גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השופט ג'ורג' קרא עשה בתיק קצב דבר שעומד בניגוד לחוק"

כך טען השופט שלי טימן במהלך כנס הפורום הפלילי של לשכת עורכי הדין, בהתייחס להחלטת הרכב שופטיו של משה קצב לסגור את הדלתיים באופן הרמטי במהלך משפטו

רגע לפני תחילתו של השבוע, שבו תרוכז רובה ככולה של תשומת-הלב - לפחות בזירה המשפטית - בהכרעת דינו של נשיא המדינה לשעבר משה קצב, עמדה פרשת הנשיא גם במרכזם של כמה מהדיונים שהתקיימו בסוף השבוע האחרון בכנס הפורום הפלילי של לשכת עורכי הדין, שהתקיים בסוף השבוע באילת.

מבין שלל הדוברים היה זה השופט המחוזי בדימוס שלי טימן, המכיר באופן אינטימי את המהלכים בלשכות בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שהפתיע בהתייחסותו לעמיתיו לשעבר על כס השיפוט.

"השופט ג'ורג' קרא עשה משהו שעומד בניגוד לחוק", אמר טימן בדיון שעסק בטיפול התקשורתי בפרשות משפטיות בולטות, בהתייחס להחלטת הרכב שופטיו של קצב לסגור את הדלתיים באופן הרמטי במהלך משפטו.

"מי שמכיר את חוק בתי המשפט", הסביר טימן, "יודע שהסיבה היחידה שיכולה להיות לסגירת הדלתיים היא המתלוננות. אפשר לסגור דלתיים כשהן מעידות, ואחר-כך לפתוח. אבל השופט קרא סגר את הדלתיים לחלוטין".

להבהרת התמונה, יש לציין כי דעתו של טימן על החלטתו של קרא בעניין סגירת הדלתיים איננה שלילית, אף שהוא מגדיר אותה כבלתי חוקית. "פה הכול נעשה בשקט, הוא הרגיע את מה שקודם היה מטורף לחלוטין. זה לא בהתאם לחוק, אבל זה בסדר. השופט קרא מצפצף על התקשורת, על דעת הקהל, על מה יגידו, הוא הולך בדרך שבה הוא מאמין".

האם ניתן לומר את הדברים גם לגבי חברותיו של קרא להרכב השופטים, מרים סוקולוב ויהודית שבח? טימן פונה לניסוחים מעורפלים יותר. "אפשר לנחש מה ההתייחסות של יתר חברי ההרכב", הוא אמר בדיון, "לפחות רוב השופטים לא יושפעו מהתקשורת או ממה שהציבור מצפה לו, ויעשו משפט כהלכתו".

וגם: "יש שופטים שלא מכירים את המילה זיכוי. אני מודה שיש שופטים שמושפעים מהתקשורת, אבל לא מהפרטים הקטנים אלא מהציפייה הציבורית. זה החשש".

הציפייה הציבורית, כפי שעלה מסקר אקדמי שתוצאותיו פורסמו בסוף השבוע, היא חד-משמעית - הרשעתו של קצב בעבירות המין שבהן הואשם, לרבות עבירת האונס.

הגברת הפיקוח למניעת הדלפות

אין כמעט נושא שבו דובר במהלך כנס הפורום הפלילי, שלא ניתן לקשרו בדרך זו או אחרת לעניינו של קצב. דובר משרד המשפטים, עו"ד משה כהן, שהשתתף גם הוא במושב על משפט ותקשורת, ניסה להצדיק את הרציונל של הצעת החוק המתגבשת בימים אלה במשרד המשפטים, שמטרתה לאסור על כלי תקשורת לפרסם חומרי חקירה גולמיים בטרם הגשת כתב אישום, אלא באישור בית המשפט.

מלבד זאת, חשף כהן, עובדים בלשכת היועץ גם על נוסח חדש - "מתיחת פנים דרמטית", כינה זאת כהן - להנחיות היועץ המשפטי לממשלה בדבר נהלים לפרסום מידע מחקירות מתנהלות, לרבות מחקירות של אנשי ציבור. לא רק לצורך הגברת הפיקוח למניעת הדלפות, אלא כדי שכל חוקר או קצין משטרה המתראיין בטלוויזיה אחרי אירוע פלילי, יידע בדיוק מה מותר ומה אסור לו לומר לציבור, בשלב שהחקירה עדיין בעיצומה.

אחד העניינים שיטופלו בהרחבה, ככל הנראה, בהכרעת דינו של קצב, הוא נושא ההגנה מן הצדק. השופט אבי זמיר מבית המשפט המחוזי בתל-אביב בדק את גלגולה של ההגנה מן הצדק מאז ניתן פסק דין יפת בבית המשפט העליון ב-1996 ועד היום. המשוכה שהוצבה אז היתה לדעת זמיר "כמעט בלתי עבירה - התעמרות בנאשם, התנהגות שערורייתית ובלתי נסבלת של הרשויות". זמיר בדק ומצא כי ב-7 השנים שלאחר אותו פסק דין, נטענה הטענה הזו רק כ-100 פעמים בכל הערכאות, קצב של כפעם בחודש, והתקבלה ב-23% מהמקרים.

שני דברים משמעותיים קרו בהמשך: ב-2005 הגמיש העליון מאוד את המבחנים לקבלת הטענה, בפסק דין בורוביץ, ובמאי 2007 עוגנה ההגנה מן הצדק בחוק סדר הדין הפלילי. מאז, אמר זמיר, חל גידול דרמטי בקצב העלאת הטענה בבתי המשפט - כ-184 פעמים בשנה בממוצע, כלומר פעם ביומיים.

עם זאת, זמיר השמיע ביקורת על בית המשפט העליון, ש"לא הפנים את השינוי שביקש המחוקק להכניס למשפט הפלילי הישראלי", מלבד ב-3 פסקי דין של השופט חנן מלצר.

לדברי זמיר, "העליון ממשיך להסתמך על הלכת בורוביץ, לא מנתח את יסודות הסעיף החדש ולא מיישם אותו. זוהי החמצה. לא ייתכן שמה שהיה הוא שיהיה".

נזק השביתה הולך ומתעצם

הערב הראשון של הכנס הוקדש, מטבע הדברים, גם לעניינים אחרים. היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין ופרקליט המדינה משה לדור, נשארו במהלך אותו ערב עם טלפונים פתוחים, וקיבלו דיווחים מהנעשה במגעים בין ארגון הפרקליטים למשרד האוצר, שהתקיימו באותו זמן בבית ההסתדרות בתל אביב.

בהמשך הערב נפלו פניהם: בהודעות ה-SMS שקיבלו דווח כי המשא-ומתן פוצץ, והשניים יצאו להסתודדות ביחד עם רז נזרי, עוזרו של היועץ, שבה התקבלו החלטות בין היתר באשר לטיפול בערעור בתיקו של השר לשעבר צחי הנגבי.

וינשטיין ולדור הוזמנו לדבר על המהלכים להקמת גוף ביקורת על הפרקליטות, אבל מטבע הדברים, חלק ניכר מדבריהם הוקדשו לעניין השביתה של פרקליטי המדינה.

"ככל שחולפים הימים והשביתה נמשכת הנזק הולך ומתעצם", אמר וינשטיין בלשונו המתונה.

לדור היה נרגש יותר: "מה שמפריד בין ישראל למדינת עולם שלישי הוא קיומה של פרקליטות איתנה המסוגלת להילחם על האינטרס הציבורי מול כוחות שמנגד", הוא אמר. למחרת היום חש כי לא הדגיש מספיק את תמיכתו במאבק הפרקליטים השובתים, וזימן אליו את ערוצי הטלוויזיה כדי לבקר בצורה ממוקדת יותר את התנהלות האוצר.

ההתנהלות הזו היא מה שמונעת, לפי שעה ואולי גם בכלל, את הגשת הערעור מטעם המדינה בעניינו של צחי הנגבי. האישומים בדבר מירמה והפרת אמונים נגד הנגבי בוטלו בשל הגנה מן הצדק, ועל כך מבקשת המדינה לערער. אלא שגם אם יתאפשר לה בסופו של דבר להגיש את הערעור, לא בטוח שהמאמץ כולו ישתלם.

"תיק הנגבי נוהל בבית המשפט במשך 4 שנים", אמר עו"ד נתי שמחוני, שהנחה מושב בנושא הפרת אמונים, "האם יש הצדקה אמיתית לנהל הליך משפטי בנושא מינויים פוליטיים, או שיש מקום אחר היאה לנושא הזה. אף אחד לא אומר שמינויים פוליטיים זה דבר כשר, אבל יש גם סנקציות אחרות, משפט מינהלי או דיני עבודה. למה הולכים דווקא לכלי הפלילי?"

שמחוני התכוון לכך שניסוחה המעורפל של העבירה פוגע ב"עיקרון החוקיות", שהוא מיסודותיו של המשפט הפלילי.

פרופ' מרדכי קרמניצר הסכים עם שמחוני: "הרעיון של אזהרה תחילה לא מתיישב עם הרעיון של עבירת סל", הוא אמר, "בעבירת סל אנחנו איננו יודעים מה כלול בה ומה לא כלול, והיא לא מתיישבת עם עיקרון החוקיות".

עוד כתבות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם