גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנו המדינה היחידה במערב שמפלה נשים בדיני משפחה"

רות הלפרין-קדרי, פרופסור למשפטים ואחת מחוקרות הפמיניזם החשובות בישראל: "המלחמה על זכויות נשים בארץ היא בחלקה הנכבד מלחמה מול הממסד הדתי"

"המלחמה על זכויות נשים בישראל היא בחלקה הנכבד מלחמה מול הממסד הדתי, בתי הדין הרבניים, שמכריעים גורלות של נשים בצורה שלאו דווקא מתחברת לאיך שעושים את הדברים בעולם המערבי".

כך אומרת בראיון ל"גלובס" רות הלפרין-קדרי, פרופסור למשפטים באוניברסיטת בר-אילן וראש מרכז רקמן לקידום מעמד האישה באוניברסיטה.

פרופ' הלפרין-קדרי חברה בוועדת המומחים של האו"ם לביעור אפליה נגד נשים מ-2007, ומשנת 2002 היא מכהנת כיו"ר הוועדה המייעצת לרשות לקידום מעמד האישה. בנוסף, הלפרין-קדרי הייתה אחת ממייסדות ארגון "קולך" ב-1997, ונחשבת לאחת החוקרות המשפטיות הפמיניסטיות החשובות בישראל.

עיקר עיסוקה הוא בחקר דיני משפחה, והיא אף זכתה בתואר "אשת השנה במשפט" לשנת 2010 מטעם לשכת עורכי הדין, על פועלה לקידום נשים ולשינוי חברתי.

לדברי הלפרין-קדרי, "מצבן של נשים בעולם בכלל הוא לא טוב, בישראל וברוב העולם המערבי, להוציא מדינות סקנדינביה, קנדה, ניו-זילנד ואולי אוסטרליה, שבהן המצב הרבה יותר טוב.

"בשאר העולם אלימות נגד נשים היא גורם קיומי בחייהן, נשים סובלות מחסמים משמעותיים בכניסה ובקידום בעבודה, הנטל הכפול והמשולש עליהן הוא סיפור קיומי, וגם היעדר ייצוג מתאים ורחוק ממתאים במוקדי קבלת החלטות בזירה הציבורית, בעולם הכלכלה ובשוק הפרטי. והבעיה הזו גרועה יותר אצלנו מאשר ברוב מדינות אירופה".

"אפליה פורמלית"

"בישראל יש שתי נקודות קריטיות שמאפיינות לרעה את מצב הנשים, שלא קיימות במדינה מערבית אחרת", אומרת פרופ' הלפרין-קדרי. "האחת, בנושא הקונפליקט הביטחוני והשפעת הצבא על החיים האזרחיים; והשנייה, זו שמעסיקה אותי ביום-יום, זו הנקודה הדתית - האפליה הפורמלית, הברורה והרשמית מטעם המדינה בתחום של נישואים וגירושים".

לדבריה, "אין מדינה מערבית אחרת שבה מתקיימת אפליה נורמטיבית מכוח המדינה ברמה החוקית הפורמלית נגד נשים בדיני משפחה. ישראל היא המדינה המערבית היחידה שמפלה נשים בתחום הזה.

"לצורך העניין, אנחנו לא מדינה מערבית, אלא חלק מהמרחב הגיאוגרפי שבו אנחנו מצויים, המזרח-התיכון, שסוחב עדיין את השפעות הדת. אנחנו בקו אחד עם סוריה, מצרים, לבנון, ירדן, מדינות אפריקניות והודו.

"בפרטים מצב הנשים בישראל הרבה יותר טוב מבמדינות הללו, אבל היעדר אופציה של נישואים אזרחיים וכפייה של דין דתי בדיני משפחה הם מאפיינים של המדינות הפוסט-קולוניאליסטיות, שרובן מוסלמיות.

"בסופו של דבר, זה מקרין על כל יתר תחומי החיים של נשים בישראל. זה משפיע על החלטות שהן מקבלות במסגרת העבודה והקריירה, וזה משפיע גם על השאלה אם להישאר במערכת הזוגית, ובגדול זה כל הזמן תהליך שפועל להיפך מהעצמה ומוריד נשים".

חיכוך דת-פמיניזם

"החיכוך בין דת לפמיניזם מלווה את כל העשייה שלי, כל העת", אומרת הלפרין-קדרי. "כל אדם, במיוחד אישה, שמבקרים מבפנים את העולם הדתי - מיד נחשדים בבגידה, בעריקה, בשיתוף-פעולה עם כוחות חיצוניים שמבקרים.

"הממסד הרבני נמצא אתי על קו מאוד-מאוד עדין של 'כבדה וחשדה'. מכבדים את הידע המקצועי והמשפטי שלי, אבל החשד הוא מאוד עמוק, ש'אם היא באמת אחת משלנו, אז איך ייתכן שהיא אומרת דברים איומים ונוראים עלינו בארץ ובחוץ לארץ'. זה נתפס כאקט קשה של בגידה לחשוף את קלוננו ברבים.

"החוויה הקיומית שלי היא מתח קיומי בלתי פתיר בין המחויבות הפמיניסטית למחויבות הדתית, אך בעיניי יש מקום לשני העולמות הרחבים הללו".

"דתיות שונה"

"הדתיות שלי שונה מזו המקובלת בארץ", טוענת הלפרין-קדרי, "היא ממש לא אורתודוכסית מיינסטרימית. אחד הסממנים החיצוניים לכך הוא שאני לובשת מכנסיים. את הסממן החיצוני הזה פרצתי בשלב מוקדם בחיי הבוגרים, ויש עוד תוויות חיצוניות שחרגתי מהן, אבל היום אני הרבה מעבר לתוויות. המהות היא העיקר.

"יש לא מעט אנשים בקהילה הדתית שעדיין מעדיפים להיצמד לתגיות ולסטריאוטיפים, אבל יש גם כל-כך הרבה שמכירים בגוונים ובתתי-הגוונים של הדת".

לדבריה, "אני מאמינה בדברים פנימיים הרבה יותר עמוקים, כמו השאלה של הסמכות. המונח 'דעת תורה', למשל, מעביר בי חלחלה. אם לדייק, מה שמעביר בי את החלחלה זה השימוש במונח 'דעת תורה' שנעשה בשנים האחרונות יותר ויותר, כולל גם בציבור הלא-חרדי, הדתי-לאומי, בשביל להסיר אחריות מן הפרט ולקדם כל מיני רעיונות פוליטיים ומדיניים קשים, שבינם לבין דעת תורה אין שום דבר.

"אני רואה בזה תהליך מאוד מדאיג של צמצום הפרט, הקטנת האינדיבידואל והאוטונומיה שלו, והתבטלות בפני אותם 'גדולי דור' שלא ברור בעצם מי שמם ובשם מה הם נחשבים לגדולי דור.

"העמדה שלי הפוכה ואומרת שלכל אדם ואישה יש את היכולת, וצריך שיהיו גם הכלים לקבל החלטות ולהבין את העולם, כולל את העולם הדתי וההלכתי. במובנים האלה אני לא משחקת לפי הכללים של המיינסטרים האורתודוכסי בארץ".

הראיון המלא עם רות הלפרין-קדרי - במהדורה המודפסת של "גלובס הערב".

עוד כתבות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"