גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על מה מפסידות מדינות ה-BRIC כל שנה 160 מיליארד ד'?

המדינות המתפתחות מפסידות הכנסות ממסים בסך זה, בשל ניצול לרעה של מחירי העברה ע"י תאגידים בינלאומיים, כך קובע דו"ח שפרסם לאחרונה ארגון ה-Christian Aid

המדינות המתפתחות מפסידות מדי שנה 160 מיליארד דולר בהכנסות ממסים, בשל ניצול לרעה של מחירי העברה ע"י תאגידים בינלאומיים, כך קובע דו"ח שפרסם לאחרונה ארגון ה-Christian Aid. בנוסף, נתונים אשר הוצגו בכנס שנערך לאחרונה על ידי ארגון ה-OCED, מצביעים על כך ששליש מכלל הסחר העולמי מתבצע בין חברות קשורות.

המונח "מחירי העברה" מתייחס למחירים הנקבעים ביחס לעסקאות המבוצעות בין אותן חברות קשורות, המשתייכות בדרך כלל לתאגיד רב לאומי, בין אם המדובר על חברה בת יחידה ובין אם מדובר על קונגלומרט ענק. תקנות מחירי העברה אשר אומצו על ידי המדינות נועדו להבטיח גביית מחיר שוק בעסקאות בין צדדים קשורים ועל ידי כך למנוע מתאגידים רב לאומיים לנצל את ההפרשים בין שיעורי המס במדינות באמצעות תכנוני מס לא לגיטימיים. עקרון שווי השוק (arm's length), החולש על הרוב המוחלט של הכללים והתקנות בעולם, נועד להבטיח כי כל מדינה בה מתבצעת פעילות עסקית תוכל לגבות מס בגין חלקה ההוגן (fair share).

מדינות ה-BRIC קבעו, בדומה למדינות אחרות (לרבות ישראל), כללים מתאימים שחובה לעמוד בהם, אך חלק מהן הגדילו וקבעו כללים חריגים שמשפיעים על כלל פעילות הקונצרן.

עו"ד (כלכלן) יריב בן-דב ועו"ד דן זיידמן ממשרד בר-צבי את בן-דב, המתמחה בתחום מחירי העברה וחבר ברשת הבינלאומית Transfer Pricing Associates, ואשר מייצג לקוחות ישראלים בנושא זה במדינות ה-BRIC, מציינים כי כללי מחירי העברה חלים מכוח הדין הישראלי על חברות הפועלות באמצעות חברות קשורות גם במדינות ה-BRIC. עם זאת, מדינות ה-BRIC, שמהוות יעד מועדף לפעילות של תאגידים רב לאומיים, מייחסות חשיבות עליונה לאכיפת כללי מחירי העברה שלהם, שהם שונים מרוב הכללים הנהוגים בעולם ומחמירים יותר. "מניסיוננו בייצוג חברות ישראליות הפועלות במדינות אלה, ישנה חשיבות עליונה להסדרת הנושא, ככל הניתן מראש, על מנת להימנע מכפל מס ומקנסות".

הודו

הודו, בהיותה יעד מועדף למיקור חוץ של חברות רבות ברחבי העולם, החילה את כללי מחירי העברה בתחילת העשור הקודם. עקב היותה מוקד משיכה לתאגידים רב לאומיים, האכיפה המקומית של כללי מחירי העברה הינה בראש סדר העדיפויות של רשויות המס במדינה.

לאחרונה ניתן פסק דין נגד חברת Vodafone אשר חויבה בתשלום מס בגובה 2 מיליארד דולר בגין עסקה שביצעה לרכישת חברה מקומית. כפי שנהוג גם בישראל, כללי מחירי העברה חלים בין היתר על עסקאות שמטרתן רה-ארגון עסקי, ולכן במקרה Vodafone, עלה בידי רשויות המס בהודו להוכיח כי הרכישה שבוצעה על ידי חברות זרות (אשר היו ממוקמות במקלטי מס) קשורה במישרין לנכסים המוחשיים והרוחניים הנמצאים בהודו ולכן חויבה ענקית הסלולר בתשלום מלוא שומת המס.

מניסיוננו בהסדרת הנושא עבור חברות ישראליות הפועלות בהודו, ביקורות מחירי העברה בהודו מתמקדות לא רק בעסקאות עם חברות קשורות זרות אלא גם בעסקאות בין צדדים קשורים בתוך הודו עצמה בכדי למנוע ניצול לרעה של פערי מיסוי בין האזורים השונים במדינה. בישראל המצב דומה, ואף על פי שפקודת מס הכנסה מחילה את כללי מחירי העברה על עסקאות בינלאומיות, רשות המסים כבר אכפה את כללי מחירי העברה על עסקאות פנים ארציות.

סין

רשויות המס בסין החלו לאכוף את עקרון שווי השוק במסגרת ביקורות מס של חברות רב לאומיות כבר בתחילת שנות התשעים של המאה הקודמת. עם הפיתוח המואץ של הכלכלה הסינית ופתיחת השווקים המקומיים למשקיעים ולחברות זרות, נוצר הצורך בחקיקה פורמאלית של כללי מחירי העברה, ואלה אכן נכנסו לתוקף בתחילת שנת 2008.

כללי מחירי העברה המקומיים מבוססים על הקווים המנחים של ארגון ה-OECD, אך חשוב להדגיש כי אופן אכיפת הכללים על ידי רשויות המס שונה, ומהווה נקודת מפתח מבחינת הבנת ויישום הכלכלים המקומיים. כך למשל, בנוסף לביקורות מחירי העברה הרגילות, בוחרות הרשויות להתמקד בסקטורים שונים לתקופות זמן קצובות בכל הקשור לביקורות מחירי העברה.

חשוב להדגיש כי כללי מחירי ההעברה המקומיים עברו לאחרונה רוויזיה מקיפה. הנישומים נדרשים להחזיק ולהציג את התיעוד על פי דרישה תוך לא יותר מ-15 ימים (!), לעומת תקופה ארוכה יותר בישראל, למשל. בנוסף, כמו בישראל, גם בסין נדרשים הנישומים להגיש טפסים ייעודיים להצהרה על עסקאות בין-חברתיות. לאי החזקת התיעוד הנאות יש השלכות כלכליות ופליליות, לחברות שאינן מצייתות לכללי מחירי העברה ואף לנושאי משרה באותן חברות.

ברזיל

ברזיל למעשה אינה מכירה בעקרון שווי השוק. החקיקה בברזיל נוקשה ביותר ודורשת מחברות המשתייכות לתאגידים בינלאומיים לעמוד בשיעורי רווחיות קשיחים, אשר לרוב אינם תואמים את שיעורי הרווחיות של חברות עצמאיות הפועלות בתוך בתעשייה. הכללים הקשיחים מחולקים לשיטות המתאימות ליצואנים ויבואנים, כובלים ברוב המקרים את הנישום ולא מאפשרים לו לנצל את היתרונות היחסיים של החשיפה לשוק המקומי מבלי לשחוק את רווחיו. מניסיוננו, הדבר מקשה ביותר על חדירה לשוק המקומי שכן שיעורי הרווחיות הגבוהים אינם מאפשרים לחברת האם, אשר מבוססות לרוב מחוץ לברזיל, ליהנות מחלק הארי של הרווחים שהופקו במדינה.

בנוסף, ברזיל אינה מכירה לרוב בתשלום תמלוגים בגין שימוש בקניין רוחני (תיקי ידע, סימני מסחר וכו') כחלק מנושא מחירי העברה. לפיכך, התגמול שתשלם חברה מקומית עבור שימוש בקניין רוחני של חברה קשורה (אשר נדרש למשל על ידי החברה האם הישראלית לפי כללי מחירי העברה בישראל), יהא כפוף לכללי המיסוי הכלליים אשר מגבילים עד מאוד את ניכוי המס כתוצאה מתשלום תמלוגים עד לאחוז מזערי ובכפוף לאישור הרשויות והבנק המקומי. זאת ועוד, תשלום התמלוגים לחברה מחוץ לברזיל כפוף למס במקור של 15 אחוזים (10 אחוזים לחברות ישראליות עקב קיום אמנת מס בין המדינות) והנישום הברזילאי אף מחויב ליתן תרומה למכון המחקר הלאומי של ברזיל בגובה 10 אחוזים נוספים. תרומה זו אינה נחשבת לצרכי מס ולכן לא ניתן לקבל בגינה זיכוי.

בעבודתנו עם חברות הפועלות או המתכננות לפעול בברזיל ניכר שמרביתן לא לקחו בחשבון את נושא מחירי העברה כשיקול בבואן להתחיל בפעילות בשוק הברזילאי. כאמור, על אף המשיכה המובנת לאחד השווקים המתפתחים הגדולים בעולם והטבות המס שמעניקות חלק מהמדינות המשתייכות לפדרציה הברזילאית בעבור פעילות עסקית, אי התחשבות בכללי מחירי העברה עלולה לגרום לנזקים לחברות אלו.

רוסיה

הצורך בכללי מחירי העברה עלה ברוסיה בעיקר כתוצאה ממחירי ההפסד בהם מכרו חברות כריית הפחם והנפט המקומיות את תוצרתן למפיצים קשורים אשר מוקמו במקלטי מס. על אף שמחירי העברה נאכפים על ידי הרשויות המקומיות, חקיקה ברורה המבוססת על עקרונות ה- OECD אמורה להיכנס לתוקף רק בתחילת השנה הבאה. טיוטת החוק אומצה על ידי הדומה (בית הנבחרים התחתון) בתחילת השנה ומצביעה על שינויים נרחבים בדרישות התיעוד הנאות אותו יידרשו חברות להגיש לרשויות המס תוך 10 ימים (!). גם הקנסות בגין אי ציות לכללי מחירי העברה או אי הגשת תיעוד נאות מועד אמורים לעלות באופן ניכר. כך, נישום אשר אינו מחזיק בתיעוד נאות או מחזיק בתיעוד חלקי או לא מדויק, צפוי לקנסות של עד 40% מערך השומה.

עוד כתבות

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ׳ חתם על צו חדש: פטור ממע״מ עד 130 דולר בייבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו על ידי הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות

מכונת בדיקת שבבים של קווליטא / צילום: אתר החברה

לאחר זינוק של 4,000% בחמש שנים: הגיוס הענק של מניית השבבים בת"א

קווליטאו גייסה כ–225 מיליון שקל על רקע הביקוש גובר למערכות שאותן היא מייצרת, המשמשות לבדיקת השבבים של חלק מענקיות התחום ● וגם: טדי שגיא נכנס לבורסה עם אולטרייד מחזור

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

רה''מ נתניהו פוגש את ראש ממשלת הודו, מודי, 2017 / צילום: קובי גדעון-לע''מ

ראש ממשלת הודו מודי מגיע לישראל. על הפרק: פרויקט משותף בתחום הלייזר

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

מימין: יוסף עליאש, ריצ'י האנטר, דני בן רעי / צילום: דרור סיתהכל

גרין לנטרן רוכשת מחצית מקפה גן סיפור לפי שווי של כ־150 מיליון שקל

קרן גרין לנטרן של ריצ’י האנטר נכנסת כשותפה ברשת בתי הקפה של ברנרדו בלכוביץ’; העסקה מצטרפת לגל עסקאות גדולות בענף המסעדנות

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה