גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוגעים בכיס

תיקון חוק ני"ע ותיקון חוק החברות קובעים מנגנון לעיצומים כספיים. מה השוני ביניהם?

ועדת ברק, אשר ישבה על המדוכה לחקיקת חוק החברות לפני יותר מ-10 שנים, הייתה בדעה כי יש לצמצם את השימוש בדין הפלילי במסגרת דיני החברות, ולעודד שימוש במנגנוני אכיפה אזרחיים ומינהליים לשמירת הוראות החוק.

יחד עם זאת, רשם החברות הוסמך להטיל עיצומים כספיים על חברות פרטיות, חברות ציבוריות, חברות חוץ וחברות לתועלת הציבור, אם הן אינן עומדות בדרישות הדיווח של החוק, כמפורט בסעיף 354 לחוק החברות, ולפיו רשאי הרשם להטיל עיצום כספי בסך 7,340 שקל על חברות מפירות.

אי-תשלום העיצומים המוטלים על החברה מתיר לרשם לסרב לרשום את החלטות החברה שנתקבלו בה, לרשום חברה חדשה שבה מכהן דירקטור או בעל שליטה בחברה המפירה את הוראות החוק.

ניתן להטיל את סכומי העיצום הכספי על כל מי שרשום במרשמי הרשם כדירקטור בחברה בזמן ההפרה.

הוראות אלה, אשר עוגנו בחוק מיום כניסתו לתוקף, הפכו לאות מתה עד לאחרונה ממש, עם פתיחת רשות התאגידים במבצע אכיפה מקיף, שקיבל את כינויו בפרסומים בשם המרתיע: "חברה מפירת חוק".

לאחרונה אישרה הכנסת את תיקון מספר 45 לחוק ניירות ערך, שכותרתו "ייעול האכיפה המינהלית ברשות ניירות ערך", שבמסגרתו רשאית הרשות להטיל עיצומים כספיים על תאגידים ויחידים המפירים הוראות של חוק ניירות ערך, בסכומים של עד 5 מיליון שקל לתאגיד ועד מיליון שקל ליחיד.

הטלת העיצומים על-ידי הרשות כפופה לחקירה של ועדה מינהלית המורכבת מנציג הרשות ומשני נציגי משרד המשפטים. במסגרת החקירה ניתנת למפר הזדמנות להביא את טענותיו, תוך שקיפות מלאה של כל המידע שנמצא ברשות הוועדה, ומתן זכות ערעור למפר בפני בית המשפט הכלכלי בתל-אביב.

עיצומים כספיים

מנגנוני הטלת העיצומים מאפשרים לרשות ניירות ערך לנקוט ענישה מינהלית בהליך מזורז, ובלי להידרש לנטלי ראיות כבדים כהוכחת יסוד נפשי לקיומה של עבירה פלילית וכו'.

באמצעות המנגנון הזה ביקשה הרשות לשקם את ההרתעה מפני הפרת דיני ניירות ערך לאור הזיכויים בשנים האחרונות מצד אחד, ונוכח התפיסה הרווחת כי ענישה פלילית, הטומנת בחובה קלון מוסרי, אינה אמצעי אכיפה מתאים להפרות שניתן להטיל עיצומים (קנסות) בגינן, מצד שני.

בדרך זו החברה תרצה לסיים במהירות את הטיפול בתיק, ואילו הרשות, החברה ונושאי המשרה בה לא ייאלצו להיכנס לתקופה ארוכה של דיונים משפטיים מסובכים. תחכומו של שוק ההון הוא כה מורכב, שאכן הדיונים, העדים, המומחים ואחרים גוזלים תקופה ארוכה של דיונים, ובסופו של הליך יש גם לא מעט זיכויים.

מכשיר האכיפה המינהלית החדש, ש"זכה" לביקורת רבה, ואשר חוקק בינואר 2011 במסגרת התיקון לחוק ניירות ערך, אומץ עתה גם בתיקון 16 לחוק החברות, אשר נתקבל בכנסת ב-7.3.2011, תחת הכותרת "ייעול הממשל התאגידי".

החוק החדש הכניס תחת כנפיו מנגנון להטלת עיצומים כספיים על-ידי רשות ניירות ערך על יחיד או על תאגיד, במקרה של הפרה של הוראות חוק החברות (כמפורט בסעיף 363א(ב) לחוק החברות), וזאת בנוסף לסמכות להטלת עיצומים לפי חוק ניירות ערך.

בין הוראות החוק שהפרתן תאפשר לרשות ניירות ערך הטלת עיצומים: בחברה לא מכהן מנכ"ל או מבקר פנימי; בחברה מכהנים המנכ"ל או קרובו כיו"ר; בחברה לא נקבע המספר המזערי הנדרש לדירקטורים בעלי מומחיות חשבונאית ופיננסית; ועוד. לכאורה מקרים שקשה מאוד לתאר שהייתה מוגשת בגינם תביעה פלילית.

התיקון לחוק ניירות ערך וכן התיקון לחוק החברות קובעים מנגנון להטלת עיצומים כספיים על-ידי רשות ניירות ערך. למרות זאת, קיים שוני מהותי בין ההוראות.

בעוד שחוק ניירות ערך מכשיר את הרשות להטיל עיצומים כספיים בשיעורים של עד 5 מיליון שקל לתאגיד, ועד מיליון שקל ליחיד, בהתאם לסוג העבירה, קובע תיקון 16 לחוק החברות עיצומים כספיים בשיעורים נמוכים - 6,000 שקל ליחיד, ועד 35 אלף שקל לתאגיד (בהתאם לגובה ההון העצמי של התאגיד).

החוק אינו קובע אם העיצומים הכספיים המוטלים לפיו הם סכומי מקסימום או סכומים קצובים, בעוד שעל-פי חוק ניירות ערך הוועדה המינהלית המטילה את העיצומים תראה בסכומים האמורים סכומי מקסימום, וניתן לפסוק סכומים נמוכים יותר. במרבית המקרים אוסר חוק ניירות ערך על קיומם של שיפוי או ביטוח לעיצומים כספיים המוטלים מכוחו, בעוד שחוק החברות אינו קובע מגבלה כזו.

האם העיצומים לפי חוק החברות הם בני-שיפוי? האם ניתן לבטח אותם? והאם רשאית החברה להשיב את סכום העיצום כהוצאה לצורכי מס? - הכול נשאר פתוח.

החוק אינו קובע מנגנון סדור להטלת העיצומים על-ידי רשות ניירות ערך, בניגוד להוראותיו המפורטות של חוק ניירות ערך, בהקימו ועדות אכיפה מינהליות הדנות בהפרות החוק בהתאם למנגנון אכיפה מורכב, זכויות טיעון וזכות ערעור.

אכן, גובה העיצומים על-פי חוק ניירות ערך מצדיק הליך מסודר יותר, אך מדוע הושאר הליך העיצומים על-פי חוק החברות פרוץ, בלתי מוגדר ובלתי מגודר?

פרופ' יוסף גרוס הוא מומחה לדיני חברות.

עוד כתבות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

בלקרוק ממליצה למשקיעים: תתרכזו ב"כאן ועכשיו", ותקנו יותר מניות

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

אילוסטרציה: Shutterstock

"חייבים הסכם ממון": טלטלה בעקבות התקדים לגבי נכסים מלפני הנישואים

אחרי שבית המשפט העליון קבע כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים, מומחיות לדיני משפחה מזהות שינוי דרמטי ● בעוד שחלקן סבורות כי מדובר בפריצת דרך לטובת שוויון במשפחה, אחרות מתריעות כי "אין יותר חסינות" לשום נכס

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים