גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העמותה למימון משפט קצב נכשלה בגיוס תרומות

העמותה פועלת בלא אישור ניהול תקין ■ מדוח שהוגש באחרונה לרשם העמותות עולה כי נכון לסוף 2009 עומד מאזן ההתחייבויות שלה על 380 אלף שקל, אף שסך הכנסותיה הוא אפסי

עמותת "משפט אמת יעשה", שהוקמה במטרה להתרים כספים למימון מאבקו המשפטי של נשיא המדינה לשעבר משה קצב, לא מצליחה לגייס תרומות כלל ואיננה עומדת במטרתה להכניס כספים כלשהם - כך עולה מדוח העמותה שהוגש בשבועות האחרונים לרשם העמותות, ואשר הגיע לידי "גלובס".

מאידך, מתברר כי העמותה ממשיכה להוציא כספים, ונכון לסוף 2009 עומד מאזן ההתחייבויות וההלוואות שלה על 380 אלף שקל - אף שסך ההכנסות שלה הוא אפסי.

העמותה הוקמה בידי בני משפחת קצב בפברואר 2007, לאחר שיצא לנבצרות מכהונתו כנשיא המדינה. העמותה פועלת בלא אישור ניהול תקין מרשם העמותות, שמעולם אף לא ביקשה.

ב-2007 גייסה העמותה תרומות של 31,600 שקל בארץ ו-481 אלף שקל בחו"ל. ואולם, לפי הדוח האחרון שהעבירה העמותה לרשם העמותות, המתייחס לשנים 2008-2009, גייסה העמותה סכום של כ-76 אלף שקל מתרומות בישראל ב-2008, ורק 500 שקל ב-2009. התרומות מחו"ל בשנים אלה עומדות על אפס.

ואולם, מתברר כי ההכנסות המועטות של העמותה אינן מונעות ממנה להמשיך ולהוציא כספים, תוך משיכת הלוואות מגורמים שונים: ב-2007 הוציאה העמותה 703,850 שקל, כתשלום לעורכי הדין אביגדור פלדמן, ציון אמיר ואברהם לביא, וליועצי התקשורת מוטי מורל ורונן צור. זאת, בתוספת הוצאות הנהלה בסך כ-18 אלף שקל. גירעונה התפעולי של העמותה הסתכם בשנת 2007 ב-209 אלף שקל.

ב-2008 נהנתה העמותה דווקא מעודף קטן - לעומת הכנסותיה בסך כ-76 אלף שקל, היא הוציאה רק 70 אלף שקל כתשלום שכר-טרחה משפטי, אך בתוספת הוצאות ההנהלה שלה, בסך 7,400 שקל, היא שוב עמדה על גירעון קל של כ-1,400 שקל.

באשר לשנת 2009, לעומת ההכנסה בסך 500 שקל, הוציאה העמותה 150 אלף שקל, וכן 7,100 שקל כהוצאות הנהלה, והתוצאה היא גירעון תפעולי של 156 אלף שקל. בסך הכול נמצאת העמותה, נכון לסוף 2009, בגירעון מצטבר של 367 אלף שקל.

ללא תנאי החזר

דוח העמותה איננו מפרט ממי נטלה העמותה את ההלוואות, ומציין רק כי "ההלוואות ניתנו על-ידי אנשים שונים, עדיין לא נקבעו תנאי ההחזר".

כל ההוצאות של העמותה, לבד מהוצאות הנהלה, כמו למשל תשלום לרואה החשבון המלווה אותה, היו לצורך תשלום שכר-טרחה לעורכי הדין. ואולם, ברור כי העמותה לא כיסתה אפילו את חלקו העיקרי של התשלום שנדרש קצב לשלם לעורכי דינו תמורת הייצוג במשפטו, שהתנהל במתכונת אינטנסיבית של 3 דיונים בשבוע.

אף שמי שפעלו להקמת העמותה ולרישומה היו אחיו ובנו של קצב, ליאור וישראל קצב, בני המשפחה מכחישים כיום כל קשר לפעילותה של העמותה.

העמותה רשומה בכתובתו הפרטית של מיכאל שבתאי במושב צפרייה, ואולם שבתאי הלך לעולמו לפני כשנה וחצי.

אחת מ-3 חברי הוועד המנהל של העמותה היא עו"ד שירי דיין, קרובת משפחתו של קצב, שאף פעלה למענו בתקופת החקירה המשטרתית, כשהחתימה עדים שונים מטעם קצב על תצהירים שהוגשו ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז. ואולם, דיין טוענת כיום כי אינה יודעת על המתרחש בעמותה.

ב-2009 ניהלה עמותת אומ"ץ תכתובת עם רשם העמותות בשל העובדה שהעמותה נמנעה מלדווח את שמותיהם של מי שתרמו לה כספים, ואף לא ביקשה פטור מציון אותם שמות.

סגנית רשם העמותות, עו"ד אביטל שרייבר, כתבה בתשובה כי בדרך-כלל, כאשר עמותות אינן מציינות שמות תורמים ואינן מבקשות לפטור אותן מכך, מדובר בתרומות בסכומים הנמוכים מ-20 אלף שקל לתורם.

אישור מהיועמ"ש

מטרתה המוצהרת של העמותה, שנרשמה ב-2007, היא "גיוס תרומות בארץ ובעולם לשם מימון המאבק המשפטי ולטיהור שמו של מר משה קצב, לרבות תשלומים לעורכי דין ולאיתור ראיות חותכות, שיסייעו להגנה המשפטית ולשם יצירת דעת קהל חיובית בעניינו".

במסמכי רישום העמותה הוסף סעיף נוסף, לפי דרישתה של שרייבר, הקובע בין היתר כי עם סיום ההליכים המשפטיים תתפרק העמותה מרצון, ויתרת הכספים יימסרו לעמותה ציבורית.

שרייבר הבהירה כי על העמותה להימנע משימוש בתוארו של קצב כנשיא המדינה וכל מאפיין הקשור למוסד הנשיאות, בכל מסמך או פנייה הקשורים לעמותה, ועליה להבהיר לתורמים כי העמותה פועלת למען קצב כאזרח פרטי, ולא מתוקף כהונתו כנשיא.

הנחיות אלה מטעם רשם העמותות ניתנו בעקבות התייעצות חשאית במשרד המשפטים, שהגיעה עד ליועץ המשפטי לממשלה עצמו. המשנה ליועמ"ש, עו"ד מייק בלס, התלבט אם בייעודה של העמותה אין משום הפרה של הוראות חוק שירות המדינה (מתנות), האוסר על עובד ציבור לקבל מתנות הניתנות לו בשל היותו עובד ציבור, והחל גם על נשיא המדינה.

קצב שימש עדיין עובד ציבור, אף שבאותו שלב כבר הודיע על נבצרות. "היה חשש כי יהיו תורמים שיתרמו לעמותה נוכח הידיעה כי הנשיא עשוי לשוב ולמלא את תפקידו, בבחינת 'שלח לחמך'", אמרו במשרד המשפטים. נשקלה גם האפשרות שקצב ייקלע לניגוד עניינים, באשר התורמים עשויים לבקש את סיועו במתן חנינות.

בסופו של דבר הודיע בלס לרשם העמותות דאז, עו"ד ירון קידר, כי "לא קיימת מניעה חוקית לרישום העמותה, בכפוף לסייגים שפורטו".

בעבר אמר קצב: "אני לא מעורב בפעילות העמותה ולא יודע פרטים לגבי גיוסי כספים. הרבה אנשים היו רוצים שלא יהיה לי כסף ולא תהיה לי הגנה משפטית. ידעתי על העמותה אחרי שהיא קמה. את העמותה הקימו חברים, ישראל וליאור רק סייעו לחברים טובים להקים את העמותה. שאלתי אם הכול חוקי, הכול מאושר, ואמרו לי שכן".

עמותת קצב

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה מעורבת בוול סטריט; מניות השבבים צוללות

הנאסד"ק נסחר סביב רמות הבסיס ● AMD וסופר מיקרו צוללות בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט יורדים במעל ל-1% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי