גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחן דרכים: טויוטה פריוס פלאג-אין הייבריד - פלאגים זה אין

טויוטה מאמינה בשלב בסוללה נטענת ■ טווח גדול, יכולת משופרת לנסיעה חשמלית בלבד, אי-תלות ברשתות טעינה חיצוניות ופחות זיהום - כל אלה יהיו בפריוס הבאה

לרגע נשתררה דומייה מתוחה. המארחים היפניים נדרכו. האורחים מישראל כרו אוזן. ניכר היה בפניו של סאטושי אוגיסו שהוא מתלבט. מתרכז. מהסס. ואז - האם רק נדמה היה לי או שאכן הפציע אגל זיעה על מצחו? - הוא החליט.

"לא", הוא אמר בקול שקט והחלטי.

פשוט - לא. קצר וחד-משמעי.

מבטים מופתעים-משועשעים הוחלפו בין הנוכחים. תשובות לקוניות שכאלה נדירות מאוד במפגשים עם מנהלים יפניים בכירים. היא נוגדת את מלוא פילוסופיית השיחה היפנית, המרככת כל אמירה שלילית או חדה במשפטים ארוכים, מפותלים ומנומסים. אלא שהפעם, כך נראה, מוצה מאגר ההתפתלויות הדיפלומטיות, ומר אוגיסו החליט שאין מנוס מלחרוג לרגע מהאתיקה המקובלת.

הדרמה הקטנה הזאת התרחשה בעיר ושמה טויוטה, במרכז לתכנון הינע עתידי של חברה בשם טויוטה, והדובר היה האיש הבכיר ביותר של מערך תכנון ההנעה החלופית של יצרן מכוניות ששמו טויוטה.

לנשיא החברה, אגב, קוראים אקיאו טויודה. הוא בנו של קיצ'ירו טויודה, ונכדו של האב המייסד סאקיצ'י טויודה. אם כך, מדוע נקראים החברה, העיר, המפעל והמכונית - טויוטה ולא טויודה? לפתרון החידה נגיע בסוף. בינתיים נחזור ל"לא" של סאטושי אוגיסו.

המעשה שהיה כך היה. בהיות האורחים משלחת של עיתונאים ישראליים, הגיעה השיחה חיש-קל אל מר שי אגסי וחברת "בטר פלייס", שכה משתדלים להרשים עם ועולם במיזם הסוללות המתחלפות והמכוניות החשמליות שלהם. המארח החביב הופצץ בשאלות: האם טויוטה רואה לרעיון הזה סיכוי? האם הנעה חשמלית מלאה היא פתרון בעתיד הנראה לעין? האם בדקה טויוטה את הצעותיו של אגסי? האם יש לטויוטה רעיונות דומים?

סאטושי אוגיסו השיב בנימוס, בהתפתלות ובדיפלומטיות אופיינית: "טויוטה בוחנת את כל האפשרויות... הרעיון מעניין, אך לא מאוד רציני... מכונית חשמלית איננה נראית כפתרון נבון כרגע... בפתרונות התלויים בסובסידיות ממשלתיות יש סיכון... החלפת סוללות היא רעיון שאפשרויותיו מוגבלות...", וכן הלאה וכן הלאה, עונה לכל השאלות ומעביר בנימוס את המסר שטויוטה - כמו כמעט כל יצרניות הרכב בעולם - לא מתה מהתפעלות מרעיונות "בטר פלייס".

אך כתום כל תשובותיו הוא שב ונשאל בעיקשות ישראלית נוקבת: "אם כך, האם טויוטה שוקלת שיתוף פעולה כלשהו עם מיזם אגסי?".

בנקודה זו, כך נראה, הבין מר אוגיסו שלא יהיה די בתשובה רכה. צריך נאבוט. ואז בא ה"לא" החד והצלול. כדי שיהיה סוף-סוף ברור; אגסי ממש לא בראש שלהם.

הכול עניין של דחיסות

במידה רבה, המפגש עם אוגיסו היה החשוב והמרתק באותו סיור מאלף בעולמה של טויוטה. זה הרי האיש הקובע במידה רבה את דרכה של החברה הגדולה בעולם, אל ההינע של העתיד. הוא גם האיש הניצב מאחורי מהפיכת הפריוס, המכונית ההיברידית המצליחה ביותר בעולם. אין זה על-כן מפליא שהוא גם ממשיך להאמין באדיקות, ובכוח שכנוע רב, שהעתיד טמון בהיברידיות.

מנועי הבעירה הפנימית לא ייעלמו בעשרות השנים הקרובות, הוא מבשר ללא צער, והמערכות ההיברידיות יסייעו, במידה משתכללת והולכת, בייעול החסכוניות ובצמצום הזיהום. מכוניות חשמליות לחלוטין, הוא מסביר, סובלות מטווח-נסיעה דל, מחיר לא דל, סחירות התלויה בנדיבותן של ממשלות, שימוש רב בחשמל המיוצר באמצעים מזהמים, וגם מכל מגרעותיהן המרובות (עדיין) של הסוללות.

"הכול עניין של דחיסות אנרגיה", הוא אומר, "ובעתיד הנראה לעין, דחיסו*ת האנרגיה של דלק למנועי בעירה פנימית תמשיך להיות טובה בהרבה מדחיסו*ת האנרגיה המקסימלית של הסוללה המשוכללת ביותר".

נשמע הרבה יותר מסובך מכפי שזה באמת. "דחיסות אנרגיה" פירושה כמות האנרגיה הטמונה ביחידה אחת של משקל או נפח. להלן דוגמה ממחישה. קילו בנזין מכיל כמות הרבה-הרבה-הרבה יותר גדולה של אנרגיה זמינה, מאשר קילו של בטרייה. כלומר, כדי שסוללה חשמלית תעניק למכונית את הטווח שמעניק לה מיכל אחד של דלק, יהא עליה להיות בממדים של חצי מכונית, במשקל שיתקרב למשקל המכונית, ובמחיר שיכפיל את מחיר המכונית.

סאטושי אוגיסו, וגם בכך אין פליאה, הוא גם מאמין נלהב בשלב הבא של ההיברידיות: פלאג-אין היבריד. דהיינו, מכונית המצוידת במנוע בעירה פנימית (שגם טוען את המצבר), במנוע חשמלי, וגם באפשרות לטעון את הסוללה מרשת חשמל חיצונית. זה, לדידו, הטוב שבכל העולמות הזמינים כרגע: טווח גדול, יכולת משופרת של נסיעה חשמלית בלבד, אי-תלות ברשתות טעינה חיצוניות, פחות זיהום, יותר חסכוניות. כמה וכמה יצרני מכוניות כבר שוקדים על מכוניות היברידיות-נטענות, וכזאת גם תהיה פריוס הבאה: פריוס פלאג-אין. בשווקים - בתחילת 2012.

אינפו: טויוטה פריוס 2011

לא הרבה למדנו

סיבוב קצרצר, בעצם קצרצרצר, זומן לנו במכונית הזאת. לא הרבה למדנו, זולת הרושם שהיא אכן יודעת לנוע בזריזות גדולה יותר מקודמתה, בשימוש חשמלי בלבד.

ועתה לפתרון חידת טויודה-טויוטה. מסתבר כי גימטרייאות, נומרולוגיה ושאר הבלים ותפלויות, אינם נחלתנו הבלעדית. גם ליפנים מערך נכבד של אמונות משונות שכאלה. למשל, המספר 8 הוא רב-כוח, רב-חסד ורב-מזל בעולמם. והנה, כתיבת טויודה ביפנית (לפחות באחת משיטות הכתב היפני) דורשת 10 משיכות מכחול. מרשם מובהק לאסון גדול.

לעומת-זאת, המלה טויוטה דורשת 8 אבחות מכחול. סגולה בדוקה ומנוסה לבריאות, להצלחה, למזל, לעושר ולאושר. כמעט כמו השתטחות על קבר רשב"י, ברכה טרייה מאת המשיח המת מברוקלין, ליחוך מזוזה או צפייה באיזה באבא עבדקן המשליך נרות שלא חטאו לתוך מדורה. ולכן הוחלט לשנות שם ולקרוא לחברה טויוטה, ולא טויודה. כדי שיהיה במזל. ובעזרת השם החדש - יש.

ועוד קטע קטן לסיום. במסגרת הסיור, ביקרנו גם במוזיאון המכוניות (העשיר והמרשים להפתיע) של טויוטה. ניצבה שם גם מכונית חשמלית מתוצרת חברת "בייקר", מודל 1909. בת 102 שנה. במפרטה הטכני מצאתי את טווח נסיעתה המרבי: 130 ק"מ. כלומר, לפני 102 שנה היה טווח נסיעתה של מכונית חשמלית זהה לחלוטין לטווח נסיעתה המוצהר של מכונית חשמלית מודל 2011. חומר למחשבה.

*הכותב היה אורח טויוטה ביפן

מתחרות

כמה היברידיות נטענות וחשמליות שצפויות להגיע:

שברולט וולט

שברולט וולט

וולט של ג'נרל מוטורס היא התקווה הגדולה של הקונצרן לעתיד טוב (וירוק) יותר. זו משפחתית שימושית ל-5 נוסעים, שמצוידת במנוע חשמלי חזק ובסוללת ליתיום-איון במשקל 200 ק"ג. על כוח חשמלי בלבד יכולה המכונית לנוע, עם אפס פליטה, בין 40-80 ק"מ. כשהסוללה מתרוקנת נכנס לפעולה מנוע בנזין קטן ויעיל, שמאריך את טווח הנסיעה האפקטיבי לכ-500 ק"מ. וולט אמורה להגיע ארצה לניסוי ומחירה הסופי ייקבע בהתאם למיסוי

BYD 3F-DM

BYD 3F-DM

מסין תגיע אלינו לניסוי השנה הגרסה ההיברידית-נטענת של המשפחתית BYD F3. מערכת ההנעה שלה מכונה "דואל מוד" וגם היא מתוכננת לעבוד על חשמל בלבד עד 100 ק"מ, על מנוע בנזין או על שילוב של השניים. למכונית סוללה גדולה וכבדה בטכנולוגיית ליתיום-ברזל, אך יתרונה אמור להיות במחיר בסיס אטרקטיבי, לפני הטבות מס

רנו פלואנס ZE

רנו פלואנס ZE

רנו פלואנס ZE, המכונית שפותחה עבור בטר פלייס, אמורה סוף-סוף לצאת לשוק לקראת אוקטובר. זו משפחתית פול-סייז (אורכה כמעט 4.8 מ') המצוידת בסוללת ליתיום מתוחכמת ובמנוע עם מערכת ניהול מתקדמת, שאמורה להעניק לה טווח של עד 160 ק"מ בין טעינות, עם אופציה להחלפה מהירה של הסוללות בתחנות רובוטיות ייעודיות. המחיר אמורה להיות כ-120 אלף שקל, לא כולל "חבילות טעינה" ושירות חודשי

עוד כתבות

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

אאורה מוכרת בגבעתיים חלומות לפינוי בינוי. העירייה לא מכירה את הפרטים

בדיווח לבורסה כללה החברה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית בעיר ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?