גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד מתמודדות חברות עם תלונות של לקוחות ברשת?

הפורומים באינטרנט הפכו לערוץ שימושי במיוחד עבור לקוחות שנפגעו מחברות מסחריות, ואלה מעסיקות נציגי שירות שמיירטים את התלונות ומנסים למזער נזקים תדמיתיים

על רקע הפעילות המוגברת ברשתות החברתיות, נשכחת לעתים זירה אינטרנטית נוספת וחשובה לא פחות - הפורומים המקוונים השונים, בהם ניתנת לצרכנים במה לשתף את חבריהם בין השאר בבעיות בהן נתקלו מול חברות.

אף חברה לא נמלטת מציפורני הגולשים - החל מתמי 4, דרך חברות הטלפון, הכבלים והלוויין, ועד קופות-החולים ויבואניות של מוצרי חשמל, כאשר אחד הפורומים הפעילים ביותר הוא פורום הצרכנות של תפוז. פורומים אחרים הם זה של פורטל "משפטי", הפורום באתר "מוטק'ה" שפונה לבני הגיל השלישי ועוד.

לא מעט חברות משכילות להפגין נוכחות מוגברת במקומות האלה, ולנטר תמידית תלונות ודיונים ברשת הסובבים סביב פעולתן - אולם אחרות "נרדמות בשמירה" או פועלות בצורה סלקטיבית ולא עקבית לטיפול בתלונות.

עבור הצרכן, בכל מקרה, מדובר באפשרות שכדאי לקחת בחשבון ובכלי שירותי שיוכל לנצל: במקום לרדוף אחר מוקד השירות בניסיון למצוא תשובות - לתת לנציגי השירות לרדוף אחריך.

האם החברות הפעילות באיתור תלונות ברשת מנסות רק להשתיק כל "באזז" שלילי, או שהן רואות בפלטפורמה הזו הזדמנות אמיתית למתן שירות? סביר להניח כי התשובה מורכבת משניהם גם יחד.

מתן מענה מיידי במקום שהופך להיות "שיחת סלון" מרובת משתתפים במיוחד אמור להיות אינטרס של כל חברה. כמות הפניות מסוג זה אינה מתקרבת אולי לכמות הפניות המצטברות תוך פרק זמן קצר על קיר הפייסבוק של חברה ממוצעת - אך לקוח שבחר לשטח את טענותיו בבלוג או בפורום, סביר שעבר לא מעט בטרם "שחרר קיטור".

כך או כך, בעוד שנוכחותן של חברות התקשורת למיניהן בולטת בשטח, בולטת לא פחות היעדרותן של חברות התחבורה, דואר ישראל, חלק מחברות המים, ספקי שירות בתחום האלקטרוניקה וגורמים אחרים, החוטפים לא אחת קיתונות של זעם מצרכנים שרצים לספר לחבר'ה - אך לא עושים דבר בנדון, וכנראה גם לא ממש מתעניינים.

"באינטרנט מה שנמצא חרוט בסלע", מזכיר אבי קרטין, שותף בחברת יחסי הציבור הדיגיטליים גוב-קרטין, הפעילה גם בתחום הניטור ומלווה חברות שונות בהתנהלותן ברשת. "צריך למזער נזק ולהוציא את הלקוח הכי מרוצה שאפשר. יש אלף ואחת אפשרויות לפשל בשירות הטלפוני או בתחנות הקודמות שעבר עד שבחר לפנות לפורום - ולפחות כאן צריך לעבוד נכון".

לחברות עצמן ממליץ קרטין לזהות מהר את התלונה ולפנות לכל לקוח - בלי שום שיהוי. "קודם כל שהגולשים יראו שיש התייחסות לדבריהם. ברגע שמגיעים הפרטים יש לטפל בבעיה מהר, ורצוי שיהיה טיפה לפנים משורת הדין - שהלקוח יצא מרוצה וידווח על כך לחבר'ה".

הלקוח תמיד צודק?

אסף עופר, סמנכ"ל שיווק בפלאפון, פותח כל יום בצפייה בתלונות שהועלו ברשת נגד החברה - לצד אזכורים אחרים במרחב המקוון. "את חלקן אני מעביר לטיפול גורמים מקצועיים", הוא מספר, "ואילו על בעיות שירות בדרך-כלל אני עצמי עונה, מתוך מטרה לא לטפל רק במקרה הספציפי אלא בבעיה הכללית".

ובכל זאת, מודה עופר, "בחלק גדול מהמקרים אני מעדיף כלל לא לענות. אם מישהו משתמש בשפה לא נאותה, מקלל או מאיים, אני לא אתן לו במה ומענה. אני לא רוצה לעודד אלימות מילולית, זה לא נכון בעיני כאמירה. מבחינתי זה תגמול על התנהגות אלימה. זה נכון גם לערוצי שירות אחרים: לקוח שנכנס למרכז שירות וישתולל לא יקבל שירות, אלא יסולק. יכול להיות שהתלונה שלו נכונה וצודקת, אבל זה לא נכון לטווח הארוך".

עופר אף מדגיש כי למרות החשיפה, "אם אנחנו לא מסכימים עם הלקוח - הוא לא יקבל את מה שהוא רוצה, אפילו שהבמה פומבית".

קרטין, מנגד, סבור כי הגישה שגויה: "דווקא בתלונות כאלה צריך לטפל", הוא טוען. "הלקוח כועס, אחרת לא היה מגיע לאינטרנט. מה גם שבמקרים רבים התלונה במקומה. אי-אפשר לא להתייחס אליה. אני ממליץ להתמודד כל מקרה; יש דרכים שונות להתמודד עם תלונות, אבל אסור להתעלם".

"באופן עקרוני, חלק מהעניין הוא לתת ללקוח להתבטא גם אם זה התלהמות", מסכימה צילי בלקינד, סמנכ"לית השיווק ב-013 נטוויז'ן. "אנחנו לא עושים מזה עניין, נותנים ללקוח להתבטא ומטפלים עניינית. הרבה פעמים הם חוזרים לפרגן על הטיפול בנימה קצת אחרת".

"אנחנו ניצור קשר עם לקוח מתלונן בכל מקרה", מצהיר גם אסף חברוני משירותי בריאות כללית - "במיוחד אם הוא כועס ועצבני. אם הוא מנבל את הפה זה 'יושב' על משהו - יש רקע לדברים, ואנחנו רוצים להבין מהו. ננסה להגיע אליו דקה לפני שהוא 'מתפוצץ'. אם אין בעיה של צנעת הפרט והנושא יכול לשרת את כולם, נגיב בפומבי".

מערך השירות האינטרנטי של הכללית מתופעל, אגב, על-ידי "יערה" - כינוי שמאחוריו עומדים נציגי שירות שונים. "בפורומים אנשים כבר יודעים לחפש מראש את אותה יערה", אומר חברוני, "ומבקשים הרבה פעמים למסור לה תודה אישית".

לקוח אורנג': "ניסו להשתיק אותי"

ואולם, במקרים אחרים מתלוננים צרכנים על מדיניות של "כיבוי שריפות" - כזו המייצרת מענה מיידי לתלונה בפורום, שלאחריו הם לא זוכים לטיפול המבוקש. בלא מעט חברות שבדק "גלובס" נמצאה התייחסות ראשונית כזו, שהובילה למבוי סתום. הצרכנים במקרה כזה חוזרים "לקטר", והחברות מפסידות בקלות עוד לקוח מרוצה.

במקרה של ד', לקוח אורנג', הייתה אולי התגובה החלקית בעייתית במיוחד: לטענתו, הוא נתקל בניסיון להשתיק אותו כתנאי לטיפול בתלונה שפרסם בפורום תפוז.

"לאחר שפניתי לפורום התחילו לטפל בי בחברה", הוא מספר. "אחת מדרישותיהם הייתה שאפסיק לכתוב בפורום, והובטח לי כי בתום הטיפול בתקלה אקבל פיצוי של 3,000 שקל - זיכוי מלא של המכשיר המדובר. עוד לפני שהתקלה נפתרה הם ביקשו להחתים אותי על מסמך שאומר שהכול תוקן ושאין לי ולא יהיו לי טענות", הוא מוסיף, "ואני ביקשתי לסייג שלא יהיו לי טענות בעניין זה ספציפית ולחתום רק כאשר התקלה אכן נפתרה. בסופו של דבר אחרי 8 חודשים התקלה נפתרה, והחברה 'שינתה את דעתה' והגיעה למסקנה שאין מקום לפיצוי". את הקוראים מזהיר ד' לבל יחתמו על טפסים מעין אלה.

תגובת אורנג': "החברה מתייחסת לפלטפורמות השונות ברשת האינטרנט כערוצי תקשורת חשובים, וכהרגלה מתייחסת לכל פנייה ובקשה המגיעות אליה גם בממשקים אלה. לעתים מועלים ברשת האינטרנט פרסומים חד-צדדיים העלולים להטעות את הקוראים, אך החברה נמנעת מלהתייחס לפרטי המקרה באינטרנט כדי לא לפגוע בפרטיות לקוחותיה. במקרה האמור העמידה החברה נציג ייעודי לרשות הלקוח והעניקה הטבה שירותית".

לטענות בדבר הדרישה להימנע מפרסום נוסף בפורום סירבו באורנג' להתייחס.

5 טיפים לצרכן שמבקש להתלונן על חברה באמצעות האינטרנט

1. טיפול אישי: נסה למצות את מסלולי השירות המקובלים בטרם תפנה לזירה הפומבית.

2. ייעוץ משפטי: ניתן לנצל את הפורומים גם להתייעצות מקצועית/משפטית עם גורם חיצוני (כמו מנהל פורום) במהלך התנהלות מול חברה.

3. ההתלהמות מיותרת: גם כשהבטן מלאה, השתדלו לשמור על ענייניות ולהימנע מהתבטאויות בוטות - מה שיגביר את הסיכוי לקבלת מענה מהיר.

4. דיווח לאחר מעשה: בחרתם לשטח את טענותיכם בפומבי וטופלתם על-ידי נציג שירות? חיזרו לדווח לחבר'ה, לטוב או לרע, איך הסתיימה הסאגה.

5. שירות כפרמטר לבחירת חברה: מתלבטים בין חברות שונות? שיטוט בפורומים צרכניים ויעודיים אחרים יכול לספק לכם כיוון לגבי היקף התלונות מול חברות שונות, אופיין המשתנה ומידת רצינותו של שירות הלקוחות.

5 חברות בולטות לטובה במתן מענה לתלונות

* בזק:

"בכמה שנים עשתה בזק מהפך תדמיתי לא קטן בכל הנוגע לשירות, לא מעט בזכות נוכחות באינטרנט", טוען קרטין. מהפך או לא, נציגת השירות מיכל זוכה ללא מעט תשבחות מקוונות בפורומים על הטיפול בתלונות.

* סלקום:

מגלה עקביות גדולה משל מתחרותיה במתן מענה בפורומים.

* לאומי קארד:

בולטת יותר בנוכחות שלה ברשת על פני המתחרות.

* שירותי בריאות כללית:

מגלה ערנות גבוהה. בקופת-חולים מאוחדת, למשל, הסבירו לנו כי אין מתייחסים בפומבי לפניות של מבוטחים "בשל ההקפדה על סודיות רפואית וצנעת הפרט", וגם את תגובותיהן של הקופות האחרות קשה למצוא ברשת.

* אלקטרה:

נראית היחידה הפועלת הנושא, גם אם לא בצורה עקבית ומושלמת - וחבל; מדובר בתחום עם לא מעט תלונות.

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"