גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראובן שיף בראיון לפני המעצר: "ברשות המסים יש אנשים מצוינים"

נשיא לשכת רואי החשבון לשעבר בראיון ל"גלובס" לפני חשיפת פרשת השחיתות ברשות המסים: "אני סבור כי כל ארגון גדול צריך להצמיח מתוכו את ההנהגה"

לשר האוצר יובל שטייניץ יש כאב ראש אחד נוסף מלבד הטיפול בביקורת שהוא סופג עקב העלאות המסים - מינוי מנהל חדש לרשות המסים במקום יהודה נסרדישי, שיסיים את תפקידו באפריל.

ההערכות הן כי שטייניץ יעדיף מינוי מתוך הרשות, אך הדבר לא פוסל את האפשרות ממועמדים חיצוניים לנסות ולהתמודד על התפקיד. אלא שמדובר ברשות לא פשוטה, ונשאלת השאלה האם יש ביכולתה לקבל מועמד שאינו משורותיה - והאם דווקא מינוי פנימי יהיה עדיף?

"אני סבור כי כל ארגון גדול צריך להצמיח מתוכו את ההנהגה", אומר רו"ח ראובן שיף, שותף מנהל במשרד שיף-הזנפרץ ושות', ששמו הוזכר כמועמד טרם מינויו של נסרדישי, אך הוא סירב.

לדבריו, המועמד העתידי צריך לבוא מתוך הרשות כדי ליצור עבור העובדים אופק ניהולי. "אם עובד יודע שלתפקיד ראש הפירמידה מביאים מישהו מבחוץ, אז הוא שואל את עצמו 'למה להתאמץ'. אני חושב שברשות יש אנשים מצוינים, שמתוכם שר האוצר יוכל לבחור את המועמד הראוי", אומר שיף.

"רשות המסים זה גוף חשוב ביותר, ומנהלה הוא אחד האנשים שמרכזים את מירב הכוח, הידע וההשפעה על המשק בישראל. הוא אמור להוביל הליכי חקיקה, להציע חקיקה, שמצד אחד תעמוד בסטנדרטים של מדינה מפותחת, ליישם את החלטות הממשלה ולנסות ולשמור על שוויון, אי אפליה ומיסוי נכון של הפעילות במשק", אומר עוז חלבי, רואה חשבון (משפטן), שכיהן בתפקיד מנהל תחום מיסוי בינלאומי ברשות המסים.

לדבריו, מועמד מחוץ לרשות, שאינו מצוי ברזי ההתנהלות הזו, עשוי להעמיד את יכולות הניהול שלו מול אתגר קשה ולעתים לא הוגן.

"יש לזכור תמיד כי כוח-האדם המצוי ברשות וההתמודדויות היומיומות שלו יוצרות לחצים, אשר לדעתי, אדם שגדל בתוך המערכת יידע להתמודד איתם בהצלחה עדיפה", אומר חלבי.

"שטייניץ יעדיף חיצוניים"

בניגוד לשיף וחלבי, עו"ד טלי ירון-אלדר, נציבת מס הכנסה לשעבר, סבורה כי לא ניתן להצביע על עדיפות למועמד חיצוני או פנימי. "יש יתרונות לזה, ויש יתרונות לזה. מועמד פנימי מכיר היטב את הנהלים ואת המערך הארגוני. אולם, חלקם של המועמדים לא מגיע מתחום מס הכנסה, דבר שמהווה עבורם קושי. היתרון של מועמד חיצוני הוא בכך שהוא מביא ראייה אחרת, מגוונת, ובנוסף הוא לא מחויב לגורמים מתוך המערכת", אומרת ירון-אלדר, שמשוכנעת כי שטייניץ יעדיף קודם כל לבחון מועמדים חיצוניים.

"מועמד חיצוני חייב להיות בעל קשר לעולם המסים, ללא בעיה אמיתית של ניגוד עניינים", מסבירה ירון-אלדר.

לטענתה, יש צורך לבחור במישהו שפרש מתחום המס. "יכול להיות מישהו שלא עבד בתחום, אבל כיהן כסמנכ"ל כספים בחברה גדולה", היא מסבירה.

מועמדות מרתיעה

אלא שנשאלת השאלה, האם יימצא מועמד חיצוני שיסכים לקבל את התפקיד. "זו אכן שאלה רלוונטית, כמה אנשים מוכנים עם האווירה של השנים האחרונות לקחת עליהם תפקיד ציבורי, כשהם צריכים להיות עסוקים בלהוכיח שהם ישרים", אומרת ירון-אלדר.

"אנו חיים במדינה קטנה ובשנים האחרונות אנו עדים לחוסר פרגון, בלשון המעטה, ואף ניסיון מתמיד להכשיל כל מועמד - בכל תחום - ששמו עולה", אומר חלבי. "בעבר ניסו לגייס מועמדים מבחוץ, אך מועמדים אלה - חלקם סירב בכל תוקף, ואלו שהסכימו לחשוב על כך, נאלצו להגן על יושרם וחפותם, טרם הספיקו לחשוב על ההצעה - והתחרטו. אני לא יודע אם יש היום מישהו מבחוץ שיסכים לעמוד במבחן הזה. גם אם יעלה היום שם של מישהו, תוך פחות מיממה יימצא עליו סיפור, שאפילו הוא לא היה מודע לו. הרושם שנוצר היום בהקשר לניהול הרשות הוא כי עדיף לא להתפתות, על מנת שלא להיאלץ להתגונן".

התמודדות עם ועד העובדים

"הרשות עברה טלטלה בשנים האחרונות וחשוב שהמנהל שייבחר יחזיר את הצבע לפניהם של העובדים", אומר שיף. "נסרדישי הצליח לייצב את המערכת והגיע להישגים. המנהל החדש יעמוד מול אתגר חשוב לא פחות, להמשיך להשלים את התקנים החסרים של כוח אדם כמו מפקחי מס הכנסה, מע"מ ומיסוי מקרקעין".

לדברי שיף, מועמד חיצוני יצטרך לעבור תקופת למידה לא קצרה, שתחייב אותו לדעת לעבוד מול משרד האוצר ועם נציבות שירות המדינה ובעיקר לרכוש יכולת לדבר מול הוועדים של הרשות. "מועמד חיצוני שרגיל לנורמות מהמגזר העסקי, יתבדה. הוא לא יפגוש את אותן נורמות, להן הוא רגיל. אין לו יכולת לתגמל עובדים, או לקדם עובדים או לחילופין לפטר את אלה שלא עומדים בתפוקות", מציין שיף.

גם חלבי סבור כי אחת ההתמודדויות העיקריות של המנהל החדש היא התנהלות מול ועד העובדים. "מנהל רשות המסים החדש יצטרך לתעדף את מטרות הרשות ובראש ובראשונה להציב את נושא כוח-האדם והעובדים - זהו המשאב היקר ביותר ברשות היום. להשגת מטרה זו, אחת ההתמודדויות העיקריות תהיה עם ועד העובדים.

"באופן מסורתי, ולאו דווקא ברשות המסים, ועדי עובדים הם המתנגדים העיקריים לחידושים התפתחויות ומינויים מבחוץ. מנהל רשות מסים חיצוני עשוי להוביל התנגדות מבית, שתוביל למשחק אבוד מראש", מזהיר חלבי.

לדברי חלבי, "ברשות קיימים אנשים מצוינים. מנהל הרשות חייב לגרום לאותם אנשים לחשוב רק על עתידם ברשות, ולהראות להם כי המטרות שהוצגו להם ממומשות אחת לאחת".

עוד כתבות

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?