גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם האינפלציה בישראל אמיתית?

מדד המחירים לצרכן עלה בדצמבר ב-0.4%, וב-2010 כולה עלה ב-2.7%

מדד המחירים לצרכן שפורסם ביום שישי מאפשר לסכם את 2010: במבט לאחור, לא חרגה האינפלציה אשתקד מגבולות סבירים. אבל במבט קדימה, הדברים אינם כה ורודים, ולבנק ישראל תהיה דילמה קשה: להשאיר את הריבית על כנה, או להעלותה ולגרום לעוד ייסוף של השקל. עליית מדד של 0.4% אינה דבר של מה בכך, ועיון בגורמי העלייה מראה כי היא נגרמה בעיקר בשל התייקרות מוצרי הלבשה והנעלה, שירותי תקשורת ו...מלפפונים. ב-2010 כולה ממלאות הסחורות הבסיסיות - כגון דגנים ומתכות - תפקיד חשוב בהתייקרויות. המשמעות היא שהביקוש הגואה בסין, בתוספת ירידת ערכו של הדולר בעולם, גורמים לאינפלציה עולמית שתוצאתה אינפלציה לחוצת-הוצאות בישראל.

וזה מביא אותנו לעובדה שלעתים, כאשר יש התייקרויות חריגות, יש מי שמטילים ספק בנתוני האינפלציה שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) מדי חודש בחודשו, מאז ספטמבר1951. ספקות כאלה גואים בעיקר כאשר מתייקרים בחדות פריטים שצרכנים רבים חשופים למחיריהם באופן יומיומי - כגון עגבניות ודלק. האם יש בסיס לספקנות הזו?

מספרי אינדקס הם חיות מורכבות

עליית המחירים נמדדת כאינדקס. כל מי שעוסק בכלכלה ובסטטיסטיקה יודע, שמספרי אינדקס הם חיות מורכבות, שיש להן בעיות רבות. אלא שאין לנו דרך חלופית למדידת האינפלציה, וכך גם למדידת השכר הממוצע ועוד משתנים כלכליים רבים. לכן, השאלות בדבר תקפות המדידה צריכות להישאל במסגרת המדידה עצמה. אין טעם לבקר את שיטת המדידה, כל עוד אין למבקר הצעה למדידה חלופית.

מדד המחירים לצרכן מודד את המחיר הממוצע המשוקלל (מיד נסביר את ה"משוקלל") של סל הצריכה של משק בית ממוצע. הסל הזה מחושב כממוצע של משקי בית, שצריכתם נמדדת במסגרת סקר הוצאות המשפחה. נקל לדעת מתי מתבצעים הסקרים הללו: בכל פעם שמשתנה שנת הבסיס של המדד. משמעות הדבר היא ששנת הבסיס החדשה היא זו שבה בוצע סקר הוצאות משפחה חדש.

לסקרים התקופתיים הללו יש סיבה טובה מאד: הרכב סל הצריכה משתנה לאורך זמן. קוראים שעברו את גיל 50 יהרהרו לרגע מה היו קונים במכולת לפני 30 שנה, ומה הם קונים בסופרמרקט כיום. פעם היו בסל הצריכה פריטים כמו נפט לתנורי חימום, מקלטי רדיו וגרמופונים. אלה נעלמו כמעט לחלוטין מסל הצריכה.

לא רק זאת: סל הצריכה גם מתעדכן בשל התקדמות טכנולוגית. הרי לא טלפון לחצנים דיגיטלי כטלפון חוגה (שכבר נהפך פריט אספנות). ומחשבים אישיים לא היו כלל עד לפני 25 שנה.

וכעת, הסבר ל"משוקלל" - משוקלל, משום שהסל מורכב מקבוצות של מוצרים ושירותים, כגון מזון, דיור, חינוך ותרבות, שלכל אחד מהם משקל מסוים בסל הצריכה. למשל, בעדכון האחרון משקל המזון ללא ירקות ופירות עמד על 14.8%, ואילו משקל הדיור עמד על 20.7%, ומשקל אחזקת הדירה על 10.6% (כן, לא טעיתם - משקל הדיור, כולל אחזקה, מגיע לכמעט שליש מסל הצריכה). המשקלות הללו מובאים בחשבון בעת חישוב ממוצע מחיר הסל.

משקל המים

ועתה אפשר לחזור לעניין הנרגנות: מה מפריע לעתים לחלק מן האזרחים במדידת האינפלציה? ובכן, הסוד נעוץ במשקלות. אמרנו שבסל הממוצע הכללי, משקל המזון ללא ירקות ופירות מגיע ל-14.8%. אבל בסל הצריכה של החמישון התחתון מבחינת ההכנסה של משקי הבית, מגיע משקלו של הסעיף הזה ל-19%, בעוד שבסל הצריכה של החמישון העליון, תופס הסעיף הזה רק 11.5%. הגרף המצורף מראה את פערי המשקלים הללו בין שני החמישונים האמורים בכמה קבוצות צריכה מרכזיות.

הגרף מראה את מה שניתן היה לצפות לו: משקלותיהם של מרכיבי הצריכה שאנו רואים אותם כ"חיוניים", גבוהים יותר בסל הצריכה של החמישון התחתון, ואילו אלה שאנו רואים בהם "מותרות", גבוהים יותר בחמישון העליון. בולט במיוחד הפער הגדול בין שני החמישונים בסעיף תחבורה ותקשורת. זה נובע, כמובן, מכך שבחמישון העליון יש אחוז גבוה יותר של בעלי רכב פרטי, במיוחד רכב פרטי מפואר יחסית, מאשר בחמישון התחתון.

היות שלא כל המחירים עולים באותו הקצב, הרי שסלים שבהם משקלותיהן של קבוצות הצריכה שונים זה מזה, יתייקרו בקצבים שונים. ואכן, מינואר 2008 ועד נובמבר 2009 התייקר הסל של החמישון העליון ב-9.3%, אבל הסל של החמישון התחתון התייקר ב-11%. מתקבל על הדעת, שהדבר נובע מכך שקבוצות שכינינו "חיוניות" התייקרו בקצב מהיר מקבוצות שכינינו "מותרות". ואמנם, בעוד שירקות ופירות בסל החמישון התחתון (גם בתוך הקבוצה יש הבדלים בהרכב בין החמישונים. למשל, לחמישון התחתון יותר עגבניות, לעליון יותר תפוחים) התייקרו מינואר 2008 עד נובמבר 2009 ב-11%, הרי שהתחבורה והתקשורת שבסל החמישון העליון התייקרו רק ב-2.8%.

מה שתפס כותרות בשבועות האחרונים הוא מחיר המים. משקל המים בסל הממוצע הוא בסך הכול מעט יותר מ-1%. זהו משקל כה נמוך, שמשק בית עם הכנסה ממוצעת בקושי ירגיש בשינוי מחירו. אבל בסל של משקי בית בעלי הכנסות נמוכות, משקל המים עשוי להיות כפול ויותר מכך. וגם צריך להביא בחשבון שהתייקרות מהירה ביחס של המים, תגרום לגידול משקל המים בסל הצריכה. אף שכל זה עדיין אינו דרמטי, בכל זאת קל יותר להבין מדוע בעלי הכנסות נמוכות מתקוממים נגד ההתייקרויות התכופות של המים, ומדוע חברי הכנסת שמזוהים כמגני החלשים ממהרים להתייצב לימינם. כללו של דבר: אין ברירה אלא להסתמך על מדידת האינפלציה בידי הלמ"ס.

* הכותב הוא פרופסור בחוג לכלכלה חקלאית ומינהל באוניברסיטה העברית

משקלם של מרכיבים

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין

נאסד"ק עולה ב-1.2% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות, עולה כעת ב-2% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי