גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וינוגרד: "פרופ' גביזון היא משפטנית מבריקה וראויה לפרס ישראל"

לפני מספר שנים טירפד אהרן ברק את מינויה של פרופ' רות גביזון לבית המשפט העליון ■ השבוע היא קיבלה פיצוי מסוים על אי-מינויה - ההחלטה להעניק לה את פרס ישראל לחקר המשפט

בשנת 2005 תיפקד בית המשפט העליון בישראל בהרכב חלקי בלבד. למרות המחסור בשופטים נמנעה שרת המשפטים דאז, ציפי לבני, מלכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולמנות שופטים חדשים, מאחר שלא הצליחה להשיג רוב למועמדת שלה, פרופ' רות גביזון.

בכיר המתנגדים למינויה של גביזון היה פרופ' אהרן ברק, נשיא בית המשפט העליון דאז, שגביזון חלקה על עמדותיו, התנגדה ליישום האמירה שלו כי "הכול שפיט", וטענה כי שופטים צריכים לנהוג באיפוק ובזהירות ולא להתערב בעניינים פוליטיים, השייכים לעבודת הכנסת והממשלה.

באופן חסר תקדים אף התבטא ברק בפומבי נגד מינויה של גביזון, ואמר כי "יש לה אג'נדה, ואג'נדה זו אינה מתאימה וראויה לבית המשפט העליון".

בסופו של דבר גברו קולות המתנגדים, ופרופ' גביזון לא נבחרה לבית המשפט העליון. שלשום (א') קיבלה גביזון פיצוי מסוים על אי-מינויה לבית המשפט העליון - הודעה משר החינוך, גדעון סער, על ההחלטה להעניק לה את פרס ישראל לחקר המשפט לשנת 2011.

הטענה המרכזית שגביזון מציגה במשנתה האקדמית רבת השנים היא שהיותה של ישראל מדינה יהודית אינה סותרת את היותה דמוקרטית, וכי שני הנרטיבים הללו יכולים לדור בכפיפה אחת.

גביזון היא גם ממובילות ההתנגדות לאקטיביזם השיפוטי, שמאפיין את בית המשפט העליון משנות ה-80. "מחקריה של גביזון עוסקים בסוגיות המרכזיות של המשפט החוקתי ומתמודדים בעומק ובאומץ עם עיצוב דמותה של מדינת ישראל", כתבה ועדת פרס ישראל.

משפטנית ייחודית

ההחלטה להעניק לפרופ' גביזון את פרס ישראל אינה מפתיעה. גביזון היא אחת המשפטניות הבולטות במדינה. מה שעושה אותה לכזאת הוא שילוב נדיר שהיא מציגה ב"אג'נדה" שעליה דיבר ברק, בין תובנות מתחום הפילוסופיה של המשפט ובין תובנות מתחום חקר החברה בישראל.

פרופ' ידידיה שטרן, סגן נשיא המכון לדמוקרטיה ופרופ' למשפטים באוניברסיטת בר-אילן, אומר כי הענקת פרס ישראל לגביזון היא "מובנת מאליה". לדבריו, גביזון היא אחת החוקרות החשובות גם בתחום זכויות האדם, "שבו כמעט אין מומחים משפטיים דוגמתה", גם בפילוסופיה של המשפט וגם במשפט חוקתי "ובנושאים של מפגש בין דת למדינה שבו היא עוסקת שנים, בניסיון להבין את המתח היהודי הפנימי בין דתיים לחילונים ואת ההשלכות המשפטיות שלו בנושאים כמו גיור, גירושים ונישואים וכדומה".

בנוסף, אומר שטרן, גביזון היא ייחודית בישראל בכך שהיא משתמשת במחקר המקצועי שלה בתחום של זכויות אדם באופן שמנסה לקלוע לצרכים של מדינת ישראל הן כמדינה דמוקרטית, ליברלית ואוניברסלית, והן כמדינה יהודית פרטיקולרית.

"זכויות האדם בישראל נחשבות כסוג של תרבות זרה, שמאיימת על היהודיות של המדינה. מפעל החיים של פרופ' גביזון מנסה ומצליח להראות כיצד ניתן ליישב בין מחויבות מלאה לזכויות אדם עם מחויבות מלאה למדינת לאום לאומית. את המהלך הזה היא עושה בשני הקשרים עיקריים. הראשון, המתח בין אזרחיה היהודים של ישראל לאזרחיה הערביים. השני, בין דתיים לחילונים".

לדברי שטרן, גביזון - בניגוד לאחרים - גם ממקדת את עיסוקה במה שמתרחש בישראל ולא בעולם הרחב. "לרבים מהחוקרים בישראל יש נטייה לכתוב ולחשוב במושגים גלובליים. גביזון היא אחת מהיחידים שעוסקים 'בכאן ובעכשיו' של החברה הישראלית ובמצוקותיה, ובדרך שהמשפט יכול לענות על מצוקות אלה".

גישתה של גביזון לא קפאה על שמריה, והשתנתה והתפתחה עם השנים. פרופ' ברק מדינה, דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת ירושלים, שבה מרצה גביזון, מציין כי בעבר גביזון הייתה תומכת יותר נלהבת בשיח של זכויות האדם, אך בשנים האחרונות עמדתה השתנתה, וכיום עמדתה היא כי שיח הזכויות אינו מועיל במקרים רבים לפתרון סכסוכים ומעניק סמכות לביקורת שיפוטית, אך לא כלים אמיתיים לפתרון סכסוכים.

לדברי פרופ' מדינה, גביזון טוענת כי "שיח הזכויות מהווה 'מסגרת ריקה' להכרעה בסכסוכים, מכיוון שמול זכות של אחד תמיד תעמוד של אחר, ולכן השפעת השיח היא בהעברת הסמכות להכריע במחלוקת מהמערכת הפוליטית למערכת המשפט, וזה דבר בעייתי".

מדינה אומר כי להשקפתה של גביזון כיום, יש לצמצם את מעורבות המשפט בפתרון דילמות ציבוריות וחברתיות, שפתרונן צריך להימצא במערכת הפוליטית, במסגרת עסקאות חבילה גדולות.

לדבריו, "גביזון מצדיקה ביטוי משמעותי יותר ליהודיות של המדינה לעומת המקובל בפסיקת בתי המשפט. בניגוד למה שחשב בית המשפט העליון למשל, היא סבורה כי ניתן להצדיק הקמה של יישוב שנועד ליהודים בלבד בישראל".

וינוגרד שומר על קשר

השופט בדימוס, ד"ר אליהו וינוגרד, מנהל מקצועי במשרד עורכי הדין גדעון פישר, שכיהן כיו"ר הוועדה לחקר אירועי מלחמת לבנון השנייה, שגביזון נמנתה עם חבריה, שמח על בחירתה לכלת פרס ישראל.

לדברי וינוגרד, "גביזון ראויה לפרס ישראל. גם קודם לוועדה הכרתי את כתיבתה, אבל עדיין הופתעתי מהכישורים שהפגינה במסגרת הוועדה. היא אדם מאוד נעים וחכם, והיה נעים לעבוד עמה בשיתוף-פעולה מלא.

"גביזון חוקרת ומשפטנית מבריקה, בעלת זיכרון יוצא מן הכלל, יכולת ניתוח מקצועית מרשימה, שתרמה תרומה נכבדה לעבודת הוועדה, לדיונים ולכתיבת הדוח. לכל אורך הדרך תמיד הייתה בעלת עמדה ברורה ומשכנעת ובלטה גם בכושר העבודה שהפגינה. היא הייתה מגיעה מירושלים מדי בוקר ב-6 וחצי למתקן הוועדה ברמת-אביב, ונשארת עד שעות הלילה המאוחרות. ניסוח הדוח היה משותף, אבל גביזון השקיעה בו עבודה יוצאת מן הכלל".

ד"ר וינוגרד שומר על קשר עם גביזון. "נפגשנו, כל חברי הוועדה, בתל-אביב לפני כחודש כדי להעלות שיחות על ענייני דיומא. אני וגביזון תמימי דעים כי הצבא עשה עבודה יוצאת מן הכלל בתיקון הפגמים שהצבענו עליהם בוועדה, אך הממשלה עשתה מאז עבודה חלקית בלבד שלא הושלמה, בעיקר בכל הנוגע להטמעה של הליך קבלת החלטות מסודר של הממשלה במקרים כמו זה שבדקנו".

נימוק חשוב נוסף שאליו התייחסה ועדת פרס ישראל במסגרת ההחלטה על הבחירה בפרופ' גביזון היה - "גביזון מפלסת בעבודתה דרכים כדי לאפשר קיום בצוותא של יהודים וחילוניים, כמו גם של יהודים ושאינם יהודים, במדינת ישראל, ושילבה את תפיסותיה ואת מחויבותה בעבודה מעשית בשטח".

"העזה לצאת ממגדל השן האקדמי"

נראה כי מה שמייחד את גביזון באופן מובהק, לעומת חבריה מהאקדמיה, הוא הניסיון האמיתי והאמיץ שלה להגשים את רעיונותיה האקדמיים הנשגבים אל קרקע המציאות הישראלית השסועה.

שתי דוגמאות בולטות לכך הן הקמת מציל"ה, המרכז למחשבה ציונית, יהודית, ליברלית והומניסטית, שייסדה גביזון בשנת 2005, במטרה להתמודד עם הנטייה הגוברת בקרב ישראלים ובקרב יהודי התפוצות להטיל ספק בלגיטימציה של לאומיות יהודית; ופרסום "אמנת גביזון-מדן" בצוותא עם ראש ישיבת אלון-שבות, הרב יעקב מדן.

זהו מסמך מקיף, שיצרו גביזון והרב מדן, המתיימר להחליף את הסטטוס-קוו בין דתיים לחילוניים, ומציע פתרונות קונקרטיים במחלוקות בענייני דת ומדינה בישראל.

לדברי פרופ' שטרן, "גביזון הראתה לנו כי למרות כל המתחים והשסעים הקשים, עדיין קיימת אפשרות אמיתית שחילונים ודתיים יוכלו לדור בכפיפה אחת. מדובר במעשה גדול של אישה שהעזה לצאת ממגדל השן האקדמי".

פרופ' רות גביזון

* אישי: בת 66, אם לבן, נולדה בירושלים, גדלה בחיפה וחזרה להתגורר בירושלים. למדה בבית-הספר הריאלי בחיפה. שירתה בנח"ל. למדה משפטים, פילוסופיה וכלכלה לתואר ראשון; ואחר-כך משפטים לתואר שני באוניברסיטה העברית בירושלים. את הדוקטורט שלה בפילוסופיה של המשפט קיבלה ב-1975 מאוניברסיטת אוקספורד באנגליה.

* מקצועי: מכהנת כפרופסור למשפטים (פילוסופיה של המשפט ומשפט חוקתי) באוניברסיטת העברית בירושלים. הרצתה בין היתר באוניברסיטאות ייל ופרינסטון בארה"ב. בשנות ה-80 הייתה ממייסדי האגודה לזכויות האזרח בישראל, וכיהנה כיו"רית האגודה והנשיאה שלה. הייתה חברה בוועדות ציבוריות רבות, ביניהן ועדת וינוגרד לחקר אירועי מלחמת לבנון השנייה פרסמה ספרים ומאמרים רבים במשפט חוקתי ומינהלי, זכויות אדם, יחסי דת ומדינה ויחסי המערכת המשפטית והפוליטית. ייסדה את מרכז מציל"ה למחשבה יהודית וליברלית, ואת אמנת גביזון-מדן לטיפול במחלוקות בענייני דת ומדינה.

* פרסים: זכתה בפרסים רבים, ביניהם פרס צלטנר לחקר המשפט, פרס ירושלים לסובלנות, פרס אבי חי, לקירוב לבבות בחברה היהודית ועוד. אתמול, א', פורסם כי זכתה בפרס יוקרתי נוסף - כלת פרס ישראל לחקר המשפט, לשנת תשע"א.

* עוד משהו: בסוף שנות ה-90, כשהייתה נשיאת האגודה לזכויות האזרח, חוללה גביזון סערה, כשמכתב שכתבה פורש כאילו היא תומכת בביצוע עינויים על-ידי השב"כ. הפירוש היה רחוק מלהיות מדויק.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר