גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תעתועי מסים

מתי המסים הנדחים מגדילים את סעיף המסים בדו"ח רווח והפסד, ומתי ההיפך?

המרכיב המעורפל ביותר בהוצאות המס בדו"ח רווח והפסד הוא מרכיב המסים הנדחים. מסים שוטפים זה ברור - מדובר בחבות המס השוטפת בגין אותה השנה לרשויות המס. המסים הנדחים, מנגד, הם במקרים רבים תוצאה של אומדנים והערכות.

מסים נדחים הם סוג של התאמה חשבונאית שנועדה ליצור התאמה בין ההכנסות בשנה מסוימת להוצאות המס באותה שנה. המסים הנדחים לא משולמים לרשויות המס, אלא הם סעיף חשבונאי שמקזז את הוצאות המס בדו"ח רווח והפסד, או במקרים אחרים מתווסף לסעיף הוצאות המסים.

המסים הנדחים נוצרים כאשר קיים הבדל בין הגישה החשבונאית (הגישה בספרים) לבין גישת המס. הנה דוגמה: נניח שלחברה מסוימת יש רווח לפני מס של 1 מיליון שקל, ונניח שכל ההבדל בין הגישה החשבונאית לגישת המס מתרכז בפחת על המכונות שעלותן הסתכמה ב-4 מיליון שקל. בחשבונאות הפחת הוא 10% (פחת על פני 10 שנים), ולצרכי מס יש לחברה הטבה - הכרה במלוא הפחת על פני תקופה קצרה יותר של 5 שנים. כלומר, פחת שנתי מואץ.

הטבה זו, הניתנת בהתאם להגדרות מסוימות שנקבעו על-ידי המדינה (לרבות מיקום החברה באזורי עדיפות), מאפשרת לחברה להכיר לצורכי מס בהוצאות גבוהות יותר מאשר בספרים.

הוצאת הפחת בספרים, במקרה זה, תסתכם ב-400 אלף שקל (עלות מכונות בסך של 4 מיליון שקל, מחולקת על פני 10 שנים), ואילו הוצאות הפחת לצרכי מס הכנסה יהיו 800 אלף שקל (עלות המכונות על פני 5 שנים). למעשה, החברה נהנית כאן מהכרה של 400 אלף שקל נוספים, וזה כמובן משפיע על חבות המס השנתית השוטפת (לרשות המסים).

המסים השוטפים נגזרים משיעור המס (נניח 25%), כפול ההכנסה החייבת לצרכי מס (להבדיל מהרווח לפני מס). ההכנסה החייבת לצרכי מס היא 600 אלף שקל, שכן מהרווח לפני מס בסך של 1 מיליון שקל יש להוריד את ההוצאות הנוספות שמס הכנסה מכיר בהן (ההפרש בין הפחת לצרכי מס לפחת בספרים) - 400 אלף שקל. ומכאן, שהמסים השוטפים יסתכמו ב-150 אלף שקל (שיעור מס של 25% על הכנסה חייבת בסך של 600 אלף שקל), אבל זה עדיין לא כל הוצאות המס בספרים.

כשהטבת הפחת המואץ נגמרת

אם המסים השוטפים היו הפרמטר היחידי בהוצאות המס בדו"ח רווח והפסד, אזי היינו רואים בדו"ח רווח לפני מס בסך 1 מיליון שקל, ומתחתיו הוצאות מסים בגובה 150 אלף שקל ורווח נקי של 850 אלף שקל.

עם זאת, החברה יודעת שבשנה זו ובשנים הקרובות היא אמנם תיהנה מהטבת המס הזו (פחת מואץ), אך מתישהו תיגמר ההטבה לצרכי מס, ולמעשה ההוצאות בספרים יהיו גבוהות מההוצאות לצרכי מס (כלומר, מצב הפוך לשנים הראשונות).

בשנה השנייה (תחת הנחה שהנתונים - שיעור המס, רווח לפני מס, לא משתנים) עדיין הוצאות הפחת לצרכי מס יהיו 800 אלף שקל (4 מיליון חלקי 5 שנים) ובספרים ההוצאה תסתכם ב-400 אלף שקל (4 מיליון חלקי 10 שנים). כך גם בשנה השלישית, רביעית וחמישית - בכל אחת מ-5 השנים הראשונות המסים השוטפים יסתכמו ב-150 אלף שקל.

אבל, בשנה השישית מגיע המהפך. בשנה הזו, ההוצאה בספרים היא עדיין 400 אלף שקל (הוצאת פחת למשך 10 שנים), אך מבחינת מס כל העלות של המכונות כבר הופחתה (5 שנים כפול פחת של 800 אלף שקל - 4 מיליון שקל), ואין יותר מה להפחית.

ובכמה יסתכמו המסים השוטפים? תחת הנחה שנתוני הבסיס (שיעור המס, רווח לפני מס) לא משתנים, המסים השוטפים יעלו ל-350 אלף שקל. הרווח לפני מס מסתכם ב-1 מיליון שקל, וההתאמה שיש לעשות עכשיו היא בכיוון ההפוך.

יש הוצאת פחת בספרים בסך של 400 אלף שקל שאינה מוכרת לצרכי מס (מס הכנסה כבר הפחית את כל המכונה), ולכן יש לנטרל את ההוצאה הזו שבשנה השישית (ואילך) כבר לא מוכרת לצרכי מס, ובסך-הכול ההכנסה החייבת לצרכי מס תסתכם ב-1.4 מיליון שקל (1 מיליון שקל של רווח לפני מס, בתוספת הפחת בספרים שנוטרל מכיוון שאינו מוכר, בסך של 400 אלף שקל). וזה כאמור מביא את המס השוטף ל-350 אלף שקל (מס של 25% על הכנסה חייבת בסך 1.4 מיליון שקל).

זה בדיוק מה שיקרה בשנה השביעית, השמינית, התשיעית והעשירית. ב-5 השנים הללו המס השוטף לרשות המס יסתכם ב-350 אלף שקל, וכשמסתכלים על כל העניין במצטבר - מבינים שבעצם מה שהיה כאן זה דחיית מס.

ב-5 השנים הראשונות המס השוטף הסתכם ב-150 אלף שקל, וב-5 השנים הבאות המס השוטף הסתכם ב-350 אלף שקל, כשחוסר הסימטריה הזה לא קשור לרווח החשבונאי לפני מס - זה תמיד מסתכם ב-1 מיליון שקל; חוסר הסימטריה מגיע מההכרה המוקדמת בהוצאות, ובמילים אחרות מדחיית המס השוטף מ-5 השנים הראשונות ל-5 הבאות.

מיישרים את המס

אפשר להסתכל על זה גם כך: המס האפקטיבי (זה שהיה צריך להיות) מסתכם ב-250 אלף שקל בשנה (שיעור מס של 25% על רווח של 1 מיליון שקל); המס האפקטיבי לכל 10 השנים הוא 2.5 מיליון שקל (10 שנים כפול 250 אלף שקל); המס השוטף בפועל הוא גם כן 2.5 מיליון שקל, רק שהוא לא ליניארי - ב-5 השנים הראשונות הוא 750 אלף שקל (150 אלף בשנה), וב-5 השנים הבאות 1.75 מיליון שקל (350 אלף שקל בשנה).

המטרה של המסים הנדחים היא להתאים את ההוצאה לרווח לפני מס - במקום שיהיו קפיצות בסעיף המסים (כפי שיש במס השוטף), ליישר את המס על פני תקופת ההפחתה.

איך עושים את זה? מוסיפים הוצאת מס נדחה של 100 אלף שקל בכל אחת מ-5 השנים הראשונות, כדי להתיישר עם ממוצע הוצאת מסים בסך 250 אלף שקל (150 אלף מסים שוטפים, בתוספת הוצאות מס נדחה בסך של 100 אלף שקל). אחר-כך, ב-5 השנים האחרונות זה מתהפך - מפחיתים מהמסים השוטפים 100 אלף שקל ומגיעים למסים בדו"ח רווח והפסד בסך של 250 אלף שקל (350 אלף שקל מסים שוטפים, פחות 100 אלף שקל של מסים נדחים).

avishaiov@gmail.com

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס