גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל מגל: "אני רואה את האור בקצה הדרך - צריך לעבור אותה"

איתן ליבנה מסכם שנה סוערת עם מאבק שליטה שהתחולל בחברה, ומסתכל באופטימיות אל עבר 2011: "אנחנו בונים את עצמנו לתוצאות חיוביות עם צמיחה דו-ספרתית בהכנסות"

לפני כחודש דיווחה מגל מערכות על חתימת ההסכם הגדול ביותר שלה מאז הוקמה - חוזה לאבטחת הנמל הימי בעיר מומבסה שבקניה, בהיקף של 21.4 מיליון דולר. "את ההצעה למכרז הזה הגשנו תוך כדי מאבק השליטה בחברה", משחזר איתן ליבנה, מנכ"ל ונשיא מגל, בראיון ל"גלובס".

בקיץ האחרון התחוללה סערה של ממש ביצרנית מערכות האבטחה, וזאת לאחר שהמנכ"ל שאותו החליף ליבנה, יואב שטרן, קרא לבעלי המניות של מגל להדיח את דירקטוריון החברה ואת העומד בראשו, יעקב פרי, תוך שהוא תוקף באופן חריף את האופן שבו נוהלה מגל בשנים האחרונות, אשר הביא לירידה בהכנסות, למעבר להפסד תפעולי ולצניחה של כ-75% במניית החברה בפרק זמן של 4 שנים.

שטרן הציג דירקטוריון חלופי, ארגן מימון ביניים מקרן פלנוס וכן שיתוף פעולה עם Optex היפנית - אחת מהספקיות של מגל - אולם בהצבעה שנערכה ב-12 באוגוסט, תמכו 60% מבעלי מניות הציבור בהמשך כהונת הדירקטוריון הנוכחי.

* איך שכנעתם את בעלי המניות להצביע עבורכם?

"פרי ואני ערכנו סדרת פגישות לפני האסיפה עם בעלי המניות, גם עם המתנגדים וגם עם התומכים, והצגנו את עמדותינו ואת התוכניות לשינוי בחברה. לדעתי העמדה הנחרצת של נתן קירש, בעל המניות הגדול בחברה, שהוא תומך בדירקטוריון הקיים ומתחייב לסייע לחברה, השפיעה עליהם. קירש אמר בצורה ברורה - 'אם הבורד מתחלף, אני לא אזרים כסף לחברה'".

"אם המהלך היה מצליח, בעלי המניות היו נשארים עם דירקטוריון חדש, חברה בקשיים בלי בעל מניות עיקרי ובלי כסף. היה להם שיקול עסקי קר בקבלת ההחלטה הנכונה. אגב, אף אחד מהם לא רץ למכור את המניות מאז, ומבחינתנו כעת בעלי המניות הם קהילה אחת וצבעם לא מעניין יותר".

* איך הייתה ההתנהלות מול העובדים במהלך האירוע?

"האירוע יצר רעש בארגון, הן בארץ והן בעולם, אבל מה שגרם לי לאסוף את העובדים ולערב אותם הייתה הפנייה הישירה של שטרן אליהם. כינסתי את העובדים והסברתי להם מה קורה, מתוך רצון שלא לגרור את הארגון כולו לתוך הסערה - והייתה סערה. אמרתי להם שיש ניסיון ואני מקווה שהוא לא יעלה יפה, ואסור להם להיגרר אליו, והמטרה שלנו לקדם את העשייה ולא את המאבק".

* איך הייתה לך החוויה של מאבק השליטה?

"זו הייתה התנסות בלתי רגילה. היה כאן ניסיון ציני, של מישהו שכיהן פה כמנהל. עד לפני זמן קצר עבדת כאן, ופתאום אתה עסוק בלקעקע את ההנהלה שהיית חלק ממנה ואת הדירקטוריון שעבדת מולו? האירוע הסתיים כפי שהסתיים, ודקה לאחר מכן לא עסקתי בו יותר, והחברה יצאה ממנו מחוזקת", מסכם ליבנה.

חור של 30 מיליון דולר

ליבנה הגיע למגל באוגוסט 2009, לאחר פנייה שקיבל מפרי. כבר אז מצבה של מגל לא היה מזהיר, וחודש לפני שנכנס לתפקיד דיווחה החברה על חור של 30 מיליון דולר בהכנסותיה לשנת 2008, בעקבות הכרה בהכנסות במהלך ביצוע של פרויקטים, כאשר בדיעבד התברר שהחברה לא ידעה לאמוד נכון את שיעור השלמת הפרויקטים, וכתוצאה מכך את קצב ההכנסות מהם.

מדובר היה בתיקון הדוחות השני שחוותה מגל בשנים האחרונות, לאחר שב-2005 הוכרו הכנסות מפרויקט באירופה, אשר בשלב מאוחר יותר בוטל, מה שאילץ את מגל להפחית כ-10% מהכנסותיה בשנה זו, לאחר שהלקוח לא שילם את חלקו.

* באיזה מצב הייתה מגל כשהגעת?

"באתי מתוך הכרה שיש פה חברה בתקופה קשה, ולא הסתירו ממני את הבור בדוחות. היה ברור שהחברה נמצאת באירוע טראומטי ברמה הפרסונלית, לאחר שהניהול עבר טלטלה, והמצב העסקי של החברה לא היה טוב. יצא לי לנהל חברות במשבר, וברמת העניין האישי זה היה לי מעניין ובמידה רבה אתגר אותי. מה שעוד משך אותי לתפקיד הוא עולם התוכן של מגל, שבו אני מרגיש נוח ושמחבר אותי לתחום שבו עסקתי באלישרא".

הקריירה המקצועית של ליבנה החלה באלישרא, לאחר שהשתחרר משירות קבע בחיל הים ב-1984. ליבנה עבד בחברה במשך עשר שנים, שבארבע האחרונות מביניהן היה סמנכ"ל השיווק של החברה וחבר בהנהלתה. אז עבר ליבנה לנהל את מפעלי הפלדה של יוסי פקר בערד ובקריית מלאכי, וב-2000 הגיע לחברת ההשקיה אלגו, שהייתה אז חברה ציבורית מפסידה של חיפה כימיקלים, והעביר אותה לפסים של רווחיות. שש שנים עבד ליבנה באלגו, עד שקיבל הצעה מגיל מלצר, אז היו"ר של אפריקה ישראל, לבוא ולנהל את תדיראן טלקום.

* איך תמנעו מצב שבו תהיה שוב בעיה בהכרת ההכנסות?

"השקענו תוך כדי המאבקים שהיינו מעורבים בהם בהקמת מערכת דיווח ובקרה פנימית, ורמת הבקרה שלנו על התקדמות הפרויקטים היא בשני סדרי גודל אמינה ובטוחה יותר מכפי שהיה בעבר. אני חושב שאנחנו 'און דה סייף סייד' בחלק הזה", אומר ליבנה.

לקראת הנפקת זכויות

בשנה האחרונה עברה החברה מיהוד תהליך התייעלות, שבמסגרתו צמצמה את מספר העובדים בישראל ב-25%, מיזגה את פעילות הפיתוח והתפעול בארה"ב לתוך זו הקיימת בקנדה ושינתה את המבנה הפונקציונלי בהנהלתה. "המהלכים האלה שיפרו את יכולת התמרון ונותנים לנו נקודת פתיחה טובה ל-2011", אומר ליבנה. "האתגר הוא גדול, אנחנו נמצאים היום בשלב של סיום ההתייצבות, אבל אני רואה את האור בקצה הדרך, שאותה עוד צריך לעבור".

מגל צפויה לבצע בשבועות הקרובים הנפקת זכויות לבעלי המניות בחברה במטרה לגייס 15 מיליון דולר, כאשר קירש התחייב כי יקנה את כל הזכויות אשר בעלי המניות האחרים לא יממשו. בינתיים העמיד קירש לחברה מימון בינים בהיקף של 10 מיליון דולר במטרה לממן את פעילותה.

* למה מיועד הכסף שיגויס בהנפקת הזכויות?

"לכסף יש שלושה יעדים אסטרטגיים: הראשון הוא לשפר את תזרים המזומנים של החברה מול המערכת הבנקאית. יש לנו קו אשראי בקנדה, אבל שאר החברות נעזרות במקורות מגל בישראל.

"השני הוא לאפשר את תוכניות הפיתוח של החברה בישראל ובקנדה. אנחנו משקיעים סכומים נכבדים בפיתוח, שמגיעים ל-4 מיליון דולר בשנה.

"המטרה השלישית היא לחשוב על השקעות אסטרטגיות, שאני מקווה שיהיו מוצלחות. זה יכול להיות רכישת טכנולוגיה, מיזוג או רכישה של חברה, וזה נושא שמעסיק אותנו באסטרטגיה העתידית של החברה. הכסף יעזור לנו לבצע את המהלך הזה".

* מהם הסיכונים שהתוכנית האסטרטגית לא תתממש?

"ישנם סיכוני המטבע, שיכולים לפגוע בתוצאות, אך זה מחוץ לשליטתנו, והמצב השני הוא משבר קיצוני בשוק העולמי. בפעילות המתמשכת אנחנו רואים סבירות גבוהה מאוד שהתוכנית תתממש, אנחנו בונים את עצמנו לתוצאות חיוביות ב-2011 עם צמיחה דו-ספרתית בהכנסות, וזאת על סמך נקודת התחלה מבוססת יותר. אני לא רואה סיכונים משמעותיים לחברה ב-2011, ורואה הרבה יותר סיכויים מאשר סיכונים".

* אתה רואה את עצמך ממשיך במגל בשנים הקרובות?

ברוב התפקידים הקודמים הייתי בחברות שש שנים ויותר, ולא כיהנתי בתפקידים קצרים. אם אתה שואל אותי היום, אני רוצה להיות פה עוד שלוש שנים. התחום מעניין אותי, האתגר ענק ואני בא לעבודה בשמחה".

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים