גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת הולילנד: אולמרט, זקן, דנקנר ולופוליאנסקי יואשמו בשוחד

הוחלט על הגשת כתבי אישום בכפוף לשימוע נגד 18 מעורבים בפרשה - בהם יזמים, נבחרי ציבור ובכירים בעיריית ירושלים ■ אולמרט שב ומבהיר: לא לקחתי שוחד, אלה סיפורי אלף לילה ולילה

ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, צפוי לעמוד בפני כתב אישום שני, אלא שהפעם בעבירה של לקיחת שוחד ולא רק מירמה והפרת אמונים: הפרקליטות הודיעה היום (ב') ל-18 החשודים המרכזיים בפרשת הולילנד על החלטתה להגיש נגדם כתב אישום, בכפוף לשימוע, שייערך להם בחודשים הקרובים.

בין הנאשמים - יזמי הפרויקט, מתווכים שונים וכן נבחרי ציבור ועובדי ציבור רבים בעיריית ירושלים, בהם אולמרט - המואשם בלקיחת שוחד בתקופות כהונותיו הן כראש העירייה, בפרשת הולילנד, והן כשר התמ"ת, בפרשת הזרע; ראש העיר שכיהן אחריו, אורי לופוליאנסקי, וראש לשכתו לשעבר של אולמרט, שולה זקן - המואשמים גם הם בלקיחת שוחד.

כמו כן, הוחלט להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד סגני ראש עיריית ירושלים לשעבר, אלי שמחיוף, יהושע פולק וחיים מילר, ונגד חבר מועצת העיר אברהם פיינר.

בין פקידי העירייה המואשמים בלקיחת שוחד נמצא מהנדס העיר בעבר, אורי שטרית; מאיר רבין, שהיה עוזרו האישי של עד המדינה בפרשה בין השנים 1997-2007, יואשם בתיווך לשוחד על חלקו בקבלת והעברת חלק מכספי השוחד לעובדי הציבור מטעם יזמי הולילנד; הלל צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד; ואביגדור קלנר, שרכש חלק מהקרקע במתחם, יואשמו במתן שוחד במיליוני שקלים לנבחרי ועובדי ציבור כדי לקדם את הפרויקט.

עניינם של חשודים נוספים בפרשה נבחן עדיין בפרקליטות.

שחיתות חמורה

פרשת הולילנד נחשפה לראשונה לפני כשנה, והיא אחת מפרשיות השחיתות החמורות ביותר שהתגלו מעולם בישראל.

על-פי הראיות שנאספו בחקירה, והמגבשות תשתית ראייתית המספיקה להעמדה לדין, לדעת הפרקליטות - קידם צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד, את תוכניות הבנייה והקמת פרויקט הולילנד באמצעות מתן שוחד למספר גדול של נבחרי ציבור ועובדי ציבור, בין השנים 1994-2007, בהיקף חסר תקדים של מיליוני שקלים.

על-פי החשד, גם קלנר וחשודים נוספים, שרכשו חלק מהקרקע במתחם, קידמו את תוכניות הבנייה וההקמה של הפרויקט מול עיריית ירושלים ומוסדות התכנון באמצעות מתן שוחד במיליוני שקלים לנבחרי ציבור ועובדי ציבור, וזאת בין השנים 2002-2007.

יצוין כי בתום חקירתה, בחודש אוגוסט 2010, המליצה המשטרה להעמיד לדין גם את חשב חברת הולילנד, רו"ח אלי חסון, ולסגור את התיק נגד מתי חותה, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בין השנים 1996-2004.

המלצת המשטרה לסגור את התיק נגד עו"ד אורי מסר בפרשות אלה התקבלה על-ידי הפרקליטות, והתיק נגדו נסגר כבר לפני חודשים אחדים.

החלטת הפרקליטות התקבלה על דעת פרקליט המדינה, משה לדור, והמשנה לפרקליט לעניינים פליליים, שוקי למברגר.

החקירה לוותה על-ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה, שגם צפויה לנהל את התיק בבית המשפט, אם יוחלט בסופו של דבר להגיש כתבי אישום אחרי השימועים.

זהותו של עד המדינה בפרשה נותרת עדיין חסויה, מתוקף צו איסור פרסום שעודנו תקף.

כבר משלביה הראשונים של החקירה המקיפה שקיימו המשטרה ורשות המסים, הורכב בפרקליטות צוות מיוחד של פרקליטים מהתחום הפלילי, לצורך טיפול בפרשיות אלה, ולצידם פרקליטים מהתחומים האזרחי והמינהלי. ההחלטה היום התקבלה בתום סדרת דיונים שהתקיימו בהשתתפות לדור והמשנים לו.

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, פסל את עצמו מלעסוק בתיק לאור העובדה ששימש סנגורו של אולמרט בתחילת המשפט נגדו.

44

אולמרט: "סיפורי אלף לילה ולילה"

יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, מסר בתגובה להודעת הפרקליטות כי "אולמרט הצהיר בצורה הברורה ביותר כי מעולם לא לקח שוחד, לא במישרין ולא בעקיפין, והוא עומד מאחורי הצהרה זו גם היום, ושום טענות של הפרקליטות לא ישנו עובדה זו.

"מראש לא הייתה לנו שום ציפייה שבפרקליטות יקבלו החלטה שונה. זאת, לאחר שבמשך חודשים ניהלו המשטרה והפרקליטות קרקס תקשורתי, כשמסקנות החקירה מתפרסמות כבר בתחילת החקירה, הרבה לפני שאולמרט נשאל אפילו שאלה אחת".

עוד הוסיף דוברו של אולמרט כי "מדובר בסיפורי אלף לילה ולילה שנולדו במוחו של עד מדינה, שהוא אדם מפוקפק, המשתמש כדבר שבשגרה בשקרים ובסיפורי בדיות כדי לאיים ולסחוט כספים מאנשים. זו דרכו וזו שיטתו.

"אך הפרקליטות, במקום להוקיע אדם זה, משלמת לו מיליונים כדי שישמיע את מה שמשלמים לו להשמיע. למרות שזכותו של הציבור לדעת מהם התנאים המופלגים שנתנה לו המדינה, הפרקליטות מסרבת לפרסם תנאי הסכם שערורייתי זה.

"העיתוי כרגיל אינו מקרי - בכל פעם שהפרקליטות מאבדת את המומנטום במשפט ונחשפת במערומיה, היא מפרסמת החלטות בעניינים אחרים הנוגעים לאולמרט כדי להסיט לשם את אור הזרקורים. פרסום ההחלטה דווקא כעת מדגיש את מצוקתם בהתנהלות בתוך בית המשפט".

תיק הולילנד והפרשות הקשורות לו מטופל על-ידי צוות הפרקליטים עו"ד ליאת בן-ארי שווקי, עו"ד יהונתן תדמור ועו"ד אתי בן-דור מפרקליטות מיסוי וכלכלה, בשיתוף פרקליטת המחוז, עו"ד אלה רובינק, ובליווי עו"ד מיכל ברדנשטיין מהמחלקה האזרחית בפרקליטות המדינה.

ספיחי הפרשה: דני דנקנר, מאיר רבין, יעקב אפרתי ואביגדור קלנר יואשמו בשוחד

במקביל להחלטה על כתבי אישום בכפוף לשימוע בפרשת הולילנד, החליטה הפרקליטות להעמיד לדין גם מעורבים בפרשות שחיתות נוספות - חלקם היו מעורבים הן בפרשת הולילנד והן בפרשות המקבילות - פרשת חברת הזרע ופרשת תעשיות מלח.

החקירה המשטרתית בכלל הפרשות התנהלה במשולב. בין היתר החליטה הפרקליטות להעמיד לדין בכפוף לשימוע את דני דנקנר, לשעבר יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים, במתן שוחד בפרשת תעשיות מלח.

לצד דנקנר, מתכוונת הפרקליטות להעמיד לדין גם את מאיר רבין, ששימש עוזרו האישי של עד המדינה בפרשה בין 1997 ל-2007, ואת יעקב אפרתי, שהיה מנהל מינהל מקרקעי ישראל (ממ"י) בתקופה הרלוונטית. הם יואשמו בעבירות של מתן ולקיחת שוחד וכן מירמה והפרת אמונים ותיווך בשוחד.

לפי התשתית הראייתית שנתגבשה, בשנים 2003-2004 הורה דנקנר, ששימש אז יו"ר חברת תעשיות מלח, לתת שוחד בסכום של כ-1.3 מיליון שקל לרבין, על מנת שיעביר את חלקו של הסכום כשוחד לאפרתי, מנהל ממ"י.

בעקבות זאת, כספים בהיקף של כ-250 אלף שקל ניתנו לאפרתי, במטרה לשחדו לסייע בקידום שינוי ייעוד הקרקעות של חברת תעשיות מלח, כך שהקרקעות שיועדו בעבר לעיבוד מלח יוסבו לקרקע לבנייה למגורים.

בפרשת "הזרע" הודיעה הפרקליטות לשורה של חשודים כי נמצאה תשתית ראייתית לכאורית להעמדתם לדין בעבירות של מתן ולקיחת שוחד.

על-פי החשד, במהלך השנים 2000-2007 פעלה חברת הזרע, באמצעות מנהליה, לקידום בנייה בהיקף רחב מאוד על הקרקעות שנמסרו לחברה לצורך עיבוד חקלאי, ובהן קידום הבנייה בחוות שלם ובחוות מבחור ויבור.

הפרקליטות החליטה כי חומר הראיות שבידיה מאפשר את העמדתם לדין פלילי של אביגדור קלנר, אמנון ספרן וארנון ברודנר, באשמה שקידמו את ענייניה של חברת הזרע באמצעות מתן שוחד למנהל ממ"י אפרתי, לשר התמ"ת דאז, אהוד אולמרט, ולראש לשכתו, שולה זקן.

היקף השוחד שניתן, לכאורה, עמד על כ-1.5 מיליון שקל. נגד רבין נמצאו ראיות להעמדתו לדין בעבירות של תיווך בשוחד.

חקירת המשטרה בפרשות אלה היתה סבוכה ביותר, ובמהלכה נגבו 600 עדויות מכ-250 עדים, מהם 50 חשודים, לצד חיקור דין שבוצע בארה"ב. 13 מהחשודים נעצרו, ומעצרם הוארך על-ידי בית המשפט. נכסים של חשודים רבים הוקפאו, ובהם חשבונות בנק, כספים בבתי השקעות, נכסי נדל"ן, כלי רכב ומניות של חברות, וכן הוצאו שומות מס אזרחיות לחשודים.

עוד כתבות

ניר בר-דעה

התשואה הגבוהה בתולדותיה: קרן ברידג'ווטר מסכמת שנה

ברידג'ווטר שוברת שיא ומסכמת את 2025 עם תשואה של 33% בקרן המרכזית שלה, Pure Alpha ● הקרן שמנוהלת ע"י ניר בר-דעה נהנתה מהעליות במניות הקשורות לתחום ה-AI וגם מהתנודתיות שנוצרה כשהנשיא טראמפ הטיל מכסים ● מייסד הקרן, ריי דליו מכר השנה את מניותיו בקרן ונפרד, "זה היה מסע מדהים"

יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: כדיה לוי

רשות המסים נגד ענקית הגז הישראלית: שלמו עוד 198 מיליון דולר

חברת הגז הישראלית ניו-מד אנרג'י, השותפה הגדולה ביותר במאגר לוויתן, נדרשת לשלם תוספת מס בשיעור כ-198 מיליון דולר לשנות המס 2019-2020 ● רשות המסים קבעה כי ההכנסה החייבת של החברה גבוה במאות מיליוני דולרים מההכנסות עליהן דיווחה

יו''ר רב-בריח, שמואל דונרשטיין, והמנכ''ל לשעבר עידן זו-ארץ / צילום: אייל טואג

המלכוד של התביעות הייצוגיות: המוסדיים נותרים בחוץ, וההליך נכשל

ביהמ"ש הכלכלי דחה בקשה לאישור תביעה ייצוגית שהגישה עמותה בעקבות הנפקת רב-בריח, בנימוק כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה בחרו שלא לתבוע את החברה ● מומחים מצביעים על שוק רווי ניגודי עניינים ועל חסמים כלכליים שמרתיעים את המוסדיים מלפעול

בוררות בפרויקטי התחדשות עירונית / איור: עומר הופמן

ניהול תביעה בבית משפט או במסגרת בוררות - מה נכון יותר בפרויקטי התחדשות עירונית?

בעלי דירה בפרויקט התחדשות עירונית תבעו את היזמית בטענה כי עבודות הבנייה שעשתה פגעו באיטום של דירתם ● החברה טענה כי בהתאם להסכם התמ"א, על התביעה להתברר בפני בוררות ולא בבית המשפט ● מה החליט בית המשפט?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Yuki Iwamura

טראמפ: "אם המשטר באיראן ימשיך לירות על המוחים - נבוא להצלתם"

ההסלמה באיראן: המהומות התפשטו כבר ל-27 מוקדים ומתרחשות גם באור יום ●  טראמפ בהתייחסות חריגה למחאות באיראן: "אם המשטר ימשיך לירות על המוחים - נבוא להצלתם" ● נתניהו ופמלייתו המריאו אמש מפלורידה לישראל ● דיווחים שוטפים

מוריס קאהן / צילום: איל יצהר

בגיל 96: מוריס קאהן, ממייסדי אמדוקס, הלך לעולמו

קאהן היה אחד ממייסדי חברת אמדוקס, שנסחרת כיום בוול סטריט לפי שווי של 8.7 מיליארד דולר ונחשבת לאחר החברות הוותיקות בהייטק הישראלי ● בשנים האחרונות היה בין התורמים והרוח החיה של פרויקט Space IL, שהוביל להנחתת חללית פרטית ראשונה על הירח

הקמפוס המתוכנן של אנבידיה בקריית טבעון. איך העובדים יגיעו? / הדמיה: באדיבות אנבידיה

הקמפוס אושר, אבל איך העובדים יצליחו להגיע למרכז החדש של אנבידיה בטבעון?

הקמת מרכז הפיתוח החדש של אנבידיה בקריית טבעון היא אחד המהלכים המשמעותיים ביותר לחיזוק התעסוקה בצפון בעשור האחרון ● אלא שהיעדר קישוריות למסילות הרכבת ותכנון ששם את הרכב הפרטי במרכז, מאיימים להשאיר את העובדים תקועים בכביש 6 ● האם המדינה תשכיל לייצר פתרון הוליסטי לפני שהקמפוס ייפתח ב־2031?

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

ועדת המינויים אישרה: מיכל עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית

ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה אישרה את בחירתה של מיכל עבאדי-בויאנג’ו לתפקיד החשבת הכללית במשרד האוצר ● במקביל, בכוונת שר האוצר להביא לאישור הממשלה גם את מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

שנה מצוינת בבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שיא של 16 שנה: אלו התשואות של קרנות ההשתלמות וקופות הגמל ב-2025

חודש דצמבר הסתכם בתשואה של כ-1% במסלולים הכלליים, כך לפי בית ההשקעות מיטב ● כפי שהוערך בגלובס, בשנה כולה החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתשואה של 15% ובמסלולי המניות מ-25% ● מנגד, מסלולי ה-S&P 500 אכזבו עם תשואה של פחות מ-4%. הסיבה העיקרית: זינוק של מעל 50% בבורסה בת"א

טובי שמלצר מבעלי שלמה ביטוח / צילום: עזרא לוי

הערכות בענף: שלמה ביטוח תונפק לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף

לגלובס נודע כי שלמה ביטוח מתכננת להנפיק 20%-25% ממניותיה, לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● אם החברה תצליח לגייס את הסכום הזה, השווי הפעם יהיה גבוה ב-56% לעומת השווי בו ביקשה להנפיק בגל ההנפקות של שנת 2021, אך נסוגה ממנו בסופו של דבר

ד''ר שמרית ממן / צילום: דני מכליס

יו"ר סוכנות החלל הישראלית רוצה שכל אחד מאיתנו יידע איך להתכונן לאסון הבא

ד"ר שמרית ממן מנהלת באוניברסיטת בן גוריון מעבדה שמשויכת לנאס"א, שותפה של האו"ם בתוכניות להתמודדות עם אסונות ומקדמת לימודי מדעים בקרב נערות ● לפני כחצי שנה היא גם מונתה ליו"ר סוכנות החלל הישראלית ● בראיון ראשון בתפקיד, היא מסבירה איך החלל יכול לעזור לנו להתמודד עם אסונות ומגלה את מי הייתה רוצה לראות כאסטרונאוטית הישראלית הראשונה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

תרחיש לא צפוי: המדינות שהורידו ריבית, ועכשיו בדרך להעלות אותה בחזרה

המגמה הגלובלית בחצי השני של 2025 הייתה של הורדת ריבית, אולם כעת בשוק יש כבר מי שמתמחרים העלאות ריבית מחודשות ב־2026 בכלכלות שונות ● בין הסיבות: עלייה בביקושים שיכולה לחמם בחזרה את האינפלציה, וכן סוגיות כמו המכסים והגבלות הגירה

טהרן, דצמבר 2025 / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן באובדן שליטה: הרוגים ופצועים בהפגנות, תחנת משטרה הוצתה

צה"ל מעדכן שבמהלך הלילה כוח מיחידה 636 חיסל מחבל ופגע בשניים נוספים מכיוון שיידו לעברם אבנים בזמן מארב בחטיבת שומרון - אין נפגעים לכוחותינו ● גורם ישראלי בכיר על המחאות באיראן: "אנחנו מזהים אירוע פנימי דרמטי באיראן. עוד מוקדם לדעת את השלכותיו" ● דיווחים שוטפים

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

32 אלף חביות ביום: החברה הישראלית שמצאה נפט באוקיינוס האטלנטי

15 שנה עברו מאז התגלה נפט באיי פוקלנד שבאוקיינוס האטלנטי ● אלא שמאז המאגר עבר בין חברות, שנקלעו לקשיים, ונשאר על הנייר ● בחודש שעבר נאוויטס הישראלית רשמה פריצת דרך - והחל מ־2028 תפיק ממנו 32 אלף חביות ביום ● המהלך צפוי להזרים מיליארדי דולרים לטריטוריה הקטנה, שעד היום התבססה בעיקר על דיג ● איך היא תשרוד את הצמיחה הדרמטית?

טיל L-SPIKE 4X / אילוסטרציה: דוברות רפאל

נגמ"שים וטילים: הרכישה הגדולה של גרמניה, והקשר לרפאל

צבא גרמניה ברכישת ענק של 200 נגמ"שים עם משגרים מתוצרת רפאל ● חברת האוזניות מנתניה, שנסחרת בבורסה בניו יורק, החלה במכירת מערכות שמע טקטיות ללקוחה ביבשת אסיה ● וגם: הודו השלימה את המשלוח הראשון לצבא מרוקו של משוריינים במסגרת עסקה רחבה בין הצדדים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

ויכוח על 185 מיליון שקל: הדרישה של רשות המסים והתגובה של פרטנר

בדיווח של החברה לבורסה, צוין כי רשות המסים דורשת מפרטנר מס בשיעור של 185 מיליון שקל, בגין מחלוקת סביב דיווח החברה בנוגע לציוד החברה ● להערכת פרטנר, לא צפויות לשומות אלו השלכות מהותיות על דוח רווח והפסד

זום גלובלי / צילום: Reuters

בנגלדש הכריזה על יום אבל לאומי, והאיומים של סין מחריפים

נשיא סין מחריף טונים מול טייוואן ● אבל לאומי בבנגלדש על מות של ראש הממשלה הראשונה ● בארה"ב חוקרים פרסום על הונאת ענק של מעונות יום סומליים ● ובשווייץ השנה החדשה נפתחה בטרגדיה ● זום גלובלי, מדור חדש 

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים השנה

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

מינהל התכנון רשם שיא באישור יחידות דיור, אך רובן יישארו על הנייר

מינהל התכנון פרסם את נתוני השנה החולפת, בו מוצגים הפעילות בתחומי הדיור, התשתיות, התחבורה והשטחים הפתוחים ● מהנתונים בתחום הדיור, עולה כי מוסדות התכנון הציגו ביצועים שגבוהים ב-80% מהיעד הממשלתי שעמד על אישור 125 אלף דירות ● פער זה מתקרב כבר למיליון דירות, שלפי קצב הבנייה הנוכחי מספיק ל-15 שנים

דירה למכירה. כבר לא סמל סטטוס / צילום: תמר מצפי

כבר לא רוצים דירה: שיעור משקיעי הנדל"ן הגיע בחודש שעבר לשפל היסטורי

לא מעט מומחים ניסו להסביר את המספרים העגומים בשוק הדיור - שרוכשי הדירות מחכים לסיום המלחמה, לחזרת החטופים, להורדת הריבית - אבל כל אלה קרו, והמכירות עדיין ברצפה ● השאלה הגדולה איננה מתי הריבית תרד, אלא מתי יחזור האמון בשוק הזה