גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אם המנהל - אז גם ציבור המשקיעים

ועדת נאמן לא עשתה זאת. קשה לומר מה מביך יותר - ההמלצות או ההנמקות להן.

מה יותר מביך: ההמלצות או ההנמקות להן?

המלצות ועדת נאמן בנוגע לשכר הבכירים, או ליתר דיוק ההימנעות מהמלצות אמיתיות, לא הפתיעו איש כי בעצם מינויו של יעקב נאמן לראשות הוועדה היה חשש לניגוד עניינים. נאמן הוא תוצר של משרד עורכי הדין הגדול בישראל, ובעלי החברות ומנהליהם, המיוצגים על-ידי המשרד גם היום, הם אלה שבנו את הונו ואת משרדו. בעבר ראינו שנאמן, מיד עם פרישתו מתפקידיו הציבוריים, חזר לפרקטיקה פרטית, ללא כל צינון, ואין מקום לחשוב כי המצב שונה עתה.

הוועדה הייתה אמורה לגבש הצעות לפתרון בעיית שכר הבכירים המופרז בחברות ציבוריות, המגיע לעתים לרמות דמיוניות שיש בהן להקצין פערים ולעורר תחושות קשות בציבור, במדינה שבה הפערים בהכנסות הם מהגבוהים בעולם. המצב חמור עוד יותר לאור העובדה כי שכר הבכירים ממומן בחלקו הגדול (במיוחד במבנה הפירמידות השורר בשוק ההון) על-ידי הציבור שהשקיע בחברה וכי אין לשכר הגבוה קשר לביצועי החברות. עם זאת, אסור להביא למצב שבו המחוקק מתערב יותר מדי בשיקולי חברה עסקית, ואסור להיסחף ל"עליהום" נגד כל מי שמרוויח היטב. לפיכך, יש למצוא שיטה מאוזנת מבחינה כלכלית, המונעת אפליה בין בעלי השליטה בחברה ומנהליה לבין הציבור.

ועדת נאמן לא עשתה זאת. קשה לומר מה מביך יותר - ההמלצות או ההנמקות להן. ההמלצות מבטיחות כי לא יחול כל שינוי, והשכר ימשיך לעלות. נתוני "גלובס" המשווים בין שכר 2009 ל-2010 מראים שכך המצב. ייתכן אפילו שיישום ההמלצות יביא להעלאת השכר, כפי שאירע בעבר לאחר החלת החובה לפרסם את שכר חמשת בכירי כל חברה.

הטענה ולפיה שינוי אמיתי יבריח משקיעים היא עורבא פרח. משמעותה היא שישראל אינה יכולה לקבוע מדיניות פיסקלית, והיא מזכירה את המקרים של יצחק תשובה ותמלוגי הגז, האחים עופר וחוק עידוד השקעות הון, ואת משרדי עורכי הדין הגדולים שפנו בזמנו לשר האוצר ולח"מ בתפקידו כנציב מס הכנסה והתנגדו לחתימה על אמנה למניעת כפל מס עם ארה"ב, בנימוק שכל כספי יהודי אמריקה יימשכו אל מחוץ לישראל.

גם הנימוק כי אל לה לישראל להיות הראשונה שתטפל בבעיה באופן ממשי אינו מחזיק מים. ראשית, יש מדינות שכבר ננקטו בהן צעדים מעשיים כמו אי הכרה בתשלום שכר עודף כהוצאה. שנית, בישראל היו כמה תקדימים מוצלחים בעבר שבהם הייתה הראשונה לפעול, כמו בחוק המיסוי בתנאי אינפלציה שמנע התחמקות מתשלום מס מצד אחד ותשלום מס יתר מצד אחר.

בדבר אחד צודקת ועדת נאמן: העלאת שיעורי מס, הטלת קנסות, הגבלת סכומים ורעיונות כיוצא באלה לא יביאו לתוצאה רצויה, מאחר שכל סנקציה על החברה תפגע גם בבעלי המניות מקרב הציבור ומאחר שחלק מההצעות יחייב שינויים במערכת הכלכלית כולה - למשל, יצטרכו להחיל את שיעורי המס גם על חברות שהציבור לא השקיע בהן.

בין המלצות הוועדה, שפירושן כי השכר ימשיך ללבלב, לבין הצעות הנובעות מהרגש, יש פתרון מאוזן והוגן. הוא פורסם על-ידי הח"מ ב"גלובס" כבר לפני 7 חודשים (26.7.2010) ואף הועבר לוועדת נאמן על-ידי ח"כ יצחק הרצוג, שהיה חבר בה, אך נראה שהיא נפסלה על-ידי היו"ר ואף לא עלתה לדיון.

הפתרון: תשלומי שכר עודפים ייחשבו דיבידנד

אנו מציעים כי תשלומי שכר למנהלים ולבעלי שליטה בחברות ציבוריות, מעל סכום סף שייקבע, ייחשבו דיבידנד. החקיקה הנדרשת. לכך פשוטה: צריך רק להוסיף סעיף 307א. לחוק החברות, שיקבע זאת. ב"תשלומי שכר" הכוונה למשכורת, בונוסים, דמי ניהול, אופציות (במועד מימושן או לפי הערכת שווי) וכל דרך יצירתית אחרת למתן הטבות.

חברה יכולה לחלק את רווחיה לגורמים הקשורים בה בשתי דרכים. האחת היא באמצעות דיבידנד. על-פי חוק החברות, צריך להתקיים שוויון בין בעלי המניות, כלומר, כל אחד מהם מקבל את חלקו ברווח לפי חלקו בהון המניות. דרך אחרת היא חלוקת הרווח למנהלים ולבעלי שליטה באמצעות משכורות, בונוסים וכדומה. חלוקה כזאת עוקפת למעשה את האיסור להפלות בין בעלי המניות ומביאה למצב שבו רק בעלי השליטה ומקורביהם נהנים מחלוקת הרווחים.

אם נגדיר את השכר העודף כדיבידנד ששולם לבעלי השליטה והמנהלים, איסור האפליה הקבוע בחוק החברות יהיה עדיין תקף, וגם הציבור ייהנה מחלוקת הרווחים כחלקו בהון.

הנה דוגמה לצורך המחשה: נניח שחברה מעוניינת לשלם 10 מיליון שקל למנכ"ל בשנה מעבר לסכום הסף שנקבע, וזאת בשעה שלבעלי השליטה ולמנהלים 40% מהון המניות ולציבור 60%. על-פי הצעתנו, בעת התשלום למנכ"ל, תצטרך החברה לחלק לבעלי המניות מקרב הציבור 15 מיליון שקל, כיחס ההחזקות. כלומר, כל המעורבים יקבלו את חלקם ברווח, בניגוד למצב היום, אך ההוצאה התזרימית שהחברה תצטרך לעמוד בה תהיה 25 מיליון שקל.

השיטה הזאת תביא לאחת משתיים: החברה תשלם למנכ"ל (וכפועל יוצא גם לציבור) סכום נמוך יותר, כיוון שההוצאה הנדרשת ממנה גבוה יותר, או שתשלם למנכ"ל את השכר המבוקש ולציבור תעביר את חלקו שלו.

לשיטה יתרון נוסף, חשוב לא פחות, והוא נוגע לחברות בהפסדים. אנו מכירים היטב את התופעה שבה מנהלי חברות בהפסד מקבלים שכר עתק. ציבור המשקיעים אינו מקבל מאום על השקעתו, ותשלומי השכר הגבוהים אף מפחיתים את סיכוייו לראות החזר להשקעה גם בעתיד. כיוון שחוק החברות אוסר תשלומי דיבידנד אם אין רווחים, הגדרת התשלום "דיבידנד" תמנע מחברות בהפסד להמשיך לפנק את מנהליהן בשכר מוגזם מעבר לסכום הסף.

סכום הסף הנראה לנו סביר - פי 30 מהשכר הממוצע במשק, כלומר, כ-260 אלף שקל בחודש.

בסעיף החדש לחוק החברות אף ייקבע כי שיעורי המס על דיבידנד יחולו על החלק המשולם לציבור, ואילו על אלה של המנהלים יחולו שיעורי המס על שכר, כפי שהם נהוגים היום.

אנו מציעים כי השכר העודף ייראה כחלוקה למנהלים ולבעלי השליטה כדי להקל על החברה, משום שאם השכר ייחשב דיבידנד רק למנהלים, תצטרך החברה לחלק בדוגמה שהובאה למעלה דיבידנד גדול בהרבה, והוא יגדל ככל שחלק המנהלים קטן יותר וחלק בעלי השליטה גדול יותר.

היתרונות: חקיקה פשוטה וקשר בין ביצועים לשכר

הצעות אחרות נותנות אמנם פורקן לרגשות (המוצדקים או לא) נגד המרוויחים הגדולים, אך הן במהותן עונשיות ומביאות לתוצאות בלתי רצויות רבות.

ההצעה שלנו אינה עונשית - אין בה הטלת קנסות ואף לא העלאת שיעורי המס. היא אינה מגבילה את החברה מלשלם למנהליה את השכר שהיא רואה לנכון, אך היא מחייבת אותה לפעול על-פי העלות האמיתית של תשלום השכר. כלומר, אם יש לכם יתרות רווח גדולות, שלמו למנהל כאוות-נפשכם, אך תנו גם לציבור שהשקיע בחברה את חלקו.

כמו כן, ההצעה מונעת מחברה ללא יתרות רווח מלשלם משכורות עתק, ובעצם קושרת את השכר לביצועים. יתרון נוסף הוא בחקיקה הפשוטה, בעובדה שהתיקון נייטרלי ואינו מחייב קריטריונים ספציפיים לכל חברה וחברה, דבר המקשה תמיד על אכיפה, ולא נדרשים אמצעים מיוחדים להחלתו כיוון שהרשות לניירות ערך פועלת בתחום ממילא.

אם בעלי השליטה יסברו כי עלות השיטה החדשה גבוהה מדי לחברה, הם יוכלו תמיד לשלם תשלומים עודפים מכיסם הם, ולא על חשבון הציבור.

הכותב הוא יו"ר רשות השידור ולשעבר נציב מס הכנסה.

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

לפחות 3 מטרות חשודות יורטו בשמי הצפון

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● הנפט עבר לירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.3% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים