גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך ייראה היום שאחרי פיצוץ הבועה במחירי הדירות וקריסת פירמידת הנדל"ן

שוק הדיור בנוי כפירמידה: הבסיס הרחב כולל את הרוכשים את ביתם הראשון, בעוד בקודקוד מתקבצים דיירי המגדלים ■ עם עליית הריבית ייגמר לקונים שבתחתית הכסף, הבסיס יתפורר, ואחריו יפלו המחירים (והדיירים) בפירמידה כולה

לאחרונה נשמעים קולות הרגעה. אכן, לפי אינדיקטורים רבים, מחירי הדירות כבר לא עולים בקצב שנרשם בשנתיים החולפות ואולי הם אף נעצרו לגמרי. ובכל זאת, לא בטוח שמדובר באמת בבשורה מרגיעה, שמאפשרת לקובעי המדיניות להתפנות לעיסוקים בתחומים אחרים. אם מחירי הדירות כבר נמצאים בטריטוריה בועתית, השלב הבא יהיה התפוצצות הבועה. האם מישהו נתקל פעם בבועה שהאוויר יוצא ממנה לאט?

כל עוד המחירים ממשיכים לעלות, עולה פוטנציאל הסיכון, אך הנזק עדיין לא נגרם. הגעת מחיר הדירות לשיא ומחיר האשראי לשפל, היא הנקודה המסוכנת שממנה ה"קפיץ" של שוק הדיור, שהיה תחת לחץ גובר תקופה ארוכה, עלול להשתחרר, ואף במהירות.

פירמידה קורסת

שוק הנדל"ן בנוי כפירמידה. בתחתיתה נמצאים מי שרוכשים את ביתם הראשון. רכישת הבית על ידם, מאפשרת למוכרים להם להשתדרג ולעלות בפירמידה לבית איכותי יותר. כך עולות כל השכבות, ובסופו של דבר מאפשרות גם לרוכשי הדירות במגדלי-יוקרה להגיע לפסגת חלומותיהם. ברגע שמחיר הבתים לא נמצא בהישג ידם של הרוכשים הראשונים, הפירמידה כולה מתחילה להתפורר, דבר שמוביל לירידה במחיר הדירות.

כמובן, שככול שמחירי הדירות עולים, מצבם של הרוכשים הראשונים מתדרדר, כפי שהיה בשנתיים החולפות. יחד עם זאת, הם עדיין מחזיקים מעמד, כאשר יש ביכולתם להשיג מימון זול ונגיש. ההתדרדרות מתחילה כשגם המימון הזול מתפוגג.

רוכש דירה ראשונה למגורים זקוק לקורת גג, ויכול לבחור מבין הדירות הנמצאות בשוק. מבחינתו, הוא זקוק להון עצמי גבוה יותר ולמשכנתא גדולה יותר, אם מחיר הדירות עלה, גם אם זה נובע משיפור באיכותן.

בדיקת היחס בין המחיר הממוצע לדירה לבין השכר השנתי הממוצע של עובדים ישראלים ב-15 השנים החולפות, כפי שאלה משתקפים מפרסומי הלמ"ס, מלמד כי היחס שנע בסביבות רמה 8 במשך רוב התקופה, עלה כעת בצורה חריגה לכיוון 10.5, מה שמעיד על כך שמחירי הדירות התרחקו במידה ניכרת מהיכולת הכלכלית של רוכשים רבים.

אך כפי שאמרנו, אם בנמצא מימון זול, רוכשי הדירות יצליחו להסתדר. בכדי לבדוק את השפעת העלייה במחיר הדירות על מצבם הפיננסי של הרוכשים, בדקנו את ההכנסה שנשארה בידי בעלי הדירות החדשים לאחר החזר תשלום החודשי של המשכנתא.

הנחנו כהנחת בסיס, ששיעור המימון (LTV - היחס בין שווי ההלוואה לשווי הנכס) שלו נזקקו כל הרוכשים, נשאר קבוע - בשיעור 60% לאורך כל תקופת 15 השנים החולפות. הנחה זו היא הנחה מקלה מכיוון שמחיר הדירות עלה במהירות בשנתיים החולפות, ולא בטוח שגובה החיסכון שמשמש כהון עצמי ראשוני של הרוכשים עלה באותו קצב, בייחוד אחרי הפגיעה במשבר והתאוששות אחריו.

בנוסף לכך, גם השכר הממוצע עלה בשיעור איטי בהרבה משיעור העלייה במחיר הדירות, ולכן הוסיף פחות להון העצמי של הרוכשים. חישבנו את החלק שנותר בידי רוכש הדירה לאחר תשלום הלוואה, בהתאם לשיעור הריבית הממוצעת על המשכנתאות והשכר הממוצע במשק.

חדשות טובות ורעות

החדשות הטובות - ההכנסה הפנויה, החלק הנותר ל"בזבוזים" אחרי תשלום המשכנתא, נמצא כעת ברמה גבוהה יחסית בהשוואה לאחור. עובדה זו מתבטאת בשיעור פיגורים נמוך יחסית בהחזרי המשכנתאות, כפי שמדווחים הבנקים.

החדשות הפחות טובות - זה ישתנה מאוד כאשר הריבית תעלה (ראו בגרף משמאל למעלה). הפעם נוטלי המשכנתאות יסבלו יותר מבעבר מעליית הריבית, בגלל שמחצית מההלוואות ניטלו בהלוואות על בסיס ריבית פריים, זאת להבדיל מההלוואות בריבית צמודה שהיו רווחות בעבר, בהן עליה בריבית של בנק ישראל, לא בהכרח תורגמה לעליה באותו שיעור בריבית המשכנתא.

למעשה, כל זה מוכיח שקיימים סממנים בועתיים מובהקים בשוק הדיור, אך הריבית הנמוכה עדיין מחזיקה את הרוכשים "על פני המים". מצבם, ובעיקר אלה שכבר רכשו את הדירה, יורע משמעותית כאשר הריבית תעלה. חלקם אולי יצטרכו אפילו למכור את הדירה, כדי להיחלץ מהעומס החונק של תשלומי המשכנתא.

המצב שבו מחירי הדירות הגיעו לשיא והריבית על משכנתאות לשפל, טומן סיכון ניכר להתפוצצות הבועה. עליית הריבית לא רק תמתן את העלייה במחירי הדירות אלא עלולה לגרום לירידתן. נזכיר שמעבר לפגיעה בכוח הרוכשים שנגרמה ע"י בנק ישראל ומשרד האוצר באמצעות הטלת מגבלות שונות בחצי השנה האחרונה, הממשלה גם פועלת במרץ להגדיל את ההיצע של הדירות.

השילוב של צמצום ניכר בביקוש עם הצפת ההיצע עלולה להיות רעיל למדי ולדרדר בצורה מהירה את מחירי הדירות.

למצב שייווצר, עלולות להיות השפעות גם מחוץ לתחום של שוק הדיור עצמו. צמצום ההכנסה הפנויה של משקי הבית שרכשו את הדירה בשנתיים האחרונות ונטלו אשראי בריבית משתנה, תפגע בצריכה שלהם, וכתוצאה מזה גם בצריכה הפרטית הכוללת, שמהווה בשנתיים האחרונות קטר הצמיחה של המשק. בהיבט הזה להעלאת הריבית ע"י בנק ישראל תהיה השפעה מרסנת משמעותית. פעם אחת- השפעה על היצוא, ופעם נוספת על הצריכה הפנימית.

כמו כן, אותן חברות בנייה אשר נכנסות עכשיו בצורה מאסיבית לפרויקטים חדשים, עלולות למצוא את עצמן בקשיים, אם מחירי הדירות אכן ירדו בשיעור מהותי. כתוצאה מזה עלולה להיווצר פגיעה במערכת הפיננסית בגלל עליה בשיעור החובות הבעייתיים.

הדיון בנזק שעלול להיגרם כתוצאה מעליית הריבית של בנק ישראל מתרכז לאחרונה בפגיעה האפשרית בענף היצוא כתוצאה מהתחזקות השקל. להערכתנו, פוטנציאל הנזק שיכול להיגרם מכדור השלג שיתחיל להתגלגל משוק הדיור לאחר עליית הריבית ולהתפשט לפגיעה רוחבית בתחומים נוספים במשק, עלול להיות בר השוואה לפגיעה ליצוא.

הטיפול שנתן עד עתה בנק ישראל, מתרכז בעיקר במשקיעים בשוק הנדל"ן, אך יתכן שהן בנק ישראל והן הבנקים המסחריים, צריכים להתכונן למתן פתרונות לרוכשי הדירות שרק התחילו ליהנות מהדירה הראשונה החדשה שלהם.

דגשי המדיניות יכולים להשתנות במהירות ממניעת עליה במחירי הדירות לטיפול בהשלכות הבועה. המפגש בין עליה בריבית לבין גידול ניכר בהיצע בשנתיים הקרובות עלול לשלוח את החץ לבועת הנדל"ן המתנפחת.

* הכותב הוא הכלכלן הראשי של דש בית השקעות

הכנסה פנויה

מספר שנים

עוד כתבות

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ירידות גם באירופה ● ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ארה"ב מפנה עובדים מלבנון; לאור יום: הסלמה במחאות באיראן

בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה • סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ • נושאת המטוסים הגדולה בעולם, שהשתתפה בלכידת מדורו, מתקרבת לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

מחיר היעד ירד ב-70%: בית ההשקעות שפסימי כלפי המניה הישראלית

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל ● המוסדיים מתנגדים, ובכל זאת היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את צביקה לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם