גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עונש חמור: מנהל רשות המסים לשעבר ג'קי מצא נשלח לשנה בכלא

מצא, שהודה בהסדר טיעון בהפרת אמונים ובסיוע לשוחד, הודיע כי יערער ■ ביהמ"ש: "הוא העדיף מינויים משיקולים זרים על פני פעולה תקינה. חומרת מעשיו והנזק שגרם מצדיקים מאסר"

בית המשפט המחוזי בפתח-תקווה גזר היום (א') עונש חמור של שנת מאסר בפועל ושנת מאסר על-תנאי על ג'קי מצא, ראש רשות המסים לשעבר, שהורשע, לפי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, ב-5 עבירות של הפרת אמונים ובעבירה אחת של סיוע לשוחד, במסגרת פרשת המינויים ברשות המסים. מצא צפוי כעת להעיד נגד הנאשמים האחרים בפרשה.

בכך נעתר השופט זכריה כספי לבקשת התובעת בתיק, עו"ד מיכל רוזן-עוזר, לגזור על מצא עונש של מאסר משמעותי בפועל. מדובר בפעם הראשונה שבה מוטל בישראל עונש מאסר בפועל על איש ציבור שהורשע בעבירות של הפרת אמונים (וכן בעבירה אחת של סיוע לשוחד).

לדברי בית המשפט, "אי-אפשר לפטור את הנאשם בעונש של עבודות שירות. חומרת מעשיו והנזק שגרם לשירות הציבורי גוברים על הנסיבות האישיות של הנאשם. יש צורך לקבוע רף ענישה גבוה יותר לעבירות שחיתות של עובדי ציבור".

בא-כוחו של מצא, עו"ד נבות תל-צור, מסר כ בכוונתו לערער על חומרת העונש. "מצא נפגע קשה ב-4 השנים האחרונות, והוא הורשע בגין פגמים בהתנהלות - אך לא בגין שוחד או מעשי שחיתות אישית. מצא ציפה להיענש באופן מידתי ולא באופן קטלני", אמר.

מינויים פסולים

במסגרת פרשת רשות המסים הואשם והורשע מצא בכך שנכנע לתכתיביהם של אנשי העסקים, קובי בן-גור ויורם קארשי, לגבי מינויים פנימיים ברשות. בכתב האישום המקורי הואשם מצא, בין היתר, כי מינויו למנהל הרשות הושג בשוחד, באמצעות התערבותם של השניים. מכתב האישום המתוקן, שבו הודה מצא, נמחק אישום השוחד.

השופט כספי כתב כי הוא מוצא בהתנהגותו של מצא משום פגיעה קשה באמון הציבור ברשות המסים ובעובדיה. "הנאשם, ראש ארגון אכיפה, התנהג בצורה בלתי תקינה, לא מילא את עבודתו והעדיף מינויים משיקולים זרים על פני פעולה תקינה. פעם אחר פעם נסדק אמון הציבור בראש הרשות, והלכה והתרחבה דריסת הרגל של אינטרסנטים זרים בתוך הארגון", ציין.

לדברי השופט, "מעציב היה להיווכח כי מצא לא רק איפשר לגורמים זרים להתערב במינויים ברשות, אלא גם היה מוכן לספוג שיחת נזיפה מהם על כך שלא פעל די כדי לקיים את מבוקשם. יש בכך לא רק חריגה מהשורה אלא גם הנמכת קומתו של מצא עצמו כראש הרשות כמעט עד עפר והותרת הבמה לאינטרסנט להפעיל את כוחו בתוך הארגון".

בית המשפט ציין כי הודאתו של מצא בעבירות, העובדה שהתפטר מתפקידו כמנהל הרשות שבועות אחדים לאחר פתיחת החקירה, התנהלותו העניינית במהלך החקירה והמשפט ונסיבותיו האישיות - עומדות לזכותו.

עם זאת, השופט הבהיר כי "בדברו האחרון אמר מצא כי האמין שכל המינויים שהיתה לו יד ורגל בהם נעשו על-פי מיטב הבנתו המקצועית וצו מצפונו. קשה לי להשתכנע מהדברים הללו. אני מצפה מאדם איכותי כמותו להבין כבר בשעת מעשה כי במינויים שלגביהם הורשע יש משום פסול. מצפונו איננו יכול להיות שקט בהקשר אליהם", פסק.

פגיעה באמון

במסגרת גזר הדין סקר השופט את מכלול נסיבות הרשעתו של מצא. בין היתר התייחס השופט לקידומה הפסול של עובדת הרשות, גלית שמחון, חברתו הקרובה של בן-גור, וכתב כי הוא "משקף התנהלות קלוקלת של מצא, שהבטיח, עוד בטרם מונה לראש רשות המסים, לגורם חיצוני, פעיל ואינטרסנטי, לקדם בתפקידה עובדת שאותו גורם חפץ ביקרה".

בהמשך, ציין השופט, עודכן מצא על כך שבן-גור מבקש להיטיב את תנאי עבודתה של שמחון, בת-חסותו. "אין ספק כי זו פעילות בלתי תקינה של הנאשם... גם אם אין כאן פגיעה בטוהר המידות, במובן של חריגה למען עצמו או לכיסו, עדיין עניין לנו בהתנהגות שאיננה ישרה ואף איננה הוגנת", קבע.

השופט התייחס גם להתחייבות שהעניק מצא לקארשי למנות את יגאל סער לתפקיד סמנכ"ל החקירות ברשות, שלא יצאה לפועל לבסוף. "זהו ביטוי חריף במיוחד של הליכה לקראת גורם זר. גם אם מנסה מצא לחזור בו מההתחייבות, הרי שבסופו של דבר, גם בשל לחץ שהופנה כלפיו מצד מנהלת לשכתו של שר האוצר, אחותו של קארשי (שולה זקן), הוא שב לסורו, מקיים פגישה עם קארשי ובן-גור, כדי לגבש עימם פשרה במינוי עובדים לשני תפקידים בכירים (סער לנציג הרשות בניו-יורק, ויהודה נסרדישי כנציג הרשות בוועדת המכרזים, כדי שיפעל למינויו של סער - ח.מ.) ", נפסק. "אי-אפשר להפריז בגודל הפגיעות בערכים המוגנים של הפרת האמונים. מוצאים אנו בהתנהלות זו משום פגיעה קשה באמון הציבור ברשות ובעובדיה".

"מפליא בבוטות"

לגבי הרשעתו של מצא בסיוע לשוחד, קבע השופט כי "הוא מפליא בבוטות שלו". לדבריו, "מצא ישב במסעדה כדי לדון עם גורם זר (בן-גור - ח.מ) לגבי מינויים. מדהים כיצד ראש רשות המסים מסייע לתת שוחד לעובדת הסרה למרותו (אורנה בכר לסגנית פקיד שומה תל-אביב 1 - ח.מ), כאשר נותן השוחד פועל למינויה. מדובר בפגיעה חריפה בטוהר המידות. הנאשם הפקיע את עצמו מהסמכות המוסרית לפעול, כשהוא מסייע לתת שוחד לעובדת שלו".

הפרקליטות: עונש ראוי, מסר חשוב ומרתיע

בפרקליטות הביעו שביעות-רצון מגזר הדין. עו"ד יוחאי בן-שמואל מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות אמר כי ג'קי מצא פגע באמון הציבור וגרם להשחתת המערכת, ולכן העונש שקיבל ראוי.

עו"ד יוסי אלון הוסיף כי "גזר הדין מעביר מסר חשוב ומרתיע, שעבירות של הפרת אמונים הן קשות".

מקורבי מצא: עונש לא מידתי

עו"ד מאיר קפוטה, ידידו של מצא ולשעבר הממונה על הכנסות המדינה, מסר כי גזר הדין הוא טרגדיה וגורם מועקה גדולה לכל מי שמכיר את מצא ותחושה שלא נעשה כאן צדק.

"מצא הוא אדם ישר ואינו מושחת, והאיש כבר נענש. מה שהוא עשה היה מתוך נאיביות וחוסר מודעות, אך אין ספק כי לא היתה כאן פעולה מודעת אלא תקלה. צריך היה להגיע לתוצאה שתאפשר לו לשקם את חייו ולא ללכת על ייקוב הדין את ההר", אמר קפוטה.

רו"ח ראובן שיף, לשעבר נשיא לשכת רואי החשבון ומקורבו של מצא, מסר כי "קביעת התקדים של הפרת אמונים על גבו של ג'קי אינה מידתית ומחמירה איתו באופן קיצוני".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

מגמה מעורבת בוול סטריט; נעילה אדומה באירופה

מניית גאוזי נופלת בנאסד"ק ביותר מ-30% לשפל של כל הזמנים, לאחר שהחברה דיווחה שבית המשפט המסחרי בצרפת הורה על פתיחת הליכי חדלות פירעון ● וולמארט יורדת ביותר מ-1% לאחר שמנכ"ל החברה, דאג מקמילן, הודיע ​​כי יפרוש מתפקידו ב-1 בפברואר ● הביטקוין ממשיך לרדת ● ארה"ב ודרום קוריאה פרסמו את פרטי הסכם הסחר ביניהן, הכולל השקעה קוריאנית של 350 מיליארד דולר

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

נייס עקפה את ציפיות האנליסטים ברבעון השלישי, אך הנמיכה את תחזית הרווח השנתית; "רואים המשך תאוצה בתנופת ה-AI"

נייס הציגה צמיחה דו־ספרתית ברווח הנקי של הרבעון השלישי, שהסתכם ב-145 מיליון דולר, אך עדכנה כלפי מטה את תחזית הרווח השנתית בכ-1.5% ● החברה דיווחה גם על צמיחה דו־ספרתית בהכנסות הענן, הודות לפעילות בתחום ה-AI ● זינקה בת"א ובוול סטריט

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

כפי שנחשף בגלובס: המדינה תקצה קרקע לקמפוס החדש של אנבידיה בקריית טבעון

שר הבינוי והשיכון חיים כץ מאשר את חשיפת גלובס מאמש, לפיה המדינה תפעל להקצות לענקית השבבים אנבידיה קרקע בפטור ממכרז בקריית טבעון ● לדבריו, הקמפוס יוקם על שטח של 160 אלף מ"ר ויאכלס מעל 8,000 עובדים ● מאנבידיה נמסר: "החברה ממשיכה לבחון את כל החלופות"

מטוס F-15 איגל אמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove/News Images/Sipa USA

השכנה של ישראל לוחצת על ארה"ב: תמכרו לנו מטוסי קרב חדשים

חברת וונדר רובוטיקס תשיק רחפן תקיפה חדש שיבצע את טיסותיו הראשונות כבר בימים הקרובים ● אזרבייג'ן מציגה מערכת הגנה אווירית חדשה שרכשה מסין ● מצרים מנהלת מו"מ עם ארה"ב לרכישת עשרות מטוסי קרב ● וגם: הסינים מעתיקים מל"ט מתאבד מאיראן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סשימי טונה אדומה עם קרם פרש ותאנים / צילום: נמרוד סונדרס

באזור המוסכים התל אביבי מסתתרת הברקה שפויה וכיפית

אנשי "סניור" מארחים בגובה העיניים, ודווקא בגלל שאין להם יומרה להביא בשורה קולינרית, החוויה בה לא שגרתית, וכל מנה טובה ומדויקת

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

אחרי שהימר נגד פלנטיר ואנבידיה: הצעד המפתיע של מייקל ברי

המשקיע שחזה את המשבר הפיננסי של 2008, הסיר את רישומה של קרן ההון סיכון שלו ברשות ני"ע האמריקאית ● ברי נקלע לעימות חזיתי מול מנכ"ל פלנטיר בשבוע שעבר, לאחר שדווח כי ביצע הימור בהיקף של 912 מיליון דולר נגד החברה ● כעת הוא טוען כי היקף ההימור היה בעצם 9.2 מיליון דולר, וכי הוא בדרך "הלאה לדברים יותר טובים"

איך בני 80 שומרים על מוח צעיר / צילום: Shutterstock

במכון ויצמן עשו מחקר ענק על הזדקנות, והממצאים מפתיעים

פרופ' מרסל משולם מאוניברסיטת נורת'ווסטרן חקר במשך שנים אלצהיימר ואז החליט לשנות כיוון ולחקור דווקא את הסוד של הסופר־אייג'רים ● פרופ' אורי אלון ממכון ויצמן חיפש את "צוק ההזדקנות" של נשים והופתע בעצמו מהממצאים ● ופרופ' ודים גלדישב, מבית החולים של הרווארד, גילה מה קורה כשמחברים בין איברים של עכבר צעיר ועכבר זקן ● שלושה חוקרי הזדקנות מספרים לגלובס על הממצאים המטלטלים והמשמעות שלהם לעתיד, וגם עונים על השאלה איך אפשר להאט הזדקנות כבר היום

סיילספורס / צילום: Reuters, Rafael Henrique

סיילספורס רוכשת סטארט־אפ ישראלי בן שנה בכ-100 מיליון דולר

דוטי, שהוקמה ב־2024, פיתחה "מוח ארגוני" מבוסס בינה מלאכותית, שמרכז את כלל הידע הפנים־ארגוני ומנגיש אותו לעובדים בצורה מיידית ומותאמת הקשר ● בסיילספורס ציינו כי שילוב הטכנולוגיה והצוות של דוטי, יחזק את מרכז המחקר ופיתוח ה-AI של החברה בישראל

יעל אבירם רוזנפלד / צילום: כפיר זיו

מנהלת הגיוס של אנבידיה בישראל: "הג'וניורים הם השקעה לטווח ארוך"

יעל אבירם רוזנפלד, שמובילה את תחום הגיוס של ענקית השבבים בישראל, מגלה מה החברה מחפשת דווקא במועמדים צעירים - ומדוע סקרנות, גמישות ויכולת למידה חשובות יותר מניסיון ● בראיון לגלובס היא מדברת על האיזון בין טכנולוגיה לאנושיות, ועל החוסן שנדרש כדי להחזיק מעמד בעולם שמשתנה כל הזמן

מאיה שוורץ, מנכ''לית איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים / צילום: באדיבות איגוד ההייטק

הבחירות להתאחדות התעשיינים: מדוע נפסלה מנכ"לית איגוד ההייטק?

מועמדותה של מאיה שוורץ נפסלה מההתמודדות לנשיאות התאחדות התעשיינים בשל טענות לחוסר ניסיון מספק - מה שהשאיר מועמד אחד בלבד: אברהם נובוגרוצקי ● שוורץ, מצידה, מכנה את המהלך "לא דמוקרטי" והודיעה כי תערער עליו לבית המשפט

הבורסה הגיבה בחיוב ככל שגברו הסיכויים להסכם

הבורסה בת"א מציגה: רווחיות גבוהה כמו של חברת הייטק

על רקע שבירת השיאים של מדדי המניות בת"א, מציגה הבורסה עצמה זינוק אדיר ברווחיה, שכבר עומדים על 34% מההכנסות לעומת פחות מ־7% בשנת 2019 ● העלייה במחזורי המסחר ובתעריפים הובילה לכך שברבעון האחרון לבדו הרוויחה הבורסה יותר מבשנים שלמות בעבר

עדי חבשוש בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

אין אותי? דווקא יש: הפרסומת של מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר השבוע נוצרה כבר לפני חמישה חודשים ושייכת לביטוח 9, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● במקום השני הן בזכירות והן באהדה נמצאת וולט, שמקדמת שירות חדש בעזרת הכינים של משפחת זילברשץ–בנאי

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

ההפסד הגדול של החוסכים בקופות הגמל להשקעה

המכה לקופות הגמל להשקעה ● שר האוצר מדבר על הורדת מסים שכבר התקזזה ● ואם הממשלה לא מטפלת, הערים ייכנסו לתמונה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מגדלי דה וינצ'י לאחר הפגיעה / צילום: ap, Leo Correa

בהנחה של כמעט 60%: מחיר מציאה לדירות חדשות במגדל הרוס

רמ"י הוציאה למכרז נוסף 40 דירות להשכרה במגדלי דה וינצ'י, שנפגעו במלחמה עם אירן, כשהיא מקצצת כמעט 60% ממחיר המינימום ● ואולם מצב הדירות הינו רע, ולמשתתפים במכרז לא יתאפשר כלל לבחון את הדירות במגדל הצפוני שנפגע קשות

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל לוחץ מטה, הטיסות והפירות דוחפים מעלה: מה צפוי היום במדד

בשוק מעריכים כי המחירים עלו בכ-0.5% באוקטובר, וזאת על רקע צפי להשפעות מקזזות ● גם רכיב ההלבשה וההנעלה זוכה לחודש חזק עם תחילת החורף - "זה עשוי להיות הגורם הדומיננטי החודש", אומר יוני פנינג מבנק מזרחי ● וגם: איך המדד ישפיע על החלטת הריבית בסוף החודש?

מתקן התפלה באשקלון / צילום: יח''צ

מחיר המים יעלה פחות מהצפוי בינואר - אך ההתייקרות הגדולה פשוט נדחית

רשות המים קבעה עלייה של כ־2.5%, שמסתכמת אמנם בתוספת שלושה שקלים בחודש למשק בבית ממוצע - אך מדובר במחיר הגבוה ביותר שנרשם בעשור האחרון ● ואולם, במקור המחיר צפוי היה לטפס בשיעור גבוה יותר של כ־7%, שהתמתן בעקבות דחייה של עלויות התפלה והשקעות לשנים הבאות

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארון החטוף החלל הועבר לישראל

ישראל רוצה לגבש הסכם סיוע ביטחוני חדש וארוך טווח עם ארה"ב ● זעזוע בעולם מאלימות המתנחלים - והביקורת החריפה על אוזלת-היד של הרשויות ● דיווחים פלסטיניים: תקיפות מהאוויר בעיר עזה, כוחות צה"ל פתחו באש בח'אן יונס ● דיווח מלבנון: מטוסי חיל האוויר של צה"ל הפציצו בעיירה עייתרון ● עדכונים שוטפים

בית המשפט העליון / צילום: אוריה תדמור

בג"ץ הוציא צו על תנאי נגד החוק להגבלת התקציב של לשכת עורכי הדין

השופטים הקפיאו את יישום החוק שדרש מהלשכה לקצץ מיידית כ-20% מדמי החבר ל-2025 ואסר עליה לממן את פעילותה הציבורית באמצעות דמי החבר ● בג"ץ שוקל גם להורות על דחיית כניסתו של החוק לתוקף עד אחרי הבחירות הבאות ללשכת עוה"ד, הצפויות ב-2027

טלטלה בשווקים / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; טסלה נפלה ב-6.5%, אנבידיה ב-3.5%

נאסד"ק ירד ב-2.3% ● נמשכת מגמת הרוטציה לסקטורים סולידיים ● הביטקוין בשפל, מייקל סיילור: "הביטקוין יהפוך לנכס גדול מזהב עד שנת 2035" ● בשווקים מתמחרים הסתברות של כ־50% בלבד להפחתת ריבית בהחלטה הבאה ● ישראליות: נייס וסלברייט עקפו את הציפיות ברבעון, נקסן איכזבה ● דוחות: סיסקו עקפה את התחזיות, דיסני הציגה חולשה ברשתות הטלוויזיה ובחטיבת הסרטים

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה השנתי באוקטובר ללא שינוי - 2.5%; מחירי הדירות יורדים חודש שביעי ברציפות

מדד המחירים לצרכן עלה באוקטובר ב-0.5%, כאשר עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות והלבשה והנעלה ● מחירי הדירות ירדו באוגוסט-ספטמבר ב-0.3% בהובלת מחוזות חיפה ומרכז ● יוני פנינג, מזרחי טפחות: "הסתברות של 90% להורדת ריבית על ידי בנק ישראל" ● הדולר מתחזק מול השקל