גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אטיאס: "האוצר עושה כסף על גב נוטלי המשכנתאות"

(עדכון) - נסים בובליל: "דירה בישראל הפכה למוצר שהאזרחים לא יכולים לעמוד בעלותו; מי שחושב שמצוקת הדיור תיעלם ולא תהיה תסיסה - טועה; אנשים ייצאו לרחובות" ■ רון חולדאי: "המפתח לאיכות חיים הוא בערים גדולות וצפופות - את הדברים האלה יש לפתח"

שר השיכון אריאל אטיאס מבטיח להמשיך בשיווק המאסיבי של הקרקעות, על מנת להגדיל את היצע הדירות ולהביא להורדת המחירים בשוק. בוועידת הנדל"ן השנתית של "גלובס" בת"א אמר אטיאס כי "הזוגות הצעירים הם בעדיפות עליונה" והדגיש: "אנחנו נמצאים בתקופה שיכולה לגרום לנו להתחיל לשנות כיוון, או שאם נקפא על השמרים המצב יהיה יותר גרוע".

לדבריו, "ב-2010 נעשו מספר פעולות שההשפעה שלהם לא נראות מיד, אבל במהלך השנה נראה את ההשפעה שלהם. הדבר המרכזי הוא הגדלת ההיצע שאנחנו מבצעים. צריך לזכור גם את סביבת הריבית הנמוכה שהשפיעה על שוק הדיור וכאמור גם פגעה בזוגות הצעירים".

אטיאס הוסיף כי "צריך לזכור שהמשקיעים הם הרוכשים העיקריים של הדירות, ואם הזוגות הצעירים צריכים להתחרות איתם זה יוצר בעיה. בתחילת השנה שמנו יעד למינהל לשווק 30 אלף יח"ד, ושברנו את היעד הזה והגענו ל-34 אלף דירות. צריך להגדיל את הכמות אך זה לא קל, אנחנו נתקלים בחסמים ובסחבת שמעכבים את זה".

אטיאס הבטיח לשבור עוד שיא בשיווק הקרקעות: ב-2011 המטרה שלנו לשבור עוד יעד. בשבוע שעבר הלמ"ס פירסמה שמספר התחלות הבנייה היה בשיא של עשור. לשיווק שעשינו ב-2009 יש לזה חלק גדול וניתן לצפות שב-2011 התחלות הבנייה יהיו רבות יותר בהתאם - אבל זה לא מספיק לנו".

הוא סיפר גם שביקש מרה"מ בנימין נתניהו להפריד את התכנון מהרישוי, אולם נתניהו דחה את ההצעה. "זה יביא להגדלת היצע במהירות מתאימה להיתרי הבנייה שמוציאים ראשי העיריות", אמר אטיאס.

שר השיכון התייחס לדברי יו"ר התאחדות הקבלנים נסים בובליל, שנכח גם הוא בכנס, על המחסור בעובדים בבנייה, ואמר כי יש "להמתין להכשרה של ישראלים לעבוד בבנייה ובמקביל גם לתמרץ ולאפשר לידיים עובדות זרות להיכנס לכאן כדי לעזור בבנייה".

אטיאס התייחס גם לסוגיית סבסוד המשכנתאות לצעירים בפריפריה ואמר: "אני לא חושב שזה לבד יפתור את מצוקת הדיור, אבל זה חלק ממכלול וצריך לעשות צעד משלים בהשתתפות המדינה. הזוגות הצעירים ממשכנים חייהם לדירה; קשה להם ועל הממשלה לעזור, שלב הדיבורים נגמר. השתתפות המדינה במשכנתאות היא ההתחלה של הפתרון, חלק ממכלול. משרד האוצר עושה כסף על גבם של האזרחים. הם קונים כסף זול בגלל הריבית הנמוכה, ומוכרים אותו ביוקר".

בובליל: "אנשים ייצאו לרחובות"

"ענף הנדל"ן למגורים בישראל רותח. הוא חזר להיות הקטר של המדינה, אבל עולה השאלה האם הקטר הזה מושך לכיוון הנכון, עובד בטורים נכונים או שחיממנו את השוק ודירה בישראל הפכה למוצר שהאזרחים לא יכולים לעמוד בעלותו. עלינו לפעול כדי לאפשר לאזרחים לרכוש דירות במחיר בסביר", כך אמר ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים והבונים בישראל, בוועידת הנדל"ן של "גלובס".

"קראתי שראש הממשלה קרא למחירי הדירות 'שואה חברתית' - אז נשאלת השאלה למה הממשלה לא נוקטת בפעולות חירום? היום אנחנו משלמים עבור חוסר עשייה של עשור שלם. צריך לעודד ולשווק יחידות דיור בעיקר באזורי הביקוש. ללא תשתית נכונה לא נפתור את הבעיות ונראה לי שלא מבינים כאן את החשיבות של התשתית", אמר.

בובליל ביקר גם את מדיניות העלאת הריבית של בנק ישראל ואמר: "בנק ישראל מעלה את הריבית ונוטלי המשכנתאות הם הסובלים העיקריים. האם לא רואים את הסכנה בהעלאת ריבית כשבכל העולם הריבית נמוכה? יש לשים לב לשוק הדיור לדירות צעירים ולא להעלות להם את הריבית - זה לא פתרון. יש להגדיל את ההיצע".

בובליל הוסיף עוד כי "הקבלנים יכולים לבנות - הם צריכים קרקעות, ושחרור הפקק מהתכנון". בובליל פנה לצבי אקשטיין, המשנה לנגיד בנק ישראל, ושאל אותו: "מי יבנה את כל התוכניות האלה? ללא עובדים אין בנייה - ואין לנו כוח אדם מספיק. מי שחושב שהדבר ייעלם ולא תהיה תסיסה - טועה. אנשים ייצאו לרחובות וימחו. כדי להימנע מזה יש לבצע ומהר".

חולדאי: "הזרים הם לא הבעיה של ענף הבנייה"

רון חולדאי, ראש עיריית ת"א-יפו, אמר בוועידה, כי "אני מודאג היום אף יותר. אני אומר לשר אטיאס - העובדים הזרים הם לא הבעיה של ענף הבנייה. הענף צריך להתייעל, אל תפתרו את עצמכם בפתרון הזה - זו לא הבעיה של הבנייה בישראל.

"עיריית ת"א לא מתנגדת לתמ"א 38 או להתחדשות עירונית. זה מצער שבישראל שהנדל"ן מופקר לכוחות השוק בלבד, כשפעם המדינה היתה אחראית על זה. הכתובת על הקיר - זה סממן של היעדר משילות וחקיקה של ממשלת ישראל, שמתוך מודע מפקירה את הנושא לכוחות השוק".

לדבריו, "הבעיה היא שאין תוכנית, אין ראייה לטווח הארוך. כל ההחלטות הן אלתור מתוך אמונה שהשוק ייסדר, והשוק לא מסדר ואז הם מופתעים. במדינת ישראל אם צריך לפתור משהו צריך ליצור משבר וכך זה קורה גם בדיור - יצרנו משבר ואז מחפשים את הפתרון".

חולדאי הוסיף, "במאה ה-21 המפתח לאיכות חיים הוא בערים גדולות וצפופות. את הדברים האלה יש להמשיך לפתח, תוך הקניית מדיניות ממשלתית לנושא. בהיעדר תחבורה ציבורית ראויה אין סיכוי לפתור את בעיית הדיור, דרוש ינוי בתפיסת העולם הממשלתית. לא להסתכל מהצד, יש לעשות ולא לתת לשוק להתקרר מאליו".

עוד כתבות

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו