גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נחשף ב"גלובס": פרוביג'נט נמכרת לברודקום לפי 313 מ' ד'

החברה שזכתה ב-2010 במקום הראשון בתחרות החברה המבטיחה של "גלובס", פורעת את השטר ■ המייסד והמנכ"ל דן חרש: "היו עוד אופציות, אבל הדבר הנכון היה להימכר לברודקום"

כ-11 שנות פיתוח, השקעות של 55 מיליון דולר, 150 עובדים, ומאות מיליוני טלפונים חכמים שסותמים את רשתות התקשורת הסלולריות וזקוקים לפתרון טכנולוגי - אלו הרכיבים שעומדים מאחורי אחד האקזיטים המרשימים בהיי-טק הישראלי שיוצאים היום לפועל.

כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", חברת הסטארט-אפ Provigent נמכרה לחברת השבבים ברודקום בתום היכרות בת תשעה חודשים ומו"מ שארך חלק ניכר מהתקופה. הסכום שישולם לבעלי המניות של החברה הוא 313 מיליון דולר, ובתוספת המזומנים בקופתה של החברה הרי ששוויה הכולל של העסקה הוא 340 מיליון דולר. זו הרכישה השמינית של ברודקום בישראל, ועד כה סך רכישותיה מסתכם בכמיליארד דולר.

פרוביג'נט הייתה גם הזוכה במקום הראשון בתחרות הסטארט-אפ המבטיח של "גלובס" לשנת 2010. החברה סיימה את 2010 עם מכירות של 25 מיליון דולר ועתידה על-פי הערכות לצמוח למחזור מכירות של 40-50 מיליון דולר השנה. פרוביג'נט רווחית כבר כשנה וחצי. לפי הודעת ברודקום, העסקה לא תפגע ברווחיות שלה בשנת 2011.

ברודקום, כך מתברר, הייתה המודל שלפיו גייסה פרוביג'נט כספים בתחילת דרכה. "השם של ברודקום הופיע בעמוד השלישי של המצגת שלנו להוכחה לכך שהשקעה בחברות שמספקות מערכת מבוססת שבב יכולה להצליח", אומר ל"גלובס" דן חרש, מייסד ומנכ"ל פרוביג'נט. בעלי המניות של פרוביג'נט שקלו במשך השנה האחרונה לצאת להנפקה בנאסד"ק ואכן, מציין חרש, המכירה לא הייתה טריוויאלית. "הייתה דילמה רצינית אם למכור או להנפיק", אומר חרש, "יכולנו ללכת בכמה דרכים, אבל הבנו שההחלטה הנכונה היא להימכר לברודקום".

בולטת בקהילת הסטארט-אפים

את הסימנים לכך שפרוביג'נט עומדת להפוך להצלחה אפשר לאתר כבר מסוף 2009. באותם ימים צץ שלט בולט עם שם החברה על הבניין שבו היא שוכנת ברחוב שנקר בהרצליה פיתוח. גם במעוז הסטארט-אפים וההון סיכון הישראלי, זהו סימן שקשה להתעלם ממנו.

החברה, שהוקמה בשנת 2000 על-ידי דן חרש וגיא רשף, מפתחת שבבים לקליטה ושידור של תקשורת אלחוטית המיועדים לקישור שבין האנטנות לבין ליבת הרשת הסלולרית - אזור עתיר טכנולוגיה וצמיחה. עם בעלי המניות בפרוביג'נט נמנית קרן ההלוואות פלנוס מקבוצת ויולה. ההחזר של פלנוס על ההשקעה הוא כ-9 מיליון דולר. פלנוס, בניהולם של מוטי וייס, רותי שמחה ומומי קרקו, העניקה בעבר לפרוביג'נט הלוואה של 5 מיליון דולר (שכבר הוחזרה) ומחזיקה בלמעלה מ-1% מהמניות.

את המשמעות של העסקה המוצלחת יחושו היטב בעלי המניות, ובעיקר קרנות ההון סיכון שליוו את החברה לאורך העשור האחרון (ראו מסגרת) - מגמה, לייטספיד, סקויה ופיטנגו. חלקן קרנות שנמצאות כמעט בסוף דרכן, וההחזר בעסקה הנוכחית של כמעט פי שישה על הכסף, משפר משמעותית את התשואה שהן מספקות למשקיעים. העסקה מוצלחת במיוחד גם משום שבעלי המניות יקבלו את התשלום במזומן ולא במניות או בתשלום משולב, כפי שהיה בעסקה קודמת של ברודקום, של ויז'נטק, שוויה צנח מ-780 מיליון דולר ל-250 מיליון דולר בלבד.

השאלה הקבועה המלווה את בעלי המניות ומייסדי החברה רגע לפני אקזיט ריחפה גם הפעם באוויר. היו מי שחשבו שאת פרוביג'נט כדאי להמשיך ולגדל כדי להפוך אותה לחברה של מיליארד דולר - אחד האתגרים שההיי-טק הישראלי העמיד לעצמו בעידן הנוכחי. החברה מתמחה בפיתוח אלגוריתם לעיבוד אותות דיגיטליים (DSP), תחום מה שרלבנטי בעולם החדש של עיבוד הנתונים במרחב הנייד.

בעלי המניות שהעריכו כי כדאי להמשיך ולגדל את החברה התבססו על כך שמרחב ה-Backhaul - המונח המקצועי בעולם האלחוט שמגדיר את האזור - נחשב לאחד התחומים החמים ביותר בעולם שבו התקשורת הפכה למבוססת נתונים.

חרש אמר בעבר בראיון ל"גלובס": "הדנ"א של חברות השבבים הגדולות כגון ברודקום וקוואלקום, אלו שאינן מחזיקות מפעלים, תמיד מורכב מאלגוריתמיקה. המייסדים של חברות אלו הם אלגוריתמיקאים, דוקטורים בעיבוד אותות. זה המודל של פרוביג'נט - מה שחברות השבבים הללו עשו בשווקים שלהן, אנחנו משחזרים בשוק שלנו".

חרש עצמו הגיע עם רקע נרחב בפיתוח אלגוריתמים. ההיסטוריה שלו כוללת את מסלול תלפיות בצה"ל, ולאחר מכן שירות במשרד הביטחון. לאחר הצבא עבד בחברת הסטארט-אפ הרפואי כרמל ביוסנסורים, שעסקה במכשור רפואי לתחום הסוכרת ונסגרה בשנת 2003.

פרוביג'נט כיום היא החברה היחידה שמפתחת שבבים למגזר עיבוד האותות. במשך השנים פיתחו חברות ציוד התקשורת את הרכיבים בתוך הבית ורובן הפכו ללקוחות של החברה הישראלית. המתחרות של פרוביג'נט נעלמו עם הזמן, והצורך בהשקעות עתק כדי להתקדם הורגש היטב. כעת, ברודקום מקבלת בעקבות הרכישה גישה לאחד הנכסים הטכנולוגיים שיאפשרו לה לחדור לשוק ציוד התקשורת לקראת עידן הדור הרביעי.

קירבה רבת-ערך לסינים

את הסיבה לרכישה אפשר ללמוד מהגרפים שצירפה ברודקום לעסקה, לפיהם בשנת 2010 הסתכם שוק הציוד מבוסס פרוטוקולי האינטרנט בתחום העברת הנתונים הסלולרית לליבת הרשת ב-5.2 מיליארד דולר, והוא צפוי לצמוח ב-18% השנה - קצב גבוה בהרבה מזה של הביקושים בשוק השבבים כולו.

"זה הבסיס שעליו ברודקום תבנה את האסטרטגיה בתחום תשתיות הסלולר", אומר האנליסט דניאל עמיר מבנק ההשקעות לאזרד על המוטיבציה של החברה. לדבריו, המחיר גבוה, אבל זה לא יוצא דופן בהתחשב למה שתקבל ברודקום.

ענקית השבבים, שנסחרת כעת לפי שווי של 21 מיליארד דולר, מתכוונת לצרף את עובדיה של החברה הנרכשת לפעילות המו"פ שקיימת כאן. "אנחנו קונים את החברות עבור האנשים והטכנולוגיה", מוסיף שלמה מרקל, מנהל הפיתוח העסקי-אסטרטגי של ברודקום והאחראי על המיזוגים והרכישות שלה,

פרוביג'נט עשויה לספק לברודקום גם מוטיבציה נוספת. החברה מחזיקה ברשימת לקוחות מעניינת במיוחד, ובראשה ענקית ציוד התקשורת הסינית Huawei. לצידה יש לחברה לקוחות גדולים אחרים מעולם התקשורת, כגון אריקסון, אלקטל-לוסנט וגם סרגון הישראלית.

הקרבה לחברה הסינית הייתה גם הסיבה שעוררה חששות לאחר הפרסום ב"גלובס" לפני מספר שבועות על העסקה המתהווה. הסינים ידועים כמי שלא אוהדים, בלשון המעטה, פרסומים בדבר הקשרים העסקיים שלהם עם חברות ישראליות, נושא שחברות מקומיות מכירות היטב.

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק