משרדי עו"ד".

- מה לגבי פעילות בחו"ל?

"התחלנו לבחון בתחילת המשבר כניסה לטריטוריות אחרות, כמו המזרח הרחוק ומזרח אירופה. אנחנו רוצים להיות שם ובוחנים את הנושא. בהתפתחות לחו"ל אנחנו מכוונים בעיקר למדינות מתפתחות שאמורות לפעול על פי הכללים החשבונאיים, אבל חסרות את היכולות, בין אם זה במזרח הרחוק, או במדינות אפריקה ומזרח אירופה, שם מתחילה שוב התעוררות בחלק מהמדינות".

אבן, בן 61, הוא העובד המבוגר ביותר כיום בחברה. הוא סיים קריירה צבאית בגיל 40, כשהשתחרר מחיל האוויר, וחבר ליוסי זינגר, להקמת משרד הייעוץ זינגר-אבן. לפני כשבע שנים התמזגו השניים עם משרד הייעוץ גיזה, ויצרו את אחת מחברות הייעוץ העסקי המרכזיות בשוק. בהמשך פרש זינגר מהשותפות, וכבר יותר משנתיים הוא מכהן כמנכ"ל קבוצת גרנית הכרמל, של דוד עזריאלי.

למרות יותר מ-20 שנות פעילות בשוק הייעוץ העסקי-כלכלי, הברק והלהט בעיניו של אבן כשהוא מספר על פעילות החברה, עדיין נמצאים שם במלוא עוצמתם. אבן מעיד על עצמו כי הוא נהנה מכל תחום בו הוא עוסק במסגרת העבודה במשרד, ואין לו כוונה ללכת בדרכו של שותפו לשעבר, זינגר. "אני מגיע למשרד כל בוקר קצת אחרי שבע, פותח את המשרד, מכין קפה ומתחיל לעבוד. כמובן שכל אחד בתחומו מקבל החלטות, אבל אני רוצה להיות מעורב בכל דבר שאני יכול".

"החיתום לא מהווה ניגוד עניינים, זה מקובל בעולם"

אחת מהפעילויות החדשות שמפתחים בגיזה-זינגר-אבן היא פעילות חיתום. החברה הקימה לפני שנה חברת חיתום, בראשה עומד היום אורי רובין, שכיהן בעבר כמנכ"ל חברת החיתום של אקסלנס-נשואה.

הקמת פעילות החיתום עוררה לא מעט ביקורת בשוק ההון, בשל פוטנציאל ניגוד העניינים. הטענות הן כי הקמת פעילות החיתום מכניסה את החברה למצב של ניגוד עניינים עם פעילות הערכות השווי, כשבעוד האינטרס של גופי החיתום הוא לדאוג לטובת החברה, ולגייס עבורה כסף לפי השווי הגבוה ביותר האפשרי, פעילות הערכת השווי שמתבצעת במשרד אמורה להיות אובייקטיבית.

אבן מכיר כמובן את הביקורת ולא מתרגש ממנה: "אין אצלנו ניגוד עניינים בפעילות החיתום, ופעילות שכזו מקובלת מאוד בעולם. הכוונה שלנו היא להיות בין ארבעת החתמים המובילים בשוק, אבל אנחנו לא הולכים לעסוק בחיתום ברכישת מניות, אלא להעניק ערך מוסף בידע, ביכולות ובהבנת שוק ההון, זו תהיה התרומה העיקרית שלנו בשוק הזה".

- איך תטפלו בפוטנציאל ניגוד העניינים?

"מינינו בחברת החיתום דירקטוריון עצמאי, עם דירקטורים מובילים בשוק דוגמת עמי סגיס, ד"ר שולמית זוטא (לשעבר מרשות ני"ע), ומאיר שני שעבד בתפקידים בכירים בקבוצת כלל. נכתבו נהלים שחייבים לעבור בכל הנפקה אותה נבצע, שידאגו שלא יהיו ניגודי עניינים".

עוד כתבות

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מציאות הפוכה / צילום: Shutterstock

אם תסתכלו על הנתונים האלה תקבלו רושם שונה לחלוטין על מה שעומד לקרות בשווקים

בזמן שמחירי המניות מאותתים על צפי להורדת ריבית, תשואת השיא באג"ח הממשלתיות משקפת תחזית הפוכה ● בשוק הסחורות הבהלה לזהב שוברת שיאים, תרחיש השמור לחששות מפני גלישה למיתון, בעוד שהנפט משדר עסקים כרגיל ● אז מה ההסבר לנתונים הסותרים לכאורה, וכיצד ניתן להרוויח מכך

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל