גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשבר בבית"ר: קווים לדמותו

העונה שתסתיים עם גירעון של 3 מיליון שקלים; שכר השחקנים המשתולל; הקהל שכבר לא מגיע לטדי; ואפילו היו"ר קורנפיין, שלמרות הצרות הכלכליות סידר לעצמו העלאה של 20% בשכר

אין דרך נעימה לבטא את זה: בית"ר ירושלים, עד לפני שנתיים וחצי אימפריה שסגרה שתי אליפויות רצופות בליגת העל והופיעה במוקדמות הצ'מפיונס ליג - נמצאת בעיצומו של אחד המשברים הקשים ביותר בתולדותיה. אין בבית"ר כסף, אין בעל בית, האוהדים הפנו את הגב לקבוצה, וגם על הדשא העניינים נראים בכי רע - כשירידת ליגה כבר פתאום לא נראית כמו תסריט אימים לא ריאלי.

אם צריך לשים את האצבע על סיבה אחת מרכזית למצב הזה, אז המשבר הגדול של בית"ר נולד בעיקר בגלל הקוטביות הכלכלית האדירה שאפיינה אותה בשנים האחרונות: כמעט בין-לילה היא עברה ממצב של עושר מופלג ומאות מיליוני שקלים שהוזרמו על-ידי ארקדי גאידמק, למצב שאותו גאידמק ממשיך להיות בעלי המועדון, אבל מסרב להזרים לו אפילו שקל אחד.

"במצב הנוכחי, בלי שיגיע משקיע, זה פשוט בלתי אפשרי להמשיך לאורך זמן", סיפר בשבוע שעבר איציק קורנפיין, יו"ר המועדון ומיופה הכוח של גאידמק להחליט כל החלטה בבית"ר. "אי אפשר להמשיך להתבסס על מכירת שחקנים לנצח". ואכן, למרות שהקבוצה נפרדה העונה מכוכבים כמו ברק יצחקי, טוטו תמוז, עידן ורד, דריו פרננדז וכריסטיאן אלברז, חסכה את עלויות שכרם והרוויחה כסף גדול על מכירת חלקם - היא עתידה לסיים את 2010/11 עם גרעון תקציבי. מבט מהיר בספרי החשבונות של המועדון מגלה כי 15 מיליון שקל ייכנסו לקופתה עד סוף העונה כהכנסות טבעיות. 14 מיליון שקל נוספים יגיעו ממכירת שחקנים. גם אחרי ההכנסות האלו, יישאר חור של 3 מיליון שקל ביחס לתקציב אותו הגישה הקבוצה לבקרה בתחילת העונה (32 מיליון שקל).

ואז תגיע העונה הבאה. בהנחה ריאלית שהכנסותיה הטבעיות של בית"ר יעמדו על אותו איזור גם בעונת 2011/12, היא שוב תצטרך למכור שחקני מפתח כדי לשרוד. ההוצאות השוטפות של המועדון עומדות על כ-13 מיליון שקלים בשנה, כשאם נוסיף להן את הגירעון שנוצר מהעונה הנוכחית, נגיע ל-16 מיליון שקלים רק עבור תפעול שוטף, שכר מנהלה, כיסוי הוצאות אבטחה, תפעול מחלקת הנוער וכדומה. וכל זה לא כולל את שכר השחקנים המאסיבי. גם אם יצליח קורנפיין לגייס ספונסרים בכירים ונדיבים יחסית, כפי שעשה עם "אלדן" השנה, קשה לראות כיצד התקציב יצליח להתאזן, כשרק עלות שכרו של אבירם ברוכיאן למועדון מגיעה לכ-2.5 מיליון שקלים בשנה.

ברוכיאן הוא לא השחקן היחיד שנהנה מחוזה מפנק במיוחד, בטח ביחס לקבוצה שבעל הבית שלה לא מזרים כסף למועדון: עמית בן שושן מרוויח קרוב לחצי מיליון דולר ברוטו בעונה; אריאל הרוש, סמואל יבואה, עידן טל ותומר בן יוסף משתכרים כ-200 אלף דולר ברוטו כ"א; סטיבן כהן ומושיקו מישאלוב מרוויחים 150 אלף דולר כ"א; שכרם של כריסטיאן גונזאלס, אבי ריקן, שי חדד, קובי מויאל וחן עזריאל נע סביב 100 אלף דולר לעונה כ"א. כשחלק מהשמות האלו כבר החלו לדרוש העלאות, בבית"ר מעריכים כי המועדון ייאלץ "להמציא" למעלה מ-8 מיליון שקלים בעונה הבאה, רק כדי לשמור על הסגל הנוכחי, וזאת מבלי לחשוב בכלל על חיזוק.

המצב המורכב הזה יותיר את קורנפיין שוב מול האופציה של מכירת השחקנים החמים שלו, כשחן עזריאל (מיוצג על-ידי דודו דאהן) ואריאל הרוש (פיני זהבי) אמורים להיות ביצת הזהב שתסדר את התקציב של בית"ר לעונה הבאה.

טוטו תמוז / צילום: חגי אהרון
טוטו תמוז. לא כל שנה אפשר למכור שחקנים במיליונים (צילום: חגי אהרון)

***

על אף המצב המורכב איתו מתמודד קורנפיין בשנתיים וחצי האחרונות, גם הוא עצמו אינו חף מביקורת. בירושלים מספרים כי היו"ר אמנם מחפש משקיעים, אך לא מוכן לוותר על מעמדו רב העוצמה והתפנוקים. קורנפיין הוא עובד המנהלה המרוויח ביותר בספורט הישראלי, כשעלות שכרו עומדת על כ-900 אלף שקל ברוטו בשנה (יותר מפי 2 ממקבילו במכבי חיפה, איתמר צ'יזיק). הודות לעבודתו הטובה, החליט קורנפיין להעניק לעצמו העלאה של כ-20% בשכר בעונה הבאה, על-פי החוזה שהפקיד בבקרת התקציבים לאחרונה.

עם או בלי קשר לביקורת, בשבועות האחרונים פנה קורנפיין בצורה ישירה לגאידמק והבהיר לו חד-משמעית: "תחזור להשקיע במועדון או שתוותר על השליטה בו". בסביבתו של גאידמק מספרים כי הוא מתכוון לוותר על השליטה בבית"ר, אך רוצה לדחות את הקץ עד לסיום משפטו בארץ, עניין שצפוי להתרחש רק בעוד חודשים לא מועטים.

המועמד המוביל, ונכון לעכשיו גם היחיד, להשתלט על המועדון אם וכאשר גאידמק יוותר עליו, הוא הספונסר החדש-ישן של הפועל ירושלים כדורסל, גומא אגייאר, שכזכור לפני כשנה וחצי כבר השקיע כ-4 מיליון דולר בבית"ר, על תקן מקדמה לרכישה שלא יצאה לפועל מעולם.

ארקדי גאידמק / צלם: רוני שיצר
ארקדי, איפה אתה? (צילום: תמר מצפי)

***

אך גם אם יגיע אגייאר או רוכש אחר על סוס לבן, צפויה לו עבודה רבה, שכן המועדון עומד בפני משבר תדמיתי קשה ונמצא באחת מנקודות השפל הגדולות בתולדותיו. ממוצע הצופים בטדי עומד השנה על כ-5,500 צופים למשחק בלבד, כשבמשחקים מסוימים פחות מ-3,000 צופים הטריחו את עצמם לאצטדיון.

הקרחות ביציעים גרמו לראשי הקבוצה להוריד את מחירי הכרטיסים לקראת המשחק היום (ב') מול הפועל ת"א ל-50 שקל בלבד (במקום 80), בתקווה שזה יעורר את הקהל הכבוי. בנוסף, כל בעלי המנויים יקבלו כרטיס אחד נוסף בחינם להתמודדות.

עד כמה המצב נואש, אפשר ללמוד מהנתון הבא: במשחקים רבים מפסידה בית"ר כסף, היות והוצאות האבטחה ופתיחת השערים בטדי עולות יותר מההכנסות המגיעות ממכירות כרטיסים.

אחד המקורות העיקריים לגרעון שאיתו תסיים בית"ר את העונה היה ההנחה של קורנפיין כי הקהל הירושלמי יעמוד מאחורי המועדון: היו"ר בנה על מספר ממוצע כפול של צופים, אבל התבדה.

אוהדי בית
אוהדי בית"ר. נטשו את הספינה הטובעת (צילום: שלומי יוסף)

***

רק שהדרך הכי טובה להחזיר את הקהל לטדי היא לא הורדת מחירי הכרטיסים - אלא השגת תוצאות טובות יותר על הדשא. ובינתיים זה רחוק מלהיות המצב. בית"ר נמצאת בעיצומו של משבר מקצועי קשה שנמשך כבר שנתיים. חילופי המאמנים (שום, אמסלם, מלמיליאן וכעת רוני לוי) הסיטונאים לא מצליחים לשפר את המצב, כשכל מנג'ר שנוחת בבית וגן רושם נתוני הצלחות עלובים יותר משל קודמו.

רוני לוי, שהצליח לצבור רק 6 נקודות מתוך 18 אפשריות בתפקיד, אמנם חתום לעונה הבאה, אך בסביבתו מבהירים כי "גם הוא לא יודע מה יהיה כאן בשנה הבאה. הכל לוט בערפל וקשה לדעת מה הלאה. ברור שהקבוצה צריכה חיזוק ולמעשה יש לבנות אותה מחדש, אבל לא ברור עדיין אם יהיה אפשר להשאיר אפילו את הסגל הנוכחי". כמי שבילה את כל שנותיו כשחקן ומאמן בצמרת הליגה, לוי מתקשה להתרגל למציאות החדשה בקבוצת תחתית, ולאחר שהפנים שהמצב רע משחשב, החל להיוועץ במומחים לדבר ומנהל שיחות על בסיס יומי עם מישל דיין, שועל ותיק בקרבות תחתית.

אימון הקבוצה ביום שבת האחרון יכול אולי לשמש אלגוריה למצב המדכא של המועדון כולו. רוני לוי החליט לוותר על האסיפה הטקטית לקראת הפועל ת"א, בה רצה לעבור עם השחקנים על הטעויות שלהם ממשחק הגביע מאמצע השבוע. לוי דחה את האסיפה ליום ראשון, כשהסביר לשחקניו: "חבל לי להרוס לכם את השבת".

עוד כתבות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית