גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ההשקעה בפיתוח שעשועון טלוויזיה מקורי היא כדאית?

ההשקעה העצומה בפיתוח השעשועון המקורי של ערוץ 10 "לעוף על המיליון" מעלה את השאלה: האם באמת כדאי לייצר תוכניות מקוריות - או שעדיף פשוט לקנות פורמט מוכן?

בשבוע שעבר הסתיימה עונה של "לעוף על המיליון", השעשועון הראשון שפותח בישראל לאחר שנים בהן גופי השידור נתמכו על-ידי פורמטים משגשגים מהעולם. האם ההרפתקה אליה יצא ערוץ 10 בהשקעה בפיתוח שעשועון מקורי הייתה כדאית - והאם היא עדיפה מאשר לרכוש פורמט פריים-טיים מצליח שפותח במדינה אחרת וזכה להצלחה?

"לעוף על המיליון" פותח בחברת ההפקה "יולי אוגוסט" בהזמנה ובהשקעה מאסיבית של ערוץ 10. לפי גורמים בתעשייה, עלות הפיתוח של הפורמט עמדה על כ-300 אלף דולר.

"לפני יותר משנה וחצי פנו אליי מהערוץ ואמרו שמחפשים שעשועון פריים-טיים", מספרת ל"גלובס" ליסה שילוח-עוזרד, מבעלי החברה.

לדברי אילנית סימן טוב, מנהלת הפיתוח של ערוץ 10, ההחלטה לצאת לפיתוח הגיעה לאחר ניסיון של חיפוש אחר פורמט פנוי ומוצלח בפסטיבל מיפ בקאן, ניסיון שעלה בתוהו.

"שעשועונים הם משהו שבהיסטוריה של ערוץ 10 לא ממש היה", מסבירה סימן טוב ל"גלובס", "ההבנה הגורפת הייתה שיש שעשועונים בעולם, ויש גל נוסף עכשיו של הצלחה בז'אנר, אבל לא מצאנו שעשועון שבאמת תואם את ה-DNA של הקהל שלנו, שהוא בעיקרו אפסקייל תוך שאיפה לקהל רחב יותר ולייצר מספיק מספרים. לא מצאנו שעשועון שענה על ההגדרה ויצאנו לפיתוח של זה".

לדברי סימן טוב, ז'אנר השעשועון הוא הקשה ביותר לפיתוח.

- ובכל זאת, למה הוחלט ללכת על זה, במיוחד בערוץ 10, שמצבו בעייתי?

"זה עניין של סיכון וסיכוי. אם אתה לוקח סיכון, אז העולם נפתח בפניך, וזה מה שקורה כרגע, ואנחנו שומעים שיש התעניינות פנומנלית. עניין נוסף הוא שזה פורמט שלך. מעבר לזה, שעשועונים יכולים לרוץ במשך זמן רב מאוד, וזה יעיל מהבחינה הזו. מהצד השני יש כמובן את הכסף והאנרגיה שמושקעת בזה".

ואכן, תהליך ההשקעה בפיתוח שעשועון הוא מורכב. הפנייה לחברת "יולי אוגוסט" הייתה לאור הצלחת "אחד נגד 100" שהחברה מפיקה לזכיינית ערוץ 2 רשת ולאור העובדה שהחברה הצליחה להרים בזמן קצר בעבור 10 את "ראש בקיר".

"ההשקעה המרכזית הייתה של ערוץ 10", מספרת שילוח-עוזרד, "עם השקעה מסוימת שלנו. לאורך כל תקופת הפיתוח הוחלט על דיאלוג, והחלטנו שהולכים לפיילוט, ויש נקודות ביניים להערכה מחדש".

"זו ריצת משוכות"

תהליך הפיתוח הוא מורכב וכולל מספר שלבים, כאשר בכל אחד מהם יכול התהליך להיעצר. בדר- כלל לשעשועונים - בניגוד לתוכניות דרמה למשל - יש מספר טסטים של הליך המשחק, ולאחריהם מגיע פיילוט אחר פיילוט. כמו בכל ניסיון, הוא גם עשוי להיכשל. כך רשת עצרה הליך פיתוח של שעשועון שנקרא "הטיסה", וערוץ 10 השקיע שנים בשעשועון "הקופה", ואחרי תהליך של מאות אלפי דולרים כל אחד מהם לא הגיע לשידור.

לדברי שילוח-עוזרד, "בארץ, בניגוד לחו"ל, יש תקציב פיתוח שנתי וחלוקה מסודרת של הכסף למהלך השנה. עוד לומדים כאן את העסק. כשפיתחנו את השעשועון 'פריים' (שנמכר למספר מדינות מבלי שהופק לישראל - ל.א), בהשקעה עצמאית התחלנו תהליך, עצרנו ושאלנו איך אנחנו מציגים את זה לעולם, והחלטנו להפיק טריילר שמדמה עונה. זו ריצת משוכות".

עלות הפיתוח של שעשועון כוללת צוות טכני של עורך ועורך ראשי, מספר יועצים ואנשי פיתוח, "הרבה מאוד סימולציות, חלקן במשרדים כדי לבדוק, והבאנו סטטיסטים כדי לראות איך המשחק זורם", מפרטת שילוח, "צילמנו טסט מלא ושני פיילוטים מלאים עם תפאורה מלאה. לא היינו בונים תפאורה מלאה אם הם לא היינו משוכנעים שיש פה פורמט טוב, ושבועיים אחרי זה יצאנו לצלם את העונה".

צריך לזכור כי כל תהליך הפיתוח ומאות אלפי הדולרים אינו כולל את מחיר הפקת העונה. 11 הפרקים שהוזמנו עלו בין 60 ל-100 אלף דולר כל אחד. מעבר לזה, אסור לשכוח שאנחנו מדברים כאן על ערוץ 10 - גוף שידור שלמרות שלעוף על המיליון הוא השעשועון המצליח בתולדותיו, אינו יכול להגיע להישגי צפייה שבאמת יכסו השקעה כזו, בטח לא בעונה הראשונה.

לפי מידע שהגיע ל"גלובס", ערוץ 10 אכן לא כיסה את השקעתו, אך הוא צפוי לעשות זאת ב-20 הפרקים שכבר הוזמנו לעונה הבאה.

את הכסף הגדול, עם זאת, מקווים בערוץ להביא מהמכירות בחו"ל. בלי מהלך זה, נדמה, כל זה לא היה שווה.

"בשוק הבינלאומי מספרים הם עניין יחסי. בערכים אמריקנים, 12.2% ממוצע בעונה, זה מדהים. מול ערוץ 2 זה נתפס אחרת", אומרת שילוח-עוזרד, "זה לא השיקול המרכזי כאן. 'יולי אוגוסט' היו פרטנרים מצוינים לפורמט הזה. עצם העובדה שהעלינו את הרצועה ב-75% מראה שהצלחנו. לאור התגובות בשוק הבינלאומי וההתעניינות הרבה, יש לי תחושה שההשקעה תחזור. מנקודת מבטי, הרווח ההפקתי הוא לא הצדקה מספקת. השאיפה היא לייצר משהו עם חיים ארוכים בשוק גדול ומגוון ולייצר פורמט שאתה מרגיש שיש לו אפיל רחב".

הזכיינית ראתה מעט כסף מ"הכספת"

"לעוף על המיליון" הוא כמובן לא הפורמט הישראלי הראשון של שעשועון שיצא לחו"ל והצליח. ראשון לעשות זאת היה ארז טל עם "הכספת" לפני למעלה מעשור. השעשועון ההוא נמכר ל-17 מדינות ולזכיינים הישראלים נפתח אז התיאבון.

קשת של אז לא הבינה עדיין את הפוטנציאל הגלום בהשקעה בפורמט ישראלי ייחודי, ולכן הנתח שהגיע לטל, יוצר הפורמט, אחרי עורכי הדין, המפיצים והזכיין, היה יחסית גדול.

היום גופי השידור הישראלים, שמבינים שבלעדיהם לא תוכל אף חברת הפקה לעשות את זה לבדה, יבקשו לעצמם 50%-90% מזכויות הפורמט.

במקרה של "לעוף על המיליון", כך נודע ל"גלובס", מדובר על כמחצית מהזכויות שערוץ 10 דרש לעצמו, ככל הנראה על מנת לעודד מפיקים בשוק לפתח יחד איתו פורמטים חדשים.

את הכסף האמיתי ראה טל מהכספת בזכות שידורה ב-ITV הבריטית. שם רצה "הכספת" במשך 3 עונות, וטל תוגמל כיוצר הפורמט על כל שידור של פרק.

לדברי אבי ארמוזה, שמשווק את הפורמט באמצעות "ארמוזה פורמטס", "יכולים להרגיש את השוק ואת ההתעניינות ש'לעוף על המיליון' מעורר".

- מהאופן שבו אתה רואה את הליך המכירה לפי שעה, האם שווה לערוץ ישראלי ללכת על פיתוח של שעשועון מקורי?

"אנחנו רואים את המאמץ. כשהולכים להליך פיתוח, צריך לקחת בחשבון שאתה גם נכשל. השאלה אם במקום בו אתה מצליח, זה נותן תשואה. אני יודע ש'לעוף עם המיליון' יכול להתחרות עם פורמטים מהשורה הראשונה. פורמט נבחן גם בהשוואה למה שקיים בעולם. 'יולי אוגוסט' יצרו מוצר מהשורה הראשונה, וכעת חובת ההוכחה היא עלינו. אנחנו מעודדים את ההפקות וצריכים להוכיח, ומקווים שהתוצאות במיפ יראו לערוץ 10 שהוא לא טעה".

מכירת האופציות היא השלב הראשון, כאשר חברות ההפקה בעולם או גופי השידור רוכשים אופציה להפקה. כל אופציה כזו שווה כעשרת אלפים דולר. רק כשהפורמט מופק, הוא מתחיל להניב. לצורך ההשוואה, יוצרי "מונית הכסף" או "אחד נגד 100" קיבלו רק מהמשדרים בישראל בין חצי מיליון למיליון דולר.

"שלב האופציות הוא לא כסף גדול, אבל הוא יכול להחזיר הוצאות", אומר ארמוזה, "כשזה מגיע להפקה נכנס מרכיב המכפלה, והיא יוצרת את הכסף המשמעותי. בשעשועון אתה יכול להגיע לעשרות פרקים, אם הוא תופס, ואתה מקבל נתח משידור כל פרק".

- מה חייב שיהיה בפורמט כדי שיימכר?

"הוא צריך להיות עדכני, שיהיה בו פטנט - מרכיב של חדשנות. צריך לדעת שזה אף פעם לא דבר אחד. זה המוזיקה, התפאורה ההנחיה ורקורד ההצלחה בשידור".

- האם ההנחה שהכסף שיכסה את ההשקעה יגיע מחו"ל, מספיקה כדי לצאת לפיתוח כזה, או שבראש ובראשונה ההכנסה תגיע מישראל?

"יש פה מרכיב משלים שלא מתנגש במהלך העסקים הרגיל של הזכייניות, שכולל שידור ופיתוח תוכן. אני אומר להן: 'שתפו פעולה עם יוצרים ותכניסו את זה לסל השיקולים שלכם'. זה יכול לייצר הכנסות נוספות. ההכנסה בארץ תמיד תהיה מוגבלת, ופה יש הזדמנות להיכנס לשוק הבינלאומי"

"זה הפוך מחיסכון", אומרת שילוח-עוזרד, "הרבה יותר זול לקנות פורמט או אופציה ולעשות לו הליך גיור. כשאתה מתחיל לפתח פורמט, אתה פותח מעבדת ניסויים. יש פה עניין של אתגר".

סמנכ"ל התוכן של זכיינית ערוץ 2 רשת, אילן דה פריס, שוקד אף הוא בימים אלה על פיתוח של פורמט חדש, ייחודי לזכיינית. זאת למרות שרשת החליטה ללכת על בטוח יותר והיא מעלה את להיט השעשועונים "הוליווד סקוורס" - "חכמים בריבוע".

"זה לא בא האחד על חשבון השני", הוא אומר, "לעיתים נופלות ומגיעות הצעות והתפתחויות שמצביעות על כך ששווה לפתח לבד, ולעיתים זה לא קורה בתקופות מסוימות. להתחרות בשוק עם שעשועונים מקוריים זה קשה מאוד. אז אם מישהו מצליח, אחד מתוך עשרות הצעות שמתגלגלות, זה טוב ומבורך".

לדברי דה פריס, "בעיקר בשנתיים האחרונות חל שינוי בפתיחות בעולם בשווקים במוצרים ממדינות קטנות, בוודאי כמו ישראל. השינוי בשווקים והפתיחות בישראל הם הרבה בגלל שהפורמטים מחו"ל מאוד שוכללו בישראל, זה יוצר תנופה חדשה שמצביעה שאולי שווה יותר לפתח שעשועון מקורי".

- ובכל זאת, החלטתם ללכת על המוכר והידוע.

"מכיוון שזה הצליח בקיץ יפה, החלטנו לקחת את הפורמט ולעשות עוד מספר פרקים, הציבור אוהב את זה. אי-אפשר להסתכל על זה אחד לאחד".

המספרים של "לעוף על המיליון"

עלות הפיתוח: 300 אלף דולר

השקעה: 60-100 אלף דולר לפרק

מספר פרקים: 11 פרקים

ממוצע רייטינג: 12.2%

חשיפה: 450 אלף צופים

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו