גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האסון ביפן ינחית מכה רצינית על הנכונות לקנות מניות"

יעקב ויינשטיין, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל שוקי הון, מזהיר בראיון ל"גלובס": "ההשפעה של האירועים ביפן גדולה בהרבה ממה שחושבים"

גם שבוע וחצי לאחר סדרת האסונות ביפן, עדיין קשה להעריך את ממדיה והשלכותיה על המדינה עצמה ועל העולם כולו. בינתיים חווים המשקיעים את ההשפעה על כל בורסות העולם שרשמו שבוע תנודתי למדי.

"ההשפעה של האירועים היא הרבה יותר גדולה ממה שחושבים", אומר יעקב ויינשטיין, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל שוקי הון, בראיון ל"גלובס". "זה לא מצב בו יפן לבד במערכה, כי יפן היא עדיין המעצמה הכלכלית השלישית בגודלה, גם אם היא מעצמה בשקיעה. לכן צריך להתייחס לאפקטים שיש לה על השווקים האחרים, ומצד שני לשים לב להזדמנויות ההשקעה שהיא יוצרת".

ויינשטיין מדגיש כי כרגע "עדיין מדובר באירוע מתגלגל, ואנחנו בכלל לא בטוחים איך הוא יסתיים, אבל כמו שזה נראה כעת יש בסיס להנחה שנראה תיקון משמעותי בבורסה היפנית בטווח הקצר. מעבר לו אני לא רואה הרבה כי החוליים של השוק היפני היו ונשארו".

למרות שברור כי יפן הולכת לעבור תהליך שיקום שעשוי להאיץ את צמיחתה, ויינשטיין מסביר כי עדיין מדובר במדינה שהבעיות בה יקשו עליה לצמוח בשיעורים ניכרים. "מי שסבור כי האסונות יתנו ליפן דחיפה חזקה, יש לי תשובה בשבילו. אם נלך אחורה ל-1995 אחרי רעידת האדמה בעיר קובה, נראה שאם אז חלקה של יפן בתמ"ג העולמי עמד על 18%, היום הוא עומד על 9%. 15 שנה אחרי אותה רעידת אדמה וזה מה שקרה, אז כנראה שהיא לא ממש עזרה שם לצמיחה. מעבר לכך, יפן היא אימפריה כלכלית בנסיגה בגלל הרכב האוכלוסייה שלה, שלא יאפשר לה לחזור להיות מספר שתיים. מספר הנפטרים בה בשנה האחרונה היה גדול ממספר הנולדים, וכמות הזקנים שם עצומה לעומת כוח העבודה הצעיר. זו תופעה שאנחנו בפירוש רואים כחולשה".

- מהן ההשפעות השליליות בטווח הקצר על יפן ועל הבורסה שלה?

"תהיה השפעה על הסחר העולמי. אנחנו נמצאים בחוסר ודאות והיפנים עצמם לא יודעים את ממדי ההרס והנזק. רסיסי האינפורמציה שישנם, כבר מספיקים לכך שבשלב הראשון נרצה להקטין סיכון. עד לא מזמן המניות ביפן היו בין הזולות ביותר בעולם, והאירועים האחרונים קצת שינו את התמונה. הן אולי לא יקרות עדיין, אבל ברור שבשלב הראשון מפעלים רבים ישותקו.

"לגבי הבורסה, בטווח הקצר יש מקום לתיקון אלים אבל בטווח הארוך הבורסה שם תמשיך להיות לא מעניינת ולא מתפקדת כמו שהייתה בשנים האחרונות. כמו כן, יהיה קשה למלא את התפוקה בהיעדר הכורים הגרעיניים. אז יכול להיות שתהיה ליפן בעיה של אנרגיה, לא יהיה חשמל בשביל הייצור, ואולי אפילו נקבל כאן האטה".

- ומהן ההשפעות קצרות הטווח על השווקים בעולם?

"ברור שאירוע יפן ינחית מכה רצינית על כל הנכונות ללקיחת סיכונים כמו קניית מניות ונכסים מסוכנים כמו סחורות. זו גם הסיבה שראינו בשבוע שעבר את הזהב יורד חזק. גם במשבר של 2008, הזהב היה הראשון שחטף".

- ומה תהיה ההשפעה על הבורסה בת"א?

"הבורסה המקומית מגיבה כמו כולם בעולם. הבורסה שלנו סובלת באחרונה מאובדן הפרמיה החיובית שהייתה לה על פני כל המערב, ואי אפשר להתכחש לזה. עד שיובהרו ממדי האסון, הבורסה תאופיין בירידה בנכונות לקחת סיכון, וזה אומר ירידה בשוק המניות, הקטנת סיכון בסחורות, והגדלת ההשקעה באג"ח ממשלתיות קצרות".

- האם לאור הירידות ביפן ובעולם לא נוצרו הזדמנויות בשוקי המניות?

"ההזדמנויות הגדולות והבטוחות יותר הן לאו דווקא בשוק המניות, אלא בשני שווקים אחרים: באג"ח הממשלתיות של יפן ובמתכות. האג"ח היפניות נסחרות בתשואה של 1.1% לעשר שנים, ומהוות בשל כך הזדמנות בלתי רגילה למכירה ולביצוע שורטים. כיוון שברור לכולם שאחרי שהכול יירגע יצטרכו לממן את פעולות ההרחבה, ואת זה יעשו על ידי אג"ח. ללא ספק יצטרכו למכור הרבה אג"ח יפני.

"הזדמנות נוספת היא במתכות. גם ללא האסון היפני נראה שהסינים ממשיכים וימשיכו לקנות סחורות מכל סוג שהוא. במיוחד מתכות כמו פלדה, נחושת ואלומיניום, אבל גם גרעינים ונפט. רק שבעוד שהנפט כבר עשה את העלייה הגדולה, ואני לא צופה עליות גדולות נוספות, במתכות זה לא כך. ברור שלצורך שיקום יפן יצטרכו כמויות גדולות של המתכות האלה, ואלמלא הפאניקה בשווקים כבר היינו רואים את תחילת העליות במחירי הסחורות הללו.

"סין ממשיכה ותמשיך לקנות סחורות מכל סוג שהוא, כחלק מתפיסה אסטרטגית של המדינה להשקיע את העודפים הגדולים שיש לה ברזרבות שלה. לכן נראה את הסינים קונים את הסחורות עצמן, וכן חברות שמפיקות את אותן סחורות".

- על מה בכל זאת אתה ממליץ בשוק המניות?

"הבנקים בישראל הם הזדמנות קנייה. בחו"ל אני רוצה להיות כמה שיותר במניות גדולות. הכלל הוא חברות גדולות ומבוססות, עם מותג טוב, תזרים מזומנים, מכפיל ותשואת דיבידנד טובים. בסייקל הנוכחי של ההשקעות אני כבר לא רוצה להיות במניות הקטנות, ואני מעדיף את גרמניה וארה"ב מבין השווקים המפותחים".

"צריך להתרגל לנפט ברמה גבוהה"

בשבוע וחצי האחרונים איבד הנפט כ-8% ממחירו, אולם מתחילת השנה הוא עלה ב-7%. האם על רקע אירועי יפן, שהיא צרכנית נפט ענקית, מחירו של הזהב השחור צפוי לרדת עוד, או שהמצב הגיאופוליטי יחזיק אותו במחיר גבוה?

"צריך להתרגל לכך שהנפט יישאר ברמה יותר גבוהה, ואני לא צופה ירידה מ-90 דולר לחבית. מחיר הנפט האמיתי היום הוא בכלל 110-111 דולר לפי אופ"ק. במחירים הנוכחיים החברות הגדולות והמבוססות שפועלות בייצור נפט, הן השקעה טובה ונכונה לאורך זמן. לא צריך עוד עליות מחירים, כי במחירים האלה הרווחיות שלהן כבר טובה".

- לפני כשנתיים וחצי אמרת שהזהב יגיע ל-1,800-2,000 דולר לאונקיה. היום כשהזהב עומד על כ-1,400 דולר לאונקיה, האם אתה עדיין סבור שהוא ימשיך לעלות?

"הזהב נמצא בפתחו של השלב השלישי. השלב הראשון היה התעלמות, בשלב השני התחילו לגלות אותו, וכעת אנחנו בשלב של ה-Over confidence (ביטחון יתר), והוא מסכם את גל העליות שרשם. העלייה של הזהב נתקלת לאחרונה במטבעות שמתחילים להעלות ריביות, ובהודעות של מדינות שהן יעלו ריבית, ואלה ימתנו את עליית המחיר שלו".

"עוד לא ראינו את קצה הקרחון בבריחה מהשקל"

מאז האסון ביפן, באופן שעל פניו נראה מוזר, רשם המטבע היפני דווקא עליות שערים, והציפיות הן שלפחות בשלב הראשון הוא ימשיך להתחזק. ויינשטיין מנסה לשפוך מעט אור על התופעה, וגם מעריך שבטווח המעט רחוק יותר הין לא צפוי לעלות משמעותית.

"כולם זוכרים שברעידת האדמה האחרונה ביפן, ב-1995, הין עשה מהלך אדיר, כשכספים שהיו מושקעים בחוץ חזרו ליפן, והושקעו בתוך המדינה. הריאקציה הראשונה לאסון הפעם הייתה שוב פעם קניות גדולות של ין, ומכירת כל המטבעות האחרים. חלק גדול מהמסחר בין, שהוא מטבע ללא ריבית, הוא מול מטבעות שנסחרים עם ריבית, כמו הדולר האוסטרלי והקנדי. אחת התופעות הראשונות שנראה היא קודם כל סגירת הפוזיציות הקיימות: קנייה חזרה של הין, ומכירת מטבעות עם הריבית.

"אבל בשלב השני יתחילו השאלות - האם אתה בכלל רוצה להיות עם הין? כאן מגיעים לבעיה כלל עולמית והיא ששלושת המטבעות המרכזיים בעולם - ין אירו ודולר- יש להם רעה חולה, כל אחד מסיבותיו. ין חזק יהיה מכה רביעית, מעבר לכל השלוש שכבר נחתו על המדינה, ולא נראה לי שנראה כאן עלייה גדולה במחיר הין".

- מה היית ממליץ למשקיע שכבר מחזיק במטבע היפני?

"אני בכלל לא נמצא באחד מ-3 המטבעות האלה (ין, אירו ודולר), אלא מחפש מטבעות כמו היואן הסיני, הריאל הברזיאלי, הדולר הקנדי והקרונה הנורווגית. 20% מכל אחד מהם, ביחד עם הזהב, זה ההרכב המנצח לשנים הבאות".

בכל הנוגע לשקל ויינשטיין סבור כי הוא חזק ללא סיבה: "אנחנו רואים כבר שמנהלי ההשקעות הגדולים בארץ מעבירים יותר ויותר השקעות במניות לחו"ל. אחת הסיבות שמנהלי ההשקעות פחדו להעביר השקעות לחו"ל היו הפסדי המטבע. לדעתי, עוד לא ראינו את קצה הקרחון בבריחה מהשקל. האירועים מסביבנו מחייבים שקל יותר חלש אבל אנחנו עדיין רואים אותו חזק. להערכתי, יכול להגיע היום שלא נאמין עד כמה הייתה כאן הזדמנות".

עוד כתבות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון