גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר צמצום בכוח-האדם, סייפן מתכננת לכבוש השוק מחדש

ספקית טכנולוגיית הזיכרון סייפן, שייסד בועז איתן, נמכרה לספנשן שהספיקה כבר להתמודד עם איום פשיטת-רגל ■ כעת, כשהתאוששה ספנשן, מקווה סייפן לכבוש מחדש את שוק הזיכרונות

שנה אחרי שבית המשפט הפדרלי בארה"ב אישר את תוכנית ההבראה של ענקית הזיכרונות לשעבר, ספנשן (Spansion) שנכנסה להליך של פשיטת רגל, החברה מנסה לחזור לפעילות. האופטימיים שבה מאמינים שהיא אפילו תוכל לשוב להיות חברה דומיננטית, ולהוביל.

באחרונה הודיעה ספנשן על קו מוצרים שאמור לספק פריצת דרך בתחום זיכרונות ה-Flash NOR, שמיועדים להריץ קוד בהתקני מחשוב ותקשורת, כך שיספק ביצועים משופרים ויכולת אחסון מורחבת יחסית לקיים.

ההודעה נראית סתמית, אבל עבור ספנשן זה המהלך הטכנולוגי הראשון מזה זמן, מה שמספק עדות לכך שהחברה שבה לחיים. זאת, אחרי שנתיים שבהן הייתה בהליך של הגנה מפני נושים בשל חוב של 1.8 מיליארד דולר.

ההודעה על פריצת דרך טכנולוגית היא ניסיון למשוך לקוחות שאבדו וגם העברת מסר לכך שמנוע הצמיחה הפנימי של החברה חזר לפעילות סדירה.

הפיתוח החדש של החברה מתבסס על המהלך האסטרטגי המשמעותי האחרון שביצעה, רגע לפני שהמציאות התדפקה על דוחות הרווח וההפסד שלה: רכישת ספקית טכנולוגיית הזיכרון הישראלית סייפן, שייסד ד"ר בועז איתן, תמורת 370 מיליון דולר באוקטובר 2007.

אדוארדו מעיין, נשיא הפעילות של ספנשן בישראל וסגן נשיא בספנשן, המוביל את תכנון המוצרים בחברה, אומר בראיון ל"גלובס" כי מרכז הפיתוח הישראלי שקיבלה ספנשן בעסקה "אחראי היום ל-80%-90% מהפתרונות החדשים של ספנשן".

חילופי הנהלה

המרכז הישראלי היה אחד הנפגעים מהמשבר שעבר על החברה. הרכישה העבירה לספנשן 240 עובדים בנתניה, שלאחר שני סבבי פיטורים נותרו רק 85 מהם. בעולם כולו מועסקים כיום 3,400 איש. "צמצום כוח האדם בכל החברה היה כורח המציאות וגם בסייפן, אי אפשר היה לדלג על זה", אומר מעיין, "זו הייתה תקופה קשה, 60% מעובדי המרכז הישראלי פוטרו והדאגה העיקרית הייתה לקבוצה שהגיעה מסייפן".

אותה קבוצה כוללת גם היום, אחרי הפיטורים המשמעותיים, ידע נרחב בתחום הזיכרונות. "נשארו כאן הרבה אנשים שהם החלוצים בתחום", אומר מעיין. "היום אנחנו במהלך של גיוס עובדים נוספים בישראל".

הקריסה של ספנשן התרחשה כאשר סייפן כבר הייתה חלק ממנה, ואי אפשר שלא לתהות מה היה קורה אילו הרכישה לא הייתה יוצאת לפועל. אילו איתן היה מגשים את כל מה שתכנן.

"התאכזבנו ממה שקרה בספנשן לאחר הרכישה", אומר מעיין, "תמיד אפשר לחלום מה היה קורה אילו לא הייתה עסקה, אבל צריך להסתכל קדימה. היום אנחנו חלק מספנשן, וזו חברה שונה לגמרי מלפני שנה וחצי. אם זה לא היה כך, אולי הייתי מתבטא אחרת".

השינוי בספנשן לא בא לידי ביטוי רק בצמצום כוח אדם, אלא גם בהחלפת ההנהלה, האסטרטגיה ומערך התפעול. ההנהלה הוותיקה, בראשות מייסד החברה והמנכ"ל ד"ר ברטנרד קמבו, הוחלפה בצוות שאותו מוביל ג'ון קיספרט, שהחליט על שינוי כיוון אסטרטגי להתמקדות בזיכרונות למערכות אלקטרוניקה משולבות (Embedded), כגון מוצרי אלקטרוניקה בידורית - לדוגמה טלוויזיות ומשחקי מחשב, כלי-רכב והתקני תקשורת שונים.

עד סוף 2008 ספנשן התמקדה בתחום התקני תקשורת ניידים, כמו טלפונים סלולריים, "אבל שם רצנו מאוד מהר. בתחום החדש, אנחנו לא צריכים לרוץ בכזו מהירות", נוגע מעיין בהבדלים.

זיכרונות ה-NOR, שידועים בעיקר כאמינים ומהירים יותר ולכן מנוצלים להרצת קוד ולא לשמירת זיכרון, פחות מתאימים לצורכי הטלפונים הניידים שדורשים כמויות נרחבות של זיכרון, מה שמספק זיכרון מסוג NAND. הפעילות בתחום הנייד מהווה 20% מפעילות ספנשן לעומת 50% עד לפני שנתיים.

המספרים במאזני החברה - החדשה והישנה - מתארים את שהלך מאחורי הקלעים: החוב שסחבה על עצמה החברה והוביל לפשיטת הרגל הומר בהסכם פשרה עם בעלות החוב, וכעת יש לחברה החדשה חוב לטווח ארוך של 470 מיליון דולר.

גם בשורה התחתונה הביצועים השתפרו: ספנשן סיימה את הרבעון האחרון עם הפסד של 13 מיליון דולר ומכירות של 327 מיליון דולר. בנטרול הוצאות חד-פעמיות שונות, בעיקר סביב הרה-ארגון, הרוויחה ספנשן 48 מיליון דולר. היום יש לה את נתח השוק הגדול ביותר בעולם זיכרונות ה-NOR לשוק ה-Embedded, ולדברי מעיין, "בכל רבעון אנחנו מוסיפים עוד כמה אחוזים לנתח השוק".

לא מאזן אידיאלי

ספנשן החדשה, זו שיצאה לדרך במאי 2010, נסחרת בוול סטריט תחת סימול שונה מזה של החברה הקודמת (CODE) ובשווי של 1.1 מיליארד דולר - מכפיל מכובד עבור חברה שנמצאת רק על סף הרווחיות, ועדיין סובלת ממאזן לא אידיאלי בשוק תחרותי. מצד אחד, השווי משקף את אמון השוק בכך שספנשן יכולה לחזור לעצמה ולהציף שווי.

"השאלה היא אם כאשר החברה תצטרך להשקיע בהגדלת ציוד הייצור סכום של 200-300 מיליון דולר, יימצאו משקיעים שיאפשרו להם את זה", אומר דניאל עמיר, אנליסט השבבים של לאזרד, שסיקר בעבר את החברה, "אין לה היום תזרים מזומנים משמעותי, והוא צריך גם לשרת חוב".

ההערכה בעבר הייתה שספנשן בכלל קיוותה שחברת השבבים מיקרון תקנה אותה בהתרחבות שלה שתוכננה לתחום זיכרונות ה-NOR, אולם מיקרון רכשה לבסוף את נומוניקס והפכה למובילת פלח שוק זה.

"אין היום חברות רבות שיכולות לבצע רכישה של חברה כמו ספנשן", טוען עמיר. לדבריו, סמסונג והייניקס, שפועלות בתחום הזיכרונות, עשויות להתעניין. במקרה של סמסונג, שתי החברות הגישו תביעות הדדיות בנושא קניין רוחני בשל נושאים הקשורים לסייפן, ופשרה עשויה לכלול גם השקעה או רכישה.

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פתיחה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.1% ות"א 90 מטפס בכ-0.8% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"