גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל תבטחו באמריקה

9 דברים שכדאי לקחת בחשבון לפני שרצים להשקיע במניות של משק ארה"ב

בארצות-הברית התקבלו לאחרונה נתונים כלכליים חיוביים; לדוגמה, נתון הגידול בתמ"ג ברביע השלישי בשנת 2010 עודכן מ-2% ל-2.5%, (לשם השוואה: ברביע השני גדל התמ"ג ב-1.7%), נרשמו עליות במדדי מנהלי הרכש, הייצור התעשייתי, המכירות הקמעוניות וההזמנות ממפעלים.

בתקופות רגילות נתונים כאלה היו מתקבלים בלי התלהבות גדולה, אולם לנוכח החשש שהיה ממיתון כפול (double-dip), די בהם כדי להריץ את המשקיעים לזרועות נכסים נושאי סיכון בכלל ונכסים כאלו בארה"ב בפרט.

לפי נתוני בלומברג, משקיעים בעולם דורשים כעת פרמיית סיכון נמוכה יותר על אג"ח חברות בארה"ב מאשר מחוץ לארה"ב. לשם השוואה, בעיצומו של המשבר פרמיית הסיכון בארה"ב הייתה גבוהה יותר ב-150 נקודות בסיס.

הדבר נובע בראש ובראשונה ממשבר החוב באירופה, שלא ברור כיצד יסתיים ואילו מדינות נוספות תיקלענה לתוכו, בעוד בארה"ב המצב נראה יותר טוב.

שיפור כלכלי אכן מורגש בארה"ב, דבר המשתקף בתחזיות גופים כגון OECD וקרן המטבע הבינלאומית, לפיהן כלכלת ארה"ב תגדל 2.5%-2% בשנת 2011.

אולם, דווקא כעת ראוי לשכך קמעא את ההתלהבות ולהזכיר מספר נקודות המחייבות זהירות:

  1. קצב ההתאוששות איטי והוא לא יקטין את שיעור האבטלה. הדבר יעיב על משקי הבית שבניגוד להתאוששויות קודמות, לא ימהרו לשוב לחנויות, על אף עלייה בהכנסה האישית.
  2. תפקיד מכריע יש למדיניות המוניטארית והפיסיקאלית המרחיבה מאוד, שאף הוגברה לאחרונה. אסטרטגיית היציאה נדחית עד להודעה חדשה וכך גם השאלה האם המגזר העסקי יוכל להיות עצמאי ולהתמודד בהמשך ללא סיוע.
  3. ביציאה מהמשבר גדל ייצורן של החברות לצרכי חידוש מלאי וכעת, עם השלמת התהליך, לא תהייה תוספת לתוצר מכיוון זה. כמו כן, בתקופת המשבר נקטו חברות רבות צעדי התייעלות ושכללו את הטכנולוגיות בייצור, כך שגם כשהצמיחה הכלכלית תשוב לסדרה, יהיה צורך בפחות עובדים בהשוואה לעבר.
  4. מצבן הכלכלי-תקציבי של מדינות רבות בתוככי ארצות-הברית אינו שפיר והן מתקשות מאוד להנפיק אג"ח ולממן את הגירעונות בתקציביהן.
  5. מערכת הבנקאות טרם שבה לשגרה - מוסדות גדולים אמנם שבו להציג רווחים והשיבו הלוואות חירום שקיבלו, אך בנקים קטנים יותר נסגרים כל הזמן והסיוע שהוגש להם לא מספק. במקביל, נכונותם של הבנקים לתת לציבור אשראי לסוגיו עדיין נמוכה ובמקרים לא מעטים הם שבים ומפקידים את הכסף שקיבלו מהפד'.
  6. המדיניות הנוכחית תומכת בכלכלה היום, אך החשבון - גירעון עצום שימומן ע"י הנפקות אג"ח גדולות (שתייקרנה את עלות האשראי) והגדלת נטל המס (שישחק את ההכנסה האישית) - ישולם בעתיד. בשנים הקרובות הריבית תשוב לרמה שסביב 4%-5% והגירעון התקציבי, שצפוי להסתכם ב-9% תמ"ג ב-2011, אמור לרדת לאזור 3%. ככל שהנטל שיהיה כרוך בכך יגדל, שביעות הרצון הנוכחית תתחלף בביקורת ובחששות.
  7. מדיניות מרחיבה כה אגרסיבית לא מאפשרת לדעת במדויק מתי להפסיקה והמחיר - התפרצות אינפלציונית על רקע רמת נזילות גבוהה מדי - עלול להיות יקר יותר. אינפלציה גבוהה תיצור אי ודאות ותקשה על משקי בית וחברות לצרוך ולהשקיע דווקא כשהצמיחה תנסה להתבסס.
  8. אחד המכשולים הקשים בדרכה של ארה"ב להתאוששות בת קיימא הוא שוק הדיור. המחירים, התחלות הבנייה וכמות העסקאות מתקשים למצוא תחתית ולא נראים בדרכם ליציאה מהמשבר. אחת העדויות לכך - המשך זרם העיקולים.
  9. יש שורה ארוכה של גורמי סיכון מחוץ לארה"ב, שטרם נפתרו ועלולים להשפיע לרעה על המשק האמריקאי בכל נקודת זמן. ארה"ב קשורה בטבורה בסחר החוץ והייצוא, שהגיב חיובית לפיחות בשער הדולר, היה בין מנועי הצמיחה החשובים בשנה שעברה.

ההתלהבות מהנתונים האחרונים מובנת: לפחות בשלבים הראשונים של שנת 2011, הגיוני ששוק המניות ימשיך ליהנות מהריבית ועלות המימון הנמוכות, החלופות הלא אטרקטיביות במיוחד בחו"ל, האינדיקאטורים הכלכליים החיוביים יחסית והמדיניות המוניטארית והפיסיקאלית המרחיבה.

אולם, אין להתעלם מהטווח הארוך יותר, אז יידרשו השווקים לשאלות לא פשוטות: מתי תשכיל הפעילות העסקית בארה"ב לגדול ללא סיוע ממשלתי ומה המחיר שהמדיניות הנוכחית תגבה בעתיד?

האם ארה"ב תדע להפסיק את ההטבות במועדן? האם בטוח שתוכל לשרת את החוב, כעת כשסך ההתחייבויות גדול כל כך ועלות מימונן תופחת, כפי שניתן ללמוד מהעלייה בתשואות הפדיון על איגרות החוב הממשלתיות ועוד.

כל עוד איננו נמצאים בתקופה בה הצמיחה הכלכלית בארה"ב מושתתת על הסקטור העסקי והממשלה מבצעת בהצלחה אסטרטגיית יציאה, כל עוד שאלת המחיר והיכולת לבצע נחיתה רכה לא נפתרת, הסכנה ששוקי המניות יבצעו פניית פרסה תרחף בחלל האוויר; תיקי ההשקעות צריכים לתת מענה גם לתרחישים כאלו.

הכותב הינו מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות.

רונן מנחם הוא מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה, החטיבה לנכסי לקוחות וייעוץ, בנק מזרחי טפחות

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין