גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת הולילנד: אולמרט, זקן, דנקנר ולופוליאנסקי יואשמו בשוחד

הוחלט על הגשת כתבי אישום בכפוף לשימוע נגד 18 מעורבים בפרשה - בהם יזמים, נבחרי ציבור ובכירים בעיריית ירושלים ■ אולמרט שב ומבהיר: לא לקחתי שוחד, אלה סיפורי אלף לילה ולילה

ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, צפוי לעמוד בפני כתב אישום שני, אלא שהפעם בעבירה של לקיחת שוחד ולא רק מירמה והפרת אמונים: הפרקליטות הודיעה היום (ב') ל-18 החשודים המרכזיים בפרשת הולילנד על החלטתה להגיש נגדם כתב אישום, בכפוף לשימוע, שייערך להם בחודשים הקרובים.

בין הנאשמים - יזמי הפרויקט, מתווכים שונים וכן נבחרי ציבור ועובדי ציבור רבים בעיריית ירושלים, בהם אולמרט - המואשם בלקיחת שוחד בתקופות כהונותיו הן כראש העירייה, בפרשת הולילנד, והן כשר התמ"ת, בפרשת הזרע; ראש העיר שכיהן אחריו, אורי לופוליאנסקי, וראש לשכתו לשעבר של אולמרט, שולה זקן - המואשמים גם הם בלקיחת שוחד.

כמו כן, הוחלט להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד סגני ראש עיריית ירושלים לשעבר, אלי שמחיוף, יהושע פולק וחיים מילר, ונגד חבר מועצת העיר אברהם פיינר.

בין פקידי העירייה המואשמים בלקיחת שוחד נמצא מהנדס העיר בעבר, אורי שטרית; מאיר רבין, שהיה עוזרו האישי של עד המדינה בפרשה בין השנים 1997-2007, יואשם בתיווך לשוחד על חלקו בקבלת והעברת חלק מכספי השוחד לעובדי הציבור מטעם יזמי הולילנד; הלל צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד; ואביגדור קלנר, שרכש חלק מהקרקע במתחם, יואשמו במתן שוחד במיליוני שקלים לנבחרי ועובדי ציבור כדי לקדם את הפרויקט.

עניינם של חשודים נוספים בפרשה נבחן עדיין בפרקליטות.

שחיתות חמורה

פרשת הולילנד נחשפה לראשונה לפני כשנה, והיא אחת מפרשיות השחיתות החמורות ביותר שהתגלו מעולם בישראל.

על-פי הראיות שנאספו בחקירה, והמגבשות תשתית ראייתית המספיקה להעמדה לדין, לדעת הפרקליטות - קידם צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד, את תוכניות הבנייה והקמת פרויקט הולילנד באמצעות מתן שוחד למספר גדול של נבחרי ציבור ועובדי ציבור, בין השנים 1994-2007, בהיקף חסר תקדים של מיליוני שקלים.

על-פי החשד, גם קלנר וחשודים נוספים, שרכשו חלק מהקרקע במתחם, קידמו את תוכניות הבנייה וההקמה של הפרויקט מול עיריית ירושלים ומוסדות התכנון באמצעות מתן שוחד במיליוני שקלים לנבחרי ציבור ועובדי ציבור, וזאת בין השנים 2002-2007.

יצוין כי בתום חקירתה, בחודש אוגוסט 2010, המליצה המשטרה להעמיד לדין גם את חשב חברת הולילנד, רו"ח אלי חסון, ולסגור את התיק נגד מתי חותה, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בין השנים 1996-2004.

המלצת המשטרה לסגור את התיק נגד עו"ד אורי מסר בפרשות אלה התקבלה על-ידי הפרקליטות, והתיק נגדו נסגר כבר לפני חודשים אחדים.

החלטת הפרקליטות התקבלה על דעת פרקליט המדינה, משה לדור, והמשנה לפרקליט לעניינים פליליים, שוקי למברגר.

החקירה לוותה על-ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה, שגם צפויה לנהל את התיק בבית המשפט, אם יוחלט בסופו של דבר להגיש כתבי אישום אחרי השימועים.

זהותו של עד המדינה בפרשה נותרת עדיין חסויה, מתוקף צו איסור פרסום שעודנו תקף.

כבר משלביה הראשונים של החקירה המקיפה שקיימו המשטרה ורשות המסים, הורכב בפרקליטות צוות מיוחד של פרקליטים מהתחום הפלילי, לצורך טיפול בפרשיות אלה, ולצידם פרקליטים מהתחומים האזרחי והמינהלי. ההחלטה היום התקבלה בתום סדרת דיונים שהתקיימו בהשתתפות לדור והמשנים לו.

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, פסל את עצמו מלעסוק בתיק לאור העובדה ששימש סנגורו של אולמרט בתחילת המשפט נגדו.

44

אולמרט: "סיפורי אלף לילה ולילה"

יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, מסר בתגובה להודעת הפרקליטות כי "אולמרט הצהיר בצורה הברורה ביותר כי מעולם לא לקח שוחד, לא במישרין ולא בעקיפין, והוא עומד מאחורי הצהרה זו גם היום, ושום טענות של הפרקליטות לא ישנו עובדה זו.

"מראש לא הייתה לנו שום ציפייה שבפרקליטות יקבלו החלטה שונה. זאת, לאחר שבמשך חודשים ניהלו המשטרה והפרקליטות קרקס תקשורתי, כשמסקנות החקירה מתפרסמות כבר בתחילת החקירה, הרבה לפני שאולמרט נשאל אפילו שאלה אחת".

עוד הוסיף דוברו של אולמרט כי "מדובר בסיפורי אלף לילה ולילה שנולדו במוחו של עד מדינה, שהוא אדם מפוקפק, המשתמש כדבר שבשגרה בשקרים ובסיפורי בדיות כדי לאיים ולסחוט כספים מאנשים. זו דרכו וזו שיטתו.

"אך הפרקליטות, במקום להוקיע אדם זה, משלמת לו מיליונים כדי שישמיע את מה שמשלמים לו להשמיע. למרות שזכותו של הציבור לדעת מהם התנאים המופלגים שנתנה לו המדינה, הפרקליטות מסרבת לפרסם תנאי הסכם שערורייתי זה.

"העיתוי כרגיל אינו מקרי - בכל פעם שהפרקליטות מאבדת את המומנטום במשפט ונחשפת במערומיה, היא מפרסמת החלטות בעניינים אחרים הנוגעים לאולמרט כדי להסיט לשם את אור הזרקורים. פרסום ההחלטה דווקא כעת מדגיש את מצוקתם בהתנהלות בתוך בית המשפט".

תיק הולילנד והפרשות הקשורות לו מטופל על-ידי צוות הפרקליטים עו"ד ליאת בן-ארי שווקי, עו"ד יהונתן תדמור ועו"ד אתי בן-דור מפרקליטות מיסוי וכלכלה, בשיתוף פרקליטת המחוז, עו"ד אלה רובינק, ובליווי עו"ד מיכל ברדנשטיין מהמחלקה האזרחית בפרקליטות המדינה.

ספיחי הפרשה: דני דנקנר, מאיר רבין, יעקב אפרתי ואביגדור קלנר יואשמו בשוחד

במקביל להחלטה על כתבי אישום בכפוף לשימוע בפרשת הולילנד, החליטה הפרקליטות להעמיד לדין גם מעורבים בפרשות שחיתות נוספות - חלקם היו מעורבים הן בפרשת הולילנד והן בפרשות המקבילות - פרשת חברת הזרע ופרשת תעשיות מלח.

החקירה המשטרתית בכלל הפרשות התנהלה במשולב. בין היתר החליטה הפרקליטות להעמיד לדין בכפוף לשימוע את דני דנקנר, לשעבר יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים, במתן שוחד בפרשת תעשיות מלח.

לצד דנקנר, מתכוונת הפרקליטות להעמיד לדין גם את מאיר רבין, ששימש עוזרו האישי של עד המדינה בפרשה בין 1997 ל-2007, ואת יעקב אפרתי, שהיה מנהל מינהל מקרקעי ישראל (ממ"י) בתקופה הרלוונטית. הם יואשמו בעבירות של מתן ולקיחת שוחד וכן מירמה והפרת אמונים ותיווך בשוחד.

לפי התשתית הראייתית שנתגבשה, בשנים 2003-2004 הורה דנקנר, ששימש אז יו"ר חברת תעשיות מלח, לתת שוחד בסכום של כ-1.3 מיליון שקל לרבין, על מנת שיעביר את חלקו של הסכום כשוחד לאפרתי, מנהל ממ"י.

בעקבות זאת, כספים בהיקף של כ-250 אלף שקל ניתנו לאפרתי, במטרה לשחדו לסייע בקידום שינוי ייעוד הקרקעות של חברת תעשיות מלח, כך שהקרקעות שיועדו בעבר לעיבוד מלח יוסבו לקרקע לבנייה למגורים.

בפרשת "הזרע" הודיעה הפרקליטות לשורה של חשודים כי נמצאה תשתית ראייתית לכאורית להעמדתם לדין בעבירות של מתן ולקיחת שוחד.

על-פי החשד, במהלך השנים 2000-2007 פעלה חברת הזרע, באמצעות מנהליה, לקידום בנייה בהיקף רחב מאוד על הקרקעות שנמסרו לחברה לצורך עיבוד חקלאי, ובהן קידום הבנייה בחוות שלם ובחוות מבחור ויבור.

הפרקליטות החליטה כי חומר הראיות שבידיה מאפשר את העמדתם לדין פלילי של אביגדור קלנר, אמנון ספרן וארנון ברודנר, באשמה שקידמו את ענייניה של חברת הזרע באמצעות מתן שוחד למנהל ממ"י אפרתי, לשר התמ"ת דאז, אהוד אולמרט, ולראש לשכתו, שולה זקן.

היקף השוחד שניתן, לכאורה, עמד על כ-1.5 מיליון שקל. נגד רבין נמצאו ראיות להעמדתו לדין בעבירות של תיווך בשוחד.

חקירת המשטרה בפרשות אלה היתה סבוכה ביותר, ובמהלכה נגבו 600 עדויות מכ-250 עדים, מהם 50 חשודים, לצד חיקור דין שבוצע בארה"ב. 13 מהחשודים נעצרו, ומעצרם הוארך על-ידי בית המשפט. נכסים של חשודים רבים הוקפאו, ובהם חשבונות בנק, כספים בבתי השקעות, נכסי נדל"ן, כלי רכב ומניות של חברות, וכן הוצאו שומות מס אזרחיות לחשודים.

עוד כתבות

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר סופית: בית הדין הרבני יוכל לנהל בוררות בעניינים אזרחיים

הכנסת אישרה לפנות בוקר בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק שיפוט בתי דין דתיים (בוררות), לפיה צדדים לסכסוך יוכלו בהסכמה להסמיך בתי דין רבניים ובתי דין שרעיים לדון כבוררים במחלוקת ביניהם, בהתאם לדין הדתי ● מי עלול להיפגע, ומהם הנושאים שהוחרגו?

כותרות העיתונים בעולם

"פגם יסודי בהכנה למלחמה": ההימור של ישראל שהתברר כשגוי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: שיחות חשאיות במצרים שכנעו את טראמפ לשנות כיוון כלפי איראן, פקיסטן מתווכת בין ארה"ב לאיראן כי יש לה הרבה מה להפסיד מהמשך המלחמה, וישראל העריכה לפני תחילת המלחמה שניתן להצית מרד פנימי שיוביל להפלת השלטון • כותרות העיתונים בעולם

פרוייקט Rainbow של ישראל קנדה בשדה דב בתל אביב / הדמיה: 3DIVISION

דוחות ישראל קנדה: הרווח הצפוי לפרויקט בשדה דב ירד, האטה נרשמה במכירות

מדוחות ישראל קנדה עולה כי החברה מכרה ברבעון האחרון של שנת 2025 13 דירות בפרויקט Rainbow בשדה דב - ו-59 דירות בשנה כולה; זאת לעומת 99 דירות שמכרה בכל שנת 2024, כלומר ירידה של 60% ● בסיכום שנת 2025, הרווח הנקי של ישראל קנדה נחתך בכמעט 100%

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

המהמר שחזה את המלחמה עם איראן, חוזה עכשיו מתי היא תסתיים

קבוצת חשבונות חדשים בפולימרקט השקיעה כ-160 אלף דולר על תרחיש של הסכם בין ארה"ב לאיראן בתקופת הזמן הקרובה, רגע לפני הרמזים להתפתחויות מדיניות היום, וכבר רשמה רווחים על הנייר ● אחד מהם כבר גרף עשרות אלפי דולרים בהימורים קודמים על עיתוי התקיפה האמריקאית ● כעת גובר הלחץ על הפלטפורמה, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעתים גם מידע פנים, לחקור את הפעילות

עבודה מהבית עם הילדים / צילום: Shutterstock

משרד האוצר: פריון ההורים נפגע רק ב-10%. מומחים מציגים תמונה שונה

באוצר מעריכים כי הורים העובדים מהבית עם ילדיהם מאבדים רק 10% מיעילותם לעומת עובדים ללא ילדים ● אולם מומחים טוענים כי הנתון אופטימי מדי ומבוסס על ניסיון העבר מימי הקורונה

יירוטים של שיגורים מאיראן במרכז הארץ / צילום: ap, Leo Correa

דוח מיוחד של הקונגרס חושף: המיירטים האמריקאים אוזלים. ומה לגבי טיל החץ?

דוח של הקונגרס חושף הידלדלות במלאי המיירטים, מצב שמעמיד את ארה"ב בדילמה של ניהול מלאים תחת אש ● עם מחיר של 12-15 מיליון דולר לשיגור וזמן המתנה של שנים בתור לפס הייצור, כל יירוט של THAAD הופך לדרמה תקציבית ● ומה לגבי מערכת החץ?

המועצה האזורית גולן / צילום: Shutterstock

לימודים פרונטליים למרות המצב: המועצה האזורית שמצאה פתרון

במועצה האזורית גולן הקדימו את זמנם: כ־170 מתנדבים, בהם גננות, מורים וצעירים ממכינות קדם־צבאיות, כבר מפעילים לימודים פרונטליים ● במקביל לכך, משרד החינוך מאפשר לראשונה לרשויות לקבוע אם וכיצד להפעיל את קייטנות הפסח ● לאחר החג, המודל המקומי עשוי להתרחב

מוצרי חשמל / אילוסטרציה: יח''צ

לא רק שואבי אבק: מבצעי הפסח מזניקים את מכירות ענף מוצרי החשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ביטולי הטיסות מובילים לגידול במחזורי הקניות של רוב ענפי הקמעונאות

מצר הורמוז / צילום: ap, Altaf Qadri

איראן גובה 2 מיליון דולר בתמורה למעבר בהורמוז

לפי דיווחים, איראן מאפשרת מעבר בתשלום דרך מימיה הטריטוריאליים, בזמן שארה"ב מתקשה לפתוח מחדש את מצר הורמוז ● לפחות 13 ספינות תובלה כבר חצו כך, בעיקר מסין, חלקן תחת הסוואה - וההכנסות הופכות למקור מט"ח משמעותי עבור טהרן בעיצומה של המלחמה

נתב''ג / צילום: מיכל אלוני

מי עולה על הטיסה? מאחורי הכאוס בנתב"ג לאחר החמרת ההנחיות

ההחלטה להגביל את מספר הנוסעים בטיסות יוצאות הופכת את הקווים לבלתי כלכליים ● חברות התעופה נאלצות לבטל עשרות אלפי כרטיסים - ולהסיט את הפעילות לירדן ולמצרים

מילואימניקים / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

בנק ישראל מזהיר: הצעירים שנקראים פעם אחר פעם למילואים לא ממהרים לחפש עבודה קבועה

בנק ישראל חשף כי עלות השכר והמענקים ב–2025 עמדה על 27 מיליארד שקל ● עם זאת, ישנן עלויות נלוות כמו פגיעה בפריון, לחצי אינפלציה ומחסור קריטי בעובדים ● בצל המלחמה באיראן, מספר המגויסים צמח פי כמה, וההשלכות עשויות להיות כבדות ● המלצה מרכזית: גיוס חרדים

לארי פינק / צילום: ap, Markus Schreiber

המכתב השנתי של לארי פינק: בינה מלאכותית, אנרגיה גרעינית ועתיד שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות בלקרוק מזהיר מפני התפוררות הקפיטליזם ומלכודת אי־השוויון שטומנת הבינה המלאכותית ● לדבריו, הדרך להתמודד עם המרוץ העולמי לעצמאות כלכלית היא השקעה ארוכת־טווח בתשתיות ובאנרגיה ● גלובס מגיש את עיקרי המכתב בתרגום לעברית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kyle Mazza

רבע שעה לפני ההודעה הדרמטית של טראמפ קרה דבר חריג במיוחד

נפח מסחר חריג בחוזים העתידיים על S&P 500 ובמחיר הנפט נרשם כרבע שעה בלבד לפני ההודעה של טראמפ על מו"מ לעצירת המלחמה עם איראן ● האפשרות של זליגת מידע פנים עולה גם לאור הימורי פולימרקט על סיום המלחמה, שנעשו אף הם בתזמון הרגיש

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: Reuters

נביא הזעם של השווקים בתחזית מפתיעה ליום שאחרי המלחמה באיראן

למרות הסיכונים המיידיים ואי הוודאות סביב תוצאות הלחימה, מנכ"ל ג'יי פי מורגן, ג’יימי דיימון, מעריך כי המלחמה עשויה דווקא לשפר את סיכויי השלום במזרח התיכון בטווח הארוך ● לדבריו, שינוי בגישת מדינות האזור לצד אינטרסים כלכליים משותפים עשוי לדחוף ליציבות ● במקביל, הוא מזהיר מהיחלשות ארה"ב ומהתלות בסין

השלט של פייבר על גבעות הוליווד / צילום: Fiverr

עם שלט ענק בגבעות הוליווד וקטגוריה חדשה: התשובה של פייבר ל–AI

כחלק מההתמודדות עם איומי הבינה המלאכותית עליה, חברת הטכנולוגיה מרחיבה את פעילותה בארה"ב, ופותחת האב ליוצרי ובמאי AI ● "אנחנו קוראים תיגר על המודל הישן", אומרים בחברה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה החל"ת לעובדים אושר בקריאה ראשונה בכנסת

המתווה מקל על יציאה לחל"ת עם קיצור תקופת הזכאות ל־14 יום, ביטול ימי ההמתנה והקלה בתנאי הסף, אך מעורר ביקורת בשל פערים בולטים בין המגזר הציבורי לפרטי ● החקיקה צפויה להסתיים עד סוף השבוע

מייסדי Notraffic: מימין אור סלע, אוריאל כץ, טל קרייזלר / צילום: הדר גולן

החברה הישראלית שמשחררת פקקי תנועה בארה"ב בגיוס ענק

חברת נו טראפיק מספקת מערכת משולבת חומרה ותוכנה שמאפשרת לצמתי דרכים לתעדף תנועה בכיוונים מסוימים ובכך לשחרר פקקי תנועה ● היום הודיעה החברה על גיוס של 90 מיליון דולר

אריק קילמן, מנכ''ל קבוצת TSG / צילום: יח''צ

החברה הביטחונית שזינקה 275% מאז ההנפקה בת"א ויוצאת למסע קניות

מניית טיאסג'י הניבה תשואה חלומית בשנה וחצי ● כעת היא מקדמת מספר רכישות, בהן של חברת השירותים המוניציפליים אם גרופ (מגער) מידי קרן פורטיסימו תמורת יותר מחצי מיליארד שקל

קאליבאף. השפעה רחבה על תהליכי קבלת ההחלטות / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מטייס קרב לפרטנר פוטנציאלי: האיש שארה"ב בוחנת כמנהיג הבא של איראן

בממשל טראמפ בוחנים מודל של "שינוי מבית" באיראן, תוך התמקדות ביו"ר הפרלמנט קאליבאף כגורם המסוגל לייצב את המערכת ● התקווה: הסדר שיבטיח שקט בנתיבי הסחר הימי והפסקת העשרה, תוך שימור היציבות באיראן ● מהם סיכויי המהלך?

הטלפון שלכם עבר לבד לשעון קיץ? זו הסיבה

שיבושי GPS מכוונים שנועדו לפגוע באיומים אוויריים גורמים לכך שמכשירים מזהים את מיקום המשתמש במדינות שכנות ומקדימים את השעה בהתאם ● במקביל, ויזה משיקה פיילוט עולמי למסחר מבוסס סוכני AI - וגם ישראל בפנים ● אירועים ומינויים