גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלצר: "אין חוק בעולם שיכול למנוע כשל של דירקטוריון"

מהם אתגרי הדירקטוריון פוסט המשבר? דיון סוער שערכו מנהלים בכירים במשק העלה תובנה אחת משותפת: יש פער גדול בין הכלים העומדים לרשות הדירקטור לבין אחריותו

הים סער, גשם כבד ירד ורוח אימתנית הצליפה בעוברים ושבים על חוף ימה של תל אביב ביום ראשון שעבר. בתוך מלון דיוויד אינטרקונטיננטל, בו התקיימה ועידת ישראל לעסקים, היה חמים ונעים. אבל בקומה ה-11 סערו הרוחות כשעשרה מנהלים מבכירי המשק, מנכ"לים, יו"רי דירקטוריון בעבר בהווה, דירקטורים, רגולטור ומנהלי גופים מוסדיים, התכנסו בחדר ישיבות קטן, לדון בנושא יבש לכאורה - אתגרי הדירקטוריון פוסט המשבר.

את הדיון ניהל בנעימות רבה, כדרכו, יוסי בכר, יו"ר בנק דיסקונט, ותובנה אחת הייתה משותפת כמעט לכולם: יש פער גדול מדי בין הכלים העומדים לרשות דירקטורים לבין אחריותם, או כפי שבכר סיכם זאת: "הדירקטוריון הופך להיות גוף מקצועי עם יותר מטלות והוא צריך שתהיה לו אפשרות לבצע אותן. עוד כמה שנים דירקטור יהיה מקצוע".

והוא הסביר: "התיזה הבסיסית שלי טוענת כי כיום תפקידי הדירקטוריון הולכים ומתעצמים, אחריות הדירקטורים גוברת, אבל במקביל 'ארגז הכלים' איתו יכול הדירקטור לעבוד לא מתקדם. לדירקטוריון יש הרבה אחריות, אבל אין לו 'חיילים' ואמצעים. אחרי שנה בתפקיד יו"ר בנק, אתה מוצא את עצמך תוהה מה מותר, מה אסור ומה מצפים ממך. אני מאמין בדירקטוריון אקטיבי ואפקטיבי, אבל אני לא מרגיש שיש לי את הכלים לכך".

דירקטוריון / צלם איל יצהר
מימין לשמאל: דוד ברוך, מנכ"ל אקסלנס; ארז מלצר, מנכ"ל גדות; זאב וורמברנד, מנכ"ל רבוע כחול; אילן בירן, יו"ר רפא"ל; יוסי בכר, יו"ר דיסקונט; עו"ד רם כספי; אהוד שפירא, דירקטור בלאומי; עו"ד יעל אלמוג, ראש המחלקה הבינל' ברשות ניירות ערך; ועירן פאר, "גלובס"

"כרגולטור האתגר הוא לתת כלים לדירקטוריון"

עו"ד יעל אלמוג, ראש המחלקה הבינלאומית ברשות ניירות ערך, מאמינה כי עד שהרגולטור יבנה "ארגז כלים" כזה, הדירקטורים צריכים להשתמש בכלים בסיסיים כמו שיקול דעת. "המציאות בישראל היא של עולם עסקים בבעלות ריכוזית, עם השפעה דומיננטית של בעלי שליטה, כשלא תמיד בעל השליטה מפנים שהוא חברה ציבורית וכללי המשחק השתנו.

"האתגר שלי, כרגולטור, הוא איך למנף את הכוחות שלי כדי לתת כלים לדירקטוריון להתמודד עם הבעיות האלו. איך כרגולטור אתה ממשטר בצורה שלא תעמיס, תסרבל ותיצור ביורוקרטיה, אבל במקביל נותן כלים אפקטיביים לניהול החברה, ולא כמס שפתיים.

"המשבר האחרון הראה כי למרות כללי SOX, כשאין ניהול סיכונים אפקטיבי חברה יכולה לקרוס וכשלים בממשל תאגידי יכולים להביא להשמדת ערך עד כדי קריסת חברות. לטעמי, דירקטור צריך להשתמש בכלים בסיסיים כמו שיקול דעת, חובת אמון וזהירות. ואני מקווה שביהמ"ש הכלכלי יצוק תוכן בחובות אמון וזהירות ויקבע בשורה של החלטות את הכלים לעצמאות הדירקטור".

לדעתו של אהוד שפירא, דירקטור בלאומי, "הבעיה היא בידע, בהבנה, בהתעמקות, בכלי הדיווח, בבקרה ובפיקוח של דירקטוריון על עבודת ההנהלה. תקנות SOX לא מנעו תקלות, לא בליהמן ברדרס ולא ב-UBS. אם אתה לא מבין מה אתה עושה, לעשות V זה לא פתרון.

"רמת התחכום של העסקאות וקצב הפעילות הוא כזה, שכשמגיעים עם המלצה לדירקטוריון אין לו סיכוי להבין מה קורה. בטח לא בישיבה אחת. אין לו כלים לקבל החלטות, למשל, במכשירים נגזרים. דירקטוריון צריך לפקח על המון נושאים - סיכוני מוניטין, חשיפה להלבנות הון, קרטלים, הטרדה מינית, איכות סביבה. האם הדירקטוריון באמת יורד לרזולוציות האלו?".

רון הדסי, יו"ר איקיאה, מסכים עם שפירא. "הסיכונים שמוטלים על דירקטור מגיעים לממדים אבסורדיים. איך אני כדירקטור בקו אופ יכול לעשות בקרה על עופות בגריל שבושלו לא כמו שצריך בסניף רמת אביב?", הוא מלין.

הדברים מקבלים חיזוק גם מדוד ברוך, מנכ"ל אקסלנס. "הדירקטוריון נמצא במצב בלתי אפשרי. בסוף, כדי לעשות את תפקידו כמו שצריך, כל דירקטור יקבל חדר במשרדי החברה ויהיה לפחות בחצי משרה. כרגע אין איזון במטלות שנותנים לדירקטור, לא זמן ולא כשירויות. לעומת הזמן שמוקצב לך זה נטל שלא ניתן לגישור", הוא אומר.

"לדירקטור יש אחריות, הוא לא עציץ ולא בובה"

אחת השאלות המטרידות היא עד כמה שולט בעל השליטה בחברה ביחס לדירקטוריון. יעל אנדורן, מנכ"ל עמיתים, מודה - כגוף מוסדי המחזיק במניות מיעוט - שהיא לא באמת יכולה להשפיע על החברה. "החיסרון המשמעותי הוא שהצבעות באסיפה כללית הן של 'כן' או 'לא'. אין באמת יכולת להשפיע על החלטה.

"ניקח, למשל, את נושא שכר המנהלים. מגיעה לאישור האסיפה הכללית חבילה שאומרים לה 'כן' או 'לא'. כמעט לא קורה שיש דין ודברים עם בעל השליטה. מבחינתי, האתגר הגדול הוא שהדירקטוריון יהיה עצמאי ויקבל החלטות באופן מקצועי".

הדסי מעיר, כי הדיאלוג מול המוסדיים מתנהל לפני האסיפה הכללית וכי "האסיפה הכללית עצמה היא לא שוק".

אלמוג מחדדת את הבעיה. "לא הגיוני להפיל אחריות על דירקטורים ולהשאיר את בעל השליטה בחוץ. אם ניקח את דוח דנציגר על התנהלות בזק, נראה שהתקבלו החלטות משמעותיות בבזק בפורום לא פורמלי. צריך 'לפרמל' את התקשורת, כי בעל שליטה שמנחה דירקטורים מסתכן בתיוג פורמלי כשהוא הופך להיות דירקטור. בעל עסק יכול לייעץ או להביע דעתה אבל לא להנחות. זה גבול דק".

לדעת עו"ד רם כספי לא הכול מקולקל. "אם האחריות היא על הדירקטוריון, מה תפקידו של בעל השליטה? הוא נשאר באוויר. כשיש ביזיון באים לבעל השליטה, במיוחד התקשורת. בחוק ניירות ערך מוטלת עליו אחריות, הוא אחראי לתשקיפים ולדוחות הכספיים. הוא אחראי, אבל אומרים לו אל תיכנס לפה.

"הרשות צריכה לתת שיניים. אם יש אחריות צריכה להיות סמכות. או שתסירי אחריות מהדירקטוריון או מבעל השליטה. לדירקטור יש אחריות, החובה אצלו, הוא לא עציץ ולא בובה. אבל אין לו כלים, אין לו סמכויות. לכן דירקטורים מדברים לפרוטוקול ועושים כסת"ח".

"אין לדירקטור דרך אחרת אלא לשאת באחריות"

בניסיון למצוא את המודל שיתאים לכולם, הועלה לדיון יישום המודל הבנקאי בחברות "רגילות". אילן בירן, יו"ר רפא"ל, מאמין שמדובר במודל הנכון. "משברים לא נולדו בגלל בעלי שליטה, אלא מכשל של הונאה סיטונאית רבתי, גם ב-2002 וגם ב-2008. גם אם נמציא כל פעם שלוש אותיות כמו SOX זה לא ייתן לנו פתרון.

"זה תפקידו של הדירקטוריון, שם נעצרת האחריות, ואל תחכו לרגולטור. הדירקטוריון צריך ליצור מטריצה בהירה של אחריות ופיקוח, מי שרוצה לברוח מאחריות שיברח ומי שרוצה לשאת באחריות - אין דרך אחרת. מודל הבנקים הוא מודל נכון".

בכר מסכים עם בירן. "מודל הדירקטוריון כפי שנבנה בבנקים הוא מודל נכון, שלדעתי צריך להיות מאומץ על-ידי כל החברות בישראל. הבעיה, כפי שאמרתי, היא הכלים המעטים העומדים לרשות הדירקטור".

עו"ד כספי מתנגד. "'נוהל בנקאי 301' מונע מדירקטור בבנק להיות מעורב, אסור לו לדבר עם בעלי תפקידים בבנק. בנק ישראל רצה למנוע מצב שבו דירקטור מדבר עם מנהל סניף בקריית שמונה ושואל אותו שאלות לגבי אשראי. אבל למה לא לתת לדירקטורים עוד סמכויות בתנאי שלא ישתמשו בהם למטרות זרות, למה שהכול יעבור דרך המנכ"ל?".

ארז מלצר, מנכ"ל גדות, מסכים שחברות רגילות אינן צריכות להיות כפופות לרגולציה המחמירה יותר של חברות שוק ההון.

הדסי מתמקם באמצע וטוען שצריך לנקוט ברגולציה סלקטיבית. "למה לבנק דיסקונט ולפאלאס תעשיות יש אותה רגולציה? 80% מהחברות הן חברות קטנות מהן נדרשת רמת משאבים בלתי סבירה לרגולציה והן לא עומדות בנטל. חייבת להיות אבחנה שתטיל על חברות קטנות רגולציה נמוכה יותר".

בעיה נוספת, לדעת בכר, נעוצה בהבדל בין יו"ר הדירקטוריון לדירקטור רגיל. "רשמית יו"ר הוא רק זה שמנהל את הישיבות וחותם על הדוחות, אבל צריכה להיות היררכיה. היו"ר לא יכול לשלוט כפונקציה של אישיותו. היום אין לו סמכות משלו, למעט העובדה שהוא עומד בראש הדירקטוריון".

"לאנשים יש שכל ישר, לא את הכול פותרים בהנחיות"

האם באמת לדירקטורים היום אין כלי עבודה והם צריכים לחכות עד שהרגולטור יבנה להם "ארגז כלים" או שביהמ"ש הכלכלי יתווה עבורם את הכלים לעצמאות? מלצר מאמין שלא. "דירקטור צריך שלושה כלים - פנס, פנקס ופה. אלו כלי העבודה שלו. אבל המיליה סגור וקטן ובמפגש דירקטוריון נדמה לך שהגעת לכנס של חרשים אילמים, אף אחד לא מדבר. רק תן להעביר את ההחלטות בשקט. בחלק גדול מהחברות זה מתחיל להשתנות.

"הייתי מנכ"ל רוב שנותיי, אין חוק בעולם שיכול למנוע כשל. לא SOX, לא גושן ולא ברנע. תפקיד הדירקטורים הוא לנהל את סיכוני החברה, להיות אלה ששואלים שאלות שהצעירים לא יודעים לשאול. להאיר נקודות. לגבש אסטרטגיה, לוודא שהיא מבוססת על יתרון יחסי של החברה, שיש משאבים ומפת דרכים לרווחיות וכלי בקרה. רק אחרי כן הוא נציג הציבור".

ברוך מתרעם. "לדירקטור אין את הכלים ואין את האמצעים", הוא אומר.

בכר מנסה לפשר. "במישור הנורמטיבי יש הסכמה שהכיוון הוא ליותר אחריות לדירקטוריון כגוף מייצג. הדירקטוריון מקבל יותר סמכויות וצריך להיות יותר ויותר מקצועי".

זאב וורמברנד, מנכ"ל רבוע כחול, כבר מתווה את הדרך. "בעתיד הקרוב נראה נוהל 'איך מקבלים דירקטור חדש'. ערכת הדרכה. תוכנית מסודרת שמסבירה לגבי סביבה, סיכונים, קודים שהחברה מתנהלת בתוכם. זה קיים בבנקים ויתפשט לשאר החברות".

אלמוג מסבירה כי הכשלים העיקריים שמתגלים להם הינם אי-הפעלת כלים בסיסיים. "דירקטורים לא שואלים שאלות, לא מבקשים חומר בזמן סביר מראש לפני הישיבה. זה קרה אפילו בחברה גדולה כמו בזק".

"לא כל דבר צריך 'לפרמל'", מסכם בכר את הדיון. "לאנשים יש שכל ישר, הם יודעים ללכת מבלי שיגידו להם להושיט רגל שמאל קדימה ואחר-כך רגל ימין. לא את הכול פותרים בהנחיות. המשבר סחב אותנו לקבוע כל דבר במסמרות. בסופו של דבר אנחנו מתעסקים באנשים".

לוגו מועדון ארוחת הבוקר

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק