גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע לפני שאתם קונים קרקע: שימו לב לקרקעות מזוהמות

המודעות לשכיחותן של קרקעות מזוהמות ברחבי מדינת ישראל והצורך בביטוח הסביבתי של הקרקע עליה מתוכנן לקום פרויקט מחלחלת בהדרגה גם ליזמים וגם לספקי האשראי

מיקום מיקום מיקום. הסיסמא הזו תמיד הייתה נכונה בנדל"ן, אולם לרוב היא מלווה במחשבות על מרכזיות, נגישות, שקט, נוף או גני ילדים מסביב, ולא על ארומה או איכות האדמה שמתחת. "הערכות מדברות על יותר מ-20 אלף מתחמי קרקע מזוהמים בישראל", אומרות עו"ד עידית רייטר, שותפה וראש מחלקת איכות סביבה במשרד עו"ד פרופ' יובל לוי ושות', וליאת הרטוב, סמנכ"ל ביטוח מסחרי בחברת הביטוח AIG ישראל, בהתייחס לאחת הסוגיות החשובות ההולכות ומתפתחות בישראל, ושרלבנטיות לכל מי שרוכש או מוכר קרקע - קרקעות מזוהמות.

"בכל מקום"

"נושא הקרקעות רק מתחיל להתרומם בארץ", הן אומרות לקראת השתתפותן בכנס "סביבה 2020" שיתקיים ב-22 במארס בת"א. אגב, זיהומים סביבתיים הם לא רק בקרקעות - והם משפיעים מאוד על ערך הנכס - כשיש שורה ארוכה של סיכונים נוספים: כגון רעש, אוויר, אסבסט, ועוד.

רייטר: "נושא הזיהום רלבנטי בכל קרקע. הקרקעות המועדות לפורענות הן קרקעות שנעשתה עליהן בעבר איזושהי פעילות תעשייתית או צבאית. בזיהום קרקע ניתן לטפל בקלות יחסית, בעוד זיהום מי תהום יותר קשה ויקר. העלות נעה בין עשרות בודדות של אלפי שקלים ועד למאות מיליונים. תלוי בגודל המתחם, בסוג הזיהום, העומק וכו'".

הרטוב: "זה יכול לקרות בכל מקום, כולל באזורים בהם היה נהוג לזרוק זבל בעבר, וכיום זו קרקע שהפכה לאטרקטיבית. לכן, בכל פרויקט קבלני עושים בדיקות, שהדרישה להן הולכת וגוברת. זה רלבנטי לגופים גדולים שרוכשים קרקע בעסקאות גדולות, למשל להקמת מגדל, אבל גם לאנשים פרטיים שרוצים להקים וילה פרטית על קרקע. חשוב לעשות בדיקה מראש ולסגור את הפינה הזו, אחרת אתה יכול למצוא את עצמך במהלך הפרויקט עם שינוי ייעוד ושינוי ביצוע".

"בת"א החלו בזה הלכה למעשה", אומרת רייטר, "הרבה מאוד מפרויקטי הנדל"ן בשנה החולפת היו במרכז ת"א במתחמים שידועים כמזוהמים, ולכן חלק מהתנאים להיתר כוללים מיפוי וטיפול בנושא".

במשרד איכות הסביבה מציינים בהקשר, כי "אם היה בעבר שימוש תעשייתי או צבאי בקרקע אזי קיים חשד שהקרקע מזוהמת. במצב זה יש לדרוש מהקבלן לבצע סקר קרקע בעזרת יועץ מקצועי על מנת להעריך האם אכן קיים זיהום ואם כן, מה היקפו. זיהומי הקרקע גורמים לזיהום מי התהום שנמצאים מתחתם. בנוסף לכך, יתכן פעפוע מזהמים אורגניים נדיפים מהקרקע למרתפים והחניונים של מבנים באזור". כלומר, אם חשבתם שרק סוגיית העובדים מעכבת את הפרטת תע"ש, תוסיפו לכך גם את סוגיית זיהום הקרקעות.

- יש שינוי במודעות מצד חברות?

רייטר: "אם פעם כל הלקוחות היו מתעשיות כבדות, ענפי הכימיה וכו', אזי עם השנים זה התפתח לתעשיות אחרות, כגון חברות מזון. כיום, גם בנקים עושים ניהול סיכונים סביבתיים כחלק מסיכוני אשראי. היום הפרקטיקה שלנו היא תעשייה, מוסדות פיננסים וחברות עם טכנולוגיות קצה סביבתיות".

- איפה המדינה נמצאת?

הרטוב: "למדינה יש תפקיד מאוד חשוב במה שקורה גם בצד המזהם וגם מתקן התקנות. המדינה כנראה אחראית ללא מעט זיהומים שנעשו בעבר, ולכן יש לה תפקיד מאוד חשוב מבחינת טיפול בזיהומי נדל"ן שנעשו לאורך שנים. גם החקיקה בתחום פזורה על פני הרבה מאוד תקנות וחוקים לכל אורך ספר החוקים ואין משהו שמאגד את הכול. כלומר, יש הרבה מאוד חקיקה אבל חסרה בהירות שיספק חוק ייעודי. לכשיהיה חוק כזה, אפשר יהיה להתייחס אליו כאל תמ"א 38 סביבתי שמסביר איך המדינה מתערבת בזה".

רייטר: "המדינה אחראית לרוב הזיהומים שקרו בישראל. זה לא מוגבל רק לנו ומוכר גם מארה"ב, שם הצבא תרם כנראה הכי הרבה לזיהומים. בישראל זה היה נכון אף יותר לפני כל ההפרטות".

- זה מוכר גם לגופים המממנים?

רייטר: "הבנקים בעולם בוחנים את רמת הצייתנות של הפרויקטים שהם מממנים גם לרגולציה סביבתית. בעבר היו בנקים שנכוו מכך, כשגילו שקרקעות שהיו בטחונות איבדו מערכן משום שהאדמה הייתה מזוהמת, ולא רק זאת אלא שהרשויות שמחו שסוף סוף יש בעלים עם כיסים עמוקים והכריחו אותם לשלם עבור טיהור הקרקע. כלומר, לא רק שהבטחונות איבדו מערכם אלא שהם לפתע נהיו שליליים. בעתיד זה יכול להיות במספרים גדולים בהרבה.

"בארה"ב נוצרה בעיה שנקראת brown fields. בעקבות חקיקה הוצאות השיקום הפכו למשמעותיות ובגלל זה החלה תופעה של נטישת קרקעות מזוהמות והזנחתן. בארץ אנו בסביבה שונה - גם משפטית וגם בשל משאבי קרקע מוגבלים. במציאות הקיימת, לא יכולה להתבצע רכישה של נדל"ן - נדל"ן קיים או קרקע לבנייה, ללא בחינה של הסיכונים הסביבתיים".

הרטוב: "זה נכון גם מבחינה משפטית וגם מבחינת המימון והליווי של הבנקים".

- איך נערכים לזה ביטוחית?

הרטוב: "עדיף שהביטוח יכנס לתמונה בשלב הראשון של העסקה, במהלך הדיונים, וזאת משום שמדובר בביטוח חשוב שעלותו ניכרת וחשוב להכניס אותו בחישוב עלות העסקה. הביטוח מספק הגנה על קרקעות למקרים של גילוי זיהום אחרי עסקת רכישה, שבגללו נוצר צורך בניקוי הקרקע או שנרשמת ירידה בערך הקרקע וגם נזק שעלול להיגרם לצד שלישי (כגון מחלות).

"הכיסוי הוא בין מיליוני אירו למאות מיליונים. זה מוצר מורכב שניתן לקנות אותו אפילו עד עשר שנים. בהיבט של מחיר הקרקע - פעם היה מדובר בשיעור של 1% מעלות קרקע. כיום הוא נע בין אחוזים בודדים ועד לשיעור דו ספרתי".

עיסוק באסבסט יגרור קנס של עד 800 אלף שקל

ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת אישרה בשבוע שעבר לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק למניעת מפגעי אסבסט. החוק אוסר על שימוש חדש באסבסט ומחייב הוצאה הדרגתית של שימוש באסבסט פריך ממבני ציבור, מתקני תעשייה, ציוד וכלי רכב בצה"ל, במטרה למנוע את הסיכונים הבריאותיים מהחשיפה לחומר.

עבירות על עיסוק באסבסט או גרימת מפגע אסבסט יחשפו את המפגע לקנסות של עד 800 אלף שקל.

החוק מעגן למעשה את יישומו של פרויקט ניקוי מפגעי אסבסט בגליל המערבי במימון המדינה ושל חברת איתנית, שמפעל הייצור שלה בנהריה גרם למפגעי אסבסט בשנות ה-60'. חברת איתנית תחויב לשלם מחצית מעלות פרויקט ניקוי הקרקעות, בסכום של כ-150 מיליון שקל.

לדברי השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן: "החוק מחזק את עיקרון המזהם משלם, גם אם הזיהום נעשה לפני עשרות שנים. לאף אדם אין זכות לזהם את הסביבה ולפגוע בבריאות הציבור ומי שיעשה זאת ישלם על תיקון הנזק הסביבתי שייגרם".

עוד כתבות

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"