גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היה כיף, אז חזרנו

ממזג האוויר הנפלא, הכסף שבסדר ועד הנחות של 50% במסעדות ■ יש הרבה סיבות שבגללן פייזר ובאסטון חזרו לישראל, בניגוד לאמריקנים שנמשכים לאחרונה לכסף הגדול של לבנון ואירן

אלן אייברסון הלך לטורקיה. סטפון מארבורי פתח השבוע את העונה השנייה שלו בליגה הסינית. ואם זה לא נשמע מוזר מספיק, אז ראשי בשיקטאש נשבעים ששאקיל אוניל התחייב בפניהם שמיד כשיסיים את העונה בבוסטון, הוא יגיע לגזור כמה דולרים אצלם בליגה הטורקית. אלו הסיפורים היותר מפורסמים מהזמן האחרון. אבל הם חלק קטן מתנועה אדירה של שחקני NBA בשנים האחרונות לכל מקום אפשרי בעולם. גם המשפך הצר בין המכללות לבין ה-NBA עושה את שלו: 557 שחקנים אמריקנים יצאו ב-2009 לשחק מחוץ למדינה בחיפוש אחר כסף. ובסך הכל 6,717 שחקנים שמחזיקים אזרחות אמריקנית שיחקו ב-5 השנים האחרונות מחוץ לגבולות ארה"ב.

שניים מהמקומות היותר מבוקשים בשנתיים-שלוש האחרונות הם דווקא המזרח התיכון ומדינות המפרץ, כאשר חלק מהשחקנים מסמנים את לבנון, אירן וכוויית כמקומות המועדפים עליהם בזכות הכסף שמשולם שם.

הנה סיפור מהתקופה האחרונה: באביב 2008 לורן וודס עוד עלה על הפרקט עם מדים של יוסטון רוקטס למשחק פלייאוף מול יוטה. זה היה משחק ה-NBA ה-219 בקריירה שלו, וגם האחרון.

וודס זכור לחובבי הכדורסל בישראל כששיחק במדי פילזן וז'לגיריס ביורוליג, ומהעובדה שהוזכר במספר הזדמנויות כמועמד להצטרף למכבי ת"א. הקיץ וודס (2.18 מ', 32) עוד משך באימוני טרום-העונה עם קליבלנד, לפני ששבועיים לפני פתיחת הליגה, הקאבס החליטו לחתוך אותו.

בימים אלו הוא עושה את צעדיו הראשונים באל-ריאדי ביירות הלבנונית. הסיבה: מכל הליגות שיכל לשחק בהן באירופה, זהו המקום ששילם לו את הכסף הכי טוב. 300 אלף דולר בעונה באל-ריאדי, וכמובן רכב ודירה על קו החוף של ביירות.

מה ההסבר לכך שוודס, ועוד 61 אמריקנים, עברו ב-2010 בליגה הלבנונית? העיתונאי ג'ואל מילמן, שליווה את וודס בביירות, טוען כי הסיבה העיקרית היא "המיתון הכלכלי שגרם לירידה במשכורות באירופה, ואמירי הנפט העשירים במפרץ הפרסי ובמזרח התיכון שמשתמשים בכדורסל כחלק מקיבוע המעמד החברתי שלהם". אומארי ווסטלי, ששיחק במכללת קליבלנד סטייט ועכשיו נמצא כבר שנה שנייה בליגה הכווייתית, אומר למילמן: "בוודאות, המיתון לא הגיע למזרח התיכון".

למרות שמבחינה מקצועית אירופה היא יעד מועדף, בסופו של דבר הכדורסלנים האמריקנים מפוזרים בסוריה (22 שחקנים ב-2010), קטאר (13), מצרים (10). לפי מילמן, אירן (11 אמריקנים) "נחשבת למקום שבו משלמים את הכסף הטוב ביותר במזרח התיכון".

***

אבל בואו נחזור לרגע למה שקורה אצלנו בשבועיים האחרונים, עם הקאמבקים של מייסיאו באסטון לבני השרון ומרקוס פייזר לאשדוד. ישראל ידועה כאחת מהמדינות המועדפות עבור אמריקנים. 95 אמריקנים החלו את עונת 2010/11 בשתי הליגות העליונות בישראל (לא כולל כ-30 אמריקנים מתאזרחים שנחשבים לישראלים).

למה הם חוזרים לפה? אלדד אקוניס, יו"ר בני השרון, מספר שאת "באסטון היה מאוד מאוד קל לשכנע לבוא. הוא נדד באירופה בכמה מקומות והבין שישראל היא המקום הכי טוב בשבילו". אקוניס אומר ש"ישראל נחשבת לליגה עם שם טוב באירופה, והיא מקום נוח מאוד לאמריקנים. כולם מדברים כאן אנגלית, ותנאי המחייה הם טובים מאוד. כל עוד ההבדלים בכסף לא גדולים, שחקנים יעדיפו לבוא לישראל".

מייסיאו באסטון / צלם סיוון פרג'
באסטון. "היה קל לשכנע אותו לחזור" (צילום: סיוון פרג')

באשדוד מספרים שכמה שיחות טלפון עם מרקוס פייזר, אקס מכבי ת"א, הספיקו כדי להעלות אותו על מטוס ולעזוב את הליגה בפורטו ריקו. "הוא חושב שעונה טובה כאן בישראל תחזיר אותו לסכומי כסף יותר טובים ביבשת", אומר שי האוזמן, המנהל המקצועי של מכבי אשדוד. "למיטב ידיעתי הוא דחה הצעות ממקומות כמו אירן שהכסף שם יותר גדול, כי הוא ידע שמשם יהיה לו הרבה יותר קשה לעשות את קפיצת המדרגה המקצועית".

פייזר, שישב על חוזה של מיליון דולר נטו במכבי ת"א רק לפני שנתיים, הסכים לבוא לאשדוד עבור 80 אלף דולר ובנוסף תיק הפינוקים הרגיל שמקבל כל שחקן זר במעמד שלו שנוחת בארץ: דירה, רכב וכרטיסי טיסה הלוך חזור. "יש כמה דברים שנכנסים למערכת השיקולים של החבר'ה האלו שלא קשורים לכדורסל", מסביר האוזמן. "הסביבה מאוד ידידותית, מזג האוויר מצוין, הם אוהבים את קבלת האורחים שנעשית להם על-ידי בנות ישראל, ואפילו דברים קטנים כמו זה שהטלוויזיה לא מדובבת ואין להם שום מגבלת שפה כאן. האמריקנים גם יודעים שמוסר התשלומים פה הוא טוב יחסית. אם תיקח למשל את יוון, חוץ משתי הגדולות (אולימפיאקוס ופנאתינייקוס), שחקנים זרים בורחים משם כי לא משלמים להם".

האוזמן מספר ש"במהלך השיחות עם פייזר הוא סיפר על השינוי העצום שעבר בחייו. הוא הפך להיות מטיף בקהילה בלואיזיאנה, וסיפר שהוא כבר לא מחפש יותר דברים שהוא חיפש בעבר".

***

מי שמשכה את פייזר בחזרה לישראל היא סוכנת השחקנים לירון פנאן, שמכירה את הפורוורד מצוין מהתקופה במכבי ת"א. פנאן, ביחד עם שותפה לסוכנות מתן סימנטוב, הנחיתו כאן בקיץ האחרון בין היתר את וויל סולומון (ירושלים), טים פיקט (אשקלון), רודני ווב (מכבי חיפה) ושון וויליאמס (הגיע להפועל ירושלים, ועזב די מהר). "יחסית לאירופה די קשה להביא שחקנים לישראל, למרות שהמשכורות ירדו השנה באירופה", אומרת פנאן. "היתרון שיש לישראל על הרבה מאוד חורים אחרים בעולם זה שיש לנו שם טוב. אם אני לוקחת את פייזר כדוגמה, אז גם הוא יודע שאם היה הולך לאירן היה לו מאוד קשה להמשיך משם הלאה בקריירה, גם אם היה מקבל שם יותר כסף. החבר'ה האלו שמגיעים לכאן חיים חיי מלכים בסופו של דבר, אם זה האוטו, הדירה או 50% הנחה במסעדות".

איך בכל זאת משכו את באסטון ופייזר בכסף כל כך קטן? "יש יתרון לשלב הזה של העונה", מסבירה פנאן. "הרבה שחקנים שבתחילת העונה רצו המון כסף, היום אחרי שהליגות התחילו והם יושבים בבית בלי עבודה, מוכנים לבוא ולשחק עבור כסף קטן מאוד. העיקר לעבוד. מה רע להם לבוא לכאן ולקחת את ה-10,000-15,000 דולר בחודש?"

הכסף הגדול במפרץ

חלק מהאמריקנים שמגיעים למזרח התיכון ולמדינות המפרץ הפרסי, עושים את זה לטובת משימות קצרות טווח. מעין עבודות מזדמנות עם כסף גדול מאוד. למשל ג'ואן בוקס, שסיים את אוניברסיטת ניו מקסיקו ומצא את עצמו מהר מאוד בליגה הלבנונית, אבל שם הוא פגש שייח' כווייתי בשם טלאל אל-פאהאד שאמר לו שהכסף שהוא עושה בלבנון הוא כלום לעומת מה שיעשה בכוויית. הקבוצה הכווייתית התכוננה אז ל-Gulf Cup, וההצעה שהונחה בפניי בוקס היתה כזאת: 15 אלף דולר דולר נטו לשבוע, ובונוס של עשרת אלפים דולר במידה וייבחר למצטיין בטורניר (וגם את הבונוס הזה הוא שלשל לכיסו).

שבועיים אחר כך הוא קיבל מהקבוצה עוד משימה: נסיעה לאינדונזיה לגביע אסיה. השכר הפעם: 20 אלף דולר לשבוע. מאז בוקס יושב בכוויית, לוקח כל חודש בסביבות 13 אלף דולר וצוחק על העולם.

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

תקרית חריגה בכרם שלום: שבעה פצועים מפצמ"רים ששוגרו מרפיח, שלושה במצב קשה

הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל ● בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● נתניהו: "ישראל לא יכולה לקבל אפשרות של סיום המלחמה" • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● עדכונים בולטים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?