גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רבגוניות ממוקדת

הדינמיות של שוק התקשורת העולמי הפכה את חברות הסלולר לחברות סטארט-אפ

חברות הסלולר בעולם מתמודדות עם מגוון איומים ושינויים, ביניהם: שימושים גדלים ב-VOIP, אחוזי חדירה גבוהים של 130% בקרב האוכלוסיות השונות, חדירה של חברות כמו אפל וגוגל, רגולציה הדוקה, רשתות תקשורת רחבות פס, שינוי בהרגלי הצריכה של הלקוחות ועלייה בצריכת שירותי ה-data, גן פתוח באינטרנט הסלולרי, השקת קטגוריות חדשות דוגמת הטאבלטים למיניהם ומוצרי סלולר לרכב, ועוד.

השינויים הללו משפיעים על המודל המסורתי של הסלולר ומחייבים בחינה של המודל העסקי ושל הכיוונים שאליהם חברת הסלולר רוצה להתפתח.

חברות הסלולר ברחבי העולם מתמודדות עם השינויים הללו ועם החיפוש אחר מקורות צמיחה והכנסה נוספים בשתי דרכים, שאינן בהכרח מבטלות זו את זו.

הדרך הראשונה היא להפוך מחברת סלולר לחברת תקשורת - חברה שמספקת תשתית ומלבד שירותי סלולר גם שירותי תקשורת נוספים כמו תקשורת נייחת, ISP, VOB, IPTVוכדומה. מעין "צינור" שמספק תשתית וקישוריות בצורכי התקשורת השונים, אשר מנוע הצמיחה שלו נובע ממקסום מכירת שירותי תקשורת ללקוחות.

הדרך השנייה היא להפוך את הסלולר ואת יכולת הניידות לליבת הפעילות, ולבחור בהתפתחות ובצמיחה ממוקדת במקומות שבהם יש יתרון לניידות או סינרגיה אחרת עם התשתיות של חברת הסלולר. בדרך זו חברות הסלולר מפתחות שירותים משלימים מעבר לשירותים המסורתיים. מנוע הצמיחה מבוסס על מגוון השירותים הרחב, כמייצר הכנסות נוספות לחברה בדרכים שאינן מסורתיות לשוק הסלולר.

לדוגמה, המהלך המשמעותי ביותר בפעילות השיווקית של סלקום בשנים האחרונות היה הכניסה לתחום התוכן והרחבת העיסוק מעולם המוזיקה לתחומי תוכן נוספים, כגון הפקות מקור, משחקים, אינטרנט ושירותי LBS. לאחר שבחנו מודלים שונים, ומתוך הבנה כי בשלב הראשון צריך להתמקד באחת מהדרכים, היה לנו ברור שאנחנו לא רוצים להיות רק צינור אלא להעמיק את פעילותינו בתחום הסלולר, ולכן לפני 3.5 שנים בחרנו להעמיק את ליבת הסלולר.

בפעילות השיווקית של החברה אפשר היה לראות לצד פעילויות מסורתיות, השקת קווי עסקים חדשים, כמו שירות תשלומים מקוון, כניסה לשוק השירותים הפיננסיים, מכירת ספרים דיגיטלית, פלטפורמה טכנולוגית למפתחי שירותים לסלולר ועוד.

על פניו, נראה כי אין היגיון במהלכים השונים - הרי מה הקשר של חברת סלולר לשירותים פיננסיים או למכירת ספרים? בהסתכלות נקודתית אכן נראה כי אין קשר, אבל במבט-על השונות הזו הגיונית.

הדינמיות של שוק התקשורת העולמי הפכה את חברות הסלולר מחברות Telco לחברות בעלות אופי "סטארט-אפיסטי". השינוי הזה מחייב אותנו לעבוד במקביל על עשרות מיזמים ולנסות "לתפוס" את הטרנד הבא.

ברור לנו כי חלק מהמיזמים שנשיק לא יצליחו, אבל אלה סיכונים מנוהלים היטב שמהם נלמד ונסיק מסקנות, נחליט האם הרעיון לא רלוונטי או שמא הביצוע. אנחנו בעידן שבו עלינו להתקדם במהירות בפרויקטים השונים ולהשיק אותם לעתים כאשר הם לא בשלים באופן מלא, ובהתאם לתגובות בשוק לעשות את ההתאמות והכיוונים הסופיים במוצרים השונים.

אנחנו לומדים תוך כדי תנועה כל הזמן, אין לנו פריבילגיה לחכות שהשירותים והמוצרים השונים יגיעו לישראל. עלינו לאתר את המגמות ולבחור אילו שירותים יתאימו למגמות אלה, אנחנו חייבים כל הזמן לנסות "לתפוס את הגל".

הרחבת שימושים

כדי לעשות זאת עלינו לפתח מערכת אקולוגית המשלימה את הסלולר ותומכת בו. לא בכדי בחרנו השנה לעסוק בכנס סלקום מדיה בהרחבת השימושים בסלולר לזירות שיווקיות ומסחרית נוספות ובהשפעת השינוי על תעשיות "מסורתיות" דוגמת הקמעונאות, הבנקאות והפיננסים.

משתתפי הכנס הציגו מגמות ותפיסות חדשות שונות בתחומים אלה, בהן: תפיסת מדיה חדשנית שבה תוכן טלוויזיוני נתמך בתוכן אינטרנטי וסלולרי, ומייצר מעורבות גבוהה אצל הצופים; שינויים בעולם הפיננסים בעקבות העמקת השימוש בסלולר לצורכי תשלום; התפתחות טכנולוגית בשוק המכשירים הניידים האישיים, ושינויים בשוק ציוד הקצה שישפיעו על המפעילים הסלולריים; תפיסת פרסום שונה כתוצאה מהעמקת השימוש באינטרנט ובסלולר; ותפיסת LBS (שירותים מבוססי מיקום, דוגמת פורסקוור) במדיות וברשתות חברתיות חדשנית.

הכותב הוא סמנכ"ל השיווק של סלקום

עוד כתבות

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

המדד הביטחוני החדש בבורסת ת"א לא מצליח להתרומם, ואיפה בכל זאת יש הזדמנות?

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה בשופרסל / צילום: יונתן בלום

נתון אחד מעלה את השאלה: האם הלקוחות נוטשים את שופרסל בגלל העלאות המחירים

מניית רשת המזון צנחה ב–7% לאחר שדיווחה על רבעון שלישי רצוף של ירידה במכירות בחנויות זהות ● גם אצל המתחרות ניכרה חולשה, אך בשוק חוששים שהמצב בשופרסל קשה יותר ונובע ממהלכי ההתייעלות והעלאות המחירים: "המשך הירידה בהכנסות עלול לקרב הרשת להפסד"

לב לבייב / צילום: תמר מצפי

המחוזי קבע: חברת היהלומים של לבייב תשלם עשרות מיליונים במס

שנים לאחר שחברת היהלומים ארגנה מחדש את פעילותה בחו"ל ומכרה את חלקה בחברות בארה"ב, קובע המחוזי כי העסקאות ההן יובילו כעת לחיוב מס בישראל

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

בועז ביסמוט, יו''ר ועדת חוץ וביטחון / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

ביסמוט חשף את הטיוטה לחוק הפטור מגיוס: "יוצאים לדרך"

במסגרת השינויים בהצעה - תבוטל הדרישה למכסה של לוחמים קרביים, ושירות אזרחי-ביטחוני יוכר כחלק מהמכסה ● בנט תקף: "החוק הכי אנטי-ציוני בתולדות המדינה, לא ניתן לזה לעבור" ● גם איזנקוט ביקר בחריפות: "הממשלה בוחרת בהחלשת הצבא. ההצעה - תעודת עניות לפוליטיקה הישראלית"

מגדל השעון ביפו. המערערת חויבה בהוצאות המשפט / צילום: Shutterstock

האם מכירת מניות בחברה שהחזיקה בניין להשכרה מזכה בתשלום מס שבח מופחת?

בעקבות סכסוך שהוכרע בעליון חויבה חברה למכור את חלקה בחברה אחרת שהחזיקה בניין אחד להשכרה ביפו ● המוכרים ביקשו לשלם מס שבח מופחת לפי החוק לעידוד השקעות הון, אך מנהל מיסוי מקרקעין חשב אחרת ● מה קבעה ועדת הערר?

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: דוברות משרד הביטחון

דיווחים בגרמניה: מערכת החץ תתחיל לפעול כבר בשבוע הבא

ע"פ דיווחים בכלי התקשורת הגרמנית, מערכת החץ 3, שנרכשה מהתעשייה האווירית במחיר של 3.5 מיליארד אירו, תחל לפעול באופן חלקי כבר בשבוע הבא ● "המערכת תאפשר הגנה של 360 מעלות, מה שיבטיח להגן על תושבי גרמניה והתשתיות שלה מפני התקפות בטילים ארוכי טווח", נכתב בהודעה לעיתונות של חיל האוויר הגרמני

איראן מנסה לשכנע את המדינה הגרעינית: תתמכי בנו מול ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בעולם חושבים שהפסקות האש בלבנון ועזה עלולות לקרוס, איראן רוצה להבטיח שפקיסטן תפעל איתה נגד ישראל אבל לא בטוח שזה יקרה, מה ישראל רוצה בסוריה, ואיך נשיא סוריה עוזר לסכל הברחות נשק של חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן

דוחות שיכון ובינוי: מספר העסקאות של מכירות דירות צנח, אך הרווח זינק

למרות צניחה חדה במכירות הדירות, שיכון ובינוי מציגה זינוק ברווח הנקי - שהגיע ל־55 מיליון שקל ברבעון ו־325 מיליון שקל מתחילת השנה ● העלייה מיוחסת בעיקר לצמיחה במגזרי התשתיות והנדל”ן בחו”ל ● בחברה מעריכים כי אי־הוודאות בענף תתמתן ותחזיר את הביקושים ב־2026

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

לפני עשור הוחלט להאיץ את מיזמי התחבורה. מה קרה בפועל?

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות ● כמעט עשור אחרי שהממשלה החליטה על האצת מיזמי הענק בתחום התחבורה, איפה הם עומדים כיום? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח - בשיתוף 15 דקות, ארגון צרכני תחבורה ציבורית בישראל - עוקב אחרי ההשקעה בפיתוח התחבורה הציבורית במטרופולינים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המספרים נחשפים: 120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי התופעה של משיכת כספים מקרנות הפנסיה מוקדם מדי, הולכת וצוברת תאוצה, הגם שבכך מאבדים החוסכים זכויות ומשלמים קנס גדול ● בכיר בלשכת סוכני הביטוח: "עם ישראל מפרק לעצמו את הפנסיה תחת שידול ורמייה"

המאבק על ביטוחי הרכבים עולה מדרגה / צילום: Shutterstock

האולטימטום והתגובה החריפה: המאבק על ביטוחי הרכבים עולה מדרגה

מניות הביטוח צנחו בחדות אחרי שהמפקח דרש משמונה חברות בענף לעדכן עד פברואר את התעריפים שהן גובות על ביטוח מקיף וביטוח צד ג' ● בחברות זועמים, וטוענים כי המחירים ממילא יורדים, אבל גורמים בענף מסבירים כי האיום מצד הרגולטור עשוי להוריד אותם עוד יותר

פיצה / צילום: איל כהן

מהלול המשפחתי לפיצרייה מצליחה: מסעדה שהיא סיפור אהבה לאדמה

הפיצות הן הלב של העסק הנעים והטעים הזה במודיעין, ומלבדן יש פה ביסים פשוטים וטובים שמגיעים בעיקר מחומרי הגלם של האזור

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי מבצר שליטה בנופר באמצעות לאומי פרטנרס

ינאי יעביר את מניותיו בנופר לחברה משותפת, שלתוכה תזרים לאומי פרטנרס כחצי מיליארד שקל בהון וחוב לטובת רכישת מניות נוספות ● בחודש האחרון מניית החברה סובלת ממומנטום שלילי ואיבדה כ-11%

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מאחורי הנתונים על ירידת מחירי הדיור יש עיר אחת שהמחירים בה רק עולים

מדד מחירי הדיור מבשר כבר שבעה חודשים רצוף על ירידות שלא נראו זמן רב בשוק המקומי ● אבל כשצוללים לנתונים מגלים שהירידות מתמקדות במרכז, בעוד שבירושלים ובפריפריה המחירים ממשיכים לעלות ● מה הסיבות לתופעה ואיך תשפיע הורדת הריבית של בנק ישראל על השוק?

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

לשכת עוה"ד מזהירה מפני הקשחת תנאי ערבות חוק המכר בהתחדשות עירונית

לשכת עורכי הדין פנתה לבנק ישראל בטענה כי הערבויות שניתנות לדיירים בפרויקטי התחדשות עירונית הלכו והורחבו מעבר לחוק בשנים האחרונות, מכבידות על היזמים ומסכנות פרויקטים ● וגם: איך ההגנות הללו עלולות לפגוע גם בדיירים עצמם?

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

וויז אייר והגדלת הפטור על חבילות: הניסוי הכלכלי הגדול יוצא לדרך

בכנסת מפילים את הגזירות על הרשויות המקומיות ● הציבור ממהר למשוך כספים מהפנסיה ● והצעדים הכלכליים משחקים לטובת המתחרים מחו"ל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

דוחות שופרסל: המכירות בחנויות זהות נפלו בחדות

הכנסות רשת המזון הסתכמו ב-3.7 מיליארד שקל ברבעון השלישי, ירידה של 9% בתוך שנה ● הרווח הנקי של שופרסל ירד ברבעון השלישי ב-36% ל-168 מיליון שקל, אך בנטרול מכירת ההחזקה בפייבוקס ברבעון המקביל אשתקד, הרווח הנקי עלה בכ-4.5%

זום גלובלי / צילום: Reuters

אסון בהונג קונג, מהפכה צבאית באפריקה ועוד חדשות מהעולם

הונג קונג מתמודדת עם השריפה הגדולה ביותר בעשרות שנים ● גינאה־ביסאו תחת עוצר בעקבות מהפכה צבאית ● ובאיטליה - חוק חדש מגדיר רצח נשים כעבירה נפרדת • זום גלובלי, מדור חדש

מגדל ביונד של תדהר ויוניון / הדמיה: סטודיו 84

למרות שחתם על חוזה שכירות: משרד עוה"ד פישר לא יעבור למגדל ביונד

משרד עורכי הדין פישר-בכר-חן החליט לוותר על המעבר ולהישאר במגדל עזריאלי טאון ● רמ"י והרצליה חתמו על הסכם גג, במסגרתו יושקעו בעיר יותר מ-5.5 מיליארד שקל ● רק עם 60% הסכמה: זו רפורמת ההתחדשות העירונית שמקודמת בחוק ההסדרים ● וגם: שתי תוכניות לשכונות ענק עשו צעדים משמעותיים ● חדשות השבוע בנדל"ן