גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרעת קצב

לפני עשור סרבתי לסקופ לוהט, שהיום הייתי רצה איתו לאולפן. מה קרה לתקשורת מאז?

זה היה לפני כמעט 10 שנים, אם תרצו רק לפני 10 שנים, כשחשבנו שנמוך מזה כבר לא נוכל לרדת.

שר ביטחון, אלוף שלושת הפיקודים, מועמד לראשות ממשלה, עומד לדין על עבירות מין. אשתו עוזבת אותו מול המצלמות. המתלוננות מדברות עם התקשורת, המקורבים מכפישים בתגובה, ויצחק מרדכי הולך ומצטמק מול המצלמות, שוקע מדיון לדיון בבית המשפט, עד שנמוג לגמרי בתום הקרב המשפטי והסתלק מהזירה הציבורית שלא על מנת לשוב.

באחד הלילות, ערב ההכרעה בתיק בסיבוב הראשון בבית משפט השלום בירושלים, ואני כתבת משפט של חדשות ערוץ 2, הגיע טלפון (אני כמעט מוכנה להישבע שזה כבר היה לנייד שחילקו לנו זה עתה במערכת).

על הקו היה אחד הפרקליטים בצוות ההגנה. יש לי סקופ בשבילך, הוא אמר, משהו שיעשה אותך גדולה, יפתח מהדורה ויזעזע את הציבור. נדרכתי. את צריכה להחליט מהר, הוא אמר, אם לא תיקחי את מה שיש לי לתת לך הערב נעבור למתחרה בערוץ הראשון (עד כדי כך מזמן זה היה). נשמע מבטיח.

ובכן, הסקופ הגדול היה בדיקת פוליגרף של המתלוננת הראשונה, זו שפתחה את תיבת הפנדורה אבל בסוף הסיפור שלה הסתיים בזיכוי. בדיקה שבה נמצא כי היא אינה דוברת אמת.

אקדים ואומר שהסיפור הזה לא פורסם אז בחדשות ערוץ 2, בטח לא פתח את המהדורה. אבל אל דאגה, ממצאי הפוליגרף מצאו להם בית אחר. כבר למחרת הם כיכבו בראש אתר האינטרנט החדש של יואב יצחק שזה עתה נולד.

בחדשות ערוץ 2 הוחלט לוותר על הסיפור מהטעם הפשוט שלא כדאי להשפיע באופן כל-כך בוטה על תוצאות המשפט רגע לפני הכרעת הדין. בדיקת פוליגרף, כידוע, אינה ראיה קבילה בבית המשפט, ובשיחת ההתייעצות הלילית שערכתי עם מי שהיה אז מנכ"ל חברת החדשות והעורך הראשי שלה, שלום קיטל, הצעתי לא לשתף פעולה עם השימוש הציני שמבקשים לעשות בנו כדי להשפיע על המשפט.

זה שקוף מדי, אמרתי. הפוליגרף הרי אינו ראיה קבילה במשפט, ולכן ברור שאין לסנגורים דרך להביא את ממצאיו לידיעת השופטים אלא באמצעות התקשורת. לכן, חשבתי, אסור לנו לשתף פעולה ולהכפיש את המתלוננת גם במחיר שהסקופ יתגלגל למתחרים.

קיטל הסכים, הפוליגרף לא הפך לכותרת, ועדיין השופטים בחרו שלא להאמין למתלוננת. מצפוני היה נקי. הפעלנו שיקול-דעת, לא נכנענו לתחרות, ובעיקר הרגשנו שיש לנו שליטה על מה שאנחנו מפרסמים.

אם תרצו, בארגז הכלים שלנו היה עדיין פילטר שדרכו עברו המשפט והתקשורת לפני שהפכו ל"משפט שדה" - כמו ששופטיו של משה קצב כינו במידה רבה של צדק את מה שהתחולל כאן ב-4 השנים האחרונות סביב הפרשה.

אובדן שליטה באוטוסטרדת המידע

אלא שמאז התמלאה הארץ משפט ופלילים ומעשים מגונים, והסיפור הזה נראה כמו לקוח מארץ האגדות. תמימות במקרה הטוב, אולי התחסדות, או פשוט חוסר הבנה בסיסי של כללי המשחק בעידן של תחרות ומידע חופשי.

לא פעם אני שואלת את עצמי מה הייתי עושה היום. האם עדיין הייתי עוצרת כדי להתלבט, מתקוממת נגד הניסיון השקוף להשתמש בתקשורת כדי להשפיע על בית המשפט? האם היה בכלל מקום לספק, למחשבה שנייה, או שההתייעצות היחידה עם העורך הראשי היתה רק בשאלה איפה ומתי לצאת עם הסיפור.

הייתי רוצה לומר בביטחון שגם היום הייתי מוותרת על הסקופ בשם העיקרון, אבל זו תהיה תמימות, שלא לומר התחסדות. רוב הסיכויים שכבר הייתי בדרך לאולפן, מתנשפת, כדי להספיק לפתוח את המהדורה.

רק עשור חלף, ואם למישהו עוד היה ספק שהעולם שלנו השתנה, הגיע משפט קצב והוכיח כי העיתונאים איבדו שליטה על מה שהם משדרים. באה התחרות ואוטוסטרדת המידע, והלך הפילטר. עד שבית המשפט לא בא וסגר את הדלתות באופן הרמטי, לא היתה שום דרך לעצור את מחול השדים סביב קצב, המתלוננות וחקירת המשטרה.

השילוב הקטלני בין עיסוק בעבירות מין, נשיא לשעבר, צבא יחצנים, אגו משתולל של עורכי דין ופרקליטים, ותחרות גוברת בין אמצעי התקשורת, יצר מציאות שבה הכל מותר. לא פלא שמי שהתאמץ יכול היה לשמוע את אנחת הרווחה של העיתונאים אחרי שהשופט ג'ורג' קרא הוציא אותם מהאולם עד להכרעת הדין.

לפחות כולם יצאו ביחד, הלכה התחרות, אבל חזרה מידה מסוימת של שפיות. כמה חבל שזה קורה רק בצו של בית משפט, שמבין שהוא נדרש להיות המבוגר האחראי במקום שבו העיתונאים איבדו שליטה שלא בטובתם.

מאחורי כל סקופ מסתתר אינטרס, זה תמיד היה הסיפור. אבל פעם היה נדרש גם דבר מה נוסף לפני שבדל הראיה, שבריר המידע מחדר החקירה, שורה מתמליל הקלטה מפלילה, או בדיקת פוליגרף משחירה, היו משתחררים אל חלל האוויר של משפט התקשורת. לא הספיקה רק מילה של בעל עניין ורעב של העיתונאי לגבור על המתחרה שלו.

היום זה מביך לחשוב עד כמה קלה נעשתה מלאכתם של היחצנים, הסנגורים, הפרקליטים ודוברי המשטרה, שלא צריכים לחכות לטלפון באישון לילה רגע לפני הכרעת דין כדי לכבוש את הכותרות.

אז לפני עשור חשבנו שכחברה כבר ראינו הכול, אבל המציאות חשבה אחרת, ופרשת קצב גרמה לפרשת מרדכי להחוויר. בקצב הזה, מי יודע איפה נהיה בעוד כמה שנים.

רק עשור חלף בין פרשה לפרשה, ובאמצע נהר שלם של משפט ותקשורת ששינו את פניו של מקצוע העיתונות עד לבלי היכר. כמה נמוך עוד אפשר לרדת, שאלנו כולנו החודש אחרי שקראנו את הכרעת הדין במשפט קצב. אכן, שאלה קשה.

מגזין פירמה

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל