גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוצאים לפנסיה? שימו לב: מה חשוב לדעת על חיסכון פנסיוני

רגע לפני קבלת הפנסיה החודשית הראשונה יש לקבל החלטות מכריעות שיקבעו איך ייראה העתיד הכלכלי בתקופה הארוכה שעוד בדרך ■ "גלובס" עושה סדר עבור מי שעומד על סף פרישה

רגע הפרישה הוא משאת נפשם של עובדים רבים, המשקיעים מאמץ רב כל חייהם כדי לנוח בסופו של יום וליהנות מפרי עמלם. אולם כדי ליהנות מפירות העמל הממושך באופן היעיל ביותר, יש לקבל כמה החלטות חשובות.

בעזרתו של רו"ח אמיר גבאי, מומחה למיסוי ופרישה ומנכ"ל "מיקסום תכנון כלכלי לפרישה", מציג "גלובס" את עיקרי השיקולים בדרך להחלטה נכונה. בעזרת ניתוח מקרה אמיתי, בטבלה המצורפת, הוא אף ממחיש את ההבדל בשווים הכספי של מסלולים שונים לבחירה.

השאלה הראשונה שנכון לשאול, על סף פרישה, היא מתי כדאי להתחיל לקבל פנסיה?

מרבית האנשים נוטים לחשוב שאת תשלומי הפנסיה החודשית מקרן הפנסיה או מביטוח המנהלים הם יקבלו בגיל 67 (לגבר) או בגיל 64 (לאישה). אכן, בחלק מהמקרים זה נכון, אולם לא בכל המקרים: לדוגמה, אנשים המבוטחים בפוליסות ביטוח מנהלים ותיקות. לפי תנאי הפוליסה, ברוב המקרים הם יתחילו לקבל את הפנסיה החודשית כבר בגיל 65 לגבר ובגיל 60 לאשה.

דוגמה נוספת היא דווקא אותם אנשים המבוטחים בקרנות הפנסיה הוותיקות, אשר לפי תקנון קרן הפנסיה יכולים לבקש להקדים את המועד לקבלת הפנסיה הראשונה, כך שגבר למשל יכול לקבל פנסיה חודשית כבר בגיל 60.

מוטב מוקדם? לא בהכרח: במקרים רבים ניתן אף לדחות את המועד לקבלת הפנסיה הראשונה. "מדובר בשאלה של כדאיות כלכלית אישית", אומר גבאי.

הדרך אל התשובה לשאלה האם כדאי להקדים את מועד קבלת הפנסיה הראשונה או לדחות אותו (אם בכלל) עמוסה חישובים, שבמסגרתם יש להעריך גורמים שונים:

תוחלת חיים ומצב בריאותי

הן של המבוטח והן של בן-הזוג: לאחרונה, פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מידע עדכני לשנת 2009 אודות תוחלת החיים בישראל - 79.7 שנה לגבר ממוצע בישראל, ולאשה 83.5 שנה. אולם הנתון הרלבנטי למבוטח הוא לא הממוצע שחושב בשנה שעברה או בשנים שקדמו לה, אלא מה צופן לנו העתיד: וזה, ככל הנראה, צופן תוחלת חיים גדלה.

"חשוב לקחת בחשבון שתוחלת החיים של כל שנתון לידה גדול יותר מזה הקודם לו", אומר רו"ח גבאי. "לדעתי, אנשים בריאים שיוצאים לפנסיה צריכים לבסס את החישובים הכלכליים שלהם לתקופת הפנסיה על תוחלת חיים של לא פחות מ-85 שנה לגבר ו-90 לאישה. עם זאת, רוב הגברים המגיעים אליי לייעוץ לא נותנים לעצמם יותר מגיל 80 - קשה לאנשים לראות כל-כך קדימה".

מצב אישי ומשפחתי

יכול להשפיע על ההחלטה מכיוונים שונים: "אם המבוטח חושש שבת-זוגו לא תצליח להתמודד לבדה עם ניהול החסכונות אחרי מותו", מדגים גבאי, "ייתכן שיעדיף לבחור במסלול פנסיה שיבטיח גם לה פנסיה לכל החיים, כדי שתהיה לה הכנסה קבועה ובטוחה ככל האפשר. מנגד, אם המבוטח אלמן, ויש לו ילדים בוגרים, והם מסודרים כלכלית, ייתכן שיעדיף לבחור במסלול פנסיה שיבטיח לו את הפנסיה הגבוהה ביותר, ללא קשר למינימום תשלומים".

נטל המס על תשלומי הפנסיה

מושפע מכלל ההכנסות החייבות במס שיש לנו בתקופת הפנסיה, הן בשנים הראשונות והן בשנים המאוחרות. ככלל, פנסיה היא הכנסה החייבת בתשלום מס כמו כל הכנסה אחרת ובכל גיל, למעט מקרים בהם עמד הפורש בתנאים מסוימים, והוא זכאי לפטור עד תקרה מסוימת החל מגיל הפרישה לפי החוק.

קבלת פנסיה לפני גיל הפרישה גוררת עד לגיל הפרישה גם ניכוי דמי ביטוח לאומי ומס בריאות מתשלומי הפנסיה, למעט מקרים בודדים בהם קיים פטור על-פי החוק.

"אחת הטעויות השכיחות בקרב הפורשים היא השוואת מסלולי הפנסיה השונים במונחים ברוטו", אומר גבאי, "לפני ניכוי מס ולפני ניכוי דמי ביטוח לאומי ומס בריאות. כאשר מבצעים חישובים והשוואות במונחים נטו, לאחר שמביאים בחשבון את תשלומי המס, התוצאה יכולה להתהפך לטובת מסלול פנסיה שבתחילה לא שקלנו אפילו לבחור".

מקור הטעות טמון, לדבריו, בטעות הרווחת לפיה פנסיה היא הכנסה פטורה ממס בכל מצב, כשבפועל הכנסות נוספות חייבות במס, כמו הכנסה מעבודה חלקית בתקופת הפנסיה, משפיעה על הסכומים בפועל.

המקדם לחישוב הפנסיה

המקדם לחישוב הפנסיה מפוליסת ביטוח לקצבה או מקרן פנסיה חדשה נקבע לפי גיל התחלת קבלת הפנסיה; הפנסיה החודשית היא תוצאת חלוקת הסכום שצברנו במקדם. ככל שנתחיל לקבל את הפנסיה בגיל מאוחר יותר, המקדם יהיה גדול יותר, וחברת הביטוח או קרן הפנסיה תהיה מוכנה לשלם לנו פנסיה גדולה יותר - אולם יש לבדוק אם התוספת הצפויה לפנסיה החודשית כתוצאה מדחיית מועד קבלת הפנסיה מפצה אותנו על הוויתור על תשלומי הפנסיה עצמם.

סכום החיסכון שצברנו

ככל שנתחיל לקבל את הפנסיה בגיל מאוחר יותר, גם יתרת החיסכון גדלה - ועמה הרווח, גם אם הפסקנו להפקיד כספים לתוכנית.

ריבית להיוון תשלומים עתידיים

שקל של היום לא שווה לשקל בעוד 10 שנים ולהפך. אי-אפשר להשוות בין שני מסלולי פנסיה שונים אם לא מביאים את התשלומים העתידיים לערכם הנוכחי.

העדפות אישיות והשקפת עולם

אלה לפעמים דוחקים את מקומם של שיקולים כלכליים: יש אנשים שיעדיפו להבטיח פנסיה גם לבת-הזוג ללא כל קשר לתוצאות ההשוואה בין המסלולים השונים. אחרים יבחרו בכוונה במסלול בו לא ישאירו שקל אחד למוטבים, וכן הלאה.

"חשוב שהפורשים יידעו כי לתזמון יש משמעות כלכלית עבורם", מדגיש גבאי. "מוטב לקחת הכול בחשבון בטרם קבלת החלטה, מאחר שמדובר בפערים גדולים במונחים כספיים".

באיזה מסלול פנסיה לבחור?

לא רק את נקודת הפתיחה יכול הפורש לבחור, אלא גם את מסלול הפנסיה המועדף. עבור אנשים המבוטחים בפוליסות ביטוח מנהלים ותיקות קיימות מספר אפשרויות:

* קבלת פנסיה חודשית לכל ימי חייו של המבוטח, אך ללא הבטחת המשך תשלומי פנסיה לבן-זוגו לאחר פטירתו.

* קבלת פנסיה חודשית לכל ימי חייו של המבוטח, ללא הבטחת המשך תשלומי פנסיה לבן-הזוג לאחר פטירתו - אך עם הבטחה למינימום של 60 או של 120 תשלומים שישולמו למבוטח או למוטבים שקבע.

* קבלת פנסיה חודשית לכל ימי חייו של המבוטח, כולל הבטחת המשך תשלומי פנסיה לבן-זוגו, בשיעור של 100%, לאחר פטירתו של המבוטח.

* קבלת פנסיה חודשית לכל ימי חייו של המבוטח כולל הבטחת המשך תשלומי פנסיה לבן-הזוג בשיעור של 60% לאחר הפטירה.

"לרוב, הנטייה היא לחשוב שאם פורש בוחר במסלול פנסיה ללא הבטחת המשך תשלומי פנסיה לבת-הזוג, הוא אינו דואג לביטחונה הכלכלי, והשקפת עולמו היא 'אחריי המבול'", אומר גבאי, "אבל כאשר מדובר באדם בריא והוא מעריך כי יאריך ימים, לעתים דווקא אם יבחר במסלול פנסיה שאין בו הבטחה לפנסיה חודשית גם לבת-הזוג - סך ההכנסה החודשית המצטברת לשני בני-הזוג יהיה גדול יותר בלמעלה מ-200 אלף שקל (ראו טבלה) לעומת מסלול פנסיה עם הבטחת תשלומי פנסיה לבת-הזוג. זה תסריט מאוד ריאלי, ובכל זאת הרבה אנשים מעדיפים לקבל פחות למען ביטחון כלכלי לבן-הזוג - וזה עולה כסף".

רק כמחצית מהציבור יודע בדיוק כמה כסף הוא חוסך

האם הציבור מודע למיקומם ולהיקפם של כספי החסכונות השמורים לו? המודעות, ללא ספק, לוקה בחסר: בסקר שערך מכון רותם TRI, בניהולו של ד"ר אריה רותם, השיבו רק 45% כי הם יודעים בדיוק כמה כסף יש בחסכונותיהם.

20% יודעים "פחות או יותר" מה יש להם, ל-4% יש מידע קלוש ביותר בנושא - ו-7% הודו כי אין להם כל מושג בנושא. מדאיגה לא פחות העובדה כי עשירית מהנשאלים השיבו כי אין להם כל חסכונות.

מבין המשיבים, ניתן להצביע על מודעות גדולה יותר בקרב בני 45-54 ומעל לגיל 65 (מה שיכול להתגלות כמאוחר מדי עבור מי שלא בדק את מצבו מבעוד מועד); המודעות גדולה מהותית (60%) בקרב בעלי השכלה אקדמית, לעומת בעלי השכלה על-תיכונית (54%) או תיכונית ומטה (44%); והיא גדלה באופן עקבי בהתאם לרמת ההכנסה.

והאם החוסכים יודעים לומר בדיוק היכן מונחים כספי החיסכון שלהם? התשובה לכך משתנה בהתאם למודעות לעצם קיומו של חיסכון. 15% מבעלי המושג הקלוש (או חסרי המושג) לגבי סכום החסכונות יודעים בכל זאת לומר בדיוק היכן הם נמצאים; בקרב נדגמים שציינו כי הם יודעים פחות או יותר כמה חסכו, ל-44% יש כתובת לחיסכון; ובקרב אלה שיודעים בדיוק מה קורה בחשבונותיהם, מטבע הדברים רק אחוזים בודדים אינם "בעניינים": 93% העידו כי הם יודעים בדיוק היכן שמורים החסכונות.

5 שאלות נפוצות בענייני פנסיה / רו"ח אמיר גבאי, מומחה למיסוי ופרישה

1. האם על הכנסה חודשית מפנסיה צריך לשלם מס הכנסה?

בניגוד למה שרבים חושבים, הכנסה מפנסיה חודשית חייבת בתשלום מס בדיוק כמו כל הכנסה אחרת, אך אם עומדים בתנאים מסוימים - לדוגמה, מי שלא ניצל ביום הפרישה את הפטור המגיע לו על כספי פיצויי הפיטורים - יכול ליהנות מפטור ממס עד לתקרה הקבועה בחוק על ההכנסה מהפנסיה החודשית. כדאי לבצע מראש חישובים ולהחליט באיזה פטור לבחור - פטור על הפיצויים או פטור על הפנסיה.

2. האם על הכנסה חודשית מפנסיה יש לשלם ביטוח לאומי ומס בריאות?

ככלל, עד גיל הפרישה לפי החוק משלם הפנסיה ינכה מתשלומי הפנסיה דמי ביטוח לאומי ומס בריאות. החל מגיל הפרישה, תשלומי הפנסיה יהיו פטורים מניכוים. דוגמה חריגה היא אישה נשואה שבעלה עובד וממשיך לשלם דמי ביטוח לאומי ומס בריאות, ואז הכנסתה מפנסיה חודשית פטורה מניכוי השניים אף לפני הגעתה לגיל הפרישה לפי החוק.

3. האם אני חייב לקבל פנסיה מההפקדות לקרן הפנסיה, או שניתן למשוך אותם בסכום חד-פעמי?

בעשור האחרון חלו לא מעט שינויים בחוקי המס והפנסיה. חלק מהכספים שהופקדו בקרן הפנסיה ניתן עדיין למשוך בסכום חד-פעמי פטור ממס, כמו פיצויי פיטורים (עד תקרת הפטור) שהופקדו בקרן הפנסיה במהלך תקופת העבודה, או תגמולי עובד ומעביד שהופקדו עד לינואר 2000 בקרן הפנסיה. יש לשים לב למגבלות נוספות מעבר לחוקי המס: לדוגמה, מי שחבר באחת מקרנות הפנסיה הוותיקות הגירעוניות - לפי תקנון קרן הפנסיה, אם ימשוך שקל אחד מקרן הפנסיה, ייאלץ למשוך את כל הכספים מקרן הפנסיה ולוותר על זכאותו לפנסיה חודשית.

4. האם הכנסה מפנסיה פוגעת בזכויות לקבלת קצבת זקנה מהמוסד לביטוח לאומי החל מגיל הפרישה?

התשובה היא לא. במבחן ההכנסות שעורך המוסד לביטוח לאומי לכל מבקש קצבת זקנה, ההכנסה מפנסיה חודשית לא נלקחת בחשבון. החל מגיל 70 אין כלל מבחן הכנסות, ולא מביאים בחשבון שום הכנסה נוספת, מכל סוג, שיש למבקש קצבת הזקנה.

5. במקרים של זכאות לדמי אבטלה, האם הכנסה מפנסיה פוגעת בזכאותי?

לפי חוק הביטוח הלאומי, מי שזכאי לדמי אבטלה ובמקביל נהנה מקצבה או פנסיה חודשית - יקוזזו דמי האבטלה שיקבל עד לגובה הקצבה או הפנסיה החודשית, כך שרק כשהפנסיה או הקצבה החודשית נמוכה מדמי האבטלה יוכלו להתקבל דמי אבטלה חלקיים. ואולם, יש לשים לב כי בתי המשפט בישראל כבר קבעו לא פעם אחת כי פנסיית נכות או פיצוי חודשי על אובדן כושר עבודה לא יובאו בחשבון לעניין הזכאות לאבטלה.

11

עוד כתבות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים