גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מותגים שהם חברים - בפייסבוק

המדיה החברתית והתפתחות כלים מחקריים מקוונים יצרו קונספט מנצח במחקרי שוק

אם עד עתה ידעו החוקרים האתנוגרפיים לפתח שיטות ודרכים כדי לצפות בצרכנים בעת שהם פועלים בזירה הקמעונאית, הרי שעתה מעמיד לרשותנו העולם המקוון שפע של אמצעים לתעד, ללמוד ולזהות תובנות של צרכנים על-פי דפוסי ההתנהגות שלהם בזירה האינטרנטית.

התחום המקוון הוא עשיר יותר במידע מאשר התחום הפיזי, מאחר שניתן לעקוב בו אחר שיחות והתקשרויות טקסט ספונטניות של גולשים בזמן אמיתי.

עקב כך מעריכים כי אנחנו נמצאים בעיצומו של תהליך ברור, שעיקרו פיתוח אסטרטגיה שיווקית על-ידי דור חדש של מקצוענים, המשתמשים בכלים ומודלים חדשים כדי למקסם ולהבין את ההשפעה האמיתית של המדיה הדיגיטלית על ההתנהגות הצרכנית.

אחת התובנות העדכניות ביותר שזוהו במסגרת מחקרים אתנוגרפיים מקוונים היא כי קופונים ומבצעי מכירות מהווים אמנם אמצעי יעיל למשוך קונים, אבל אינם יכולים לשמש כבסיס לבניית אסטרטגיה עסקית.

המרכיב האינטראקטיבי באינטרנט הביא לידי זיהוי של תובנה נוספת, הבאה לידי ביטוי במעורבות הולכת וגוברת בקביעת האסטרטגיה השיווקית של התאגיד על-ידי הצרכנים.

המחקר האתנוגרפי, שעד תקופת האינטרנט המתקדם התבסס על קשר פסיבי עם הצרכן, הופך בכך לאינטראקטיבי, ומאפשר לרשתות קמעונאיות לייצר "טריגרים" שיניעו את הצרכנים להגיב ולהביע את דעתם.

גישה זו, שהיא בפועל גירסה חדשה לשאלון שקווין רוברטס רואה בו כאמור את הרעה החולה של מחקרי השוק, עשויה להפוך לכלי המעקב והתיעוד העיקרי של המחקרים האתנוגרפיים.

אך העולם המקוון מייצג גם סכנות, ובמיוחד המדיה החברתית לסוגיה, והתאגידים והרשתות הקמעונאיות משתלבים בו במהירות ולעתים גם בפזיזות. חברות, תאגידים ורשתות קמעונאיות המציגים את עצמם במדיה זו צריכים לפתח אסטרטגיות ייחודיות, ולהבין כי מדיה זו יצרה מצב לפיו מיליארדי "חוקרים אתנוגרפיים" בוחנים ומתעדים את ההתנהלות שלהם על-פי ההתבטאויות של עובדיהם ולקוחותיהם במדיה החברתית.

מגמה זו מחייבת את ההנהלות לתת חבל ארוך יותר לעובדיהן, לאפשר להם "להוציא קיטור" ולבחון את התגובות וההתייחסויות של ציבור הצרכנים.

מעקב ותיעוד התכנים, המופיעים באתרי החברות במדיה החברתית, מאפשרים לזהות פערים בין המותג כפי שהוא נתפש על-ידי מנהלי החברה לבין הדרך שבה הוא נתפש אצל העובדים, ציבור הלקוחות והצרכנים.

אחת התוצאות של מגמה זו היא עלייה בהיקף הפרסום בעולם המקוון, שהגיע השנה ל-12% מכלל הפרסום בעולם, ועל-פי התחזית יגיע בתוך 3 שנים ל-17% ולהיקף כספי של 100 מיליארד דולר בשנה.

אך נתונים אלה מטעים, מאחר שהם משקפים היקפי פרסום גדולים יותר במחירי פרסום נמוכים יותר מאשר במדיה המסורתית - טלוויזיה, רדיו, שילוט חוצות וכדומה.

פרופ' דאגלס רושקוף, מרצה ללימודי מדיה באוניברסיטת NYU שבניו-יורק ובניו-סקול, מציג את השילוב המנצח בין המחקר האתנוגרפי לבין איסוף נתונים, ומביא כדוגמה את רשת האופנה GAP, שבשלב מסוים איבדה את דרכה כאשר קיבלה החלטה לעבור למיקור חוץ של עיצוב הבגדים שלה, בהסתמך על תוצאות של מחקר באמצעות קבוצות מיקוד, במקום על מחקרים אתנוגרפיים המתעדים את התנהגות הצרכנים בחנויות הרשת בזמן אמיתי.

רושקוף אומר כי ההצלחה של הרשתות H&M וזארה נובעת מהיכולת שלהן להתחבר ברמה הקרובה ביותר האפשרית אל הלקוחות, לקבל מהם משוב בזמן אמיתי, ולהגיב ביעילות ובמהירות.

מחקרים אלה הביאו לפיתוח של מערכות ייעודיות ויעילות להזמנות מספקים, למעקב בזמן אמיתי אחר המלאי, ולהקמה של מערכות הפצה שאפשרו להם להציג כמעט מדי שבוע קולקציה חדשה.

הקונספט המנצח הוא על כן השילוב בין מערכות מחשוב לאיסוף נתונים על המלאי בחנויות בזמן אמיתי, יחד עם הבנת הצרכים המשתנים של קהלי היעד, הנאספים ומנותחים באמצעות תצפיות פסיביות ואינטראקטיביות במסגרת מחקרים אתנוגרפיים.

על-פי גישה זו יכולים מנהלי הרשתות הקמעונאיות לדעת בכל זמן נתון מהם המוצרים המניבים ביותר הנחטפים מהמדפים, כאשר המחקר האתנוגרפי גם מציג בפניהם את הסיבה לכך. האתגר האמיתי הוא לשכלל את השילוב בין שתי שיטות אלה, ולצמצם עד כמה שניתן את הפער בין התובנות המתקבלות מהמחקרים האתנוגרפיים לבין העובדות המתקבלות מאיסוף הנתונים.

רשת שתצליח להגיע למצב של זהות מוחלטת בין נתוני המכירות בזמן אמיתי לבין ניתוח הסיבות שהביאו לכך, תוכל לפרוץ ולהוביל את התחום שבו היא פועלת.

רושקוף אומר כי תנאי בסיסי להצלחה של תהליכים כאלה הוא ביכולת של מנהלי התאגידים והרשתות ללמוד להתעלם מהדעות והגישות שלהם, ולהעדיף את דעותיהם וגישתם של "אנשים שאינם כמותם", שבסופו של דבר הם קהל היעד.

המגבלה העיקרית של קבוצות מיקוד על-פי רושקוף היא, שרשתות רבות סבורות שבכך הן יוצרות קשר הדוק עם הלקוחות, אך בפועל המשתתפים בקבוצות אלה אינם מסוגלים לתת תשובות אמיתיות לבעיות המוצגות בפניהם.

גישה זו, המעדיפה את מחקרי העומק האתנוגרפיים, תופסת לה עתה מקום חשוב בתהליכי קבלת החלטות וגיבוש אסטרטגיה בחברת אינטל. רושקוף מאמין כי ניתן באמצעותה לתת ערך מוסף של ממש לחברות כמו IBM, HP ואחרות.

הכותב הוא יועץ לשיווק. www.trends-news.com

עוד כתבות

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה מזנקת למרות הירידה במכירות

מגמה מעורבת באירופה ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● רבעון שני רצוף של ירידה במכירות טסלה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות