גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המועמד שאינו יודע לשאול

מה יעשה מי שגילה אחרי שהתחיל לעבוד כי העלאה היא אופציה אחרי שנה, וגם לא בטוח?

מחפשי עבודה רבים משאירים פינות פתוחות במהלך תהליך החיפוש. גם אחרי שמתקבלים - חוויה שלרוב מלוּוה בתחושות שמחה והקלה - הטיית ההמשכיות יוצרת אמונה ש"יהיה טוב". התוצאה היא שהפרטים הקטנים והחשובים נותרים לא מטופלים עד שזה מאוחר מדי.

האמת שמאחורי הטייטל

עם הזמן, הטייטלים הסקסיים של תפקידים בשוק העבודה מתרבים והופכים מגוונים יותר, עד שקשה למועמדים להבין למה בדיוק הם מועמדים. המעסיקים מנסים למתג את משרותיהם כדי למכור אותן, אך לרוב מדובר במיתוג קוסמטי בלבד.

יעיד כמעט כל עובד צעיר מתחום משאבי האנוש שמה שהוגדר בריאיון כ"יועץ השמה", מומש בחיים האמיתיים בצורת רכז כוח אדם ולא כיועץ. מנגד, התפקידים המתגמלים והנחשקים, שלא זקוקים למיתוג, נשארים בכותרותיהן המקוריות והשגרתיות - מי שצריך לדעת מה תוכנם יודע.

נזכרתי בעורך הדין הצעיר שסיפר לי שמנהלו נהג לבקש ממנו לפני כל דיון בבית משפט, לעבור בביתו ולהביא לו חליפה, עניבה ומיני חפצים ששכח. כששאלתי אותו כמה זה מפריע לו, ענה לי חד משמעית: "אני שונא את זה. אני לא העוזר האישי שלו, וגם לא שליח המשרד לענייני אדמיניסטרציה. אם הייתי יודע קודם, לא הייתי מתחיל לעבוד שם".

מידת האוטונומיה

אחת הדרכים של ארגונים להתמודד עם שוק מתפתח ודינאמי היא גיוס מנהלים חדשים, שנאמר להם בתחילת הדרך שמטרת גיוסם לחברה היא הובלת שינוי. הבעיה היא שפעמים רבות זה נעשה ללא מוּכנוּת אמיתית לשינוי.

למנהל החדש, אין דבר מאכזב יותר: הוא מגיע לארגון רווי ניסיון ורעיונות מקוריים, מלא מרץ ומוטיבציה להפוך את העולם ומגלה שדרושים אינספור אישורים לכל צעד ושעל. כך, הוא מוצא עצמו עובד "פול גז בניוטרל" כדי להילחם באורחות ישנים. לבסוף אדם אחר מעליו מיישם את רעיונותיו וגם לוקח קרדיט.

לכן, כדי לברר את מידת העצמאות שתינתן לעובד חדש, על המנהל המיועד לשאול לתקציב שמוקצה לתחום פעילותו, כיצד נקבע, מהן סמכויותיו בתחומו, באילו מקרים עליו לדווח ולמי.

מועדי העלאות ותנאים

עובד טרי יחסית מחברת פרסום סיפר לי שבריאיון העבודה לא התעכב על מועד ההעלאה הראשונה, מחשש להצטייר קטנוני וחומרי. במשך 9 חודשים המתין בסבלנות לאות מהבוס, עד שלאחרונה חש ש"שכחו אותו". כשפנה למנהלו לבקש העלאה, נדהם מתשובתו: "אנחנו מאוד קשוחים בנושא. אין בכלל מה לדבר על זה לפני שחולפת שנה ראשונה ומוצלחת".

העובד, משקיען ורציני, חש מרומה, חלש וכעוס, אך בעיקר כעס על עצמו שלא השכיל לקבל את המידע החשוב הזה מלכתחילה, כשהכוח היה בידיו. הוא נאלץ להתמודד עם התשובה הקרה והחותכת, והחל לחפש עבודה עם ביטחון עצמי פגוע, ומוטיבציה ירודה להשקיע בעבודתו הנוכחית.

זו לא בושה ואף כדאי לקבוע עם כל מעסיק חדש את מועד ההעלאה הראשונה, את תדירות ההעלאות ואף את גובהן. בנוסף, מסתבר שבימינו עדיין רבים המועמדים שלא מתעכבים על נושא התנאים הנלווים: הטבות, ביטוחים, פנסיה, קרן השתלמות, "משכורת שלוש עשרה" וימי חופש.

ערכם הכספי רב, ומי שאומר "כשאגיע לגשר אעבור אותו", מסתכן בסירובים לגיטימיים מהמעסיק בעתיד. חשוב לוודא גם אם התפקיד מצריך נסיעות, ואם כן, באילו תנאים: ברכב החברה, במונית - עם החזרי הוצאות, וכן האם יסופק ציוד כדי לתקשר מרחוק (טלפון נייד, לפטופ).

קחו אחריות על עבודתכם:

מנהל את מי? אחראי על מה? - יש לברר מה עומד מאחורי כל תפקיד, ולא להסתנוור מהמילה "מנהל" או "אחראי". הטייטל "מנהל" בתפקיד לא ניהולי (ללא כפיפים או סמכויות קבלת החלטות) הוא סימן למשרה ממותגת. הפערים בין ציפיות העובד לתוכן שימלא את שגרת ימיו בעבודה עלולים להיות עצומים, ולהוביל לאכזבה ואף לתחושת התחזות עצמית. "מנהלת ייבוא וייצוא" בחברת ספנות צריכה להפנים שכפי הנראה תשב בשקובית ותעסוק באדמיניסטרציה ובתפעול, ולא בניהול צוות או תחום.

לא לפחד לשאול - מי שחושש לצאת לחוץ וחומרי, צריך לשאול את שאלת ההעלאה ישירוֹת ובנינוחות, ולשם האיזון להתעכב גם על עניינים שלא נוגעים לכסף. כך יפגין עניין בתפקיד, יסודיות ומקצועיות, ויצטייר כאדם שנוטל אחריות על בחירותיו ולפיכך אפשר לסמוך עליו.

לבדוק גם מאחורי הקלעים - חוץ מתשאול המעסיק, חשוב לחקור גם מאחורי הקלעים. יש לאתר כל קשר אפשרי עם עובדים, גם מהעבר, ולנסות לדלות מידע: מה טוב בארגון ומה ה"קאץ'" אם יש? מהם קשייו? איך המנהלים נוהגים להגיב לבקשת העלאה? אילו מנהגים נסתרים ולא נוחים נהוגים בו? למשל, שעות נוספות בהתנדבות, או ביורוקרטיה מסורבלת ומביכה כגון צורך באישור של שני מנהלים בכל מקרה של בקשה לצאת ליום חופש.

פנקסנות יעילה: גם במהלך חיפוש העבודה חשוב להימנע מהותרת "שטחים פתוחים". חיפוש שיטתי ועקבי, תוך ניהול בקרה מסודרת של פניות שניות ושיחות פולו-אפ, יניב תוצאות מהר יותר, ויהיה הרבה פחות מתסכל.

  • אילו הבטחות ניתנו לכם בתהליך גיוסכם ולא מומשו?

  • איך עוד אפשר למנוע סימני שאלה בתהליך הגיוס?

יעל מהודר היא יועצת ארגונית (B.A בעבודה סוציאלית, M.A בסוציולוגיה ארגונית). תוכן מאמריה מבוסס על הניסיון והידע הרב שרכשה באינספור תהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים, בארגוני היי-טק ותעשייה ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להסתמך עליהם ככאלה.

פניות ליעל מהודר לקבלת ייעוץ אישי יש לשלוח לדוא"ל: Yaelmehoudar@gmail.com.

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים