גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האתגר של דנינו: איך לחלק נכון עוגה של 8 מיליארד שקל

מינוי מפכ"ל חדש הוא ההזדמנות של השר אהרונוביץ' לייעל את המשטרה ולהתנתק מההצמדה לשכר בצה"ל

זה הזמן שבו הכסף צריך לשחק תפקיד רציני בניהול המשטרה. מפכ"ל חדש שעוד לא נשחק ושר לביטחון פנים, שוטר לשעבר, המכיר את הדברים מבפנים. זה בדיוק הזמן לשינוי ארגוני, כלכלי, כספי, שהמשטרה מייחלת לו, ומי כמו יוחנן דנינו, חוקר הכסף הגדול, יודע זאת.

חוץ מזה, הרי הוא כבר הבין את חוקי המשחק כשאמר: אם כלאת ראש ארגון פשע אבל לא נגעת בכספו - לא עשית כלום. בהשאלה, אם רק מינית מפכ"ל חדש ולא דאגת שיבטיח ניהול תקין של 8 מיליארד שקל בשנה - לא עשית כלום.

רפורמה ליישום מיידי

על שולחנו של השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', מונחת זה מכבר תוכנית מוסכמת ומפורטת. רפורמה ליישום מיידי שאהרונוביץ' לא יכול היה עד היום לבצע אף סעיף ממנה בגלל התנגדות המפכ"ל היוצא, דודי כהן.

כהן שימש בפועל כראש נציגות המיעוט, בעלי הדרגות הגבוהות במשטרה שתנאיהם צמודים לבעלי הדרגות הגבוהות בצה"ל ונהנים משכר ומתנאים מרחיבים במיוחד, על חשבון אלפים רבים של שוטרים מתוסכלים בשטח.

הרפורמה המונחת על שולחנו של אהרונוביץ', שכבר סוכמה תקציבית עם משרד האוצר, מדברת על "משטרה מנהלת משטרה". מפכ"ל מנהל ולא עוד רמטכ"ל המנהל את כוח-האדם במשטרה.

בפועל, מדובר בהעלאה משמעותית בשכר שוטרי השטח, בעיקר בנקודת הפתיחה - השנים הראשונות לגיוס - וזאת על חשבון פגיעה מסוימת, עתידית, בשכר הוותיקים והשוטרים הפקידים במטות המשטרה. לכן התוכנית הזאת הביאה ועוד תביא להתנגדות חריפה בקרב הבכירים.

חלק אחר בתוכנית, שגם הוא לא בוצע בגלל התנגדות המפכ"ל כהן ובכירי הניצבים, מדבר על טיפול בהתנפחות שחלה במצבת שוטרי המטה, הפקידים, על-ידי הורדת דרג אחד בפריסה הארגונית.

במקביל, יפעלו לקידום והאצת תהליכי ההתייעלות במשטרה באמצעות גיוס חברה חיצונית (כפי שמבצע צה"ל עם חברת מקינזי). אותה חברה תבדוק, תמליץ ותוביל תהליכי התייעלות בכמה תחומים קריטיים, וביניהם פעילות הרכש המשטרתית.

כל הכסף שייחסך יישאר בקופת המשטרה, למטרת פעילות מבצעית והגברת רכישות טכנולוגיות מתקדמות.

ככל הידוע, אהרונוביץ', שהיה מתוסכל מהתנגדות כהן והניצבים הקרובים לו, כבר דיבר על כך עם המפכ"ל המיועד, יוחנן דנינו. הוא נדרש לאשר את תמיכתו בתוכנית בטרם קיבל את התפקיד הרם.

הצבא מנהל את המשטרה

בסוף שנות ה-70, כשהמשטרה היתה ארגון קטן וחלש, קיבלה הממשלה את הדרישה להצמיד את השכר במשטרה לזה בצה"ל. זה יצר מצב שבו בכירי המשטרה נהנים מההצמדה לבכירי הצבא - מפכ"ל משתכר כרמטכ"ל, ניצבים - כאלופים, תתי-ניצבים כתתי-אלופים וכן הלאה. אלא שמי שנפגע מזה באופן משמעותי הם השוטרים בדרגים הנמוכים, הביניים, שהם הבסיס הכי רחב של המשטרה.

בעוד הדרג הזוטר בצה"ל (סג"מ, סגן, סרן, רב סרן) הוא של חיילי סדיר או קבע קצר מועד, צעירים עד גיל 30, מקביליהם במשטרה - מפקח, פקד או נגד (מקביל לרס"ר) - הם בני 30, 40 וגם 50, בעלי משפחות, שנשארים בדרגות אלה שנים ארוכות.

הצמדת שכר חייל צעיר שיתקדם לקצונה בכירה או יפנה לקריירה אחרת לשכר שוטר ותיק בעל משפחה, שזו עבודת החיים שלו, עושה רע לשכר של רוב רובם של השוטרים, מורידה באופן משמעותי את איכות המתגייסים למשטרה ומביאה לתחושת תסכול וחוסר הערכה.

יותר מזה, החלטת הממשלה ההיא קבעה הצמדה "דווקנית" ולא "קבוצתית". למשל, כאשר בצה"ל רוצים לעודד גיוס לקבע של כמה חוקרים בכירים למצ"ח, יכול הרמטכ"ל לקבל החלטה להעלות שכר לחוקרי מצ"ח בודדים שיבואו לשירות. רק שבאותו רגע קופץ שכרם של כל החוקרים במשטרה, שמספרם שם פי כמה וכמה, וזאת בשעה שלמשטרה אין סיבה לעודד דווקא גיוס חוקרים, אלא בעלי תפקידים חסרים אחרים. המפכ"ל לא יכול לעשות זאת כי הוא לא מנהל את כוח-האדם שלו - מי שמנהל את כוח-האדם של המשטרה הוא דווקא המטה הכללי של צה"ל והרמטכ"ל.

הפערים המשמעותיים בין שכר הבכירים הגבוה ובין שכר שוטרי השטח עשוי לתעתע - ממוצע השכר במשטרה נראה סביר, 13,500 שקל - וזאת בעוד שכרם של רוב השוטרים, כ-20 אלף, נמוך מהשכר הממוצע באופן משמעותי.

המשטרה היום היא ארגון ענק, מהגדולים בארץ. יותר מ-26,000 שוטרים (לא כולל שוטרי מג"ב הפועלים תחת פיקוד צה"ל) ויותר מ-8 מיליארד שקל תקציב ל-2011. הגיע הזמן שהמפכ"ל ינהל את שכר שוטריו.

אף אחד לא מדבר על ביטול ההצמדה. לא המשרד לביטחון פנים ולא האוצר. מקובל שצה"ל הוא כוח חזק יותר ומשפיע יותר, ונעים להיצמד אליו. התוכנית שהתקבלה מדברת על מעבר מהצמדה "דווקנית" להצמדה קבוצתית. כאשר הצבא יקבל העלאה - גם המשטרה תקבל בדיוק אותה העלאה, אבל מי שיחליט איך לחלק אותה יהיה המפכ"ל, לטובת הצרכים והמגזרים הנחוצים במשטרה.

מנהל כמו בחברה עסקית

ולעניין הפסקת הניפוח המתמשך של הפקידות הכחולה. המטה הארצי פועל באמצעות 7 אגפים ו-9 יחידות על-גפיות. הן פועלות במקביל ב-6 מחוזות טריטוריאליים (צפוני, דרומי, ירושלים, מרכז, תל-אביב, שומרון ויהודה). לכל מחוז כמה מרחבים וגם כמה ותחנות. במקביל פועל משמר הגבול עם יחידות פיקוד משלו.

כל זה אומר: אלפי פקידים הלבושים כשוטרים, הוצאות כבדות, משרדים, כלי רכב, כלומר, ביורוקרטיה ותקורות. אהרונוביץ' מתכוון להוריד לפחות דרג אחד מהבלון הענק הזה - מרחב או מחוז - ולהעביר יותר שוטרים לשטח, לעשות את העבודה האמיתית של המשטרה.

החלפת מפכ"ל, והידיעות כי לפחות 7 ניצבים יסיימו את תפקידם, היא בדיוק הזמן לחסוך גם בניצב אחד לפחות. במשטרה יש 17 ניצבים. בהשוואה למספר האלופים, מקביליהם בצה"ל, ולגודל כוח-האדם בצבא, סדיר ומילואים - מדובר במספר גבוה באופן משמעותי. אם כבר מצמצמים פריסה ביורוקרטית, אפשר גם לצמצם נציב.

המפכ"ל החדש דנינו, כמו המפכ"לים שלפניו, נבחרו במקרה הטוב כי הם שוטרים טובים, חוקרים טובים או לוחמים מצטיינים. מנהל טוב מעולם לא היה קריטריון מכריע בבחירה. אבל תקציב של 8 מיליארד שקל, 26,000 מועסקים ומדינה שלמה הממתינה לתוצאות, דו"חות שנתיים, שיציגו התקדמות חיובית במלחמה באלימות, בפשיעה, באכיפה בעלת משמעות, בחקירות כסף ועוד - כל אלה מחייבים ניהול לפחות כמו בחברה עסקית בינונית.

מאחר שסביר להניח כי המפכ"ל החדש לא יתרכז בעצמו בניהול הכסף, כוח-האדם וההתייעלות - מן הראוי שיחשוב לשים לצדו מנהל עסקי, איש משטרה, שישים את כל הדגש בעבודתו על ניהולה התקין של משטרת ישראל.

22

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל