גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מותגים שהם חברים - בפייסבוק

המדיה החברתית והתפתחות כלים מחקריים מקוונים יצרו קונספט מנצח במחקרי שוק

אם עד עתה ידעו החוקרים האתנוגרפיים לפתח שיטות ודרכים כדי לצפות בצרכנים בעת שהם פועלים בזירה הקמעונאית, הרי שעתה מעמיד לרשותנו העולם המקוון שפע של אמצעים לתעד, ללמוד ולזהות תובנות של צרכנים על-פי דפוסי ההתנהגות שלהם בזירה האינטרנטית.

התחום המקוון הוא עשיר יותר במידע מאשר התחום הפיזי, מאחר שניתן לעקוב בו אחר שיחות והתקשרויות טקסט ספונטניות של גולשים בזמן אמיתי.

עקב כך מעריכים כי אנחנו נמצאים בעיצומו של תהליך ברור, שעיקרו פיתוח אסטרטגיה שיווקית על-ידי דור חדש של מקצוענים, המשתמשים בכלים ומודלים חדשים כדי למקסם ולהבין את ההשפעה האמיתית של המדיה הדיגיטלית על ההתנהגות הצרכנית.

אחת התובנות העדכניות ביותר שזוהו במסגרת מחקרים אתנוגרפיים מקוונים היא כי קופונים ומבצעי מכירות מהווים אמנם אמצעי יעיל למשוך קונים, אבל אינם יכולים לשמש כבסיס לבניית אסטרטגיה עסקית.

המרכיב האינטראקטיבי באינטרנט הביא לידי זיהוי של תובנה נוספת, הבאה לידי ביטוי במעורבות הולכת וגוברת בקביעת האסטרטגיה השיווקית של התאגיד על-ידי הצרכנים.

המחקר האתנוגרפי, שעד תקופת האינטרנט המתקדם התבסס על קשר פסיבי עם הצרכן, הופך בכך לאינטראקטיבי, ומאפשר לרשתות קמעונאיות לייצר "טריגרים" שיניעו את הצרכנים להגיב ולהביע את דעתם.

גישה זו, שהיא בפועל גירסה חדשה לשאלון שקווין רוברטס רואה בו כאמור את הרעה החולה של מחקרי השוק, עשויה להפוך לכלי המעקב והתיעוד העיקרי של המחקרים האתנוגרפיים.

אך העולם המקוון מייצג גם סכנות, ובמיוחד המדיה החברתית לסוגיה, והתאגידים והרשתות הקמעונאיות משתלבים בו במהירות ולעתים גם בפזיזות. חברות, תאגידים ורשתות קמעונאיות המציגים את עצמם במדיה זו צריכים לפתח אסטרטגיות ייחודיות, ולהבין כי מדיה זו יצרה מצב לפיו מיליארדי "חוקרים אתנוגרפיים" בוחנים ומתעדים את ההתנהלות שלהם על-פי ההתבטאויות של עובדיהם ולקוחותיהם במדיה החברתית.

מגמה זו מחייבת את ההנהלות לתת חבל ארוך יותר לעובדיהן, לאפשר להם "להוציא קיטור" ולבחון את התגובות וההתייחסויות של ציבור הצרכנים.

מעקב ותיעוד התכנים, המופיעים באתרי החברות במדיה החברתית, מאפשרים לזהות פערים בין המותג כפי שהוא נתפש על-ידי מנהלי החברה לבין הדרך שבה הוא נתפש אצל העובדים, ציבור הלקוחות והצרכנים.

אחת התוצאות של מגמה זו היא עלייה בהיקף הפרסום בעולם המקוון, שהגיע השנה ל-12% מכלל הפרסום בעולם, ועל-פי התחזית יגיע בתוך 3 שנים ל-17% ולהיקף כספי של 100 מיליארד דולר בשנה.

אך נתונים אלה מטעים, מאחר שהם משקפים היקפי פרסום גדולים יותר במחירי פרסום נמוכים יותר מאשר במדיה המסורתית - טלוויזיה, רדיו, שילוט חוצות וכדומה.

פרופ' דאגלס רושקוף, מרצה ללימודי מדיה באוניברסיטת NYU שבניו-יורק ובניו-סקול, מציג את השילוב המנצח בין המחקר האתנוגרפי לבין איסוף נתונים, ומביא כדוגמה את רשת האופנה GAP, שבשלב מסוים איבדה את דרכה כאשר קיבלה החלטה לעבור למיקור חוץ של עיצוב הבגדים שלה, בהסתמך על תוצאות של מחקר באמצעות קבוצות מיקוד, במקום על מחקרים אתנוגרפיים המתעדים את התנהגות הצרכנים בחנויות הרשת בזמן אמיתי.

רושקוף אומר כי ההצלחה של הרשתות H&M וזארה נובעת מהיכולת שלהן להתחבר ברמה הקרובה ביותר האפשרית אל הלקוחות, לקבל מהם משוב בזמן אמיתי, ולהגיב ביעילות ובמהירות.

מחקרים אלה הביאו לפיתוח של מערכות ייעודיות ויעילות להזמנות מספקים, למעקב בזמן אמיתי אחר המלאי, ולהקמה של מערכות הפצה שאפשרו להם להציג כמעט מדי שבוע קולקציה חדשה.

הקונספט המנצח הוא על כן השילוב בין מערכות מחשוב לאיסוף נתונים על המלאי בחנויות בזמן אמיתי, יחד עם הבנת הצרכים המשתנים של קהלי היעד, הנאספים ומנותחים באמצעות תצפיות פסיביות ואינטראקטיביות במסגרת מחקרים אתנוגרפיים.

על-פי גישה זו יכולים מנהלי הרשתות הקמעונאיות לדעת בכל זמן נתון מהם המוצרים המניבים ביותר הנחטפים מהמדפים, כאשר המחקר האתנוגרפי גם מציג בפניהם את הסיבה לכך. האתגר האמיתי הוא לשכלל את השילוב בין שתי שיטות אלה, ולצמצם עד כמה שניתן את הפער בין התובנות המתקבלות מהמחקרים האתנוגרפיים לבין העובדות המתקבלות מאיסוף הנתונים.

רשת שתצליח להגיע למצב של זהות מוחלטת בין נתוני המכירות בזמן אמיתי לבין ניתוח הסיבות שהביאו לכך, תוכל לפרוץ ולהוביל את התחום שבו היא פועלת.

רושקוף אומר כי תנאי בסיסי להצלחה של תהליכים כאלה הוא ביכולת של מנהלי התאגידים והרשתות ללמוד להתעלם מהדעות והגישות שלהם, ולהעדיף את דעותיהם וגישתם של "אנשים שאינם כמותם", שבסופו של דבר הם קהל היעד.

המגבלה העיקרית של קבוצות מיקוד על-פי רושקוף היא, שרשתות רבות סבורות שבכך הן יוצרות קשר הדוק עם הלקוחות, אך בפועל המשתתפים בקבוצות אלה אינם מסוגלים לתת תשובות אמיתיות לבעיות המוצגות בפניהם.

גישה זו, המעדיפה את מחקרי העומק האתנוגרפיים, תופסת לה עתה מקום חשוב בתהליכי קבלת החלטות וגיבוש אסטרטגיה בחברת אינטל. רושקוף מאמין כי ניתן באמצעותה לתת ערך מוסף של ממש לחברות כמו IBM, HP ואחרות.

הכותב הוא יועץ לשיווק. www.trends-news.com

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?