גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

פרשת הולילנד: אולמרט, זקן, דנקנר ולופוליאנסקי יואשמו בשוחד

הוחלט על הגשת כתבי אישום בכפוף לשימוע נגד 18 מעורבים בפרשה - בהם יזמים, נבחרי ציבור ובכירים בעיריית ירושלים ■ אולמרט שב ומבהיר: לא לקחתי שוחד, אלה סיפורי אלף לילה ולילה

ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, צפוי לעמוד בפני כתב אישום שני, אלא שהפעם בעבירה של לקיחת שוחד ולא רק מירמה והפרת אמונים: הפרקליטות הודיעה היום (ב') ל-18 החשודים המרכזיים בפרשת הולילנד על החלטתה להגיש נגדם כתב אישום, בכפוף לשימוע, שייערך להם בחודשים הקרובים.

בין הנאשמים - יזמי הפרויקט, מתווכים שונים וכן נבחרי ציבור ועובדי ציבור רבים בעיריית ירושלים, בהם אולמרט - המואשם בלקיחת שוחד בתקופות כהונותיו הן כראש העירייה, בפרשת הולילנד, והן כשר התמ"ת, בפרשת הזרע; ראש העיר שכיהן אחריו, אורי לופוליאנסקי, וראש לשכתו לשעבר של אולמרט, שולה זקן - המואשמים גם הם בלקיחת שוחד.

כמו כן, הוחלט להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד סגני ראש עיריית ירושלים לשעבר, אלי שמחיוף, יהושע פולק וחיים מילר, ונגד חבר מועצת העיר אברהם פיינר.

בין פקידי העירייה המואשמים בלקיחת שוחד נמצא מהנדס העיר בעבר, אורי שטרית; מאיר רבין, שהיה עוזרו האישי של עד המדינה בפרשה בין השנים 1997-2007, יואשם בתיווך לשוחד על חלקו בקבלת והעברת חלק מכספי השוחד לעובדי הציבור מטעם יזמי הולילנד; הלל צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד; ואביגדור קלנר, שרכש חלק מהקרקע במתחם, יואשמו במתן שוחד במיליוני שקלים לנבחרי ועובדי ציבור כדי לקדם את הפרויקט.

עניינם של חשודים נוספים בפרשה נבחן עדיין בפרקליטות.

שחיתות חמורה

פרשת הולילנד נחשפה לראשונה לפני כשנה, והיא אחת מפרשיות השחיתות החמורות ביותר שהתגלו מעולם בישראל.

על-פי הראיות שנאספו בחקירה, והמגבשות תשתית ראייתית המספיקה להעמדה לדין, לדעת הפרקליטות - קידם צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד, את תוכניות הבנייה והקמת פרויקט הולילנד באמצעות מתן שוחד למספר גדול של נבחרי ציבור ועובדי ציבור, בין השנים 1994-2007, בהיקף חסר תקדים של מיליוני שקלים.

על-פי החשד, גם קלנר וחשודים נוספים, שרכשו חלק מהקרקע במתחם, קידמו את תוכניות הבנייה וההקמה של הפרויקט מול עיריית ירושלים ומוסדות התכנון באמצעות מתן שוחד במיליוני שקלים לנבחרי ציבור ועובדי ציבור, וזאת בין השנים 2002-2007.

יצוין כי בתום חקירתה, בחודש אוגוסט 2010, המליצה המשטרה להעמיד לדין גם את חשב חברת הולילנד, רו"ח אלי חסון, ולסגור את התיק נגד מתי חותה, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בין השנים 1996-2004.

המלצת המשטרה לסגור את התיק נגד עו"ד אורי מסר בפרשות אלה התקבלה על-ידי הפרקליטות, והתיק נגדו נסגר כבר לפני חודשים אחדים.

החלטת הפרקליטות התקבלה על דעת פרקליט המדינה, משה לדור, והמשנה לפרקליט לעניינים פליליים, שוקי למברגר.

החקירה לוותה על-ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה, שגם צפויה לנהל את התיק בבית המשפט, אם יוחלט בסופו של דבר להגיש כתבי אישום אחרי השימועים.

זהותו של עד המדינה בפרשה נותרת עדיין חסויה, מתוקף צו איסור פרסום שעודנו תקף.

כבר משלביה הראשונים של החקירה המקיפה שקיימו המשטרה ורשות המסים, הורכב בפרקליטות צוות מיוחד של פרקליטים מהתחום הפלילי, לצורך טיפול בפרשיות אלה, ולצידם פרקליטים מהתחומים האזרחי והמינהלי. ההחלטה היום התקבלה בתום סדרת דיונים שהתקיימו בהשתתפות לדור והמשנים לו.

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, פסל את עצמו מלעסוק בתיק לאור העובדה ששימש סנגורו של אולמרט בתחילת המשפט נגדו.

44

אולמרט: "סיפורי אלף לילה ולילה"

יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, מסר בתגובה להודעת הפרקליטות כי "אולמרט הצהיר בצורה הברורה ביותר כי מעולם לא לקח שוחד, לא במישרין ולא בעקיפין, והוא עומד מאחורי הצהרה זו גם היום, ושום טענות של הפרקליטות לא ישנו עובדה זו.

"מראש לא הייתה לנו שום ציפייה שבפרקליטות יקבלו החלטה שונה. זאת, לאחר שבמשך חודשים ניהלו המשטרה והפרקליטות קרקס תקשורתי, כשמסקנות החקירה מתפרסמות כבר בתחילת החקירה, הרבה לפני שאולמרט נשאל אפילו שאלה אחת".

עוד הוסיף דוברו של אולמרט כי "מדובר בסיפורי אלף לילה ולילה שנולדו במוחו של עד מדינה, שהוא אדם מפוקפק, המשתמש כדבר שבשגרה בשקרים ובסיפורי בדיות כדי לאיים ולסחוט כספים מאנשים. זו דרכו וזו שיטתו.

"אך הפרקליטות, במקום להוקיע אדם זה, משלמת לו מיליונים כדי שישמיע את מה שמשלמים לו להשמיע. למרות שזכותו של הציבור לדעת מהם התנאים המופלגים שנתנה לו המדינה, הפרקליטות מסרבת לפרסם תנאי הסכם שערורייתי זה.

"העיתוי כרגיל אינו מקרי - בכל פעם שהפרקליטות מאבדת את המומנטום במשפט ונחשפת במערומיה, היא מפרסמת החלטות בעניינים אחרים הנוגעים לאולמרט כדי להסיט לשם את אור הזרקורים. פרסום ההחלטה דווקא כעת מדגיש את מצוקתם בהתנהלות בתוך בית המשפט".

תיק הולילנד והפרשות הקשורות לו מטופל על-ידי צוות הפרקליטים עו"ד ליאת בן-ארי שווקי, עו"ד יהונתן תדמור ועו"ד אתי בן-דור מפרקליטות מיסוי וכלכלה, בשיתוף פרקליטת המחוז, עו"ד אלה רובינק, ובליווי עו"ד מיכל ברדנשטיין מהמחלקה האזרחית בפרקליטות המדינה.

ספיחי הפרשה: דני דנקנר, מאיר רבין, יעקב אפרתי ואביגדור קלנר יואשמו בשוחד

במקביל להחלטה על כתבי אישום בכפוף לשימוע בפרשת הולילנד, החליטה הפרקליטות להעמיד לדין גם מעורבים בפרשות שחיתות נוספות - חלקם היו מעורבים הן בפרשת הולילנד והן בפרשות המקבילות - פרשת חברת הזרע ופרשת תעשיות מלח.

החקירה המשטרתית בכלל הפרשות התנהלה במשולב. בין היתר החליטה הפרקליטות להעמיד לדין בכפוף לשימוע את דני דנקנר, לשעבר יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים, במתן שוחד בפרשת תעשיות מלח.

לצד דנקנר, מתכוונת הפרקליטות להעמיד לדין גם את מאיר רבין, ששימש עוזרו האישי של עד המדינה בפרשה בין 1997 ל-2007, ואת יעקב אפרתי, שהיה מנהל מינהל מקרקעי ישראל (ממ"י) בתקופה הרלוונטית. הם יואשמו בעבירות של מתן ולקיחת שוחד וכן מירמה והפרת אמונים ותיווך בשוחד.

לפי התשתית הראייתית שנתגבשה, בשנים 2003-2004 הורה דנקנר, ששימש אז יו"ר חברת תעשיות מלח, לתת שוחד בסכום של כ-1.3 מיליון שקל לרבין, על מנת שיעביר את חלקו של הסכום כשוחד לאפרתי, מנהל ממ"י.

בעקבות זאת, כספים בהיקף של כ-250 אלף שקל ניתנו לאפרתי, במטרה לשחדו לסייע בקידום שינוי ייעוד הקרקעות של חברת תעשיות מלח, כך שהקרקעות שיועדו בעבר לעיבוד מלח יוסבו לקרקע לבנייה למגורים.

בפרשת "הזרע" הודיעה הפרקליטות לשורה של חשודים כי נמצאה תשתית ראייתית לכאורית להעמדתם לדין בעבירות של מתן ולקיחת שוחד.

על-פי החשד, במהלך השנים 2000-2007 פעלה חברת הזרע, באמצעות מנהליה, לקידום בנייה בהיקף רחב מאוד על הקרקעות שנמסרו לחברה לצורך עיבוד חקלאי, ובהן קידום הבנייה בחוות שלם ובחוות מבחור ויבור.

הפרקליטות החליטה כי חומר הראיות שבידיה מאפשר את העמדתם לדין פלילי של אביגדור קלנר, אמנון ספרן וארנון ברודנר, באשמה שקידמו את ענייניה של חברת הזרע באמצעות מתן שוחד למנהל ממ"י אפרתי, לשר התמ"ת דאז, אהוד אולמרט, ולראש לשכתו, שולה זקן.

היקף השוחד שניתן, לכאורה, עמד על כ-1.5 מיליון שקל. נגד רבין נמצאו ראיות להעמדתו לדין בעבירות של תיווך בשוחד.

חקירת המשטרה בפרשות אלה היתה סבוכה ביותר, ובמהלכה נגבו 600 עדויות מכ-250 עדים, מהם 50 חשודים, לצד חיקור דין שבוצע בארה"ב. 13 מהחשודים נעצרו, ומעצרם הוארך על-ידי בית המשפט. נכסים של חשודים רבים הוקפאו, ובהם חשבונות בנק, כספים בבתי השקעות, נכסי נדל"ן, כלי רכב ומניות של חברות, וכן הוצאו שומות מס אזרחיות לחשודים.

עוד כתבות

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: Associated Press, Artyom Geodakyan

פוטין ניצב בפני משבר פוליטי כשמחסור בדלק מתפשט ברחבי רוסיה

מוסקבה עשויה להידרש לייבא בנזין ולאסור על ייצוא סולר, בעוד תורים ארוכים משתרכים בתחנות הדלק

רן ינאי / צילום: אליהו ינאי

מנכ"ל חברת הנדל"ן: "יפו מושכת את האוכלוסיות שמסמנות את אזורי הביקוש הבאים"

רן ינאי, מנכ"ל חברת צ.פ, מנווט בין עשרות פרויקטים באזורי הביקוש לבין תנופת הבנייה מעבר לקו הירוק: "יש שם רוח גבית מראשי הרשויות ועבודה מהירה פי שניים" ● בראיון הוא מסביר למה החברה לא נטשה אף פרויקט בתל אביב למרות השחיקה ברווחיות, ותוקף את אוזלת־היד של הרגולטור: "פרויקט שלנו בזכרון יעקב תקוע 4 שנים בגלל חסמים"

פיליפ הלטוויג, ממייסדי קוגניג'י ומי שמוביל את פעילות ה-AI בנייס / צילום: NiCE

מנכ"ל החברה שנייס רכשה: "קשה לסרב להצעה של מיליארד דולר"

פיליפ הלטוויג, ממייסדי קוגניג'י, שנמכרה לנייס ב-955 מיליון דולר, וכיום מוביל את פעילות ה-AI שלה, סיפר לגלובס על הסיבות למכירת החברה ועל משבר השביתה בלופטהנזה שה-AI פתר ● עוד סיפר שג'נסיס, המתחרה של נייס, הסירה את האפשרות לעבוד יחד: "זה טיפשי"

החנות החדשה של רולקס באלפים בשוויץ / צילום: courtesy of Bucherer

הפרדוקס של רולקס: ככל שיותר קשה לרכוש אותו, כך רוצים אותו יותר

ענקית היוקרה היא כבר מזמן לא רק יצרנית של שעונים שוויצריים, אלא גם דוגמה קיצונית ומרתקת למותג שמייצר ביקוש אדיר דווקא דרך חוסר זמינות ● ומה השיעור למותגים ישראלים? ● האלגוריתם האנושי, מדור חדש

פרופ' אבי לייב / צילום: Christopher Michel

הפרופסור הישראלי מהרווארד שיחפש חייזרים עבור טראמפ

פרופ' אבי לייב, אסטרונום באוניברסיטת הרווארד, מונה לראש ועדה שתבחן את המידע הקיים בידי ממשלת ארה"ב בעניין גורמים מעופפים לא מזוהים ● הצוות קיבל גישה לקבצים שנחשבו עד כה לסודיים ביותר ● עם זאת, בראיון ל-AP שפורסם אתמול העריך לייב כי רוב המידע במאגרים הסודיים הללו יוסבר בסופו של דבר כתופעות טבע או כמעשה ידי אדם

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסה לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

המועד שפאלו אלטו תיכנס למדד הדגל של הבורסה וההשלכות

ועדת המדדים קבעה: ענקית הסייבר שהקים ניר צוק תצטרף למדד ת"א-35 ב-6 באוגוסט הקרוב ומשקלה יוגבל ל-5% במדד הדגל בשל מגבלת המניות האמריקאיות ● משקל אורמת יקוצץ • למה מדד ת"א-35 החמיץ זינוק של 127% במניה ששווה כבר מעל 800 מיליארד שקל?

כותרות העיתונים בעולם

בישראל וביוון חוששים: האם טראמפ ייתן מתנה לטורקיה על חשבונן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בישראל וביוון חוששים שטראמפ יודיע על מכירת מטוסי F-35 לטורקיה, הנפט מתחיל לזרום במצר הורמוז, והאיחוד האירופי משקיע כספים במחקר אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם   

סניף רשת רמי לוי שיווק השקמה / צילום: תמר מצפי

דגמים נוספים ואולמות תצוגה: רמי לוי מסתער על עסקי הרכב

קבוצת רמי לוי מרחיבה את פעילותה בענף הרכב עם תוכניות להקמת מתחמי מכירה בסגנון אמריקאי, הרחבת שירותי הרכב ומגעים לצירוף מותגים נוספים - כחלק מהפיכתה של חטיבת המוביליטי לזרוע צמיחה אסטרטגית ● במקביל, יבואני הרכב נערכים לגל חדש של רכבי פנאי סיניים "קשוחים" שיגיעו לישראל עוד השנה, בעוד שחלק מהיבואנים ממשיכים להוריד מחירים ולהשיק גרסאות מוזלות על רקע התחזקות השקל ● השבוע בענף הרכב

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu

מטוסי קרב ועסקאות ענק: למה כל העולם מחזר אחר ארדואן?

ועידת נאט"ו שתתקיים בשבוע הבא באנקרה ממחישה כיצד המערב מתיישר לפי אינטרסים כלכליים ומבצעיים ● ארה"ב מחפשת דרך לספק לטורקיה מטוסים חמקניים, קנדה רוצה למכור לה כורים וגם איטליה ובריטניה מקדמות עמה עסקאות ענק ● כך חזר ארדואן למרכז הבמה

ריצ'י האנטר, מבעלי קרן גרין לנטרן / צילום: יונתן בלום

קיבלה אישור: גרין לנטרן רוכשת את ביסקוטי לפי שווי של 500 מיליון שקל

רשות התחרות אישרה את רכישת מחצית ממניות רשת הקונדיטוריות ביסקוטי בידי קרן גרין לנטרן, בעסקה המשקפת לחברה שווי של כ־500 מיליון שקל ● המהלך מצטרף לשורת רכישות שביצעה הקרן בתחום המזון בשנתיים האחרונות ומרחיב את פורטפוליו ההשקעות שלה, שחצה את רף 1.7 מיליארד השקלים

סניף קרפור בתל אביב / צילום: גלית חתן

מהפכה בהנהלת קרפור: שני בכירים בדרך החוצה, והם כנראה לא האחרונים

לגלובס נודע כי ראש אגף מערכות המידע וסמנכ"ל הכלכלה והבקרה בקרפור יעזבו את הרשת בשבועות הקרובים ● העזיבות מגיעות לקראת כניסתה של המנכ"לית החדשה, ענבל הרסון, ולפי גורמים בענף צפויות להיות חלק ממהלך רחב יותר של עיצוב מחדש של ההנהלה

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

יתרון לקוטן: הבנק שיקבל סוכרייה חריגה ממשרד האוצר

בעוד לאומי, הפועלים, מזרחי ודיסקונט יישארו מחוץ לרפורמת "חשבון ההשקעה" של משרד האוצר בשל "הגנת ינוקא", הבנק הבינלאומי הוחרג ויוכל להצטרף כבר מהשלב הראשון ● בליבת הרפורמה: ריכוז שורת מוצרי חיסכון והשקעה תחת פלטפורמה אחת תוך השוואת הטבות המס עליהם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

הדו"ח המלא נחשף: רשות שוק ההון נגד רפורמת החיסכון של האוצר – "תביא לעליית מחירים"

משרד האוצר פרסם את דוח ועדת הארביטראז' המלא להשוואת המיסוי במוצרי החיסכון, הכולל התנגדות חריפה של הממונה עמית גל • הרשות מזהירה: הקמת חשבון ההשקעות החדש תגלגל עלויות לחוסכים, תפגע בתחרות ותוביל להיעלמות קופות הגמל להשקעה ● ההסתדרות מתנגדת לרפורמה גם: "פגיעה ישירה בעובדים, בחוסכים ובגמלאי העתיד"

מייקל ברי

מייקל ברי מצביע על "תחילת הסוף" באמצעות פוזיציות שורט חדשות על בינה מלאכותית

טסלה, קטרפילר וקרן סל של מניות שבבים נמצאות על הכוונת של המשקיע האקסצנטרי

גם זה קרה פה / צילומים: תמר קינן, Shutterstock

בטרפת הימורי המונדיאל יש לקח חשוב לכיס

בתכנון קו הרכבת החדש דילגו על כמה בעיות ● המשביר עצבן את הקונים כדי להעביר מסר ● ומה מלמדים הימורי המונדיאל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מירב סבירסקי בעצרת לציון 1000 ימים לטבח אוקטובר. כיכר החטופים / צילום: ורדית אלון-קורפל

מירב סבירסקי בכיכר החטופים: "לא רק מתנגדים לחקר האמת, פועלים ללא הפסקה כדי לעוות ולטייח"

1,000 ימים ל-7 באוקטובר: אלפים בעצרת המחאה בכיכר החטופים ● דיווח: ארה"ב ועומאן הציעו לאיראן שחרור של חלק מהמיליונים המוקפאים, בתמורה לכך שלא תגבה עמלות במצר הורמוז ● משרד החוץ האיראני: השיחות של המשלחת האיראנית בדוחא שבקטאר הסתיימו ● עדכונים שוטפים

רונן אלעד / צילום: יח''צ

ביהמ"ש אישר: יצרנית המגבונים דינמיק תימכר ב-178 מיליון שקל

חברת המגבונים דינמיק מאשדוד תימכר לרונן אלעד, שהצעתו גברה על הצעתם של דוד פורר וחברת נאופארם ● חובותיה של דינמיק נאמדים ב-294 מיליון שקל

עו''ד מיכאל ראבילו / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בג"ץ הורה לקיים בחירות חוזרות לתפקיד מבקר המדינה

חמישה שופטים קבעו פה אחד כי ההצבעה שבה נבחר עו"ד מיכאל ראבילו לתפקיד אינה תקפה, לאחר שחברי כנסת תיעדו את בחירתם בניגוד לעקרון החשאיות ● נקבע כי נפל פגם מהותי במישור חשאיות ההצבעה בסבב הבחירות השני, אשר עשוי היה להשפיע על תוצאות הבחירות

פסל השור של בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

מדוע השוורים בוול סטריט אינם חוששים ממחירי המניות הגבוהים

שולי הרווח הנקי גבוהים מהממוצע במגוון מגזרים, ומצביעים על כך שחברות אמריקאיות הפכו לעמידות יותר

עוה''ד מני נאמן ומיכל ליפל / איור: גיל ג'יבלי

התביעה הייצוגית: כלי חזק להגנה על הציבור - שמחייב מנגנוני איזון ובקרה

התובענה הייצוגית שינתה את מאזן הכוחות בין צרכנים לחברות ופתחה את שערי בית המשפט בפני ציבור שלא תמיד היה לו קול, אך כעת היא זקוקה לעבור לשלב הבא בהתפתחותה: כללים שיבחינו בין תביעות שמתקנות עוולות אמיתיות לבין כאלה שמייצרות בעיקר עלויות וחוסר ודאות