גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

פרשת הולילנד: אולמרט, זקן, דנקנר ולופוליאנסקי יואשמו בשוחד

הוחלט על הגשת כתבי אישום בכפוף לשימוע נגד 18 מעורבים בפרשה - בהם יזמים, נבחרי ציבור ובכירים בעיריית ירושלים ■ אולמרט שב ומבהיר: לא לקחתי שוחד, אלה סיפורי אלף לילה ולילה

אהוד אולמרט דני דנקנר שולה זקן אורי לופליאנסקי הולילנד  /  צלם:איל יצהר אריאל ירוזלימסקי
אהוד אולמרט דני דנקנר שולה זקן אורי לופליאנסקי הולילנד / צלם:איל יצהר אריאל ירוזלימסקי

ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, צפוי לעמוד בפני כתב אישום שני, אלא שהפעם בעבירה של לקיחת שוחד ולא רק מירמה והפרת אמונים: הפרקליטות הודיעה היום (ב') ל-18 החשודים המרכזיים בפרשת הולילנד על החלטתה להגיש נגדם כתב אישום, בכפוף לשימוע, שייערך להם בחודשים הקרובים.

בין הנאשמים - יזמי הפרויקט, מתווכים שונים וכן נבחרי ציבור ועובדי ציבור רבים בעיריית ירושלים, בהם אולמרט - המואשם בלקיחת שוחד בתקופות כהונותיו הן כראש העירייה, בפרשת הולילנד, והן כשר התמ"ת, בפרשת הזרע; ראש העיר שכיהן אחריו, אורי לופוליאנסקי, וראש לשכתו לשעבר של אולמרט, שולה זקן - המואשמים גם הם בלקיחת שוחד.

כמו כן, הוחלט להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד סגני ראש עיריית ירושלים לשעבר, אלי שמחיוף, יהושע פולק וחיים מילר, ונגד חבר מועצת העיר אברהם פיינר.

בין פקידי העירייה המואשמים בלקיחת שוחד נמצא מהנדס העיר בעבר, אורי שטרית; מאיר רבין, שהיה עוזרו האישי של עד המדינה בפרשה בין השנים 1997-2007, יואשם בתיווך לשוחד על חלקו בקבלת והעברת חלק מכספי השוחד לעובדי הציבור מטעם יזמי הולילנד; הלל צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד; ואביגדור קלנר, שרכש חלק מהקרקע במתחם, יואשמו במתן שוחד במיליוני שקלים לנבחרי ועובדי ציבור כדי לקדם את הפרויקט.

עניינם של חשודים נוספים בפרשה נבחן עדיין בפרקליטות.

שחיתות חמורה

פרשת הולילנד נחשפה לראשונה לפני כשנה, והיא אחת מפרשיות השחיתות החמורות ביותר שהתגלו מעולם בישראל.

על-פי הראיות שנאספו בחקירה, והמגבשות תשתית ראייתית המספיקה להעמדה לדין, לדעת הפרקליטות - קידם צ'רני, מבעלי הקרקע במתחם הולילנד, את תוכניות הבנייה והקמת פרויקט הולילנד באמצעות מתן שוחד למספר גדול של נבחרי ציבור ועובדי ציבור, בין השנים 1994-2007, בהיקף חסר תקדים של מיליוני שקלים.

על-פי החשד, גם קלנר וחשודים נוספים, שרכשו חלק מהקרקע במתחם, קידמו את תוכניות הבנייה וההקמה של הפרויקט מול עיריית ירושלים ומוסדות התכנון באמצעות מתן שוחד במיליוני שקלים לנבחרי ציבור ועובדי ציבור, וזאת בין השנים 2002-2007.

יצוין כי בתום חקירתה, בחודש אוגוסט 2010, המליצה המשטרה להעמיד לדין גם את חשב חברת הולילנד, רו"ח אלי חסון, ולסגור את התיק נגד מתי חותה, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בין השנים 1996-2004.

המלצת המשטרה לסגור את התיק נגד עו"ד אורי מסר בפרשות אלה התקבלה על-ידי הפרקליטות, והתיק נגדו נסגר כבר לפני חודשים אחדים.

החלטת הפרקליטות התקבלה על דעת פרקליט המדינה, משה לדור, והמשנה לפרקליט לעניינים פליליים, שוקי למברגר.

החקירה לוותה על-ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה, שגם צפויה לנהל את התיק בבית המשפט, אם יוחלט בסופו של דבר להגיש כתבי אישום אחרי השימועים.

זהותו של עד המדינה בפרשה נותרת עדיין חסויה, מתוקף צו איסור פרסום שעודנו תקף.

כבר משלביה הראשונים של החקירה המקיפה שקיימו המשטרה ורשות המסים, הורכב בפרקליטות צוות מיוחד של פרקליטים מהתחום הפלילי, לצורך טיפול בפרשיות אלה, ולצידם פרקליטים מהתחומים האזרחי והמינהלי. ההחלטה היום התקבלה בתום סדרת דיונים שהתקיימו בהשתתפות לדור והמשנים לו.

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, פסל את עצמו מלעסוק בתיק לאור העובדה ששימש סנגורו של אולמרט בתחילת המשפט נגדו.

44

אולמרט: "סיפורי אלף לילה ולילה"

יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, מסר בתגובה להודעת הפרקליטות כי "אולמרט הצהיר בצורה הברורה ביותר כי מעולם לא לקח שוחד, לא במישרין ולא בעקיפין, והוא עומד מאחורי הצהרה זו גם היום, ושום טענות של הפרקליטות לא ישנו עובדה זו.

"מראש לא הייתה לנו שום ציפייה שבפרקליטות יקבלו החלטה שונה. זאת, לאחר שבמשך חודשים ניהלו המשטרה והפרקליטות קרקס תקשורתי, כשמסקנות החקירה מתפרסמות כבר בתחילת החקירה, הרבה לפני שאולמרט נשאל אפילו שאלה אחת".

עוד הוסיף דוברו של אולמרט כי "מדובר בסיפורי אלף לילה ולילה שנולדו במוחו של עד מדינה, שהוא אדם מפוקפק, המשתמש כדבר שבשגרה בשקרים ובסיפורי בדיות כדי לאיים ולסחוט כספים מאנשים. זו דרכו וזו שיטתו.

"אך הפרקליטות, במקום להוקיע אדם זה, משלמת לו מיליונים כדי שישמיע את מה שמשלמים לו להשמיע. למרות שזכותו של הציבור לדעת מהם התנאים המופלגים שנתנה לו המדינה, הפרקליטות מסרבת לפרסם תנאי הסכם שערורייתי זה.

"העיתוי כרגיל אינו מקרי - בכל פעם שהפרקליטות מאבדת את המומנטום במשפט ונחשפת במערומיה, היא מפרסמת החלטות בעניינים אחרים הנוגעים לאולמרט כדי להסיט לשם את אור הזרקורים. פרסום ההחלטה דווקא כעת מדגיש את מצוקתם בהתנהלות בתוך בית המשפט".

תיק הולילנד והפרשות הקשורות לו מטופל על-ידי צוות הפרקליטים עו"ד ליאת בן-ארי שווקי, עו"ד יהונתן תדמור ועו"ד אתי בן-דור מפרקליטות מיסוי וכלכלה, בשיתוף פרקליטת המחוז, עו"ד אלה רובינק, ובליווי עו"ד מיכל ברדנשטיין מהמחלקה האזרחית בפרקליטות המדינה.

ספיחי הפרשה: דני דנקנר, מאיר רבין, יעקב אפרתי ואביגדור קלנר יואשמו בשוחד

במקביל להחלטה על כתבי אישום בכפוף לשימוע בפרשת הולילנד, החליטה הפרקליטות להעמיד לדין גם מעורבים בפרשות שחיתות נוספות - חלקם היו מעורבים הן בפרשת הולילנד והן בפרשות המקבילות - פרשת חברת הזרע ופרשת תעשיות מלח.

החקירה המשטרתית בכלל הפרשות התנהלה במשולב. בין היתר החליטה הפרקליטות להעמיד לדין בכפוף לשימוע את דני דנקנר, לשעבר יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים, במתן שוחד בפרשת תעשיות מלח.

לצד דנקנר, מתכוונת הפרקליטות להעמיד לדין גם את מאיר רבין, ששימש עוזרו האישי של עד המדינה בפרשה בין 1997 ל-2007, ואת יעקב אפרתי, שהיה מנהל מינהל מקרקעי ישראל (ממ"י) בתקופה הרלוונטית. הם יואשמו בעבירות של מתן ולקיחת שוחד וכן מירמה והפרת אמונים ותיווך בשוחד.

לפי התשתית הראייתית שנתגבשה, בשנים 2003-2004 הורה דנקנר, ששימש אז יו"ר חברת תעשיות מלח, לתת שוחד בסכום של כ-1.3 מיליון שקל לרבין, על מנת שיעביר את חלקו של הסכום כשוחד לאפרתי, מנהל ממ"י.

בעקבות זאת, כספים בהיקף של כ-250 אלף שקל ניתנו לאפרתי, במטרה לשחדו לסייע בקידום שינוי ייעוד הקרקעות של חברת תעשיות מלח, כך שהקרקעות שיועדו בעבר לעיבוד מלח יוסבו לקרקע לבנייה למגורים.

בפרשת "הזרע" הודיעה הפרקליטות לשורה של חשודים כי נמצאה תשתית ראייתית לכאורית להעמדתם לדין בעבירות של מתן ולקיחת שוחד.

על-פי החשד, במהלך השנים 2000-2007 פעלה חברת הזרע, באמצעות מנהליה, לקידום בנייה בהיקף רחב מאוד על הקרקעות שנמסרו לחברה לצורך עיבוד חקלאי, ובהן קידום הבנייה בחוות שלם ובחוות מבחור ויבור.

הפרקליטות החליטה כי חומר הראיות שבידיה מאפשר את העמדתם לדין פלילי של אביגדור קלנר, אמנון ספרן וארנון ברודנר, באשמה שקידמו את ענייניה של חברת הזרע באמצעות מתן שוחד למנהל ממ"י אפרתי, לשר התמ"ת דאז, אהוד אולמרט, ולראש לשכתו, שולה זקן.

היקף השוחד שניתן, לכאורה, עמד על כ-1.5 מיליון שקל. נגד רבין נמצאו ראיות להעמדתו לדין בעבירות של תיווך בשוחד.

חקירת המשטרה בפרשות אלה היתה סבוכה ביותר, ובמהלכה נגבו 600 עדויות מכ-250 עדים, מהם 50 חשודים, לצד חיקור דין שבוצע בארה"ב. 13 מהחשודים נעצרו, ומעצרם הוארך על-ידי בית המשפט. נכסים של חשודים רבים הוקפאו, ובהם חשבונות בנק, כספים בבתי השקעות, נכסי נדל"ן, כלי רכב ומניות של חברות, וכן הוצאו שומות מס אזרחיות לחשודים.

עוד כתבות

ניתוח חברה: נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

למשקיע הסבלני: האם המניה הביטחונית שצנחה ב־50% מהשיא תהפוך להזדמנות?

יצרנית המצלמות לרחפנים, שזינקה באלפי אחוזים עד למרץ האחרון, איבדה מאז מומנטום ● למול מימושי מניות נרחבים ואיומי תחרות, החברה מבססת מנועי צמיחה בינלאומיים ומגדילה כושר ייצור ● האם היא תדע להרוויח מהשינוי המבני בשוק הביטחוני העולמי ● ניתוח חברה

רועי מן וערן זינמן, יוני אסיא, אמנון שעשוע / צילום: נתנאל טוביאס, איטורו, איל יצהר

אפקט ה-AI: הפיטורים והשקת הסוכנים החכמים שהטיסו את מאנדיי ב-80% מהשפל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● מאנדיי משלימה התאוששות וזינוק שבועי של כ-18% עם השקת סוכני בינה מלאכותית ● מניית איטורו נחתכת לשפל כל הזמנים לקראת דוחות שצפויים להיות פושרים ● וגם: מובילאיי צוללת גם היא לשפל היסטורי לקראת פרסום הדוחות, בצל חילופי המנכ"לים המתוכננים והמלצות אנליסטים סותרות

תחבורה ציבורית בישראל / צילום: Shutterstock

אתם רואים פקקים והם רואים דולרים: איך הפכו דווקא חברות האוטובוסים להשקעה לוהטת

בשנים האחרונות זוכות חברות תחבורה להשקעות גדולות מצד שחקנים פיננסים גדולים ● כך נוצר פער בלתי נתפס בין המצב בשטח, שכולל איכות שירות ירודה לציבור ומצוקת כוח־אדם - לבין הצפת ערך של מאות מיליוני שקלים למשקיעים בתחום ● מנכ"ל קיסטון: "אנחנו מחפשים תשתיות במשבר, ואנחנו לא היחידים שרואים את ההזדמנות"

מושיק בן פורת / צילום: יח''צ

"אנחנו בטירוף על עוקץ הפנסיות": נשיא לשכת סוכני הביטוח מדבר על הכול

מודל העמלות של סוכני הביטוח הוא אחת הסוגיות הבוערות בשוק ההון בצל טענות לניגוד עניינים ● מי שבולם את הניסיונות לרפורמה בתחום הוא נשיא לשכת סוכני הביטוח, מושיק בן פורת, שטוען כי "העמלה היא מודל תגמול עסקי לגיטימי" ● בראיון ראשון בתפקיד הוא מסביר למה הוא מתנגד למעבר לשכר־טרחה: "בבריטניה 70% מהציבור לא קיבלו טיפול" ● וגם: איזו פירצה לדעתו מאפשרת לנוכלים את עוקץ הפנסיה?

כולם בעד פירוק מונופולים ונגד מסים, בלי להסביר מאיפה הכסף

על מה מסכימות כל המפלגות, על מה הן מתווכחות - ולמה בכלל הן הסכימו לענות על שאלות פיננסיות מסובכות? ● אלה השיעורים החשובים שלימדה אותנו זירת הדיון הכלכלית ● המצע הכלכלי, פרויקט מיוחד 

הסוגייה הישראלית מעסיקה את היבשת. הפגנה בברלין, החודש / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

בעולם עוקבים אחרי הבחירות, וגם "סערת הקריפטו" בכותרות

כלי התקשורת באירופה עוקבים בדריכות אחר הבחירות בירושלים - מנתחים את התסריטים הפוליטיים, מחשבים יחסי גושים ומנסים להעריך את השפעת התוצאות על היבשת ● ואיך הגיבה העיתונות הכלכלית לאזהרת נתניהו, שישראל תאלץ להתמודד עם סנקציות באמצעות קריפטו?

אילוסטרציה: Shutterstock

לקראת יום הבחירות: זינוק במתקפות הסייבר ובניסיונות ההונאה

לקראת הבחירות בישראל, בצ'ק פוינט מזהים עלייה במתקפות הסייבר ובפעילות קבוצות תקיפה אנטי-ישראליות ● בחודשיים האחרונים אותרו עשרות אתרים חשודים הקשורים לבחירות, ובמקביל נרשמה עלייה של 55% במספר מתקפות הסייבר על ארגונים בישראל לעומת התקופה המקבילה אשתקד ● בחברה מזהירים מפני ניסיונות פישינג, הפצת מידע כוזב ושיבושים ביום הבחירות עצמו

ביל אקמן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

המיליארדר האמריקאי ביל אקמן נגד בן גביר וסמוטריץ': "גרמו נזק עצום לתדמית ישראל"

המשקיע היהודי-אמריקאי, ביל אקמן, טוען כי התבטאויותיהם ומעשיהם של שני השרים פגעו במעמדה הבינלאומי של ישראל, וקרא להקמת ממשלה בלעדיהם ● לדבריו, מהלך כזה יאפשר לישראל לשקם את אמינותה, להרחיב את הסכמי אברהם ולשפר את יחסיה עם הדמוקרטים והרפובליקנים בארה"ב

ראש הממשלה בנימין נתניהו והרמטכ''ל אייל זמיר / צילום: מעיין טואף / לע״מ

עימות חסר תקדים בין נתניהו לרמטכ"ל בנושא איראן

כאלף בני אדם הגיעו להלווייתו של סמ"ר רון יונתן רויטמן ז"ל, שנהרג בפיגוע הירי שלשום סמוך לחברון ● בפיגוע נהרג לוחם נוסף מהגדוד, סמל יובל שי סוילם ז"ל, והלווייתו תתקיים בהמשך היום ● חוסלו שני מחבלים בעזה ● בכירים איראנים: נערכים לפגוע באנשי ממשל אמריקאים ● דובר צבא סעודיה: יורטו והושמדו 10 טילים בליסטיים ששיגרו החות'ים ● בצה"ל מעלים כוננות: סגר מוחלט ביום הבחירות ביו"ש ● עדכונים שוטפים

נשיא העליון בדימוס אשר גרוניס / צילום: שלומי יוסף

בשל מצב רפואי: נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס פורש מוועדת החקירה בפרשת הצוללות

ליו"ר ועדת החקירה מונה חבר הוועדה, שופט העליון בדימוס צבי זילברטל ● בנוסף, נשיאת בית המשפט המחוזי מרכז-לוד לשעבר, השופטת רות לורך, מונתה לחברה בוועדה

מגדלי הארבעה / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

הסדר החוב אושר: פרטנרס תמשיך לפעול, 6 מיליון שקל יועברו לנושים

חברת פרטנרס המספקת שירותי השכרת משרדים לעורכי דין עצמאיים, אשר נקלעה לאחרונה לקשיים, הודיעה כי הסדר החוב בעניינה אושר בהסכמת 100% מהנושים ● ההסדר מעניק לחברה מתווה של שיקום ומאפשר את המשך פעילותה כ"עסק חי"

עומס בנתב''ג, ארכיון / צילום: פולי טובמן

במקביל לבחירות, צצו שלל כנסים שמביאים אקדמאים מחו"ל לישראל

ארגון MindIL מדווח על עשרות כנסים שמתקיימים בשבוע הבחירות בהשתתפות אלפי אקדמאים מתחומים שונים ● המיזם רושם הצלחה אחרי שנים של היעדר כנסים מסוג זה עם חוקרים מובילים מחו"ל

מייסדי WhiteSage, מימין: מתן גואטה, אסף גלבוע-אמיר ולירן תם / צילום: רמי זרנגר

החוקרים שגייסו 20 מיליון דולר כדי לשנות באמצעות AI את עולם ההשקעות

במקום להקים עוד סטארט־אפ מאפס, המיזם החדש WhiteSage, שגייס 20 מיליון דולר בשלב ראשוני, מעדיף לרכוש או להשקיע בחברות קיימות ● אחר כך הוא מתאים אותן לעידן ה–AI, בעזרת מחקר מקדים ותמיכה של מייקל אייזנברג ואדן שוחט מקרן אלף ● ככה עובדת השיטה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מעיין טואף, לע״מ

המחקר שחשף את אפקט ההדבקה של סנקציות, ואיך הוא משפיע על מדינות

בסוף השבוע הזהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו מפני סנקציות שיוטלו על ישראל ● מחקר שפורסם החודש מגלה כי במקרה של סנקציות על מדינה, הנזק מגיע לכלל הסקטור הפיננסי ● וגם: הלקח שאפשר ללמוד מבלארוס ורוסיה

חייל אמריקאי מפעיל רחפן / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

4.4 טריליון דולר עד 2035: תעשיית הביטחון העולמית שוברת שיאים

מחקר של דויטשה בנק מצא כי הכנסות מאה חברות התעופה והביטחון הגדולות בעולם חצה לראשונה אשתקד את רף הטריליון דולר ● שוק הרחפנים הצבאיים העולמי ישלש את עצמו תוך עשור ליותר מ־50 מיליארד דולר ● עורך המחקר לגלובס: "העדיפות היא להגנה אווירית"

צילומים: איל יצהר, שאטרסטוק

מה החוק הראשון שתעבירו, ואיזה תיק תדרשו? אנחנו שאלנו והמפלגות ענו

המשרוקית של גלובס פנתה למפלגות בסדרה של 18 שאלות כלכליות שנוגעות בלב הסוגיות שעל הפרק • מעוצמה יהודית ועד הרשימה המשותפת: אלה עמדות המפלגות • והפעם: מה החוק הכלכלי הראשון שכל מפלגה מתכוונת להעביר, ואילו תיקים כלכליים־חברתיים הן ידרשו? • המצע הכלכלי, פרויקט מיוחד

בית קפה בנחלת בנימין בתל אביב / צילום: כדיה לוי

הפסיקה שמסכנת את אזור הבילויים בנחלת בנימין: עיריית ת"א לא יכולה לאשר שולחנות על המדרכה

ביהמ"ש קבע כי עיריית תל אביב אינה יכולה לאשר הצבת שולחנות וכיסאות על הכביש ועל המדרכה ללא הליך תכנוני מסודר ושיתוף הציבור ● נקבע כי מהלך כזה אינו יכול להתבצע "בדלת האחורית" של היתרים נקודתיים, אלא מחייב שינוי ייעוד מלא בתוכנית בניין עיר שבה תינתן לתושבים זכות טיעון

איור: גיל ג'יבלי

שעון החול אוזל: נתונים חדשים של האוצר חושפים את הלחץ של משפרי הדיור

באוגוסט 2026 כמעט שליש ממכירות משפרי הדיור במרכז היו של מוכרים שנדרשו לעמוד במועד האחרון לשמירה על הטבת המס ● הלחץ למכור בזמן עשוי להוביל להפחתת מחירים ולתנאי תשלום חריגים

תותח מדגם K9 / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ארה"ב צריכה תותחים - ובחרה לקנות אותם ממדינה מפתיעה

חברת מל"טים מתאבדים ישראלית ניצלה את תערוכת AUSA היוקרתית בארה"ב כדי להציג משגר מל"טים מתאבדים ● המתיחות בין נשיא ארה"ב לבין נשיא אוקראינה גוברת על רקע הכישלון האמריקאי בצמצום היקף הלחימה הרוסית־אוקראינית ● וצבא ארה"ב החליט לרכוש תותחים מקוריאה הדרומית ולא מישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

המניות שיזנקו היום בת"א, והדגל האדום שהרים האנליסט האופטימי ביותר בוול סטריט

ישראל וארה"ב נכנסות לזמן בחירות - כך הן ישפיעו על הבורסות בת"א ובניו יורק ● המשקיעים החלו לתמחר חזרה למלחמה: מחירי הנפט בשיא של חצי שנה ● המשקיעים בארה"ב יתמקדו בהחלטת הריבית ובנתוני האינפלציה ● שלוש מתוך "שבע המופלאות" יפרסמו דוחות ● וגם: אחד האנליסטים השוריים ביותר בוול סטריט מזהיר - ההתלהבות בשוק השבבים מוגזמת ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר