גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה שראיון אחד עם ביבי יכול לעשות

אחרי הכישלון עם "ויקטוריה" - הגיע הזמן שמישהו יקח את ההסברה למקום חדש ברשת

העולם כולו נגדנו. מי שפותח ערוץ חדשות זר, נכנס לאתר חדשות מהעולם או קורא מה כותבים עלינו בבלוגים ובפורומים משפיעים ברחבי תבל - נחשף לביקורת קשה על ההתנהלות של מדינת ישראל.

ללא קשר לעמדה פוליטית, אם יש דבר שיש עליו הסכמה רחבה לאורך כל קצוות הקשת הפוליטית, זה שההסברה הישראלית לא עובדת. אפשר לתמוך בבנייה הישראלית מעבר לקו הירוק או לחשוב שהיא ממיתה עלינו אסון - אבל גם אלה וגם אלה יסכימו כי התקשורת הזרה צולבת את ישראל על העניין הזה. טוב, כולם חוץ מ"פוקס ניוז", אבל הם באמת לא מייצגים.

רק בחודש שעבר היינו עדים, שוב, לכשל הסברתי ברמה הגבוהה ביותר עם לכידת אוניות הנשק "ויקטוריה". פריקת ציוד הלחימה שהיה בדרכו מסוריה לעזה אמור להיות תאווה לעיניים של פעילות דוברות. כל יחצ"ן מתחיל אמור לדעת למכור את הסיפור הזה, גם ברמת ההישג המבצעי אבל בעיקר ברמה ההסברתית.

בפועל, כשל טכני עיכב את העיתונאים הזרים שהוזמנו לסקר את הנשק שנתפס והוצג בנמל אשדוד, והסיפור הוחמץ. הנקודות שישראל היתה יכולה להרוויח בדעת הקהל העולמית נותרו רחוק.

פעילות הסברתית יוצאת דופן שהשיגה את מטרתה נערכה בסוף מארס. הייחוד שלה היה לא רק בתוצאות החיוביות, אלא בעיקר במדיום: מדובר בראיון חי שערכה כתבת ערוץ 2 דנה וייס עם בנימין נתניהו, שעלה ביוטיוב במסגרת סדרת ראיונות עם מנהיגי העולם שמשדר הערוץ תחת הכותרת World View.

שידור הראיון ביוטיוב הגדיל כמובן את ההפצה של הסרט מעבר לכל קהל של תחנת טלוויזיה אחת, גדולה ומצליחה ככל שתהיה.

אבל המהפכה האמיתית היתה באופן עריכת השאלות: מספר שבועות לפני הראיון צצו ברשת פרסומות שקראו לגולשים מכל העולם להעלות ליוטיוב סרטונים עם שאלות שיופנה לראש הממשלה.

השאלות רוכזו במיני-סייט ייעודי שהוקם לקראת הראיון, ובו הגולשים דירגו את השאלות הכי נוקבות ומעניינות, והן אלה שבסופו של דבר הוצגו לנתניהו. בזמן הראיון עצמו, עיקר עבודתה של דנה וייס הסתכם בהצגת השאלות שנבחרו על-ידי הציבור.

ביוטיוב מספרים כי לקראת הראיון עם נתניהו הצטברו 3,600 שאלות של גולשים מ-90 מדינות, לרבות איראן, סוריה ולוב. מיותר לציין כי אין שום כלי תקשורת מסורתי שיכול לנהל דיאלוג כזה בין מנהיג ישראלי לבין אזרחי מדינות עימות, כולל כאלה שבינן לבין ישראל קיימת מתיחות צבאית ממשית.

אפשר להלל את הדמוקרטיזציה של התקשורת, ואת זה שהמדיה החברתית הפכה כל אדם לעיתונאי בעל השפעה וכל בלוגר לפובליציסט. אבל, כמו שביבי אמר לא פעם בראיון בתגובה לשאלה לא נוחה - לא זו הנקודה.

הנקודה היא שיש כאן כלי הסברתי ראשון במעלה שעומד לרשות ישראל. אמצעי להציג את הפנים האחרות של ישראל, אלה שלא יופיעו בסיקור החדשותי השוטף על ישראל בעולם.

מדינת ישראל חייבת לאמץ את המדיה החברתית ולהפוך אותה לזרוע הסברתית אסטרטגית. לא מדובר רק בערוץ רשמי כמו ראיון עם ראש הממשלה.

תחשבו על כל התמונות של החברים שלכם בפייסבוק: יום כיף בים, מסיבה בתל-אביב, מסעדה בירושלים, טיול במדבר יהודה - התמונות האלה, דווקא בגלל שהן לא מקצועיות ולא באות לשרת אף מטרה מוגדרת, מציגות את ישראל כמדינה חפצת חיים, שבה גם מי שהוא חייל מנהל חיי חברה ומשפחה.

לנו זה נראה טריוויאלי, אבל בסין, בדרום אפריקה ובברזיל רואים את ישראל רק דרך הכוונת של מצלמת הטלוויזיה, שבדיוק מסקרת הפגנה בגדר ההפרדה או עימות אלים בין מתנחלים לפלסטינים על גבעה נטולת שם.

אם אותם צופים היו פותחים את אלבום התמונות של כל אחד מהחיילים בכתבה הזו - הם היו מגלים מאחורי הגבעה הזו חממות של פרחים שמיוצאים לאירופה, וגבינות צאן אורגניות שמיוצרות בעבודת יד במחלבות בוטיק.

בעידן שבו כוחם של כלי התקשורת המסורתיים פוחת, עיתונים עם מורשת מפוארת נמצאים על סף פשיטת-רגל, ובלוגרים עצמאיים משיגים השפעה שמתקרבת לזו של כתבי שטח וותיקים - המדינה צריכה לדברר את עצמה בזירת המדיה החברתית.

אני לא מדבר כאן רק על טיול מאורגן של בלוגרים מובילים ליום כיף בים המלח (יוזמה ברוכה שנעשתה בקיץ האחרון) - אלא לפתוח ערוץ תקשורת מול אזרחי העולם, לא פחות. לא למכור את התיירות לישראל - אלא להראות את הפנים האמיתיות של מי שנמצא פה.

הסברה במדיה החברתית היא לא גימיק תקשורתי אלא מחויבות אמיתית, שראוי להפנות אליה משאבים ולמנות קאדר של דוברים מוכשרים, דוברי אנגלית רהוטה, החל בקציני צה"ל צעירים ועד לראש הממשלה עצמו.

אותו גוף שיוקם יעבוד מבוקר ועד ערב על מטרה אחת: קידום ישראל. איתור ופיתוח במות שבהן ישראל תוכל להציג עצמה באופן ישיר אל אנשים ברחבי העולם. מרבית החברות הצרכנית מסביב לעולם כבר פועלות לקידום המותגים שלהן במדיה החברתית. הגיע הזמן שמישהו יקבל על עצמו את התפקיד של מנהל Brand Israel (המותג ישראל).

כדאי גם לבדוק טוב-טוב את הרצינות של המועמדים. על מנת למלא את התפקיד הזה כמו שצריך. כדי לייצג את ישראל בעולם נדרשת עבודה קשה בהרבה מזו שעומדת בפני דוברי הממשלה כיום.

יואב פרידור הוא מנכ"ל חברת buzzilla למחקרי תוכן צרכנים.

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע כי יטיל מכס בגובה 25% על קוריאה ויפן; הירידות בוול סטריט מתחזקות

הנאסד"ק יורד בכ-1% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● טסלה נופלת במעל 7%, לאחר שמאסק הכריז על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מניות האנרגיה המתחדשת יורדות ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● וגם: אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה