גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

פרשת הולילנד: אולמרט, זקן, דנקנר ולופוליאנסקי יואשמו בשוחד

הוחלט על הגשת כתבי אישום בכפוף לשימוע נגד 18 מעורבים בפרשה - בהם יזמים, נבחרי ציבור ובכירים בעיריית ירושלים ■ אולמרט שב ומבהיר: לא לקחתי שוחד, אלה סיפורי אלף לילה ולילה

ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, צפוי לעמוד בפני כתב אישום שני, אלא שהפעם בעבירה של לקיחת שוחד ולא רק מירמה והפרת אמונים: הפרקליטות הודיעה היום (ב') ל-18 החשודים המרכזיים בפרשת הולילנד על החלטתה להגיש נגדם כתב אישום, בכפוף לשימוע, שייערך להם בחודשים הקרובים.

בין הנאשמים - יזמי הפרויקט, מתווכים שונים וכן נבחרי ציבור ועובדי ציבור רבים בעיריית ירושלים, בהם אולמרט - המואשם בלקיחת שוחד בתקופות כהונותיו הן כראש העירייה, בפרשת הולילנד, והן כשר התמ"ת, בפרשת הזרע; ראש העיר שכיהן אחריו, אורי לופוליאנסקי, וראש לשכתו לשעבר של אולמרט, שולה זקן - המואשמים גם הם בלקיחת שוחד.

כמו כן, הוחלט להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד סגני ראש עיריית ירושלים לשעבר, אלי שמחיוף, יהושע פולק וחיים מילר, ונגד חבר מועצת העיר אברהם פיינר.

בין פקידי העירייה המואשמים בלקיחת שוחד נמצא מהנדס העיר בעבר, אורי שטרית; מאיר רבין, שהיה עוזרו האישי של עד המדינה בפרשה בין השנים 1997-2007, יואשם בתיווך לשוחד על חלקו בקבלת והעברת חלק מכספי השוחד לעובדי הציבור מטעם יזמי הולילנד; הלל צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד; ואביגדור קלנר, שרכש חלק מהקרקע במתחם, יואשמו במתן שוחד במיליוני שקלים לנבחרי ועובדי ציבור כדי לקדם את הפרויקט.

עניינם של חשודים נוספים בפרשה נבחן עדיין בפרקליטות.

שחיתות חמורה

פרשת הולילנד נחשפה לראשונה לפני כשנה, והיא אחת מפרשיות השחיתות החמורות ביותר שהתגלו מעולם בישראל.

על-פי הראיות שנאספו בחקירה, והמגבשות תשתית ראייתית המספיקה להעמדה לדין, לדעת הפרקליטות - קידם צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד, את תוכניות הבנייה והקמת פרויקט הולילנד באמצעות מתן שוחד למספר גדול של נבחרי ציבור ועובדי ציבור, בין השנים 1994-2007, בהיקף חסר תקדים של מיליוני שקלים.

על-פי החשד, גם קלנר וחשודים נוספים, שרכשו חלק מהקרקע במתחם, קידמו את תוכניות הבנייה וההקמה של הפרויקט מול עיריית ירושלים ומוסדות התכנון באמצעות מתן שוחד במיליוני שקלים לנבחרי ציבור ועובדי ציבור, וזאת בין השנים 2002-2007.

יצוין כי בתום חקירתה, בחודש אוגוסט 2010, המליצה המשטרה להעמיד לדין גם את חשב חברת הולילנד, רו"ח אלי חסון, ולסגור את התיק נגד מתי חותה, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בין השנים 1996-2004.

המלצת המשטרה לסגור את התיק נגד עו"ד אורי מסר בפרשות אלה התקבלה על-ידי הפרקליטות, והתיק נגדו נסגר כבר לפני חודשים אחדים.

החלטת הפרקליטות התקבלה על דעת פרקליט המדינה, משה לדור, והמשנה לפרקליט לעניינים פליליים, שוקי למברגר.

החקירה לוותה על-ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה, שגם צפויה לנהל את התיק בבית המשפט, אם יוחלט בסופו של דבר להגיש כתבי אישום אחרי השימועים.

זהותו של עד המדינה בפרשה נותרת עדיין חסויה, מתוקף צו איסור פרסום שעודנו תקף.

כבר משלביה הראשונים של החקירה המקיפה שקיימו המשטרה ורשות המסים, הורכב בפרקליטות צוות מיוחד של פרקליטים מהתחום הפלילי, לצורך טיפול בפרשיות אלה, ולצידם פרקליטים מהתחומים האזרחי והמינהלי. ההחלטה היום התקבלה בתום סדרת דיונים שהתקיימו בהשתתפות לדור והמשנים לו.

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, פסל את עצמו מלעסוק בתיק לאור העובדה ששימש סנגורו של אולמרט בתחילת המשפט נגדו.

44

אולמרט: "סיפורי אלף לילה ולילה"

יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, מסר בתגובה להודעת הפרקליטות כי "אולמרט הצהיר בצורה הברורה ביותר כי מעולם לא לקח שוחד, לא במישרין ולא בעקיפין, והוא עומד מאחורי הצהרה זו גם היום, ושום טענות של הפרקליטות לא ישנו עובדה זו.

"מראש לא הייתה לנו שום ציפייה שבפרקליטות יקבלו החלטה שונה. זאת, לאחר שבמשך חודשים ניהלו המשטרה והפרקליטות קרקס תקשורתי, כשמסקנות החקירה מתפרסמות כבר בתחילת החקירה, הרבה לפני שאולמרט נשאל אפילו שאלה אחת".

עוד הוסיף דוברו של אולמרט כי "מדובר בסיפורי אלף לילה ולילה שנולדו במוחו של עד מדינה, שהוא אדם מפוקפק, המשתמש כדבר שבשגרה בשקרים ובסיפורי בדיות כדי לאיים ולסחוט כספים מאנשים. זו דרכו וזו שיטתו.

"אך הפרקליטות, במקום להוקיע אדם זה, משלמת לו מיליונים כדי שישמיע את מה שמשלמים לו להשמיע. למרות שזכותו של הציבור לדעת מהם התנאים המופלגים שנתנה לו המדינה, הפרקליטות מסרבת לפרסם תנאי הסכם שערורייתי זה.

"העיתוי כרגיל אינו מקרי - בכל פעם שהפרקליטות מאבדת את המומנטום במשפט ונחשפת במערומיה, היא מפרסמת החלטות בעניינים אחרים הנוגעים לאולמרט כדי להסיט לשם את אור הזרקורים. פרסום ההחלטה דווקא כעת מדגיש את מצוקתם בהתנהלות בתוך בית המשפט".

תיק הולילנד והפרשות הקשורות לו מטופל על-ידי צוות הפרקליטים עו"ד ליאת בן-ארי שווקי, עו"ד יהונתן תדמור ועו"ד אתי בן-דור מפרקליטות מיסוי וכלכלה, בשיתוף פרקליטת המחוז, עו"ד אלה רובינק, ובליווי עו"ד מיכל ברדנשטיין מהמחלקה האזרחית בפרקליטות המדינה.

ספיחי הפרשה: דני דנקנר, מאיר רבין, יעקב אפרתי ואביגדור קלנר יואשמו בשוחד

במקביל להחלטה על כתבי אישום בכפוף לשימוע בפרשת הולילנד, החליטה הפרקליטות להעמיד לדין גם מעורבים בפרשות שחיתות נוספות - חלקם היו מעורבים הן בפרשת הולילנד והן בפרשות המקבילות - פרשת חברת הזרע ופרשת תעשיות מלח.

החקירה המשטרתית בכלל הפרשות התנהלה במשולב. בין היתר החליטה הפרקליטות להעמיד לדין בכפוף לשימוע את דני דנקנר, לשעבר יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים, במתן שוחד בפרשת תעשיות מלח.

לצד דנקנר, מתכוונת הפרקליטות להעמיד לדין גם את מאיר רבין, ששימש עוזרו האישי של עד המדינה בפרשה בין 1997 ל-2007, ואת יעקב אפרתי, שהיה מנהל מינהל מקרקעי ישראל (ממ"י) בתקופה הרלוונטית. הם יואשמו בעבירות של מתן ולקיחת שוחד וכן מירמה והפרת אמונים ותיווך בשוחד.

לפי התשתית הראייתית שנתגבשה, בשנים 2003-2004 הורה דנקנר, ששימש אז יו"ר חברת תעשיות מלח, לתת שוחד בסכום של כ-1.3 מיליון שקל לרבין, על מנת שיעביר את חלקו של הסכום כשוחד לאפרתי, מנהל ממ"י.

בעקבות זאת, כספים בהיקף של כ-250 אלף שקל ניתנו לאפרתי, במטרה לשחדו לסייע בקידום שינוי ייעוד הקרקעות של חברת תעשיות מלח, כך שהקרקעות שיועדו בעבר לעיבוד מלח יוסבו לקרקע לבנייה למגורים.

בפרשת "הזרע" הודיעה הפרקליטות לשורה של חשודים כי נמצאה תשתית ראייתית לכאורית להעמדתם לדין בעבירות של מתן ולקיחת שוחד.

על-פי החשד, במהלך השנים 2000-2007 פעלה חברת הזרע, באמצעות מנהליה, לקידום בנייה בהיקף רחב מאוד על הקרקעות שנמסרו לחברה לצורך עיבוד חקלאי, ובהן קידום הבנייה בחוות שלם ובחוות מבחור ויבור.

הפרקליטות החליטה כי חומר הראיות שבידיה מאפשר את העמדתם לדין פלילי של אביגדור קלנר, אמנון ספרן וארנון ברודנר, באשמה שקידמו את ענייניה של חברת הזרע באמצעות מתן שוחד למנהל ממ"י אפרתי, לשר התמ"ת דאז, אהוד אולמרט, ולראש לשכתו, שולה זקן.

היקף השוחד שניתן, לכאורה, עמד על כ-1.5 מיליון שקל. נגד רבין נמצאו ראיות להעמדתו לדין בעבירות של תיווך בשוחד.

חקירת המשטרה בפרשות אלה היתה סבוכה ביותר, ובמהלכה נגבו 600 עדויות מכ-250 עדים, מהם 50 חשודים, לצד חיקור דין שבוצע בארה"ב. 13 מהחשודים נעצרו, ומעצרם הוארך על-ידי בית המשפט. נכסים של חשודים רבים הוקפאו, ובהם חשבונות בנק, כספים בבתי השקעות, נכסי נדל"ן, כלי רכב ומניות של חברות, וכן הוצאו שומות מס אזרחיות לחשודים.

עוד כתבות

נודי בחמאת פרמז'ן ב''לנטו'' / צילום: גליה אבירם

בקיבוץ בשרון מסתתרת המסעדה האיטלקית הטובה בארץ

האיש מאחורי "לה רפובליקה" החליט לקחת את הדברים לאט - ולעשות ב"Lento" בשפיים אוכל איטלקי כמו שיודע לעשות רק מי שמתעסק איתו 30 שנה

NoTraffic / צילום: הדר גולן

הסטארט-אפ שמוכיח: אפשר להיות מבטיח בגיל 10

NoTraffic התחילה מהמתנה שרמזור בישראל יתחלף, והפכה לרשת הרמזורים החכמים הגדולה בארה"ב ● היא רצה קדימה עם קצב הכנסות שנתי של 30-50 מיליון דולר והמלצה חמה ממנכ"ל אנבידיה ● מקום 7 ברשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס

באיזה אזור בתל אביב יש ירידה חדה במכירת דירות?

באיזה ענף במשק יש את שיעור העובדים הגדול ביותר עם קרנות השתלמות? רמי לוי הניח השבוע תשקיף להנפקת חברה נוספת בבורסה. במה היא עוסקת? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

ספינות במצר הורמוז / צילום: ap, Capture One Macintosh

דיווח: משמרות המהפכה תקפו ספינת מטען ליד מצר הורמוז

ואנס חושף: קצינים אמריקאים ייפגשו עם משמרות המהפכה● באיראן ממשיכים להתעקש: נסיגה ישראלית מלבנון - תנאי להסכם סופי עם ארה"ב ● רס"ר (במיל') באסל סויד נפל בתאונה מבצעית בדרום לבנון ● מפקד כוח קודס מאיים על ישראל: "אם היא לא תיסוג מרצונה מדרום לבנון היום, היא תיאלץ לצאת משם מחר כשהיא מובסת" ● חוסל מפקד במערך הייצור של ארגון הטרור גא"פ ברצועת עזה ● עדכונים שוטפים

כותרות העיתונים בעולם

ההסתבכות של מלוני: האם איטליה בכל זאת עזרה לארה"ב מול איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: באיטליה הכחישו, אך מזכ"ל נאט"ו טען שרומא אישרה לארה"ב להוציא טיסות משטחה בימים הראשונים למבצע מול איראן, המשטר האיראני מציג תמיכה גם מצד צעירים ונשים ללא חיג'אב, ובלבנון חוששים להעניק מחסה לשיעים ובורחים מכפריהם ● כותרות העיתונים בעולם 

צביקה הדר / צילום: רונן אקרמן

הערוץ החדש של רם לנדס מודיע על גיוס שני טאלנטים, ויש תאריך עלייה לאוויר

ערוץ 16 הודיע על הצטרפותם של צביקה הדר ומאור זגורי, שיהיו אמונים על פיתוח תכנים בתחום הבידור והפקות המקור ואף יגישו תוכניות בערוץ החדש ● עוד פורסם בימים האחרונים כי יעקב אילון יגיש את מהדורת החדשות המרכזית בערוץ ● תקופת ההשקה של הערוץ תיפתח רשמית ביום ראשון הקרוב

התקנת גג סולארי ביתי / צילום: Shutterstock

בעלי גגות סולאריים? דרישת התשלום של חברת החשמל נחתכה דרמטית

בעקבות חשיפת גלובס כי חברת החשמל מתכננת לגבות אלפי שקלים בדיעבד מבעלי גגות סולאריים, רשות החשמל הודיעה כי הגבייה תהיה על תקופה של עד חצי שנה ● חברת החשמל תספוג עלות של 22 מיליון שקל, והשאר יושת על הציבור

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

נתוני הגיוס של צה"ל חושפים: המגזר שבו מתגייסים הכי הרבה, והזינוק בגיוס נשים

נתוני צה"ל, שהתקבלו בבקשת חופש המידע, חושפים את שיעור המתגייסים לצה"ל לפי מגזרים ● בנתונים נמצאה תופעה מפתיעה: המגזר היחיד שחווה עליה בגיוס בין 2018-2024 הוא נשים דתיות ● איפה שיעור המתגייסים לקרבי גבוה במיוחד, וכמה מתגייסים בחברה החרדית?

צילום: Shutterstock

אלפי משקיעים שרצו לעשות סיבוב נתקעו עם הדירות ונאלצים לקחת משכנתאות ענק

נתון שהסתתר בדוח בנק ישראל מצביע על זינוק במשכנתא הממוצעת של משקיעים לשיא כל הזמנים ● אלא שהסיפור רחב יותר: משקיעים שקיוו לעשות סיבוב מהיר במבצעי 20/80, מצאו עצמם עם משכנתא מכבידה וכנראה עם נכס שלא רצו להחזיק

הברחות במיליארדי שקלים מדי שנה. גבול ישראל־ירדן / צילום: Shutterstock

חדירת מיליציות וקריסת הגבול השקט: הסימנים לתרחיש האימה מול ירדן

אופנוע הים החשוד באילת ואזהרות השב"כ מציפים מחדש את המתח בגבול המזרחי ● בעוד שהציבור הירדני מקצין ואיראן מסמנת את הממלכה כציר מרכזי להברחת כספים ואמל"ח - במערכת הביטחון נערכים לתרחישי חדירה ● האם השלטון ההאשמי יצליח לבלום את האיום?

פלטפורמת ChatGPT. בעיגול: סם אלטמן / צילום: שאטרסטוק, AP-Kevin Wolf

סם אלטמן מכניס את הפרסום לתוך ChatGPT. איך זה עובד? הצצה מקרוב

בחודשים האחרונים מתנהל פיילוט סגור לשילוב מודעות בתוך ChatGPT, ובין הסוכנויות שמשתתפות בו נמנית גם דנטסו ישראל ● נכון לעכשיו ניתן לפרסם רק במדינות דוברות אנגלית, באמצעות באנרים פשוטים יחסית בתחתית השיחה, אבל קפיצת המדרגה הבאה נמצאת מעבר לפינה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות השבבים המשיכו לאבד גובה

הנאסד"ק נחלש בכ-0.4%, אחרי שצנח במעל 2% אמש ● מיקרון ירדה לקראת פרסום הדוחות ● מניות השבבים המשיכו לספוג לחצים ● הדולר התחזק ברחבי העולם ● מחירי הנפט ברמתם הנמוכה מאז פרוץ מלחמת איראן; הזהב נסחר מתחת ל-4,000 דולר, לראשונה מאז נובמבר ● הביטקוין נפל מתחת לרף ה-60 אלף דולר למטבע

אמיר אבולעפיה / צילום: באדיבות המצולם

עוד אלוף במיל׳ מצטרף לבורסת השמות לניהול הסניף הישראלי של ענקית הדיפנס

האלוף במיל' אמיר אבולעפיה מצטרף לעמיקם נורקין ולמועמדים נוספים שייפגשו בשבוע הבא עם מייסד אנדוריל לאקי פאלמר והמנכ”ל בריאן שימפף, במסגרת המירוץ לתפקיד ניהול פעילות החברה בישראל ● בינתיים, ענקית הדיפנס־טק ממשיכה לקדם שיתופי פעולה עם התעשיות הביטחוניות המקומיות

צילום: ap, Adrian Naranjo

שתי רעידות אדמה חזקות פגעו בוונצואלה: הערכה - אלפי הרוגים

שתי רעידות אדמה חזקות בעוצמה של 7.5 ו-7.2 פגעו בוונצואלה בהפרש של 40 שניות • מבנים קרסו בבירה קראקס, ותושבים פונו מבתיהם בשל נזק כבד • נמל התעופה נסגר • הנשיאה הזמנית דלסי רודריגז הכריזה על מצב חירום במדינה • טראמפ: "ארה"ב מוכנה לסייע"

משרדי מיקרון בסין / צילום: ap, Steve Helber

וול סטריט חיכתה לבשורה. מיקרון סיפקה את הסחורה, ובגדול

יצרנית שבבי הזיכרון מיקרון ניפצה את התחזיות כמעט בכל פרמטר, סיפקה תחזית חזקה במיוחד לרבעון הבא וחתמה על חוזים ארוכי-טווח בהיקף של 22 מיליארד דולר ● הדוחות מחזקים את ההערכה שטירוף ההשקעות בתשתיות הבינה המלאכותית עדיין רחוק מסיום

רומן צ'רנין מייסד נביוס / צילום: רמי זרנגר

תור הזהב של נביוס: גייסה מיליארדים מאנבידיה וקפצה ב-240% מתחילת השנה

ספקית חוות השרתים לענקיות בינה מלאכותית, שנוסדה בהולנד ע"י הישראלים ארקדי וולוז' ורומן צ'רנין, גייסה מיליארדים מאנבידיה מאז הקמתה ● החברה, שהיא גלגול של חטיבת הענן של יאנדקס הרוסית, מסתמנת כעת כמניית הניאו קלאוד המובילה

המרוויחות והמפסידות של גל ההנפקות בת''א עד כה / אילוסטרציה: Shutterstock

למעלה תוספים, למטה מאפים: המרוויחות והמפסידות של גל ההנפקות בת"א עד כה

אחרי חודש שיא בשוק ההנפקות, הניבה מניית גלעם של קרן פימי, כמו גם חברות הנדל"ן בסט ועלמדב, תשואות דו ספרתיות למשקיעים ● המאכזבות: "הנפקת השנה" תדהר, שבה איבדו המשקיעים עד כה כ-10%, ורוסטיק בייקרי שצנחה בלא פחות מ-23% מאז החלה להיסחר בת"א

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

קרנות לסטארט-אפים ומרכזי פיתוח בינלאומיים בהיקף של 1.5 מיליארד שקל: הפתרון המסתמן להייטק

במשרד האוצר וברשות החדשנות מנסים להתמודד עם הבעיות שיצר שער הדולר לחברות ההייטק ובוחנים הקמה של שתי קרנות מענקים לסטארט-אפים ולמרכזי פיתוח בינלאומיים ● הקרן למרכזים תחלק מענק של אלפי שקלים על כל גיוס של עובד ישראלי

אילוסטרציה: shutterstock

ירידות שערים חדות באסיה ובחוזים על וול סטריט: ״מתכון בטוח לתנודתיות״

מגמה שלילית באירופה ● הבורסות במזרח סוערות עם ירידות חדות בהובלת מניות הטכנולוגיה, בטוקיו ובסיאול ● ענקית הבנקאות, סופטבנק, נחתכה במעל 13% ● גם החוזים על וול סטריט צבועים באדום ● לאן הולכים מכאן?

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

"בשל ההתפתחויות בין רוסיה לאוקראינה": אל על משהה טיסות למוסקבה

בשל ההסלמה בלחימה והאירועים התעופתיים האחרונים באזור, אל על הודיעה על השהיית הטיסות למוסקבה בימים הקרובים ● החברה תבחן מחדש את המצב בשבוע הבא, ובינתיים תציע לנוסעים חלופות ● זו הפעם השלישית שאל על עוצרת את פעילות הקו בגלל מלחמת רוסיה-אוקראינה, מה שמרמז על צפי להחמרה משמעותית