גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גלובס מציג: מהם האירועים שהרעידו את העולם ב-2010?

מההפסד של אובמה עד החילוץ ההירואי בצ'ילה - אלה האירועים שעשו לנו את השנה החולפת ■ וגם: מהמשט לעזה ועד השריפה בכרמל - זה מה נזכור מישראל של 2010

1. בחירות לקונגרס בארה"ב

זה היה צפוי, אבל התקשורת כולה, לא רק פוקס ניוז, חגגה את ההפסד של הדמוקרטים בקונגרס בבחירות אמצע הכהונה, שנערכו ב-4 בנובמבר. הדיבורים על "תבוסה קשה" לנשיא ברק אובמה היו מוגזמים, בדומה לציפיות ממנו שנתיים קודם, כשנבחר לנשיא. לא הייתה שום סיבה לצפות שהנשיא השחור הראשון יהיה גם זה שישבור את המסורת ארוכת השנים שלפיה מפלגת הנשיא מפסידה את הרוב בקונגרס שנתיים אחרי שהוא נכנס לבית הלבן. אם כבר, ההפסד הזה ילמד את שתי המפלגות לחיות יחד, ואת הנשיא לשתף יותר פעולה עם הרפובליקנים. חקיקה בשיתוף-פעולה זה מה שהבוחר האמריקני רצה, וזה מה שהוא יקבל. אובמה מיהר להראות שהוא קיבל את המסר. עם הרוב הרפובליקני, הוא הצליח להעביר החודש שתי החלטות שהיו חשובות לו: ביטול המגבלות על שירות הומואים ולסביות בצבא ואישור של הסכם עם רוסיה לצמצום הנשק הגרעיני. הפופולריות שלו, כך בסקר משבוע שעבר, רק גברה. אל תופתעו אם בעוד שנתיים אובמה יקבל קדנציה שנייה.

2. קריסת יוון ואירלנד

תמרור האזהרה עמד בצד הדרך כבר הרבה זמן. גרמניה, הכלכלה החזקה במרחב האירו, לא מיהרה להפנים, עד שהמחיר זינק לשחקים. בסוף כדי למנוע התפוררות של האיחוד המוניטרי, נאלצו קרן המטבע הבינלאומית ומרחב האירו להגיש חבילת סיוע ליוון ולאירלנד ולהקים קרן סיוע בהיקף 750 מיליון אירו כדי להתמודד עם החשש שהבאות בתור מבחינת גירעון תקציבי - ספרד ופורטוגל - יגיעו לנקודת שפל דומה. המקרים של יוון ואירלנד לא ממש דומים. יוון מעולם לא עמדה בתנאים להצטרפות למרחב המטבע, ורק הלחץ לכונן את האיחוד המוניטרי הכניס אותה פנימה. אירלנד הייתה מושא לקנאה. הכלכלה שלה שגשגה, והדבר היחיד שאף אחד במערכת הפיננסים לא ראה, היה שהגלובליזציה המואצת של המדינה הביאה במהירות מסחררת גם את החוליים של הכלכלות החזקות באמת: נטייה לניפוח בועות וסחרור של סיכונים.

יוון אתונה / צילום: רויטרס

3. הדליפה במפרץ מקסיקו

באפריל התפוצצה אסדת קידוח של ענקית האנרגיה הבריטית BP במפרץ מקסיקו.

הנפט החל לזרום לים ולזהם את הסביבה בכל מקום שהגיע אליו.

המשבר נמשך חודשים ארוכים, ורק ביולי הצליחה החברה לעצור את הזרם.

החופים שנהרסו ובעלי החיים הימיים שנסחפו מתים אל החוף היו מראה יומיומי בתקשורת העולמית. BP ספגה בעקבות הדליפה נזק עצום של 17 מיליארד דולר, ומנכ"ל החברה, טוני הייוורד נאלץ להתפטר אחרי שהוא ניסה להתחמק מלתת את הדין. הוצאות הניקוי האסטרונומיות הובילו את הממשל האמריקני לתבוע את BP על הנזק, יותר מ-520 מיליון דולר. נדמה שיותר מהכול, האסון האקולוגי הזה הבהיר לנו שצריך לעודד פיתוח של אנרגיות חלופיות ומסוכנות פחות. לנשיא ארה"ב, ברק אובמה, יש אפילו תוכנית תמריצים מתאימה.

4. מונדיאל בדרום אפריקה

לחודש שלם נעלמו הגברים מחיי הלילה, למעט מהפאבים שהקרינו את המשחקים על מסך גדול. הדיבור התמלא במילים כמו וובוזלה ובתוכניות אולפן גורפות רייטינג, לפני ואחרי כל משחק. אבל גם המבינים בכדורגל התקשו להמר נכונה על זהותן של שתי הנבחרות שהגיעו לגמר המונדיאל שנערך ביולי בדרום אפריקה. נדמה שאפילו שחקני נבחרת בלגיה לא האמינו. הספרדים אולי יותר מנוסים במעמד הזה, אבל כשכל המבינים דיברו על גרמניה וארגנטינה כפייבוריטיות, לא פלא שכוכב הפרשנות הפך להיות פול התמנון. פול, שהוחזק ב"מרכז חיי הים" באוברהאוזן, גרמניה "ניבא" נכונה 12 מתוך 14 משחקים, כשהונחו לפניו שתי תיבות מזון, כל אחת מעוטרת בדגל המדינה הרלוונטית. הבחירה בתיבה הנכונה הפכה אותו לאינסטנט סלב מהסוג שרק תחרויות ספורט עולמיות כמו המונדיאל מסוגלות לנפק.

5. השקת האייפד

סטיב ג'ובס הוא מומחה ביצירת באזז סביב גאדג'ט. לא משנה מה אפל תוציא, ג'ובס יודע לייצר מההשקה היסטריה. האייפד יצא לחנויות ב-4 באפריל, והתקשורת העולמית מיד התנדבה למכור את עצמה בזול לקמפיין ההשקה. התמונה בשער של ה"טיים", הכתבות על התורים ב-7 בבוקר מול חנות הדגל של אפל בניו-יורק והביקורות על המוצר בבלוגים הרלוונטיים - נתנו תחושה שקורה משהו מדהים בחזית הטכנולוגיה, ואם אתה לא שם, אתה כנראה לא קיים. אבל אפשר להירגע. ב-2011 אפשר לסמוך על ג'ובס שהוא ישליך לעבר עכברי המחשב המכורים עוד מוצר נוצץ מרוב עיצוב מוקפד. ושוב התקשורת תכשכש בזנבה כדי לספר לנו על הפלא החדש.

6. ההדלפה של וויקיליקס

ג'וליאן אסאנג', מייסד אתר ההדלפות וויקיליקס, הצליח להפוך לכוכב בזכות מאגר כמעט בלתי נדלה של מסמכים מסווגים שהוא פרסם לאחר שהגיעו לידיו. המסמכים שפכו אור על מאחורי הקלעים של עולם הדיפלומטיה, וגם הקלות הבלתי נסבלת שבה מסמכים כאלה יכולים להגיע לתפוצה כזאת. כך נראית הדמוקרטיה בחולשתה. אסאנג' היה חכם גדול בחשיפה של מסמכים שהגיעו מהעולם החופשי, כשהפעולות שלו מחלישות את הדמוקרטיה שממנה הוא נהנה. ההדלפה של וויקיליקס לימדה אותנו קצת פיקנטריה של יחסי חוץ, אבל זה לא היה מעשה גבורה בשמו של חופש הביטוי כמו שזה היה מעשה ילדותי ודבילי של צורך נואש בתשומת-לב.

7. חילוץ הכורים

ב-13 באוקטובר, אחרי כמעט שלושה חודשים ודרמה מתוקשרת, חולצו הכורים במכרה הזהב והנחושת סן חוזה שבצ'ילה. זה התחיל בקריסה של המנהרות, ובחשש כבד לחיי הלכודים, והפך ככל שחלף הזמן לסאגה מרתקת של ריאליטי מהסוג שקשה לעמוד בפניו. המונים עקבו יומיום אחר הדיווחים על גורל הכורים. בני המשפחה שלהם, ולעיתים גם האישה החוקית וגם המאהבת, כולם נעשו בן לילה לסלבריטיז. הסיפורים האישיים של הצ'יליאנים קשי היום, שמוצאים את פרנסתם במעבה האדמה, הפכו לנחלת הכלל. ככה זה כשצבא של 750 עיתונאים מחכה מחוץ למכרה לתום החילוץ. כולם רצו לשמוע מהם על החוויה. פני הקרקע כפי שהתגלו לכורים ביום שאחרי היו כמו אחרי יציאה מהבידוד בווילה של "האח הגדול". קודם הם ביקשו זמן עם המשפחות, אחר כך הם התפנו ליהנות מ-15 דקות התהילה שלהם.

חילוץ הכורים / צילום: רויטרס

מה נזכור מישראל 2010?

ההצטרפות ל-OECD

בתחילת מאי מצאו בממשלה סיבה למסיבה. לאחר שנים של חיזורים ודו"חות ומשלחות, החליטו בארגון לשיתוף פעולה כלכלי, ה-OECD, לצרף את ישראל למועדון שבו חברות 33 הכלכלות הדמוקרטיות הגדולות בעולם. במסגרת ההתלהבות הכללית הבטיח לנו שר האוצר, יובל שטייניץ, כי בזכות ההצטרפות יזרמו לישראל בשנים הקרובות השקעות הון בהיקף של עד 8 מיליארד דולר. בשוק ההון לא מיהרו להתרגש, ומי שמכיר את הרקע, סיפר לנו שעם הכניסה למועדון הזה, אנחנו יכולים גם להתהדר במקום הרביעי מבין מדינות ה-OECD במדד אי-השוויון. מי שרוצה להיות אופטימי יכול לקוות שהדוחות של הארגון העוסקים בהשקעה בחינוך, ברווחה ובאי-שוויון כלכלי, יגרמו לקובעי המדיניות אצלנו לעשות יותר כדי שלא נהיה סתם חברי מועדון.

המשט הטורקי

ישראל אימצה השנה בהתלהבות את התדמית של הבריון השכונתי. איכשהו, כמה טורקים חובבי אלימות הצליחו לסדר לצה"ל מבוכה רבתי ולהציג את ישראל שוב כמי שמסכנת את השלום בעולם כולו. פרשת המשט הטורקי לעזה יכלה להיגמר באלף דרכים אחרות, אבל כרגיל אצלנו, היא נגמרה בצורה שלא השאירה ברירה אלא להקים ועדת חקירה לבדיקת האירועים. אם עד אותו רגע היו היחסים הדיפלומטיים עם טורקיה בקיפאון מתוח, האירועים על סיפון המרמרה הפכו את פרשת הכיסא הנמוך של סגן שר החוץ דני איילון לזיכרון רחוק. ההשתלטות על המשט הזמינה עוד משט ועוד משט. אפשר היה רק להיות מופתעים לטובה כשהיירוט של ההפלגות שאחרי לא נגמר בהרוגים.

השריפה בכרמל

אסונות טבע כמו רעידות אדמה קטלניות וסופות הוריקן קורים רק במקומות אחרים. מי חשב שישראל, שממהרת להגיש סיוע כמעט לכל מדינה בצרה, תמצא את עצמה מבקשת עזרה בכיבוי אש מכל מדינה אפשרית, כולל טורקיה. הפעם גילינו מה ההרגשה להיות מדינת עולם שלישי שזקוקה למושיעים מן החוץ כדי להתמודד עם שריפה שיצאה משליטה.

השריפה בכרמל היא חוויה טראומתית לא רק בגלל המספר הכבד של הקורבנות באסון, אלא גם משום שהיא לימדה אותנו מהי התוצאה של התנהלות פנקסנית, שלא לומר סחטנית של היושבים על התקציבים. במשרד האוצר דרשו רפורמה במכבי האש כתנאי להעברת הכסף. הרפורמה לא הגיעה, וגם הכסף לא. את המחיר של מאבקי הכוח שבאוצר כל-כך אוהבים שילמו 44 אנשים שאיבדו את חייהם.

עוד כתבות

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון / צילום: מיכל גיגי - בשביל היער

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים