גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי דואג לפנסיה שלנו?

הריבית על השקעות בטוחות חובטת בתשואות לטווח ארוך של קרנות הפנסיה

בימים כתיקנם, הפנסיה אינה מעניינת את רוב הישראלים. ואין בכך פלא. בעשרות השנים הראשונות לקיומה של מדינת ישראל, הייתה השפעתו של החוסך הבודד על עתידו הפנסיוני מוגבלת ומצומצמת.

העניין כולו היה מסור בידי המעסיק או בידי ועד העובדים, והבדלי התשואה הקשורים להחלטות העובד היו זעירים. עסקת הפנסיה הבסיסית הייתה פשוטה וטובה.

אלא שכללי הפנסיה השתנו לגמרי בעשור האחרון. שינויים אלה הם תוצאה של סדרת מהלכים ארוכה שביצעו ממשלות שרון, אולמרט ונתניהו. במסגרת תהליך זה, הועלה גיל הפנסיה, הולאמו קופות הפנסיה הוותיקות ונמכרו הקופות החדשות. בנוסף, נמכרו קופות הנאמנות והגמל שניהלו הבנקים והועברו לידי חברות הביטוח.

אבל השינוי העמוק ביותר בשוק הפנסיה נערך בחטף. לפני כ-7 וחצי שנים, ב-4 באוגוסט 2003, בתיקון מס' 3 לתקנות מס הכנסה התשס"ג, בניסוח המובן ליודעי ח"ן, שלח שר האוצר דאז, בנימין נתניהו, באופן חד-צדדי את חסכונות הפנסיה שלנו אל שוק ההון.

שינוי, ששירת את יעדי הממשלה והמגזר העסקי, אבל היה מנוגד לצרכים של החוסכים. מטרות השינוי היו: הוזלת המימון הממשלתי באמצעות הפחתת הריבית המובטחת, והיחלצות ממחנק האשראי שהכביד בעת ההיא על המגזר העסקי.

ערב השינוי הייתה הפנסיה של האזרח אחוזה בעבותות של גורל עם מצבה הכלכלי של ישראל. האזרח הפנה חלק ממשכורתו לפנסיה על צורותיה השונות, קרן הפנסיה הלוותה את הכספים למדינה, שהתחייבה להחזירם צמודים למדד ובריבית גבוהה. באותה עת היו 94% מכספי הפנסיה שלנו מצויים בערבותה של המדינה, באמצעות הנפקת איגרות-חוב מיוחדות. חתימתו של נתניהו על הצו הסירה מהממשלה את האחריות הישירה על הפנסיה של האזרחים. לאן עברה אחריות זו?

המלצות ועדת המומחים של 'כנס קיסריה' מ-2002, שכללו כתנאי להעברת כספי החיסכון הפנסיוני להשקעות בשוק ההון גם קיום רשת ביטחון לחוסכים, וגם הקמה של מנגנון בקרה ציבורי להשקעות, טרם מומשו. כיום כ-25% מתיק הנכסים של קרנות הפנסיה המקיפות מושקעים במניות ובאיגרות-חוב קונצרניות, ועוד כ-20% מושקעים בחו"ל.

הריבית האפסית על השקעות בטוחות השוררת בעולם, חובטת בתשואות לטווח ארוך של קרנות הפנסיה. המשך המצב הנוכחי, יחייב פגיעה בזכויות העמיתים בקרנות הוותיקות ובתשואות של הקרנות החדשות. כך הפכה קרן הפנסיה לקרן הצבי.

המשבר העולמי והשלכותיו הדגישו את הצורך בגוף פיקוח אחד למערכת הפיננסית. מאחורי הקלעים בירושלים, מתנהל מאבק בין המפקחים השונים על מבנה הרגולציה העתידית. שלושה גופים מפקחים היום על מרכיביו השונים של שוק ההון. בנק ישראל מפקח על התאגידים הבנקאיים, משרד האוצר מפקח על חברות הביטוח, קרנות הפנסיה וקופות-הגמל, ורשות ניירות הערך מפקחת על החברות הציבוריות, קרנות הנאמנות והבורסה.

הממונה על שוק ההון באוצר, שהוא המפקח על הפנסיה, הוא החלש בין גופי הפיקוח. לממונה יש סמכויות איסוף מידע מצומצמות, כפיפותו לאוצר מגבילה את עצמאות פעולתו, ומספר המפקחים נמוך יחסית למספר הגופים המפוקחים.

חוק בנק ישראל החדש, שנחקק אשתקד והסדיר את מטרות הבנק המרכזי, קבע את התמיכה ביציבות המערכת הפיננסית רק כמטרה שלישית, לאחר הבטחת יציבות מחירים ותמיכה במדיניות הממשלה. השמירה על תשואה לטווח ארוך ועמלות נמוכות, אינה יעד של אף אחד מגופי הפיקוח הקיימים.

הדיון שמתקיים בדלתיים סגורות במבנה הפיקוח החדש על שוק ההון, מתקיים ללא שיתוף נציגיהם של החוסכים, וללא מתן ביטוי לצרכים שלהם. המערכת הפוליטית לכודה על-ידי שתדלנים, ואינה מצליחה לשמור על האינטרסים של החוסכים.

יש צורך דחוף להקים גוף אזרחי חזק, שישמיע את קולם של החוסכים לטווח ארוך ויבטא את צרכיהם. אחרת ייאלצו החוסכים להסתפק בתפילה והפנסיונרים לעתיד ישתכרו אל צרור נקוב.

הכותב הוא דוקטורנט לכלכלה באוניברסיטת תל אביב וחבר ב"הדמוקרטים"

עוד כתבות

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת