גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וויקיליקס: המאפיה הרוסית הלבינה 10 מיליארד דולר בישראל

ארה"ב: משטרת ישראל לא מסוגלת להתמודד עם הפשע המאורגן ■ מבקר משגרירות ארה"ב בת"א: הפשע המאורגן בישראל חדר לארה"ב

חשיפה נוספת של וויקיליקס: מברק משגרירות ארה"ב בישראל לגופי ממשל בוושינגטון, לרבות משרד המשפטים והמשרד לביטחון פנים, שחובר ב-15 במאי 2009, קובע כי משטרת ישראל ומערכת בתי המשפט אינם מסוגלים להתמודד עם הפשע המאורגן בישראל, וכי השגרירות מנסה, אך לא תמיד מצליחה, למנוע כניסת דמויות של הפשע המאורגן מישראל לארה"ב.

תחת הכותרת "ישראל: הארץ המובטחת לפשע המאורגן?" כותב השגריר לשעבר, ג'יימס קאנינגהם: "הפשע המאורגן היכה שורשים בישראל זה מכבר, אך בשנים האחרונות הסתמנה עליה חדה בטווח הפעולה ובהשפעה של רשתות הפשע המאורגן. במאמץ לקושש לעצמן יתרון בשווקים עתירי הכנסות כסחר בסמים וזנות, הפגינו קבוצות הפשע המאורגן בישראל את יכולתן ונכונותן ליזום התקפות אלימות זו על זו, בלי להתחשב בעובדה שבהתקפות אלה עלולים להיפגע גם אזרחים חפים מפשע".

"משטרת ישראל ובתי המשפט מנהלים מסע נמרץ נגד מנהיגי הפשע המאורגן, לרבות הקמתה של יחידה מיוחדת ללוחמה בפשע המאורגן, אך הם אינם מסוגלים להתמודד עם כל היקף הבעיה", מציין המברק. "לפשע המאורגן בישראל יש נוכחות גלובלית עם השפעה ישירה בארה"ב".

מחבר המברק מפגין בקיאות עמוקה ביותר בדירת הפשע המאורגן בישראל, אולי בסיועו של נספח FBI בשגרירות בתל-אביב, ומקדיש חלק מהמסמך לדיון בשאלה האם הפשע המאורגן חדר לחיים הפוליטיים במדינה.

"לא ברור לגמרי באיזו מידה חדרו אלמנטים של הפשע המאורגן לממסד הישראלי והשחיתו פקידי רשות", כותב השגריר לשעבר. "משטרת ישראל מדגישה כי מקרים כאלה נדירים, למרות שמדי פעם נחשפים בעיתונות ידיעות על אנשי משטרה שהידרדרו לשחיתות".

"ועם זאת, היו מספר גילויים דרמטיים בשנים שחלפו שמצביעים על בעיה הולכת וגדלה", נאמר עוד במסמך. "ב-2004 נעצר השר לשעבר גונן שגב במאמץ להבריח לישראל אלפי גלולות אקסטזי. המקרה הזה הניב ראיות נסיבתיות משמעותיות למעורבות שגב בפשע המאורגן.

"בחירתה של ענבל גבריאלי לכנסת מטעם הליכוד, ב-2003, עוררה חששות לגבי מידת המעורבת של הפשע המאורגן במרכז הליכוד. גבריאלי היא בתו של אדם החשוד שהוא אחד מראש הפשע המאורגן, והיא ניסתה לנצל את חסינותה הפרלמנטרית לבלימת חקירות בעסקי אביה. (גבריאלי שוב אינה חברת כנסת).

"רק בחודש שעבר (אפריל 2009) חברו יחדיו פוליטיקאים ואנשי הפשע המאורגן בהלווייתו של שלומי עוז, פעיל הליכוד, שריצה עונש מאסר בשנות ה-90 על סחיטה בשמה של משפחת אלפרון", כתב קאנינגהם. "בין המשתתפים בהלוויה: עמרי שרון, בנו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון, שהוא עצמו הורשע בעבירות על חוקי מימון בחירות ב-2006, עבירות שאינן קשורות בפשע המאורגן".

בקיאים בחיסולי החשבונות

המסמך מתאר בפרטי-פרטים כמה מקרים של חיסול חשבונות שעשו כותרות בישראל: חיסולו של יעקב אלפרון לאור היום, במרחק של כקילומטר וחצי מהשגרירות האמריקנית, באמצעות מטען נפץ שהוצמד למכוניתו על-ידי שני רוכבי אופנוע, בנובמבר 2008; מותה של אזרחית ישראלית, לעיני בני משפחתה, על חוף בת-ים, מכדור טועה שנועד לחסל את איש הפשע המאורגן רמי אמירה, ביולי 2008; בספטמבר 2008 חוסל מנהיג קבוצת פשע מאורגן שלום (צ'רלי) אבוטבול, במבצע של חיסול חשבונות עם משפחה יריבה, שירזי.

המסמך מונה את המשפחות החשובות בזירת הפשע המאורגן בישראל: אברגי'ל, אבוטבול, אלפרון ורוזנשטיין. בעקבות מעצרים וחיסולים בשנים האחרונות נוצר חלל בצמרת, שהתמלא בבני משפחות חדשות של הפשע המאורגן, כמולנר, שירזי, כהן ודומרני. משפחות חדשות שנמצאות בסימן עליה הן הררי, אוחנה וקדושים. ישנן מספר משפחות יריבות גם במגזר הערבי.

המברק מצטט מודיע אלמוני, ששמו נמחק מהמברק (לא ברור על-ידי מי, אך וויקיליקס הודיע כי אנשיו עורכים את המסמכים). המודיע מצוין כ-XXXX. לדברי המודיע, הדור הישן של הפשע המאורגן מפנה עתה את מקומו לדור חדש, אלים יותר, עם ידע בהפעלת חומרי נפץ מבוססי היי-טק, שמביאים חיילי צה"ל. הדור החדש התפרש גם לעסקים מודרניים יותר, כגון שוק המניות ומעשי הונאה בכרטיסי אשראי.

המודיע עלום-השם (כנראה קצין משטרה - ר.ד.) אומר כי למרות הפעילות הנמרצת של יחידת "להב 433" ללחימה בפשע המאורגן, נותרו "אלפי חיילים" של הפשע המאורגן ברחובות. הוא ציין כי כ-2000 אנשים השתתפו בהלווייתו של יעקב אלפרון.

המודיע הביע ספק אם גלי המעצרים ב-2009 יניבו פירות בטווח הארוך ללא מחויבות נמשכת של זרועות אכיפת החוק. לדבריו, רבים מראשי הפשע המאורגן מוסיפים להיות פעילים בכלא, ומבצעי הפשע שלהם לא סובלים מעובדת היותם מאחורי סורג ובריח.

מוצאן של רוב משפחות הפשע המאורגן בישראל הוא בצפון אפריקה או מזרח אירופה, מציין עוד מסמך השגרירות. רבים מה'חיילים' הישראלים במשפחות אלה מחזיקים בדרכונים זרים, שמאפשרים להם תנועה חופשית במדינות אירופה. לרבות מהמדינות האירופיות יש הסדרי פטור מאשרות עם ארה"ב, עובדה שמאפשרת לבעלי דרכונים אלה להיכנס לארה"ב ללא קשיים.

10 מיליארד דולר הולבנו

לא ידוע הרבה על היקף פעילות הפשע הרוסי בישראל, אך מקורות במשטרת ישראל מעריכים כי הפשע המאורגן הרוסי הלבין עד 10 מיליארד דולר באמצעות נכסים בישראל, מציין המברק.

מוטיב הרווח משרת כמכנה משותף בין הקבוצות הדמוגרפיות השונות בעולם הפשע המאורגן בישראל ומניע אותן לשתף פעולה ביניהן, אומר המודיע XXXX. כך, למשל, מספר קבוצות חסידיות שיושבות באמסטרדם מעורבות בהברחות סמים בינלאומיות באמצעות קשריהן עם קבוצות פשע מאורגן ישראליות, ערביות או יהודיות.

השגריר קאנינגהם מציין כי על רקע היקף הסחר והתנועה בין ארה"ב לישראל, אין זה מפליא שהפשע המאורגן הישראלי היכה שורשים בארה"ב. השגרירות בתל-אביב עושה מאמצים לנטר פעילות של הפשע המאורגן בישראל באמצעות דיווחים בעיתונות ומקורות משטרתיים.

השגרירות פיתחה מאגר נתונים נרחב על דמויות הפשע המאורגן בישראל, בעזרת רשויות אכיפת החוק בישראל ובארה"ב, ואפילו הציבה תצפיות לניטור הפעילות של ראשי הפשע המאורגן. המחלקה הקונסולרית שללה כמה ויזות מאנשים שהורשעו בעבירות פליליות.

אבל לרבים מדמויות הפשע המאורגן אין רישום של עבירות פליליות בישראל או כל מאפיין אחר שעלול למנוע מהם קבלת אשרה לארה"ב, נאמר במסמך השגרירות. התוצאה היא שלרבים מאנשי הפשע יש אפשרות להיכנס ארה"ב, והם מבקרים בה באופן חופשי.

עוד כתבות

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

פסק דין חדש של המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל"גורם יעיל"

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 התנגדו לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר