גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

פרשת הולילנד: אולמרט, זקן, דנקנר ולופוליאנסקי יואשמו בשוחד

הוחלט על הגשת כתבי אישום בכפוף לשימוע נגד 18 מעורבים בפרשה - בהם יזמים, נבחרי ציבור ובכירים בעיריית ירושלים ■ אולמרט שב ומבהיר: לא לקחתי שוחד, אלה סיפורי אלף לילה ולילה

ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, צפוי לעמוד בפני כתב אישום שני, אלא שהפעם בעבירה של לקיחת שוחד ולא רק מירמה והפרת אמונים: הפרקליטות הודיעה היום (ב') ל-18 החשודים המרכזיים בפרשת הולילנד על החלטתה להגיש נגדם כתב אישום, בכפוף לשימוע, שייערך להם בחודשים הקרובים.

בין הנאשמים - יזמי הפרויקט, מתווכים שונים וכן נבחרי ציבור ועובדי ציבור רבים בעיריית ירושלים, בהם אולמרט - המואשם בלקיחת שוחד בתקופות כהונותיו הן כראש העירייה, בפרשת הולילנד, והן כשר התמ"ת, בפרשת הזרע; ראש העיר שכיהן אחריו, אורי לופוליאנסקי, וראש לשכתו לשעבר של אולמרט, שולה זקן - המואשמים גם הם בלקיחת שוחד.

כמו כן, הוחלט להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד סגני ראש עיריית ירושלים לשעבר, אלי שמחיוף, יהושע פולק וחיים מילר, ונגד חבר מועצת העיר אברהם פיינר.

בין פקידי העירייה המואשמים בלקיחת שוחד נמצא מהנדס העיר בעבר, אורי שטרית; מאיר רבין, שהיה עוזרו האישי של עד המדינה בפרשה בין השנים 1997-2007, יואשם בתיווך לשוחד על חלקו בקבלת והעברת חלק מכספי השוחד לעובדי הציבור מטעם יזמי הולילנד; הלל צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד; ואביגדור קלנר, שרכש חלק מהקרקע במתחם, יואשמו במתן שוחד במיליוני שקלים לנבחרי ועובדי ציבור כדי לקדם את הפרויקט.

עניינם של חשודים נוספים בפרשה נבחן עדיין בפרקליטות.

שחיתות חמורה

פרשת הולילנד נחשפה לראשונה לפני כשנה, והיא אחת מפרשיות השחיתות החמורות ביותר שהתגלו מעולם בישראל.

על-פי הראיות שנאספו בחקירה, והמגבשות תשתית ראייתית המספיקה להעמדה לדין, לדעת הפרקליטות - קידם צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד, את תוכניות הבנייה והקמת פרויקט הולילנד באמצעות מתן שוחד למספר גדול של נבחרי ציבור ועובדי ציבור, בין השנים 1994-2007, בהיקף חסר תקדים של מיליוני שקלים.

על-פי החשד, גם קלנר וחשודים נוספים, שרכשו חלק מהקרקע במתחם, קידמו את תוכניות הבנייה וההקמה של הפרויקט מול עיריית ירושלים ומוסדות התכנון באמצעות מתן שוחד במיליוני שקלים לנבחרי ציבור ועובדי ציבור, וזאת בין השנים 2002-2007.

יצוין כי בתום חקירתה, בחודש אוגוסט 2010, המליצה המשטרה להעמיד לדין גם את חשב חברת הולילנד, רו"ח אלי חסון, ולסגור את התיק נגד מתי חותה, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בין השנים 1996-2004.

המלצת המשטרה לסגור את התיק נגד עו"ד אורי מסר בפרשות אלה התקבלה על-ידי הפרקליטות, והתיק נגדו נסגר כבר לפני חודשים אחדים.

החלטת הפרקליטות התקבלה על דעת פרקליט המדינה, משה לדור, והמשנה לפרקליט לעניינים פליליים, שוקי למברגר.

החקירה לוותה על-ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה, שגם צפויה לנהל את התיק בבית המשפט, אם יוחלט בסופו של דבר להגיש כתבי אישום אחרי השימועים.

זהותו של עד המדינה בפרשה נותרת עדיין חסויה, מתוקף צו איסור פרסום שעודנו תקף.

כבר משלביה הראשונים של החקירה המקיפה שקיימו המשטרה ורשות המסים, הורכב בפרקליטות צוות מיוחד של פרקליטים מהתחום הפלילי, לצורך טיפול בפרשיות אלה, ולצידם פרקליטים מהתחומים האזרחי והמינהלי. ההחלטה היום התקבלה בתום סדרת דיונים שהתקיימו בהשתתפות לדור והמשנים לו.

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, פסל את עצמו מלעסוק בתיק לאור העובדה ששימש סנגורו של אולמרט בתחילת המשפט נגדו.

44

אולמרט: "סיפורי אלף לילה ולילה"

יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, מסר בתגובה להודעת הפרקליטות כי "אולמרט הצהיר בצורה הברורה ביותר כי מעולם לא לקח שוחד, לא במישרין ולא בעקיפין, והוא עומד מאחורי הצהרה זו גם היום, ושום טענות של הפרקליטות לא ישנו עובדה זו.

"מראש לא הייתה לנו שום ציפייה שבפרקליטות יקבלו החלטה שונה. זאת, לאחר שבמשך חודשים ניהלו המשטרה והפרקליטות קרקס תקשורתי, כשמסקנות החקירה מתפרסמות כבר בתחילת החקירה, הרבה לפני שאולמרט נשאל אפילו שאלה אחת".

עוד הוסיף דוברו של אולמרט כי "מדובר בסיפורי אלף לילה ולילה שנולדו במוחו של עד מדינה, שהוא אדם מפוקפק, המשתמש כדבר שבשגרה בשקרים ובסיפורי בדיות כדי לאיים ולסחוט כספים מאנשים. זו דרכו וזו שיטתו.

"אך הפרקליטות, במקום להוקיע אדם זה, משלמת לו מיליונים כדי שישמיע את מה שמשלמים לו להשמיע. למרות שזכותו של הציבור לדעת מהם התנאים המופלגים שנתנה לו המדינה, הפרקליטות מסרבת לפרסם תנאי הסכם שערורייתי זה.

"העיתוי כרגיל אינו מקרי - בכל פעם שהפרקליטות מאבדת את המומנטום במשפט ונחשפת במערומיה, היא מפרסמת החלטות בעניינים אחרים הנוגעים לאולמרט כדי להסיט לשם את אור הזרקורים. פרסום ההחלטה דווקא כעת מדגיש את מצוקתם בהתנהלות בתוך בית המשפט".

תיק הולילנד והפרשות הקשורות לו מטופל על-ידי צוות הפרקליטים עו"ד ליאת בן-ארי שווקי, עו"ד יהונתן תדמור ועו"ד אתי בן-דור מפרקליטות מיסוי וכלכלה, בשיתוף פרקליטת המחוז, עו"ד אלה רובינק, ובליווי עו"ד מיכל ברדנשטיין מהמחלקה האזרחית בפרקליטות המדינה.

ספיחי הפרשה: דני דנקנר, מאיר רבין, יעקב אפרתי ואביגדור קלנר יואשמו בשוחד

במקביל להחלטה על כתבי אישום בכפוף לשימוע בפרשת הולילנד, החליטה הפרקליטות להעמיד לדין גם מעורבים בפרשות שחיתות נוספות - חלקם היו מעורבים הן בפרשת הולילנד והן בפרשות המקבילות - פרשת חברת הזרע ופרשת תעשיות מלח.

החקירה המשטרתית בכלל הפרשות התנהלה במשולב. בין היתר החליטה הפרקליטות להעמיד לדין בכפוף לשימוע את דני דנקנר, לשעבר יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים, במתן שוחד בפרשת תעשיות מלח.

לצד דנקנר, מתכוונת הפרקליטות להעמיד לדין גם את מאיר רבין, ששימש עוזרו האישי של עד המדינה בפרשה בין 1997 ל-2007, ואת יעקב אפרתי, שהיה מנהל מינהל מקרקעי ישראל (ממ"י) בתקופה הרלוונטית. הם יואשמו בעבירות של מתן ולקיחת שוחד וכן מירמה והפרת אמונים ותיווך בשוחד.

לפי התשתית הראייתית שנתגבשה, בשנים 2003-2004 הורה דנקנר, ששימש אז יו"ר חברת תעשיות מלח, לתת שוחד בסכום של כ-1.3 מיליון שקל לרבין, על מנת שיעביר את חלקו של הסכום כשוחד לאפרתי, מנהל ממ"י.

בעקבות זאת, כספים בהיקף של כ-250 אלף שקל ניתנו לאפרתי, במטרה לשחדו לסייע בקידום שינוי ייעוד הקרקעות של חברת תעשיות מלח, כך שהקרקעות שיועדו בעבר לעיבוד מלח יוסבו לקרקע לבנייה למגורים.

בפרשת "הזרע" הודיעה הפרקליטות לשורה של חשודים כי נמצאה תשתית ראייתית לכאורית להעמדתם לדין בעבירות של מתן ולקיחת שוחד.

על-פי החשד, במהלך השנים 2000-2007 פעלה חברת הזרע, באמצעות מנהליה, לקידום בנייה בהיקף רחב מאוד על הקרקעות שנמסרו לחברה לצורך עיבוד חקלאי, ובהן קידום הבנייה בחוות שלם ובחוות מבחור ויבור.

הפרקליטות החליטה כי חומר הראיות שבידיה מאפשר את העמדתם לדין פלילי של אביגדור קלנר, אמנון ספרן וארנון ברודנר, באשמה שקידמו את ענייניה של חברת הזרע באמצעות מתן שוחד למנהל ממ"י אפרתי, לשר התמ"ת דאז, אהוד אולמרט, ולראש לשכתו, שולה זקן.

היקף השוחד שניתן, לכאורה, עמד על כ-1.5 מיליון שקל. נגד רבין נמצאו ראיות להעמדתו לדין בעבירות של תיווך בשוחד.

חקירת המשטרה בפרשות אלה היתה סבוכה ביותר, ובמהלכה נגבו 600 עדויות מכ-250 עדים, מהם 50 חשודים, לצד חיקור דין שבוצע בארה"ב. 13 מהחשודים נעצרו, ומעצרם הוארך על-ידי בית המשפט. נכסים של חשודים רבים הוקפאו, ובהם חשבונות בנק, כספים בבתי השקעות, נכסי נדל"ן, כלי רכב ומניות של חברות, וכן הוצאו שומות מס אזרחיות לחשודים.

עוד כתבות

אילוסטרציה: איל יצהר

העליון נתן אור ירוק לסעד חריג שהקפיא נכסים בחו"ל של נושא משרה

בית המשפט העליון דחה ערעור על פסק דין שנתן "צו מרווה" כללי המקפיא את רכושו של נושא משרה שיש לו נכסים בחו"ל, המוגבל לסכום של 17 מיליון שקל ● "צו מרווה" הוא סעד זמני חריג, אישי, שמעולם לא נעשה בו שימוש בישראל בסכסוך עסקי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Luis M. Alvarez

טראמפ במסר לאיראן - בצל הדיווחים על חזרה אפשרית ללחימה

דיווח באיראן: הסתיימו השיחות עם המתווכים הפקיסטנים והקטארים בדוחא ● האזהרה של צה"ל מבור תקציבי: "בעוד שבועיים-שלושה זה יתחיל לפגוע בפעילות המבצעית" ● נשיא לבנון מכחיש את הדיווחים שהוא דוחק במפקד צבאו להתפטר בשל אי שביעות רצון אמריקאית ● דיווח: משמרות המהפכה למתווכים - נסגור שוב את הורמוז לא נקבל ערובות שאיראן שולטת בו באופן בלעדי ● עדכונים שוטפים

הדחפור של חברת תריסר להריסה ופירוק מנהרות / הדמיה: תריסר

הסטארט־אפ שנלחם במנהרות חמאס קיבל מיליונים מבכירי אנדוריל ו-SpaceX

חברת תריסר הישראלית גייסה 25 מיליון דולר מבכירים מאנדוריל, SpaceX ומיועץ ה־AI של דונלד טראמפ ● היא מייצרת דחפור זעיר דמוי D9 שהורס מנהרות טרור ● המערכת כבר נוסתה בעזה ומיועדת גם למנהרות הברחה תת־קרקעיות בין מקסיקו לארה"ב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בוול סטריט סביב אמצע יום המסחר; 32 מניות במדד ה-S&P 500 קבעו שיא שנתי חדש

הירידות בנאסד"ק עם פתיחת יולי: מימושי רווחים חדים במניות השבבים לאחר מחצית ראשונה חסרת תקדים ● מטא הודיעה על הקמת זרוע ענן למכירת עודפי כוח מחשוב AI; המניה קופצת ברקע ● שיא כל הזמנים לראסל 2000 ● מניית שאטרסטוק צונחת, לאחר שהמיזוג המתוכנן עם Getty Images קרס ● הין היפני בשפל של 40 שנה מול הדולר ● אמש, וול סטריט חתמה את הרבעון החזק ביותר שלה מזה שש שנים

אילוסטרציה: Shutterstock

יוני קלקל את החגיגה, אך האפיק המנייתי בגמל נותר מנצח במחצית הראשונה

על פי ניתוח של מיטב, הציגו המסלול הכללי והמנייתי תשואות שליליות בחודש החולף, בשל הירידות בבורסה בת"א ● לעומתם מסלולי ה-S&P 500 זינקו בקרוב ל-5%, על רקע הביצועים החזקים של וול סטריט והתחזקות הדולר ● בסיכום המחצית הניבו המנייתים כמעט 10%

דריו אמודיי מנכ''ל אנתרופיק / צילום: ap, Don Feria

בועת ה-AI המטרידה: מה באמת הביא לדחיית הנפקות אנתרופיק ו-OpenAI

ההוצאות וההפסדים של ענקיות הבינה המלאכותית צפויים רק לגדול ● המשקיעים חוששים: הלקוחות לא יצליחו לייצר מהטכנולוגיה היקרה מספיק הכנסות כדי להצדיק את השקעות העתק

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

בורסת ת"א ננעלה בעליות: מדד ת"א 90 התאושש וזינק ב-2.7%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% ● מדד הביטוח זינק ב-3%, מדד נפט וגז ב-2.5% ● נופר חתמה על הסכם ארוך טווח עם סלקום לשילוב מתקני אגירה עצמאיים  ● אתמול הבורסה בתל אביב סגרה את החודש החלש ביותר שלה מאז אוקטובר 2023

עדנה ארבל ז''ל / צילום: הרשות השופטת

עדנה ארבל, שופטת בית המשפט העליון בדימוס, נפטרה בגיל 82

ארבל כיהנה במשך יותר מארבעה עשורים בשירות הציבורי, מפרקליטות מחוז המרכז ועד לבית המשפט העליון ● במהלך הקריירה שימשה כפרקליטת המדינה, ממלאת מקום היועץ המשפטי לממשלה, והייתה מעורבת בכמה מהפרשות והוועדות הבולטות בתולדות מערכת המשפט בישראל

טרמינל 3 החדש בנתב''ג / הדמיה: רשות שדות התעופה

כולל דיוטי פרי חדש: טרמינל 3 בנתב"ג בדרך להרחבה משמעותית

עפ"י התוכנית שפרסמה היום רשות שדות התעופה, יוקם אגף חדש בצידו המזרחי של טרמינל 3, בשטח של כ-63 אלף מ"ר, שיכלול 86 דלפקי צ'ק-אין, אולמות נוסעים, מסעדות, שטחי מסחר ודיוטי פרי ● מדובר בהגדלה של הטרמינל בכ-70% ● המטרה: לתת מענה לגידול הצפוי בתנועת הנוסעים, לשפר את השירות ולקצר זמני המתנה

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

ראש בראש עם פולימרקט: חברת הגיימינג הישראלית נכנסת לשוק החיזוי

סאנפלאוואר הישראלית תחל בשבועות הקרובים בפיילוט בקרב לקוחותיה לפלטפורמת חיזוי חדשה שפיתחה בשם Crown Predictions ● המהלך מסמן את כניסתה לתחום החם שמושך גם ענקיות טכנולוגיה כמו מטא, על רקע הרגולציה המתגברת בשוק הסושיאל־קזינו שבו צמחה

פטריק דרהי, אבי לוי, נבות בר / צילום: יח''צ, שלומי יוסף,AP- Ian Langsdon

רכישת הוט מובייל: הבעלים החדשים יביאו "מהבית" רק כחצי מיליארד שקל

נחתמה העסקה לרכישת חברת הסלולר תמורת 1.2 מיליארד שקל ע"י קבוצת דלק ישראל־קיסטון־לאומי ● לראשונה נחשפים נתוני הוט מובייל, שמציגה שיפור בתוצאות ברבעון הראשון ורווח נקי של 23 מיליון שקל ● נציגת הרוכשים: השבחת החברה לא תגיע מעליית מחירים

כריסטיאנו אמון, מנכ''ל קוואלקום / צילום: ap, Chiang Ying-ying

קוואלקום קונה חברת סייבר ישראלית במעל ל-100 מיליון דולר

ענקית השבבים האמריקאית רוכשת את SAM Seamless Network, המספקת הגנת סייבר לרשתות ביתיות ולספקיות תקשורת ברחבי העולם ● העסקה משקפת לחברה הישראלית שווי של יותר מ-100 מיליון דולר, לאחר שבסבב הגיוס האחרון שלה הוערכה בכ-60 מיליון דולר

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

יתרון לקוטן: הבנק שיקבל סוכרייה חריגה ממשרד האוצר

בעוד לאומי, הפועלים, מזרחי ודיסקונט יישארו מחוץ לרפורמת "חשבון ההשקעה" של משרד האוצר בשל "הגנת ינוקא", הבנק הבינלאומי הוחרג ויוכל להצטרף כבר מהשלב הראשון ● בליבת הרפורמה: ריכוז שורת מוצרי חיסכון והשקעה תחת פלטפורמה אחת תוך השוואת הטבות המס עליהם

צבי שרייבר, מייסד ולשעבר מנכ''ל פרייטוס / צילום: פרייטוס

מייסד החברה הישראלית שפועל נגד ההנהלה והדירקטוריון שלה

ד"ר צבי שרייבר, שייסד וניהל את פרייטוס הפועלת בתמחור הובלה ימית, טוען כנגד הכיוון האסטרטגי שלה אשר "פוגע בביצועי המניה"

הבורסה בתל אביב \ צילום: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחרי שאיבד 6% מתחילת השנה, מרבית המומחים בטוחים: זה הסקטור שחשוב להיות בו

חודש יוני בבורסה המקומית היה החלש ביותר זה כשנתיים וחצי, וכתוצאה נמחק היתרון בתשואות שממנו נהנו המדדים המקומיים מול וול סטריט ● ועדיין: רווח דו-ספרתי למשקיעים בסיכום המחצית, בהובלת מניות האנרגיה והשבבים ● מנהלי השקעות חלוקים לגבי כיוון השוק

גווינת' פאלטרו בקמפיין לאביב מליסרון; עידן עמדי בצילומים לדמרי; גור שלף בקמפיין של ויתניה / צילום: צילום מסך מיוטיוב, מיכה לובטון, אלעד אדרי אליוס

הכל כדי למכור: תקציבי הפרסום של חברות הבנייה בזינוק

המשבר בענף הנדל"ן הוביל לזינוק משמעותי בהוצאות השיווק של חברות הנדל"ן, ותקציבי הפרסום של השחקניות הגדולות קפצו בעשרות אחוזים, וחלקם אף יותר מהכפילו את עצמם ● אך האם באמת הסלבריטאים יקדמו את המכירות באתרים? ● "למיתוג יש תפקיד חשוב, אך הוא אינו מסוגל לבדו להפוך את המגמה"

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

תרופת ההרזיה החדשה של אלי לילי עוד לא אושרה וכבר מחוללת סערה

תרופת ההרזיה החדשה של אלי לילי עוד לא אושרה לשיווק, וכבר יש סביבה שוק שחור ושאלות; תחום ההתקרחות מסתמן כדבר החם הבא; וסטארט־אפ ישראלי יעזור לחוקרים לברור בין מחקרים איכותיים לכאלה שפחות ● השבוע בביומד

אמיר איל, יו''ר ואסטרטג השקעות ראשי של קבוצת אינפיניטי / צילום: יח''צ

מחיר הצמיחה המהירה: רשות שוק ההון בודקת את התנהלות אינפיניטי

הביקורת מתמקדת בעיכובים בניוד הלקוחות, שיוך כספי חוסכים ושינוי מסלולים, עקב הצטרפות של חוסכים רבים לקרן הפנסיה של בית ההשקעות בתקופה האחרונה

מה עשו קרנות הגידור? / אילוסטרציה: Shutterstock

עם תשואה ממוצעת של 11%: קרנות הגידור היכו את המדד, מי בראש?

מנתונים שהגיעו לידי גלובס עולה כי קרן חצבים לונג מובילה עם תשואה של 17% ונוקד עם שתי קרנות בתשואה גבוהה של 13% ● קרן ספרה לונג שהוקמה רק אשתקד הציגה את התשואה הגבוהה ביותר במחצית - 35%, יותר מפי 3 מהממוצע ומובילה גם באג"ח ● לאחר שאשתקד פיגרו קרנות הגידור (בממוצע) אחר תשואת מדד ת"א 125, הן עקפו אותו מתחילת 2026

ראש הממשלה בנימין נתניהו בתוכנית ''הפטריוטים'', ערוץ 14 / צילום: צילום מסך

נתניהו התגאה שהוריד את מחירי הדירות. הוא צדק, אבל יש כוכבית

ראש הממשלה התראיין ל"פטריוטים" וציין את הוזלת מחירי הדירות - אך הוא נמנע מלדבר על ההתייקרות בשוק השכירות ● והמונח "תל"ג" שוב יצא מפיו של נתניהו, אלא שאנשי מקצוע טוענים שצריך להסתכל על פרמטר אחר ● המשרוקית של גלובס בודקת את ריאיון נתניהו