גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עונש חמור: מנהל רשות המסים לשעבר ג'קי מצא נשלח לשנה בכלא

מצא, שהודה בהסדר טיעון בהפרת אמונים ובסיוע לשוחד, הודיע כי יערער ■ ביהמ"ש: "הוא העדיף מינויים משיקולים זרים על פני פעולה תקינה. חומרת מעשיו והנזק שגרם מצדיקים מאסר"

בית המשפט המחוזי בפתח-תקווה גזר היום (א') עונש חמור של שנת מאסר בפועל ושנת מאסר על-תנאי על ג'קי מצא, ראש רשות המסים לשעבר, שהורשע, לפי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, ב-5 עבירות של הפרת אמונים ובעבירה אחת של סיוע לשוחד, במסגרת פרשת המינויים ברשות המסים. מצא צפוי כעת להעיד נגד הנאשמים האחרים בפרשה.

בכך נעתר השופט זכריה כספי לבקשת התובעת בתיק, עו"ד מיכל רוזן-עוזר, לגזור על מצא עונש של מאסר משמעותי בפועל. מדובר בפעם הראשונה שבה מוטל בישראל עונש מאסר בפועל על איש ציבור שהורשע בעבירות של הפרת אמונים (וכן בעבירה אחת של סיוע לשוחד).

לדברי בית המשפט, "אי-אפשר לפטור את הנאשם בעונש של עבודות שירות. חומרת מעשיו והנזק שגרם לשירות הציבורי גוברים על הנסיבות האישיות של הנאשם. יש צורך לקבוע רף ענישה גבוה יותר לעבירות שחיתות של עובדי ציבור".

בא-כוחו של מצא, עו"ד נבות תל-צור, מסר כ בכוונתו לערער על חומרת העונש. "מצא נפגע קשה ב-4 השנים האחרונות, והוא הורשע בגין פגמים בהתנהלות - אך לא בגין שוחד או מעשי שחיתות אישית. מצא ציפה להיענש באופן מידתי ולא באופן קטלני", אמר.

מינויים פסולים

במסגרת פרשת רשות המסים הואשם והורשע מצא בכך שנכנע לתכתיביהם של אנשי העסקים, קובי בן-גור ויורם קארשי, לגבי מינויים פנימיים ברשות. בכתב האישום המקורי הואשם מצא, בין היתר, כי מינויו למנהל הרשות הושג בשוחד, באמצעות התערבותם של השניים. מכתב האישום המתוקן, שבו הודה מצא, נמחק אישום השוחד.

השופט כספי כתב כי הוא מוצא בהתנהגותו של מצא משום פגיעה קשה באמון הציבור ברשות המסים ובעובדיה. "הנאשם, ראש ארגון אכיפה, התנהג בצורה בלתי תקינה, לא מילא את עבודתו והעדיף מינויים משיקולים זרים על פני פעולה תקינה. פעם אחר פעם נסדק אמון הציבור בראש הרשות, והלכה והתרחבה דריסת הרגל של אינטרסנטים זרים בתוך הארגון", ציין.

לדברי השופט, "מעציב היה להיווכח כי מצא לא רק איפשר לגורמים זרים להתערב במינויים ברשות, אלא גם היה מוכן לספוג שיחת נזיפה מהם על כך שלא פעל די כדי לקיים את מבוקשם. יש בכך לא רק חריגה מהשורה אלא גם הנמכת קומתו של מצא עצמו כראש הרשות כמעט עד עפר והותרת הבמה לאינטרסנט להפעיל את כוחו בתוך הארגון".

בית המשפט ציין כי הודאתו של מצא בעבירות, העובדה שהתפטר מתפקידו כמנהל הרשות שבועות אחדים לאחר פתיחת החקירה, התנהלותו העניינית במהלך החקירה והמשפט ונסיבותיו האישיות - עומדות לזכותו.

עם זאת, השופט הבהיר כי "בדברו האחרון אמר מצא כי האמין שכל המינויים שהיתה לו יד ורגל בהם נעשו על-פי מיטב הבנתו המקצועית וצו מצפונו. קשה לי להשתכנע מהדברים הללו. אני מצפה מאדם איכותי כמותו להבין כבר בשעת מעשה כי במינויים שלגביהם הורשע יש משום פסול. מצפונו איננו יכול להיות שקט בהקשר אליהם", פסק.

פגיעה באמון

במסגרת גזר הדין סקר השופט את מכלול נסיבות הרשעתו של מצא. בין היתר התייחס השופט לקידומה הפסול של עובדת הרשות, גלית שמחון, חברתו הקרובה של בן-גור, וכתב כי הוא "משקף התנהלות קלוקלת של מצא, שהבטיח, עוד בטרם מונה לראש רשות המסים, לגורם חיצוני, פעיל ואינטרסנטי, לקדם בתפקידה עובדת שאותו גורם חפץ ביקרה".

בהמשך, ציין השופט, עודכן מצא על כך שבן-גור מבקש להיטיב את תנאי עבודתה של שמחון, בת-חסותו. "אין ספק כי זו פעילות בלתי תקינה של הנאשם... גם אם אין כאן פגיעה בטוהר המידות, במובן של חריגה למען עצמו או לכיסו, עדיין עניין לנו בהתנהגות שאיננה ישרה ואף איננה הוגנת", קבע.

השופט התייחס גם להתחייבות שהעניק מצא לקארשי למנות את יגאל סער לתפקיד סמנכ"ל החקירות ברשות, שלא יצאה לפועל לבסוף. "זהו ביטוי חריף במיוחד של הליכה לקראת גורם זר. גם אם מנסה מצא לחזור בו מההתחייבות, הרי שבסופו של דבר, גם בשל לחץ שהופנה כלפיו מצד מנהלת לשכתו של שר האוצר, אחותו של קארשי (שולה זקן), הוא שב לסורו, מקיים פגישה עם קארשי ובן-גור, כדי לגבש עימם פשרה במינוי עובדים לשני תפקידים בכירים (סער לנציג הרשות בניו-יורק, ויהודה נסרדישי כנציג הרשות בוועדת המכרזים, כדי שיפעל למינויו של סער - ח.מ.) ", נפסק. "אי-אפשר להפריז בגודל הפגיעות בערכים המוגנים של הפרת האמונים. מוצאים אנו בהתנהלות זו משום פגיעה קשה באמון הציבור ברשות ובעובדיה".

"מפליא בבוטות"

לגבי הרשעתו של מצא בסיוע לשוחד, קבע השופט כי "הוא מפליא בבוטות שלו". לדבריו, "מצא ישב במסעדה כדי לדון עם גורם זר (בן-גור - ח.מ) לגבי מינויים. מדהים כיצד ראש רשות המסים מסייע לתת שוחד לעובדת הסרה למרותו (אורנה בכר לסגנית פקיד שומה תל-אביב 1 - ח.מ), כאשר נותן השוחד פועל למינויה. מדובר בפגיעה חריפה בטוהר המידות. הנאשם הפקיע את עצמו מהסמכות המוסרית לפעול, כשהוא מסייע לתת שוחד לעובדת שלו".

הפרקליטות: עונש ראוי, מסר חשוב ומרתיע

בפרקליטות הביעו שביעות-רצון מגזר הדין. עו"ד יוחאי בן-שמואל מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות אמר כי ג'קי מצא פגע באמון הציבור וגרם להשחתת המערכת, ולכן העונש שקיבל ראוי.

עו"ד יוסי אלון הוסיף כי "גזר הדין מעביר מסר חשוב ומרתיע, שעבירות של הפרת אמונים הן קשות".

מקורבי מצא: עונש לא מידתי

עו"ד מאיר קפוטה, ידידו של מצא ולשעבר הממונה על הכנסות המדינה, מסר כי גזר הדין הוא טרגדיה וגורם מועקה גדולה לכל מי שמכיר את מצא ותחושה שלא נעשה כאן צדק.

"מצא הוא אדם ישר ואינו מושחת, והאיש כבר נענש. מה שהוא עשה היה מתוך נאיביות וחוסר מודעות, אך אין ספק כי לא היתה כאן פעולה מודעת אלא תקלה. צריך היה להגיע לתוצאה שתאפשר לו לשקם את חייו ולא ללכת על ייקוב הדין את ההר", אמר קפוטה.

רו"ח ראובן שיף, לשעבר נשיא לשכת רואי החשבון ומקורבו של מצא, מסר כי "קביעת התקדים של הפרת אמונים על גבו של ג'קי אינה מידתית ומחמירה איתו באופן קיצוני".

עוד כתבות

תיקון והתנצלות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסך-הכול 312 עורכי דין

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה