גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי המחסור ברופאים: סטודנטים זרים במקום ישראלים

מתוך כל 3 סטודנטים לרפואה בארץ, אחד לא יהיה רופא בישראל ■ הסיבה: קרוב לשליש מהמקומות בבתי-הספר לרפואה מוקצים לסטודנטים זרים ■ מדוע? כי הזרים משלמים בערך פי 2 יותר עבור הלימודים

הנה חידה מדעית שיכולים לענות עליה גם אלה שלא התקבלו ללימודי רפואה. נתון מקדים ראשון: בישראל הולך ומסתמן מחסור ברופאים. נתון שני: בתי הספר לרפואה בארץ מציעים מסלול לתלמידי חו"ל, שחוזרים לארצות מוצאם בתום הלימודים. כל הסטודנטים, ישראלים וזרים כאחד, משתמשים באותן מעבדות ומשתלמים באותן מחלקות בתי חולים. נתון שלישי: האוניברסיטאות טוענות שאינן יכולות לקבל יותר סטודנטים לרפואה, כיוון שאין מספיק מקומות במעבדות ובמחלקות שיספיקו לכולם. ועכשיו לשאלה עצמה: האם ביטול המסלול הזר היה מאפשר ליותר ישראלים ללמוד רפואה, ומכניס יותר רופאים ישראלים לשוק המקומי?

בהנחה שבמתמטיקה מקבלים ציונים גם על הדרך, את התשובה הסופית נסגיר כבר עכשיו: ברור שהקצאת יותר מקומות לסטודנטים ישראלים תעזור להחייאת ענף הרפואה המקומי. מדוע זה לא קורה? בעיקר משיקולי יוקרה וכסף. איכשהו, בכל השאלות החשובות תמיד מגיעים לכסף.

העיקר שפותחים בית ספר בצפת

עכשיו להסברים. בטכניון, באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטת בן-גוריון קיימות תוכניות מיוחדות לסטודנטים מחו"ל המבקשים ללמוד רפואה (לרוב מדובר באמריקאים). בין רבע לשליש מתלמידי הרפואה בכל שנה נמנים עם חברי התוכנית הזו. בשנת הלימודים הנוכחית החלו את לימודי הרפואה באוניברסיטת בן-גוריון 76 סטודנטים ישראלים ועימם 45 סטודנטים אמריקאים; מהטכניון נמסר כי בשנים האחרונות עומד מספר הסטודנטים הישראלים סביב 110, כשלצדם מתקבלים מדי שנה כשלושים אמריקאים. ואילו את שנה א' בתל אביב פותחים מדי שנה 185 סטודנטים ישראלים ושישים סטודנטים זרים. בטכניון משלמים הזרים שכר לימוד שנתי של 25 אלף דולר, בתל אביב עולה המחיר ל-27 אלף דולר, ואילו בבן-גוריון משלם הסטודנט הזר 31.5 אלף דולר מדי שנה.

שכר הלימוד של הסטודנט הישראלי נמוך בהרבה: בשלוש השנים הראשונות הוא משלם 9,500 שקל כמו כל סטודנט לתואר ראשון. ובשלוש השנים הקליניות שלאחריהן הוא משלם קרוב ל-13 אלף שקל, כמו סטודנט לתואר שני. המועצה להשכלה גבוהה מוסיפה 43 אלף שקלים לתלמיד עבור כל שנה מהשלוש הראשונות. בשלוש השנים שלאחר מכן עולה התקצוב ל-56 אלף שקל.

במילים אחרות: האוניברסיטה מקבלת בין 50 ל-70 אלף שקל עבור סטודנט ישראלי שלומד רפואה, ועבור סטודנט זר היא משלשלת לכיסה בין 90 ל-110 אלף שקל, תלוי באוניברסיטה. כאן המקום לציין כי התוכנית לתלמידים זרים היא ארבע-שנתית, לעומת שש-שנתית לישראלים. ועדיין, מה ישתלם לאוניברסיטה יותר - לקבל סטודנטים זרים או ישראלים? התשובה כמעט מובנת מאליה.

בולגריה רופאים / איור : יזהר כהן

לאוניברסיטאות, כך עולה מהנתונים, פשוט אין אינטרס כלכלי להגדיל את כיתות הישראלים, שהרי אם יעשו כן הם יפגעו בתזרים המזומנים שלהן. מה גם שהתהדרות בסטודנטים מחו"ל מעלה את יוקרת המוסד ומחזקת את קשריו עם אנשי מדע בעמדות מפתח שלמדו בתוכנית או שמקבלים בוגרים שלה.

המועצה להשכלה גבוהה בוחרת שלא להתערב, בנימוק שמדובר בתוכנית חוץ תקציבית, המותרת במסגרת החופש האקדמי. את המחסור בסטודנטים ישראלים, מאמינים במל"ג, יפתרו באמצעות בית הספר לרפואה שייפתח בצפת.

"תנו לנו עוד בתי חולים"

האם אפשר לנהוג אחרת? פרופ' שאול סופר, דיקן הפקולטה לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון, מציג גישה מפוכחת: "ב-1998, כשאף אחד לא חשב שיהיה פה מחסור ברופאים, פתחנו את בית הספר לרפואה בינלאומית בשיתוף עם אוניברסיטת קולומביה בניו יורק. באותה תקופה הייתה תחושה שיש עודף רופאים. העלייה מברית המועצות הביאה בכל שנה 600 רופאים שלא ידעו מה לעשות איתם. באותן שנים בית החולים שערי צדק הסתפח לפקולטה שלנו ופתח בפנינו הרבה שדות קליניים שאפשרו השתלבות של סטודנטים".

- העתיד נראה מבטיח.

"הבעיה היא שאצלנו במדינה לא יודעים לתכנן לטווח הארוך. במקום להסתכל קדימה ולראות את הגידול באוכלוסייה ובמקביל את הזדקנות הרופאים ואת פרישתם לפנסיה, המשיכו עם אותן מכסות לישראלים. לפני חמש שנים המל"ג ביקשו שנגדיל אותן, ואנחנו סחטנו את הלימון הזה עד הסוף. כשעלינו ל-75 אי-אפשר היה להמשיך, כי צוואר הבקבוק זה המחלקות הקליניות. תני לי עוד בית חולים, ואגדיל את מספר הסטודנטים הישראלים בחמישים".

- אפשר לוותר על בית הספר הבינלאומי?

"במציאות של היום לא הייתי פותח בית ספר כזה. תביני, גם אם נסגור את הבינלאומי לא נוכל להכניס במקומו ישראלים ביחס של 1:1 אלא רק ביחס 1:3".

- הסבר.

"הישראלים לומדים שש שנים והאמריקאים רק ארבע. לישראלים שלוש שנים של קליניקה ולאמריקאים שנה אצלנו ועוד חצי שנה בארצות הברית. כלומר: במקום 45 אמריקאים נוכל להכניס רק 15 ישראלים".

- גם זה משמעותי.

"אני לא מזלזל בזה, אבל חשוב לראות את הפרופורציות. כיוון שאנחנו לא כל-כך מרגישים טוב עם המחסור ברופאים, יצרנו קשר עם אוניברסיטה מרומניה והבאנו שישה סטודנטים ישראלים שלומדים שם כדי שיעבירו את השנה השישית בסורוקה ללא תשלום, בתנאי שיתחייבו לעשות פה סטאז' ולהיכנס להתמחות שזקוקים לה. במקביל הצענו למשרד הבריאות שמתוך ארבעים הזרים נשבץ עשרה ישראלים, שישלמו כמו ישראלים, על אף שזה לא רווחי. זו עוד דרך לפצות על מה שקרה".

- רגשות האשמה מציפים אתכם.

"הייתי קורא לזה אחריות חברתית. אף על פי שגם הפילוסופיה שמאחורי בית הספר הבינלאומי מדברת על אותם ערכים. אנחנו שמים דגש על עבודה במדינות עולם שלישי, וזה תפס מאוד חזק. אני וחברי סגל נוספים תורמים מהניסיון שלנו במקומות כמו קמבודיה, רואנדה וקוסובו, והסטודנטים יוצאים לחודשיים למדינות באסיה ובדרום אמריקה".

- חשבתי שהחזון של בית ספר כזה הוא בעיקר להרוויח כסף.

"כסף זה פרמטר שיש להתחשב בו. לא לעולם חוסן, וזה לא רע כשיש עוד מקור כספי לפקולטה ולאוניברסיטה. להגיד שאנחנו רווחיים? אני מניח שעכשיו אנחנו במצב מאוזן. השקענו בתוכנית הרבה מאוד כסף, ובאינתיפאדה השנייה בקושי הגיעו סטודנטים והיינו בהפסדים גדולים. לגיטימי שהאוניברסיטה תרצה להחזיר לפחות את ההשקעה שלה".

- אני מניחה שגם המוניטין של האוניברסיטה מרוויח מזה.

"לאוניברסיטת בן-גוריון ולקולומביה יצא שם טוב משותף. קולומביה מעניקה עוצמה ויוקרה לפקולטה שלנו. באים אלינו בשמחה. אנחנו עורכים ראיונות קבלה בניו יורק, ואפילו מנפים חלק".

- איך זה שבאוניברסיטה העברית אין תוכנית כזו?

סופר צוחק: "כי יש להם כסף. אין מה להשוות בינינו מבחינת מקורות המימון והתרומות. העברית פחות זקוקה לזה. ואגב, גם לה יש בעיה של מקומות במחלקות בתי החולים. אי-אפשר לברוח מזה".

"מיזם ציוני ממדרגה ראשונה"

הנה עוד קצת נתונים: בישראל 2010 יש 2.8 רופאים לאלף נפש. לשם השוואה, הממוצע בהולנד עומד על 3.9, בשוויץ על 3.8, באיטליה על 3.6 ובגרמניה עומד הממוצע על 3.5 לאלף נפש.

האם נוכח המצב ראוי לפתוח בדיון על תרומתם של הסטודנטים הזרים למערך הרפואה של ישראל? ייתכן מאוד שכן. מה שבטוח, לא הכול שחור ולבן בסיפור הזה. דוברת אוניברסיטת תל אביב, אורנה כהן, מדגישה כי חלק מהכנסות שכר הלימוד שמשלמים הזרים מושקע בטיפוח פרויקטים ובמתן שירותים שונים שהאוניברסיטה מעניקה לסטודנטים הישראלים. מעבר לכך, היא מזכירה לנו, הסטודנטים הזרים מביאים יותר מכסף לאוניברסיטאות - הם גם עושים שירות של ממש למדינת ישראל בניכר.

"סוגיית הסטודנטים הזרים עלתה בדיוני המועצה להשכלה גבוהה, וקיימת תמימות דעים שבשום מקרה אין לבטל את המיזם החשוב של תלמידי חו"ל", היא אומרת. "מדובר במיזם ציוני מהמדרגה הראשונה, ובין הסטודנטים המגיעים לארץ נמנים יהודים רבים, שמחזקים בתקופת לימודיהם את הקשר עם המדינה. גם בקרב סטודנטים לא יהודים גוברת האהדה לישראל באופן משמעותי. מקרב הסטודנטים הזרים צומחים מדענים מהדרגה הראשונה. אלה קשרים שמהווים נכס חשוב למדינה".

עם כל הכבוד לערכי הציונות וההסברה, כדאי לשאול האם אנחנו מוכנים לוותר בקלות כזו על רופאים ישראלים בתקופה של מחסור. באוניברסיטאות אומרים שזה מחיר שכדאי לשלם. האנשים שנדבקו בשפעת בשבועות האחרונים ונשארו בבית כי בתקשורת אמרו שממילא אין מספיק רופאים ומיטות בבתי החולים, בוודאי חושבים אחרת.

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • לפני יציאת המשלחת לקהיר - חמאס בהצהרה רשמית: "נחושים להגיע להסכם - שיכלול את נסיגת הכוחות ועסקה רצינית" • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם