גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עונש חמור: מנהל רשות המסים לשעבר ג'קי מצא נשלח לשנה בכלא

מצא, שהודה בהסדר טיעון בהפרת אמונים ובסיוע לשוחד, הודיע כי יערער ■ ביהמ"ש: "הוא העדיף מינויים משיקולים זרים על פני פעולה תקינה. חומרת מעשיו והנזק שגרם מצדיקים מאסר"

בית המשפט המחוזי בפתח-תקווה גזר היום (א') עונש חמור של שנת מאסר בפועל ושנת מאסר על-תנאי על ג'קי מצא, ראש רשות המסים לשעבר, שהורשע, לפי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, ב-5 עבירות של הפרת אמונים ובעבירה אחת של סיוע לשוחד, במסגרת פרשת המינויים ברשות המסים. מצא צפוי כעת להעיד נגד הנאשמים האחרים בפרשה.

בכך נעתר השופט זכריה כספי לבקשת התובעת בתיק, עו"ד מיכל רוזן-עוזר, לגזור על מצא עונש של מאסר משמעותי בפועל. מדובר בפעם הראשונה שבה מוטל בישראל עונש מאסר בפועל על איש ציבור שהורשע בעבירות של הפרת אמונים (וכן בעבירה אחת של סיוע לשוחד).

לדברי בית המשפט, "אי-אפשר לפטור את הנאשם בעונש של עבודות שירות. חומרת מעשיו והנזק שגרם לשירות הציבורי גוברים על הנסיבות האישיות של הנאשם. יש צורך לקבוע רף ענישה גבוה יותר לעבירות שחיתות של עובדי ציבור".

בא-כוחו של מצא, עו"ד נבות תל-צור, מסר כ בכוונתו לערער על חומרת העונש. "מצא נפגע קשה ב-4 השנים האחרונות, והוא הורשע בגין פגמים בהתנהלות - אך לא בגין שוחד או מעשי שחיתות אישית. מצא ציפה להיענש באופן מידתי ולא באופן קטלני", אמר.

מינויים פסולים

במסגרת פרשת רשות המסים הואשם והורשע מצא בכך שנכנע לתכתיביהם של אנשי העסקים, קובי בן-גור ויורם קארשי, לגבי מינויים פנימיים ברשות. בכתב האישום המקורי הואשם מצא, בין היתר, כי מינויו למנהל הרשות הושג בשוחד, באמצעות התערבותם של השניים. מכתב האישום המתוקן, שבו הודה מצא, נמחק אישום השוחד.

השופט כספי כתב כי הוא מוצא בהתנהגותו של מצא משום פגיעה קשה באמון הציבור ברשות המסים ובעובדיה. "הנאשם, ראש ארגון אכיפה, התנהג בצורה בלתי תקינה, לא מילא את עבודתו והעדיף מינויים משיקולים זרים על פני פעולה תקינה. פעם אחר פעם נסדק אמון הציבור בראש הרשות, והלכה והתרחבה דריסת הרגל של אינטרסנטים זרים בתוך הארגון", ציין.

לדברי השופט, "מעציב היה להיווכח כי מצא לא רק איפשר לגורמים זרים להתערב במינויים ברשות, אלא גם היה מוכן לספוג שיחת נזיפה מהם על כך שלא פעל די כדי לקיים את מבוקשם. יש בכך לא רק חריגה מהשורה אלא גם הנמכת קומתו של מצא עצמו כראש הרשות כמעט עד עפר והותרת הבמה לאינטרסנט להפעיל את כוחו בתוך הארגון".

בית המשפט ציין כי הודאתו של מצא בעבירות, העובדה שהתפטר מתפקידו כמנהל הרשות שבועות אחדים לאחר פתיחת החקירה, התנהלותו העניינית במהלך החקירה והמשפט ונסיבותיו האישיות - עומדות לזכותו.

עם זאת, השופט הבהיר כי "בדברו האחרון אמר מצא כי האמין שכל המינויים שהיתה לו יד ורגל בהם נעשו על-פי מיטב הבנתו המקצועית וצו מצפונו. קשה לי להשתכנע מהדברים הללו. אני מצפה מאדם איכותי כמותו להבין כבר בשעת מעשה כי במינויים שלגביהם הורשע יש משום פסול. מצפונו איננו יכול להיות שקט בהקשר אליהם", פסק.

פגיעה באמון

במסגרת גזר הדין סקר השופט את מכלול נסיבות הרשעתו של מצא. בין היתר התייחס השופט לקידומה הפסול של עובדת הרשות, גלית שמחון, חברתו הקרובה של בן-גור, וכתב כי הוא "משקף התנהלות קלוקלת של מצא, שהבטיח, עוד בטרם מונה לראש רשות המסים, לגורם חיצוני, פעיל ואינטרסנטי, לקדם בתפקידה עובדת שאותו גורם חפץ ביקרה".

בהמשך, ציין השופט, עודכן מצא על כך שבן-גור מבקש להיטיב את תנאי עבודתה של שמחון, בת-חסותו. "אין ספק כי זו פעילות בלתי תקינה של הנאשם... גם אם אין כאן פגיעה בטוהר המידות, במובן של חריגה למען עצמו או לכיסו, עדיין עניין לנו בהתנהגות שאיננה ישרה ואף איננה הוגנת", קבע.

השופט התייחס גם להתחייבות שהעניק מצא לקארשי למנות את יגאל סער לתפקיד סמנכ"ל החקירות ברשות, שלא יצאה לפועל לבסוף. "זהו ביטוי חריף במיוחד של הליכה לקראת גורם זר. גם אם מנסה מצא לחזור בו מההתחייבות, הרי שבסופו של דבר, גם בשל לחץ שהופנה כלפיו מצד מנהלת לשכתו של שר האוצר, אחותו של קארשי (שולה זקן), הוא שב לסורו, מקיים פגישה עם קארשי ובן-גור, כדי לגבש עימם פשרה במינוי עובדים לשני תפקידים בכירים (סער לנציג הרשות בניו-יורק, ויהודה נסרדישי כנציג הרשות בוועדת המכרזים, כדי שיפעל למינויו של סער - ח.מ.) ", נפסק. "אי-אפשר להפריז בגודל הפגיעות בערכים המוגנים של הפרת האמונים. מוצאים אנו בהתנהלות זו משום פגיעה קשה באמון הציבור ברשות ובעובדיה".

"מפליא בבוטות"

לגבי הרשעתו של מצא בסיוע לשוחד, קבע השופט כי "הוא מפליא בבוטות שלו". לדבריו, "מצא ישב במסעדה כדי לדון עם גורם זר (בן-גור - ח.מ) לגבי מינויים. מדהים כיצד ראש רשות המסים מסייע לתת שוחד לעובדת הסרה למרותו (אורנה בכר לסגנית פקיד שומה תל-אביב 1 - ח.מ), כאשר נותן השוחד פועל למינויה. מדובר בפגיעה חריפה בטוהר המידות. הנאשם הפקיע את עצמו מהסמכות המוסרית לפעול, כשהוא מסייע לתת שוחד לעובדת שלו".

הפרקליטות: עונש ראוי, מסר חשוב ומרתיע

בפרקליטות הביעו שביעות-רצון מגזר הדין. עו"ד יוחאי בן-שמואל מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות אמר כי ג'קי מצא פגע באמון הציבור וגרם להשחתת המערכת, ולכן העונש שקיבל ראוי.

עו"ד יוסי אלון הוסיף כי "גזר הדין מעביר מסר חשוב ומרתיע, שעבירות של הפרת אמונים הן קשות".

מקורבי מצא: עונש לא מידתי

עו"ד מאיר קפוטה, ידידו של מצא ולשעבר הממונה על הכנסות המדינה, מסר כי גזר הדין הוא טרגדיה וגורם מועקה גדולה לכל מי שמכיר את מצא ותחושה שלא נעשה כאן צדק.

"מצא הוא אדם ישר ואינו מושחת, והאיש כבר נענש. מה שהוא עשה היה מתוך נאיביות וחוסר מודעות, אך אין ספק כי לא היתה כאן פעולה מודעת אלא תקלה. צריך היה להגיע לתוצאה שתאפשר לו לשקם את חייו ולא ללכת על ייקוב הדין את ההר", אמר קפוטה.

רו"ח ראובן שיף, לשעבר נשיא לשכת רואי החשבון ומקורבו של מצא, מסר כי "קביעת התקדים של הפרת אמונים על גבו של ג'קי אינה מידתית ומחמירה איתו באופן קיצוני".

עוד כתבות

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

טראמפ: מקווים שנגיע לעסקה עם איראן. אם לא נשיג עסקה - נראה מה יקרה

הנשיא אמר כי נתן דד-ליין לאיראן: "רק הם יודעים אותו" • "יש לנו הרבה ספינות שנעות לכיוון איראן כרגע, זה יהיה נחמד אם לא נצטרך להשתמש בהן", אמר • דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ שוקל אפשרויות תקיפה נרחבות בהרבה נגד איראן - בהן גם פשיטות קומנדו על אתרי הגרעין • עוד על פי הדיווח, ישראל דוחפת לכך שארה"ב תצטרף אליה למתקפה משותפת על מערך הטילים הבליסטיים ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי