גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עונש חמור: מנהל רשות המסים לשעבר ג'קי מצא נשלח לשנה בכלא

מצא, שהודה בהסדר טיעון בהפרת אמונים ובסיוע לשוחד, הודיע כי יערער ■ ביהמ"ש: "הוא העדיף מינויים משיקולים זרים על פני פעולה תקינה. חומרת מעשיו והנזק שגרם מצדיקים מאסר"

בית המשפט המחוזי בפתח-תקווה גזר היום (א') עונש חמור של שנת מאסר בפועל ושנת מאסר על-תנאי על ג'קי מצא, ראש רשות המסים לשעבר, שהורשע, לפי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, ב-5 עבירות של הפרת אמונים ובעבירה אחת של סיוע לשוחד, במסגרת פרשת המינויים ברשות המסים. מצא צפוי כעת להעיד נגד הנאשמים האחרים בפרשה.

בכך נעתר השופט זכריה כספי לבקשת התובעת בתיק, עו"ד מיכל רוזן-עוזר, לגזור על מצא עונש של מאסר משמעותי בפועל. מדובר בפעם הראשונה שבה מוטל בישראל עונש מאסר בפועל על איש ציבור שהורשע בעבירות של הפרת אמונים (וכן בעבירה אחת של סיוע לשוחד).

לדברי בית המשפט, "אי-אפשר לפטור את הנאשם בעונש של עבודות שירות. חומרת מעשיו והנזק שגרם לשירות הציבורי גוברים על הנסיבות האישיות של הנאשם. יש צורך לקבוע רף ענישה גבוה יותר לעבירות שחיתות של עובדי ציבור".

בא-כוחו של מצא, עו"ד נבות תל-צור, מסר כ בכוונתו לערער על חומרת העונש. "מצא נפגע קשה ב-4 השנים האחרונות, והוא הורשע בגין פגמים בהתנהלות - אך לא בגין שוחד או מעשי שחיתות אישית. מצא ציפה להיענש באופן מידתי ולא באופן קטלני", אמר.

מינויים פסולים

במסגרת פרשת רשות המסים הואשם והורשע מצא בכך שנכנע לתכתיביהם של אנשי העסקים, קובי בן-גור ויורם קארשי, לגבי מינויים פנימיים ברשות. בכתב האישום המקורי הואשם מצא, בין היתר, כי מינויו למנהל הרשות הושג בשוחד, באמצעות התערבותם של השניים. מכתב האישום המתוקן, שבו הודה מצא, נמחק אישום השוחד.

השופט כספי כתב כי הוא מוצא בהתנהגותו של מצא משום פגיעה קשה באמון הציבור ברשות המסים ובעובדיה. "הנאשם, ראש ארגון אכיפה, התנהג בצורה בלתי תקינה, לא מילא את עבודתו והעדיף מינויים משיקולים זרים על פני פעולה תקינה. פעם אחר פעם נסדק אמון הציבור בראש הרשות, והלכה והתרחבה דריסת הרגל של אינטרסנטים זרים בתוך הארגון", ציין.

לדברי השופט, "מעציב היה להיווכח כי מצא לא רק איפשר לגורמים זרים להתערב במינויים ברשות, אלא גם היה מוכן לספוג שיחת נזיפה מהם על כך שלא פעל די כדי לקיים את מבוקשם. יש בכך לא רק חריגה מהשורה אלא גם הנמכת קומתו של מצא עצמו כראש הרשות כמעט עד עפר והותרת הבמה לאינטרסנט להפעיל את כוחו בתוך הארגון".

בית המשפט ציין כי הודאתו של מצא בעבירות, העובדה שהתפטר מתפקידו כמנהל הרשות שבועות אחדים לאחר פתיחת החקירה, התנהלותו העניינית במהלך החקירה והמשפט ונסיבותיו האישיות - עומדות לזכותו.

עם זאת, השופט הבהיר כי "בדברו האחרון אמר מצא כי האמין שכל המינויים שהיתה לו יד ורגל בהם נעשו על-פי מיטב הבנתו המקצועית וצו מצפונו. קשה לי להשתכנע מהדברים הללו. אני מצפה מאדם איכותי כמותו להבין כבר בשעת מעשה כי במינויים שלגביהם הורשע יש משום פסול. מצפונו איננו יכול להיות שקט בהקשר אליהם", פסק.

פגיעה באמון

במסגרת גזר הדין סקר השופט את מכלול נסיבות הרשעתו של מצא. בין היתר התייחס השופט לקידומה הפסול של עובדת הרשות, גלית שמחון, חברתו הקרובה של בן-גור, וכתב כי הוא "משקף התנהלות קלוקלת של מצא, שהבטיח, עוד בטרם מונה לראש רשות המסים, לגורם חיצוני, פעיל ואינטרסנטי, לקדם בתפקידה עובדת שאותו גורם חפץ ביקרה".

בהמשך, ציין השופט, עודכן מצא על כך שבן-גור מבקש להיטיב את תנאי עבודתה של שמחון, בת-חסותו. "אין ספק כי זו פעילות בלתי תקינה של הנאשם... גם אם אין כאן פגיעה בטוהר המידות, במובן של חריגה למען עצמו או לכיסו, עדיין עניין לנו בהתנהגות שאיננה ישרה ואף איננה הוגנת", קבע.

השופט התייחס גם להתחייבות שהעניק מצא לקארשי למנות את יגאל סער לתפקיד סמנכ"ל החקירות ברשות, שלא יצאה לפועל לבסוף. "זהו ביטוי חריף במיוחד של הליכה לקראת גורם זר. גם אם מנסה מצא לחזור בו מההתחייבות, הרי שבסופו של דבר, גם בשל לחץ שהופנה כלפיו מצד מנהלת לשכתו של שר האוצר, אחותו של קארשי (שולה זקן), הוא שב לסורו, מקיים פגישה עם קארשי ובן-גור, כדי לגבש עימם פשרה במינוי עובדים לשני תפקידים בכירים (סער לנציג הרשות בניו-יורק, ויהודה נסרדישי כנציג הרשות בוועדת המכרזים, כדי שיפעל למינויו של סער - ח.מ.) ", נפסק. "אי-אפשר להפריז בגודל הפגיעות בערכים המוגנים של הפרת האמונים. מוצאים אנו בהתנהלות זו משום פגיעה קשה באמון הציבור ברשות ובעובדיה".

"מפליא בבוטות"

לגבי הרשעתו של מצא בסיוע לשוחד, קבע השופט כי "הוא מפליא בבוטות שלו". לדבריו, "מצא ישב במסעדה כדי לדון עם גורם זר (בן-גור - ח.מ) לגבי מינויים. מדהים כיצד ראש רשות המסים מסייע לתת שוחד לעובדת הסרה למרותו (אורנה בכר לסגנית פקיד שומה תל-אביב 1 - ח.מ), כאשר נותן השוחד פועל למינויה. מדובר בפגיעה חריפה בטוהר המידות. הנאשם הפקיע את עצמו מהסמכות המוסרית לפעול, כשהוא מסייע לתת שוחד לעובדת שלו".

הפרקליטות: עונש ראוי, מסר חשוב ומרתיע

בפרקליטות הביעו שביעות-רצון מגזר הדין. עו"ד יוחאי בן-שמואל מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות אמר כי ג'קי מצא פגע באמון הציבור וגרם להשחתת המערכת, ולכן העונש שקיבל ראוי.

עו"ד יוסי אלון הוסיף כי "גזר הדין מעביר מסר חשוב ומרתיע, שעבירות של הפרת אמונים הן קשות".

מקורבי מצא: עונש לא מידתי

עו"ד מאיר קפוטה, ידידו של מצא ולשעבר הממונה על הכנסות המדינה, מסר כי גזר הדין הוא טרגדיה וגורם מועקה גדולה לכל מי שמכיר את מצא ותחושה שלא נעשה כאן צדק.

"מצא הוא אדם ישר ואינו מושחת, והאיש כבר נענש. מה שהוא עשה היה מתוך נאיביות וחוסר מודעות, אך אין ספק כי לא היתה כאן פעולה מודעת אלא תקלה. צריך היה להגיע לתוצאה שתאפשר לו לשקם את חייו ולא ללכת על ייקוב הדין את ההר", אמר קפוטה.

רו"ח ראובן שיף, לשעבר נשיא לשכת רואי החשבון ומקורבו של מצא, מסר כי "קביעת התקדים של הפרת אמונים על גבו של ג'קי אינה מידתית ומחמירה איתו באופן קיצוני".

עוד כתבות

איור: shutterstock

כמה מתנות והטבות קיבל העובד הישראלי הממוצע בשנת 2025?

על רקע יוקר המחיה, שנת 2025 הסתיימה עם עלייה של 10% ברכישות דרך מועדוני לקוחות; העובד הישראלי הממוצע קיבל מהמעסיק מתנות והטבות בשווי של כ-1,200 שקל ● מנכ"ל חברת ICL אירח במפעלי ים המלח את שגריר ארה"ב ● התערוכה החדשה של הפקולטה לאמנויות בסמינר הקיבוצים ● וזה המנכ"ל החדש של הסניף הישראלי בחברת התרופות הגדולות בעולם ● אירועים ומינויים

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

סוף לסאגת המינויים באוצר: פרוזנפר מונה לממונה על התקציבים, עבאדי-בויאנג'ו לחשבת הכללית

אישור הממשלה מביא לסיום סאגה ארוכה, שהשאירה את אגף התקציבים ללא ממונה בראשו בתקופה רגישה של העברת תקציב המדינה לשנת 2026

הפגנת תמיכה במחאה האיראנית במדריד / צילום: Reuters

המעורבות של מאסק והגיבוי הטורקי המפתיע: הגורמים שעשויים להכריע לאן תלך המחאה באיראן

עם 52% אינפלציה, יותר מ-2,000 נרצחים וניתוק מוחלט של התקשורת, משטר האייתוללות נלחם על חייו ● בזמן שטראמפ מאיים לתקוף ומאסק מסייע בהפצת התמונות בעולם, אנקרה מתייצבת במפתיע לצד חמינאי ● האם הפעם זה ייגמר אחרת מגל המחאה הקודם?

''יאפא''. התנגשות / צילום: רם שוויקי, באדיבות כאן 11, מובי פלוס הפקות

עוד אירוע ירי ביפו: "יאפא" של כאן 11 מציפה את המתיחות שקיימת בעיר

הדרמה החדשה שעלתה לתאגיד מציעה הצצה לחיים המשותפים ביפו דרך מערכת יחסים בין ערבי ליהודיה ● היחסים המורכבים נבחנים לאור המתיחות הכללית שקיימת בעיר

מושיק רוט. ''אני צריך כל יום לרוץ ולנצח את המאה מטר'' / צילום: אסף קרלה

"התחלתי ב-800 שקל ארוחה לאדם והבנתי שזה לא כלכלי": מושיק רוט בראיון על המסעדה הכי יקרה בישראל

מושיק רוט הציע את הארוחה הכי יקרה בישראל – 2,000 שקל לראש בסעודת הסילבסטר - ואנשים רבו כדי לשלם גם 5,000 ● בראיון לגלובס הוא מדבר על התמחור ("פחדתי מאיך שזה יתקבל פה"), מספר על הקושי בפיין דיינינג ("אתמול ביטל זוג - 10% מהמחזור נפל"), ומקפיד על כל פרט בארוחה שהיא פשוט פנטסטית: "אני לא מזייף, ואני יודע שאני מספק את הסחורה"

ייצור באנרגיה מתחדשת / אילוסטרציה: Shutterstock

"לא הגענו לשיא": במזרחי טפחות בטוחים שיש הזדמנות במניות האלו

מדדי האנרגיה זינקו בעשרות אחוזים ב־2025, ובמזרחי טפחות סבורים כי ראלי האנרגיה רחוק ממיצוי ● בבנק מצביעים על יציבות שותפויות הגז, דיבידנדים גבוהים וביקושי שיא לחשמל – וממליצים על חברות נבחרות בארץ ובעולם

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

שכחתם לממש את התווים? המאבק על החוק שאמור להזכיר לכם

לאחר דיון בוועדת הכלכלה, ראש הוועדה דוד ביטן בוחן דחייה של יישום הרגולציה החדשה על שוברי מתנה ותווי קנייה, לאחר שכבר אושרה, ומסר כי הוא מוכן לשקול ארכה באורך של כ-4.5 חודשים ● בענף מזהירים מעלויות של מיליונים, חוסר בהירות וחשיפה לתביעות ייצוגיות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

חד קרן חדש בסייבר: טורק מגייסת לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר

חברת הסייבר מתל אביב מגייסת 140 מיליון דולר לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר בהובלת קרן ההון סיכון האמריקאית מרלין ונצ'רס

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' טובה רוזנבלום / צילום: שרון רוזנבלום

החוקרת שמצהירה: זה הדבר הכי מסוכן שאנחנו עושים על ההגה

שיחה עם פרופ' טובה רוזנבלום, ראש המכון לחקר הגורם האנושי בתאונות דרכים באוניברסיטת בר־אילן ● על הסיבות שהידרדרנו לתחתית הרשימה בעולם והדבר הכי מסוכן שאנחנו עושים על ההגה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה מגלה: בכמה קפץ מחזור המסחר ביום שישי האחרון לעומת ימי ראשון

פעילות המשקיעים הזרים היוותה כרבע ממחזור המסחר שעמד על 1.9 מיליארד שקל – כ-26% מעל המחזור הממוצע בימי ראשון אשתקד ● מחזור המסחר היומי הממוצע בשבוע החולף טיפס ל-4.7 מיליארד שקל

רועי ורמוס, מבעלי קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

העסקה של רועי ורמוס וחגי בדש: נוקד תרכוש את מלוא הבעלות בבית השקעות פורטה

נוקד קפיטל, מנהלת קרנות הגידור הגדולה בישראל, רכשה עוד 52% מבית ההשקעות פורטה בעסקת החלפת מניות

פייסבוק / צילום: Shutterstock

הונאות ההשקעה ברשת עולות מדרגה - זו ההודעה המחשידה

נוכלים פתחו פרופילים מזויפים בפייסבוק ובמסנג'ר והתחזו לכתב שוק ההון ולמגיש פודקאסט "כסף בקיר" של גלובס, בניסיון לקדם קבוצות השקעה פיקטיביות ● בתגובה ראשונית לפניית העיתון, קבעה מטא כי אין הפרה של כללי הקהילה

גל אביב, מנכ''ל בלנדר / צילום: סיון פרג'

בשל שינויים בסביבת הריבית וקיטון בהפקדות: בלנדר יוצאת מההלוואות החברתיות

חברת האשראי של משפחת אביב הודיעה כי תפסיק להעמיד הלוואות P2P חדשות, בעקבות "שינויים מהותיים שחלו בסביבת הריבית, שגרמו לקיטון בהפקדות למערכת" ● בלנדר הונפקה בתחילת 2021, ומנייתה צנחה בכ-88% ביחס למחירה בעת ההנפקה

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

67% עברו את בחינות לשכת עורכי הדין בפעם הראשונה. מי האוניברסיטה המובילה?

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין הסתיימו עם ממוצע הצלחה של כ-52.3% בקרב הניגשים ● המכללה למנהל התמקמה במקום גבוה ומאיפה המתמחים בעלי הסיכויים הטובים ביותר להצלחה?

בודקים את המיתוס. ילידי אמריקה / צילום: איור: ספריית הקונגרס, ויקיפדיה

אמריקה הייתה שלווה עד בוא האדם הלבן? המציאות הייתה יותר מורכבת

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לפי הוליווד, העולם החדש הושחת ע"י אירופה, אלא שגם לפניה לא הכל התנהל בהרמוניה

שוק השכירות בתל אביב / צילום: Shutterstock

שוק השכירות בת"א: הדירות ששוות יותר ואלו ששוות פחות

אחרי שנים שבהן מחירי השכירות בתל אביב לא עצרו לרגע, ועל כל דירה שיצאה לשוק היה תור, נראה כי הביקוש לדירות בשכירות בעיר מתמתן ● המחירים עדיין רושמים עליות, אך לא בכל אזור ולא בכל תנאי

עמי לוטבק / צילום: עומר הכהן

מול יקב בנימינה: מייסד WIZ השלים רכישת מגרשים ב־28 מיליון שקל, כולל ההשבחה

לגלובס נודע כי בעסקה המרכזית, שבה רכש עמי לוטבק מחצית ממגרש שפוצל ואושרה בו תוכנית ל־4 קוטג'ים, התחייב הרוכש לשלם גם את היטל ההשבחה שחל על המוכר ● בסך הכול רכשו לוטבק ואשתו רות שני מגרשים צמודים שעליהם שלושה בתים, במסגרת שלוש עסקאות שנמשכו יותר משנתיים

צורי דבוש / צילום: מורג ביטון

הצטרפות בדקה ה־90 ועתירה לביהמ"ש: המרוץ על התאחדות התעשיינים

בסוף החודש יתקיימו הבחירות להתאחדות התעשיינים - ומניצחון בטוח של מתמודד יחיד הפכו לעימות משפטי עם העתירה לשינוי שיטת ההצבעה ● ברקע: המאבק בממשלה על היטל ההיצף

ליאור סגל, מנכ''ל וממייסדי עין שלישית / צילום: יקיר שוקרון

הענקית מהאמירויות אישרה רכישת 30% מהחברה הביטחונית מישראל

הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' אישר את רכישת החברה הביטחונית הישראלית עין שלישית, בעסקה שנסגרה בינואר אשתקד ● האסיפה הכללית של החברה צפויה להתכנס ב־15 בפברואר כדי לאשר את מתווה העסקה הסופי

מצב השווקים / צילום: Shutterstock

המניות החביבות על האנליסטים לשנה החדשה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אפקט העליות בשוק המניות: הצעירים לא חוששים כמעט מהפסדים ● בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות ל-2026 ● 10 המניות שסומנו כהכי גרועות בת"א והפתיעו את המשקיעים ● ההמלצה המדהימה של בנק אוף אמריקה למניות הבנקים הישראליים ● וגם: למה האנליסט האופטימי מוטרד?