גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת הולילנד: אולמרט, זקן, דנקנר ולופוליאנסקי יואשמו בשוחד

הוחלט על הגשת כתבי אישום בכפוף לשימוע נגד 18 מעורבים בפרשה - בהם יזמים, נבחרי ציבור ובכירים בעיריית ירושלים ■ אולמרט שב ומבהיר: לא לקחתי שוחד, אלה סיפורי אלף לילה ולילה

ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, צפוי לעמוד בפני כתב אישום שני, אלא שהפעם בעבירה של לקיחת שוחד ולא רק מירמה והפרת אמונים: הפרקליטות הודיעה היום (ב') ל-18 החשודים המרכזיים בפרשת הולילנד על החלטתה להגיש נגדם כתב אישום, בכפוף לשימוע, שייערך להם בחודשים הקרובים.

בין הנאשמים - יזמי הפרויקט, מתווכים שונים וכן נבחרי ציבור ועובדי ציבור רבים בעיריית ירושלים, בהם אולמרט - המואשם בלקיחת שוחד בתקופות כהונותיו הן כראש העירייה, בפרשת הולילנד, והן כשר התמ"ת, בפרשת הזרע; ראש העיר שכיהן אחריו, אורי לופוליאנסקי, וראש לשכתו לשעבר של אולמרט, שולה זקן - המואשמים גם הם בלקיחת שוחד.

כמו כן, הוחלט להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד סגני ראש עיריית ירושלים לשעבר, אלי שמחיוף, יהושע פולק וחיים מילר, ונגד חבר מועצת העיר אברהם פיינר.

בין פקידי העירייה המואשמים בלקיחת שוחד נמצא מהנדס העיר בעבר, אורי שטרית; מאיר רבין, שהיה עוזרו האישי של עד המדינה בפרשה בין השנים 1997-2007, יואשם בתיווך לשוחד על חלקו בקבלת והעברת חלק מכספי השוחד לעובדי הציבור מטעם יזמי הולילנד; הלל צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד; ואביגדור קלנר, שרכש חלק מהקרקע במתחם, יואשמו במתן שוחד במיליוני שקלים לנבחרי ועובדי ציבור כדי לקדם את הפרויקט.

עניינם של חשודים נוספים בפרשה נבחן עדיין בפרקליטות.

שחיתות חמורה

פרשת הולילנד נחשפה לראשונה לפני כשנה, והיא אחת מפרשיות השחיתות החמורות ביותר שהתגלו מעולם בישראל.

על-פי הראיות שנאספו בחקירה, והמגבשות תשתית ראייתית המספיקה להעמדה לדין, לדעת הפרקליטות - קידם צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד, את תוכניות הבנייה והקמת פרויקט הולילנד באמצעות מתן שוחד למספר גדול של נבחרי ציבור ועובדי ציבור, בין השנים 1994-2007, בהיקף חסר תקדים של מיליוני שקלים.

על-פי החשד, גם קלנר וחשודים נוספים, שרכשו חלק מהקרקע במתחם, קידמו את תוכניות הבנייה וההקמה של הפרויקט מול עיריית ירושלים ומוסדות התכנון באמצעות מתן שוחד במיליוני שקלים לנבחרי ציבור ועובדי ציבור, וזאת בין השנים 2002-2007.

יצוין כי בתום חקירתה, בחודש אוגוסט 2010, המליצה המשטרה להעמיד לדין גם את חשב חברת הולילנד, רו"ח אלי חסון, ולסגור את התיק נגד מתי חותה, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בין השנים 1996-2004.

המלצת המשטרה לסגור את התיק נגד עו"ד אורי מסר בפרשות אלה התקבלה על-ידי הפרקליטות, והתיק נגדו נסגר כבר לפני חודשים אחדים.

החלטת הפרקליטות התקבלה על דעת פרקליט המדינה, משה לדור, והמשנה לפרקליט לעניינים פליליים, שוקי למברגר.

החקירה לוותה על-ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה, שגם צפויה לנהל את התיק בבית המשפט, אם יוחלט בסופו של דבר להגיש כתבי אישום אחרי השימועים.

זהותו של עד המדינה בפרשה נותרת עדיין חסויה, מתוקף צו איסור פרסום שעודנו תקף.

כבר משלביה הראשונים של החקירה המקיפה שקיימו המשטרה ורשות המסים, הורכב בפרקליטות צוות מיוחד של פרקליטים מהתחום הפלילי, לצורך טיפול בפרשיות אלה, ולצידם פרקליטים מהתחומים האזרחי והמינהלי. ההחלטה היום התקבלה בתום סדרת דיונים שהתקיימו בהשתתפות לדור והמשנים לו.

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, פסל את עצמו מלעסוק בתיק לאור העובדה ששימש סנגורו של אולמרט בתחילת המשפט נגדו.

44

אולמרט: "סיפורי אלף לילה ולילה"

יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, מסר בתגובה להודעת הפרקליטות כי "אולמרט הצהיר בצורה הברורה ביותר כי מעולם לא לקח שוחד, לא במישרין ולא בעקיפין, והוא עומד מאחורי הצהרה זו גם היום, ושום טענות של הפרקליטות לא ישנו עובדה זו.

"מראש לא הייתה לנו שום ציפייה שבפרקליטות יקבלו החלטה שונה. זאת, לאחר שבמשך חודשים ניהלו המשטרה והפרקליטות קרקס תקשורתי, כשמסקנות החקירה מתפרסמות כבר בתחילת החקירה, הרבה לפני שאולמרט נשאל אפילו שאלה אחת".

עוד הוסיף דוברו של אולמרט כי "מדובר בסיפורי אלף לילה ולילה שנולדו במוחו של עד מדינה, שהוא אדם מפוקפק, המשתמש כדבר שבשגרה בשקרים ובסיפורי בדיות כדי לאיים ולסחוט כספים מאנשים. זו דרכו וזו שיטתו.

"אך הפרקליטות, במקום להוקיע אדם זה, משלמת לו מיליונים כדי שישמיע את מה שמשלמים לו להשמיע. למרות שזכותו של הציבור לדעת מהם התנאים המופלגים שנתנה לו המדינה, הפרקליטות מסרבת לפרסם תנאי הסכם שערורייתי זה.

"העיתוי כרגיל אינו מקרי - בכל פעם שהפרקליטות מאבדת את המומנטום במשפט ונחשפת במערומיה, היא מפרסמת החלטות בעניינים אחרים הנוגעים לאולמרט כדי להסיט לשם את אור הזרקורים. פרסום ההחלטה דווקא כעת מדגיש את מצוקתם בהתנהלות בתוך בית המשפט".

תיק הולילנד והפרשות הקשורות לו מטופל על-ידי צוות הפרקליטים עו"ד ליאת בן-ארי שווקי, עו"ד יהונתן תדמור ועו"ד אתי בן-דור מפרקליטות מיסוי וכלכלה, בשיתוף פרקליטת המחוז, עו"ד אלה רובינק, ובליווי עו"ד מיכל ברדנשטיין מהמחלקה האזרחית בפרקליטות המדינה.

ספיחי הפרשה: דני דנקנר, מאיר רבין, יעקב אפרתי ואביגדור קלנר יואשמו בשוחד

במקביל להחלטה על כתבי אישום בכפוף לשימוע בפרשת הולילנד, החליטה הפרקליטות להעמיד לדין גם מעורבים בפרשות שחיתות נוספות - חלקם היו מעורבים הן בפרשת הולילנד והן בפרשות המקבילות - פרשת חברת הזרע ופרשת תעשיות מלח.

החקירה המשטרתית בכלל הפרשות התנהלה במשולב. בין היתר החליטה הפרקליטות להעמיד לדין בכפוף לשימוע את דני דנקנר, לשעבר יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים, במתן שוחד בפרשת תעשיות מלח.

לצד דנקנר, מתכוונת הפרקליטות להעמיד לדין גם את מאיר רבין, ששימש עוזרו האישי של עד המדינה בפרשה בין 1997 ל-2007, ואת יעקב אפרתי, שהיה מנהל מינהל מקרקעי ישראל (ממ"י) בתקופה הרלוונטית. הם יואשמו בעבירות של מתן ולקיחת שוחד וכן מירמה והפרת אמונים ותיווך בשוחד.

לפי התשתית הראייתית שנתגבשה, בשנים 2003-2004 הורה דנקנר, ששימש אז יו"ר חברת תעשיות מלח, לתת שוחד בסכום של כ-1.3 מיליון שקל לרבין, על מנת שיעביר את חלקו של הסכום כשוחד לאפרתי, מנהל ממ"י.

בעקבות זאת, כספים בהיקף של כ-250 אלף שקל ניתנו לאפרתי, במטרה לשחדו לסייע בקידום שינוי ייעוד הקרקעות של חברת תעשיות מלח, כך שהקרקעות שיועדו בעבר לעיבוד מלח יוסבו לקרקע לבנייה למגורים.

בפרשת "הזרע" הודיעה הפרקליטות לשורה של חשודים כי נמצאה תשתית ראייתית לכאורית להעמדתם לדין בעבירות של מתן ולקיחת שוחד.

על-פי החשד, במהלך השנים 2000-2007 פעלה חברת הזרע, באמצעות מנהליה, לקידום בנייה בהיקף רחב מאוד על הקרקעות שנמסרו לחברה לצורך עיבוד חקלאי, ובהן קידום הבנייה בחוות שלם ובחוות מבחור ויבור.

הפרקליטות החליטה כי חומר הראיות שבידיה מאפשר את העמדתם לדין פלילי של אביגדור קלנר, אמנון ספרן וארנון ברודנר, באשמה שקידמו את ענייניה של חברת הזרע באמצעות מתן שוחד למנהל ממ"י אפרתי, לשר התמ"ת דאז, אהוד אולמרט, ולראש לשכתו, שולה זקן.

היקף השוחד שניתן, לכאורה, עמד על כ-1.5 מיליון שקל. נגד רבין נמצאו ראיות להעמדתו לדין בעבירות של תיווך בשוחד.

חקירת המשטרה בפרשות אלה היתה סבוכה ביותר, ובמהלכה נגבו 600 עדויות מכ-250 עדים, מהם 50 חשודים, לצד חיקור דין שבוצע בארה"ב. 13 מהחשודים נעצרו, ומעצרם הוארך על-ידי בית המשפט. נכסים של חשודים רבים הוקפאו, ובהם חשבונות בנק, כספים בבתי השקעות, נכסי נדל"ן, כלי רכב ומניות של חברות, וכן הוצאו שומות מס אזרחיות לחשודים.

עוד כתבות

האם אתם מוכנים לחיים ארוכים? / אילוסטרציה: Shutterstock

האם אתם מוכנים לחיים ארוכים?

ד"ר יוחאי שביט, מנהל המחקר במכון סטנפורד לאריכות ימים, טוען שגיל 100 הוא אופציה שרובנו צריכים להביא בחשבון, וצריך להיערך אליה כבר בגיל צעיר ● בעזרת מחקריו, הוא מבקש לכתוב נרטיב חדש לעשורים האחרונים של החיים ● שיחה עם חוקר שמביט בלי פחד ב"גיל החדש"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ביהמ"ש: גלובל נט גמל תחזיר 11 מיליון שקל שהועברו לקרנות בחו"ל

המחוזי דחה את עתירת חברת הגמל גלובל נט נגד הממונה על שוק ההון עמית גל, שחייב אותה להחזיר מתוך הונה העצמי כספים של חוסכים שהועברו ל"קרנות אדומות" בחו"ל ● נקבע: "החברה הפרה את חובת הנאמנות והזהירות, ולא הוכח כי קריסתה מונעת את חובת השבת הכספים" ● החברה: "פסק הדין כולל שגיאות, נערער לעליון"

אילוסטרציה: Shutterstock

מדד S&P 500 עשה מהלך שנראה רק ארבע פעמים מאז מלחמת העולם השנייה

ה-S&P 500 רשם באפריל ובמאי זינוק דו־חודשי של מעל 16% - מה שלפי דויטשה בנק קרה ארבע פעמים בלבד מאז מלחמת העולם השנייה ● בשלושה ממקרים אלו, זה היה כששוק המניות האמריקאי התאושש ממיתון, אך במקרה שנותר זה היה לקראת "יום שני השחור" ב-1987, אז הדאו ג'ונס וה-S&P 500 צללו במעל 20% ביום אחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מניית מיטב השקעות צנחה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.3%, מניות הפיננסים היוו נקודת אור היום ● בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן התבקש למצוא רוכש למניות מיטב של בעלי השליטה אלי וניר ברקת ● הדולר מתחזק מול השקל לרמה של 2.89 שקלים

חייל אוקראיני מטיס רחפן FPV / צילום: ap, Emma Burrows

המומחה שמזהיר: רחפני הנפץ בדרך לזירה נוספת

רחפני הסיב האופטי של חיזבאללה הפכו לאחד מהאיומים הקטלניים מול צה"ל ● באוקראינה מצאו מענה טכנולוגי לזיהוי ויירוט ● וגם: האם איום כלי הטיס עשוי להתרחב לזירות נוספות בישראל?

בניין מגורים בפלורידה, מיאמי. הזרמת העושר הזניקה את ההכנסות ממסים / צילום: Shutterstock

מעמד הביניים נדחק החוצה: מיאמי מתעשרת, וגם מצטמצמת

בום של עושר מניע חלקים מכריעים בכלכלת המטרופולין, אך הוא גם זה שצמצם את האוכלוסייה שלה

גם זה קרה פה / צילום: יוסי זמיר, Shutterstock

הפער בין מה שרואים באוצר למה שרואים ב-OECD

ב–OECD פסימיים, באוצר רואים ורוד ● הכשל של חוק המעונות ● ומה מפריע לטיעון של התעשיינים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ד''ר מרק אביטבול / צילום: Visionix

בשקט בשקט נמכרה בשבוע שעבר במאות מיליוני דולרים חברה בת 32 מירושלים

אחרי שהקים את חברת המכשור הרפואי ויזיוניקס בקרוואן לוהט, עבר הנפקה מדהימה, התרסקות והתבססות בצמרת הענף - בשבוע שעבר ד"ר מרק אביטבול מכר את מפעל חייו לרווניו הפינית ● בראיון מיוחד הוא מספר למה חשוב לו לייצר בארץ, מדבר על הקושי לנהל קשרים בינלאומיים בתקופה שבה "ישראליות היא כבר לא יתרון בעולם", ומסביר מדוע החליט לפרוש דווקא עכשיו

יורם אורון / צילום: איל יצהר

אקזיט הרחפנים מרעננה חשף: המשקיע הסדרתי עשה זאת שוב

קרן ורטקס שמוביל יורם אורון הייתה המשקיעה הראשונה בחברת יירוט הרחפנים דיפנד, שנמכרה השבוע בכ-1.5 מיליארד דולר, עם השקעה של מיליונים ספורים ● מאז הוקמה לפני כ-30 שנה, יצא לקרן שם של מי שיודעת לזהות חברות מוצלחות בתחילת דרכן - בהן waze וסייברארק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מזהירים: בשנת 2029 הביטוח הלאומי לא יוכל לעמוד בנטל הקצבאות

האוצר העלה את תחזית הצמיחה וההכנסות למדינה, אך מזהיר משורה של סיכונים כלכליים וביטחוניים ● לפי המסמך, קרן הביטוח הלאומי לא תספיק לכיסוי תשלומי הקצבאות כבר ב-2029 ללא התערבות ממשלתית ● הממשלה הבאה צפויה להתמודד עם קיצוצים, הוצאות ביטחון גבוהות והתחייבויות חברתיות בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים

פרויקט פינוי בינוי במרכז. עדכון כל חמש שנים / צילום: רפי דלויה

הפרויקטים יחכו: התיקון לחוק שביקש לעשות סדר בהיטלי ההשבחה הצית מחלוקות חדשות

תיקון 133 לחוק התכנון והבנייה נועד לעודד מימוש של תוכניות התחדשות עירונית באמצעות יצירת ודאות ביחס להשבחה שנוצרה בעקבות הפרויקט ● אלא שבפועל רשויות שונות מפרשות את החוק באופן שונה, מה שמעקר את התיקון מתוכן ומחזיר את היזמים לוועדות הערר ולבתי המשפט

אילוסטרציה: Shutterstock

מה עושים כשחשבון דיגיטלי נפרץ או ננעל?

התפתחות הבינה המלאכותית מסייעת מאוד למתקפות סייבר על חשבונות וואטסאפ, פייסבוק, אינסטגרם או ג'ימייל, אך יש כמה צעדים שמאפשרים להחזיר את השליטה במצב

סקוט פלי, כתב 60 דקות שפוטר השבוע (ארכיון) / צילום: ap, Charles Sykes

המשבר הפנימי בתוכנית התחקירים "60 דקות"

בארי וייס, העורכת הראשית של חדשות CBS, מובילה מהלך של שינוי עמוק בחברה ● בששת הימים האחרונים נפרדה תוכנית הדגל של הרשת, "60 דקות", משלושה כתבים בכירים ובולטים, והחליפה את צמרת המערכת וההפקה שלה ● "קריסת הערכים בצמרת הפכה לבלתי נסבלת", אמר כתב ותיק שפוטר

גיל גבע, יו''ר קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

לפי 8 מיליארד שקל אחרי הכסף: תדהר השלימה את הנפקת הענק; אלה המוסדיים שהשתתפו בהנפקה

לגלובס נודע כי הגופים הגדולים שהשתתפו בהנפקה הם: מור, כלל, מגדל והפניקס, אלטשולר שחם, ילין לפידות ומיטב ● תדהר תיכנס לבורסה כשהיא במאבק מול דמרי וישראל קנדה על התואר חברת הבנייה הגדולה בבורסה ● בשנה שעברה הכניסה החברה 2.9 מיליארד שקל והרוויחה 207 מיליון שקל

לימור בלדב, יהונתן כהן, ספי זינגר ואורי קרן / צילום: יוסי כהן, יח''צ, אתר החברה

שומרי הסף נרדמו, והבעלים רוקנו את קופת החברה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בעלי חברת מחנות הקיץ האמריקאית סימד רוקנו את קופת המזומנים של החברה, והותירו את מחזיקי האג"ח בת"א בחוסר ודאות לגבי 620 מיליון שקל שגייסה מהם החברה לפני חצי שנה ● איפה היו החתם שזכה לעמלות ענק, המוסדיים שהשקיעו את כספי הציבור, דירקטורים, רשות ני"ע וחברת הדירוג שלא זיהו את הכשלים בזמן?

למה נעלמו השטרות מהצ'יינג'ים?

חברת רחפנים ישראלית נמכרה השבוע למוטורולה סולושנס האמריקאית. מה היה היקף הרכישה? ● כמה דירות מכרה ישראל קנדה בשדה דב ברבעון הראשון של השנה? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

קיה סטוניק / צילום: יח''צ

הסינים לא ניצחו אותו: הרכב שמגיע בגרסה משודרגת ובהנחה

קיה סטוניק הוא אחד מקומץ דגמי קרוס-אובר קומפקטיים שעדיין לא נכנעו ללחץ התחרותי הסיני ● יש לו עיצוב עם נוכחות משודרגת, תא נוסעים עדכני ומנוע נמרץ וחסכוני במחיר נוח ● יש בפלח מרווחים ומאובזרים ממנו, אבל הבונוס הוא התנהגות כביש נעימה

הגבן תמיר פרץ. ''אנשים מפרגנים'' / צילום: שניר (סופגי) גואטה

המחלבה שהפכה לשם חם במסעדות מגיעה לת"א

בני הזוג מגבעת חיים איחוד, שמספקים את הגבינות המשובחות שלהם למסעדות מהטובות בעיר, פתחו בדרום תל אביב מקום שנותן להן במה

אילוסטרציה: shutterstock

קנסות ענק ופיקוח חיצוני: משרד המשפטים מחמיר את הענישה נגד תאגידים עבריינים

תזכיר חוק חדש מציע להרחיב את סמכויות בתי המשפט מול חברות עברייניות ● בין השאר הוא כולל מינוי מפקחים וחיוב החברות בשינויי עומק ● במקביל יוגדלו משמעותית הסכומים שניתן לגבות במסגרת הסדרים מותנים ● גורמים בשוק מתריעים מפני אכיפת יתר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב סגרה שבוע אדום בעליות

ת"א 90 עלה ב-0.5% ● ירידות באירופה ובחוזים בניו יורק ● החל המסחר בחברה הבטחונית בגירה, ההנפקה הביטחונית הגדולה ביותר בשנים האחרונות ● יצרנית הדבש הקטנה שזינקה ● השקל ברצף הירידות הארוך מזה כשנה, 2.9 שקלים לדולר ● הביטקוין משלים היום יום שישי רצוף של ירידות, רצף ההפסדים הארוך ביותר מאז אוגוסט ● דוח התעסוקה בארה"ב היום: צפי לתוספת של 80 אלף משרות בלבד