גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקורת בלי שיניים: האם ניתן לתת למבקר המדינה סמכויות ביצוע?

דו"חות המבקר התריעו שוב ושוב על חוסר המסוגלות של מערך הכבאות, אך לא יושמו - והמחדל הורגש בשריפה בכרמל ■ על רקע זה עלה שוב לדיון הנושא של מתן סמכויות אכיפה למבקר

"הכתובת היתה על הקיר", "המבקר התריע על מצבם העגום של שירותי הכבאות", "האסון בכרמל יכול היה להימנע לו היו מיישמים את דו"חות מבקר המדינה מהעבר" - כך זעקו כותרות העיתונים כשהתגלתה אי-המסוגלות של מכבי האש להכניע את שריפת הענק שהשתוללה ביערות הכרמל. שעות ספורות לאחר שניצת הזרד הראשון באזור עוספיה, החל החיפוש אחר האשמים והאחראים למחדל.

על רקע הבריחה מאחריות, שהפכה לספורט לאומי אצל נבחרנו, הציתה השריפה בכרמל ויכוח ישן נוסף סביב השאלה: "האם מבקר המדינה צריך שיניים". דו"ח המבקר על "היערכות שירותי הכבאות למצבי חירום", שהמלצותיו לא יושמו, היווה את הטריגר התורן לדיון מחודש בשאלה - מדוע דו"חות כה רבים של המבקר צוברים אבק במגירה חשוכה ומסקנותיהם לא מיושמות. הקריאות לשינוי החוק, כך שיעניק למבקר סמכויות ביצוע תחת סמכויות בדיקה, שבו ועלו.

"אלה שאלות נכבדות ורציניות מאוד, והן נשאלות שוב ושוב לאורך שנים", אומר פרופ' דוד ליבאי, לשעבר שר משפטים וחבר בוועדת ביקורת המדינה הבוחנת את דו"חותיו של מבקר המדינה. "לאחר כל הגשת דו"ח חריף של המבקר מתעוררת השאלה למה אין למבקר 'שיניים', אך היא נשארת ב'צריך תשובה' כי אין לה תשובה פשוטה. זה מורכב. יכול להיות שמישהו צריך לשבת על המדוכה ולבחון את האלטרנטיבות, אבל זה לא אומר שבהכרח צריך שינוי בחוק".

"בשביל אפקטיביות חייבים לתת למבקר 'שיניים'"

לעו"ד אליעד שרגא, יו"ר התנועה לאיכות השלטון, דווקא אין ספק שצריך להתחולל בעניין הזה שינוי יסודי. "רוב רובם של דו"חות מבקר המדינה לא שווים את הנייר שהם כתובים עליו מבחינת הפקת לקחים, כי הדבר היחיד שמעניין את המערכת המבוקרת זה ששמם לא יופיע בעיתון בהקשר של הביקורת, ורגע אחרי שוך הסערה הדו"ח הופך לעוד נייר שצובר אבק על המדף. אלא אם מישהו לוקח אותו לבג"ץ או אם המבקר מחליט להעביר את העניין לחקירה משטרתית וליועץ המשפטי לממשלה במקום שיש חשש לעבירות פליליות".

לדבריו, כשבמהלך בדיקת מבקר המדינה מתגלה חשש למעשים פליליים - הבעיה חמורה פחות, כי הגורמים במערכת האכיפה הפלילית מרימים את הכפפה. הבעיה מתגלה במלוא חומרתה דווקא במקומות שהמדינה נדרשת לתקן ליקויים בדרך התנהלות של גוף או שירות ציבורי מסוים, או כשנחשפים אי-יעילות ובזבוז כספי ציבור, שבסופו של יום משפיעים על כולנו - כאזרחים וכמשלמי מסים.

"אף אחד במדינה לא מוכן לקחת אחריות", אומר שרגא. "אלי ישי לוקח אחריות למצבם העגום של שירותי הכבאות? על מחדלי משרד הפנים בעניין? לא. גם אם תהיה ועדת חקירה שתקבע כי יש לו אחריות אישית, הוא לא יתפטר".

בנסיבות הללו, טוען שרגא, חובה לחמש את המבקר ב"נשק" מתאים. "זה לא מספיק שלמבקר תהיה את היכולת לבדוק, חייב שיפקידו בידיו גם סנקציות. אחרת דו"ח מבקר המדינה יכול להיעלם כלא היה. חייבים לצייד אותו ב'שיניים' אם רוצים שהוא יהיה אפקטיבי. אבל יש אנשים שלא רוצים שהביקורת תהיה אפקטיבית, ולכן זה נראה כך".

- מה יקרה אם לא ישנו את החוק?

שרגא: "מה שקורה עכשיו. אף אחד לא יתייחס לדו"חות, ויקרו אסונות. אנו יודעים - לפחות בתנועה לאיכות השלטון - שרוב הפעמים שאנחנו מצטיידים בדו"ח מבקר המדינה והולכים לבקש סעד בבג"ץ, זה משום שלמבקר אין שום יכולת אופרטיבית לאכוף את הקביעות שלו. אין ספק כי לו היו נותנים בידיו יכולת לקבוע סנקציות מינהליות ו/או עונשיות לגוף מינהלי שכשל ולא תיקן את ליקוייו, לרבות השעיה או העברה מתפקיד של בעל סמכות כזו או אחרת - המצב היה משתפר פלאים".

"מסקנות הניתנות לאכיפה הן נחלתם של בתי המשפט"

פרופ' רון שפירא, נשיא המרכז האקדמי פרס, לא מסכים עם הנחות היסוד של הקולגה שרגא. לדבריו, "זה לא מדויק לומר שדו"חות מבקר המדינה 'חסרי שיניים' לחלוטין. אמנם הדו"חות אינם מחייבים, אך תיקון לחוק מבקר המדינה בשנת 2000 הטיל חובה על הרשות להראות מה עשתה כדי לתקן הליקויים. אם הרשות המבוקרת בוחרת שלא לתקן את הליקויים, עליה למסור דין וחשבון המסביר זאת.

"בנוסף, החוק מחייב כל גוף מינהלי להקים צוות מעקב, שיעקוב אחר ממצאי הביקורת, ימסור דיווח מה נעשה וינמק מדוע לא נעשה דבר, אם לא נעשה, לתיקון הליקויים באותה שנה".

לכן, מסביר שפירא, על אף שדו"חות המבקר אינם מחייבים את הרשות המבוקרת, היא אינה רשאית להתעלם מהם. "מבחינת עילות הפסלות של המשפט המינהלי, התעלמות כזאת מהווה פעולה בלתי סבירה באופן קיצוני".

מעבר לכך, לדבריו, למבקר יש תחמושת שלא כתובה בספר החוקים. "בתקופת כהונתו של המבקר הנוכחי, מיכה לינדנשטראוס, פונה מבקר המדינה מיוזמתו אל הציבור במישרין, באמצעות תקשורת ההמונים, כדי לשאוב מהציבור עוצמה בלתי פורמלית שאיננה מאפשרת להתעלם ממסקנותיו. במובן הזה, בוודאי שלא ניתן כיום להתעלם מדו"ח המבקר, כשם שלא ניתן להתעלם מתחקיר של עיתון נפוץ או ביקורת בינלאומית. אל לנו להקל ראש במקורות כוח בלתי פורמליים - הם עשויים להיות בעלי עוצמה בלתי מבוטלת".

המסקנה של שפירא: אין צורך לתת למבקר "שיניים". "מסקנות הניתנות לאכיפה הן נחלתם של בתי המשפט. אין שום צורך להפוך את מוסד הביקורת לבית משפט ואף לא לגוף ניהולי המקבל החלטות במקום הגופים המבוקרים. המבקר אינו ערוך לביצוע מטלות אלה, אינו מרכז במשרדו מומחיות מספקת בתחומי הביקורת השונים כדי לאפשר זאת, ואינו נושא באחריות כוללת לנושאי הביקורת. אילו המבקר היה 'מנהל-על', היה נוצר צורך מיידי בבחירתו במישרין בידי העם, בנשיאה באחריות כלפי העם ובמינוי מבקר למבקר".

מעבר לכך מעלה שפירא שאלה נוספת: מי בכלל קבע שעל-פי המבקר יישק דבר. מה אם הוא טועה? הוא יהיה הסמכות החוקרת, השופטת והמבצעת?

"דו"חות מבקר המדינה הם תמיד מעניינים וחשובים, אך אינם 'תורה למשה מסיני'", אומר שפירא. "ראיתי דו"חות מוצלחים, מדויקים ומעמיקים, אך גם דו"חות אחרים. בני אנוש מועדים לשגות תמיד. דווקא משום כך יש להקפיד ולהפריד בין גופים שאנחנו מחויבים בציות להם, אפילו כשיש חשש שהם טועים, כמו בתי משפט - לבין גופים שכוחם הוא ביכולת השכנוע ובהפניית תשומת-הלב לבעיות, במובחן מהפעלת סמכות".

פרופ' ליבאי מצטרף לדברים. "בסופו של דבר המבקר כשמו כן הוא - מבקר. הוא לא יושב לא כערכאה ביצועית ולא כערכאה שיפוטית. מקום התשובה לביקורת זו הוא הוועדה לענייני ביקורת המדינה בכנסת, שזכיתי לעמוד בראשה כ-8 שנים".

לדבריו, הענקת סמכויות ביצוע למבקר תייצר יותר בעיות מפתרונות. "לבקר, לכתוב ולמצוא פגמים זה דבר אחד - אבל לבצע זה סיפור אחר לגמרי. במקרה הנוכחי של שירותי הכבאות ייתכן שאפשר היה להשיב לבעיה ב-10 חלופות שונות מבחינה ביצועית, ואז עולות השאלות מי יבחן את החלופות האלה, כמה העלויות של כל דבר, וזה גם עובר דרך 20 משרדי ממשלה שונים - ופה צריך הנהגה, צריך מבוגר אחראי מתחום הביצוע וההנהגה - לא מתחום הביקורת".

גם פרופ' יחזקאל דרור, מומחה למדע המדינה מהאוניברסיטה העברית, סבור כי לא ניתן להעניק סמכויות ביצוע למבקר, אך הנימוק שלו נוגע ביסודות השלטון הדמוקרטי. "אין שום אפשרות מבחינת כללי הדמוקרטיה לתת למבקר המדינה סמכות החלטה או כפייה, כי סמכות זו מצויה בידי הנבחרים דמוקרטית. לו היתה למבקר המדינה סמכות החלטה לכפות על הממשלה משהו - סימן שהוא מעל הממשלה, וזה לא ייתכן במדינה דמוקרטית.

"מבקר המדינה ממלא תפקיד חשוב, אך הוא בחזקת יועץ לממשלה או לכנסת. כל הצעה לתת למבקר המדינה מה שנקרא 'שיניים' נובעת מאי-הבנה של מהות המשטר הדמוקרטי, כי האחריות היא על הנבחרים ועליהם בלבד".

- אז אנו צריכים לקבל כעובדה מצב שבו דו"חות המבקר המתריעים על סכנות אמיתיות צוברים אבק במגירה חשוכה?

"לא. הציבור צריך לבחור פוליטיקאים טובים יותר. אני מסכים שממשלות ישראל לא נעזרות במידה ראויה בדו"חות מבקר המדינה, כי רוב הפוליטיקאים הבכירים שלנו הם עסקנים, ולא מעניינים אותם דו"חות המבקר, אבל הדרך לשיפור היא על-ידי שיפור המשטר - ולא על-ידי שבירת עקרונות הדמוקרטיה. הדרך היא רפורמה במשטר על-ידי שבירת התרבות העסקנית הקלוקלת, על-ידי דרישה נמרצת של הציבור מחברי הכנסת לפעול ביתר רצינות".

עו"ד רם כספי מצטרף לטיעון זה. "למבקר המדינה יש מעמד-על, אולם עלינו לזכור תמיד כי אין הוא בא במקום הממשלה. תפקידו לבקר ולהמליץ המלצות ותו לא. חבל שדו"חות ביקורת רבים שהושקעה בהם מחשבה יצירתית נגנזים, אך אין צורך בשינוי חוק או במתן סמכויות נוספות למבקר. הדו"חות שלו מתפרסמים ברבים, ועל הציבור לשפוט את הממשלה ושריה במועד הבחירות. אלה הם כללי הדמוקרטיה".

בזמן שהמומחים מתלבטים אם כן או לא צריך לתת למבקר סמכויות ביצוע ולחמש אותו בסנקציות, בציבור כבר מנסים לפעול. שלשום (א'), על רקע האירועים, פתח אתר האינטרנט "atzuma.co.il" עצומה חדשה, שקוראת "לחזק את מנגנון מבקר המדינה ולחפש את הדרך שפוליטיקאים מזדמנים לא יוכלו להתעלם מהצרכים האמיתיים וארוכי-הטווח שלך, שלי, שלנו". מטרת העצומה היא להשיג 10,000 חתימות. עד שעות הצהריים חתמו על העצומה 7 גולשים בלבד.

"בוודאי שיתחילו עם עצומות. קשה להבין שהמבקר כותב פעם ראשונה, פעם שנייה ופעם שלישית בנושא מסוים שהוא כל-כך רגיש, שחיי אדם תלויים בזה - ועוברים לסדר יום. הציבור לא יכול להשלים עם זה, אז הוא זועק", אומר ליבאי.

הדילמה האם מוסד מבקר המדינה צריך לעבור רפורמה נותרה בעינה, ונראה כי בוויכוח הזה לכולם יש טענות לגיטימיות - גם למתנגדים וגם לתומכים. השאלה היחידה שנותרה היא האם מישהו בממשלה שומע את זעקת הציבור.

המבקר: "מי שאמור להעמיד לדין משמעתי היא נציבות שירות המדינה"

במאי השנה הציגו מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, ויו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, עמדה מאוחדת שלפיה תיבחן אפשרות למתן "שיניים" בחוק להמלצות הנכללות בדו"חות מבקר המדינה שיחייבו את הרשות המבצעת.

במשרד מבקר המדינה מבהירים כי נושא זו נמצא על סדר יומו של המבקר מזה תקופה ארוכה. "המבקר מדבר זמן רב על הצורך לתת לו 'שיניים', כלומר להעביר חקיקה שתקבע העמדה לדין משמעתי למי שמתעלם מהמלצות דו"חות המבקר. יוזמה זו תקועה בוועדת השרים לענייני חקיקה. המבקר אף דיבר על הצורך לשקול את האפשרות שוועדת הכספים תטיל סנקציה או תשקול להטיל סנקציה על גוף מבוקר שלאורך זמן מתעלם מהביקורת במובן שהוועדה תשלול ממנו תקציבים. כל זה יצטרך להיעשות בזהירות רבה, מתוך כוונה שהסנקציה תוטל על הגוף המתעלם מהביקורת, ושזה לא יגולגל בסופו של דבר על הציבור שייצא זה שסובל".

הצעות אלה של המבקר מתגברות על הבעיות שהעלו חלק מהמומחים, לפיהן הענקת סמכויות ביצוע למבקר יעמידו אותו מעל הממשלה ומנוגדות ליסודות הדמוקרטיה.

"מי שאמור להעמיד לדין משמעתי לא יהיה מבקר המדינה, אלא נציבות שירות המדינה, כך שבוודאי שלא הופכים את המבקר לרשות מבצעת או שופטת. במקרה של סנקציה תקציבית היא תוטל על-ידי ועדת הכספים, אז שוב לא מדובר על סנקציה שנתונה בידי המבקר. יש בכך להתגבר על כל הביקורת ומנגד לפתור או לצמצם את בעיית ההתעלמות מן הדו"חות", אומרים במשרד המבקר.

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"