גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופט זפט נגד ביקורת הנציב: "הנושא מצוי במחלוקת"

‎‎נציב התלונות גולדברג קבע כי זפט היה צריך לגלות כי עו"ד וינרוט ייצג אותו בעניין אישי, בתיקים שבהם היה מעורב משרדו ■ זפט: "הנציב קבע עמדה על חובת גילוי ומיישם אותה באופן חריג"

‏‎‎שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, יהודה זפט, אינו מקבל את החלטת נציב תלונות הציבור על שופטים, אליעזר גולדברג, בעניינו - כך עולה מתגובתו של זפט להחלטת הנציב, לפיה התלונות כי זפט הפר את החובה לגלות לצדדים בתיקים שבהם היה מעורב משרדו של עו"ד יעקב וינרוט, כי היה מיוצג על-ידי וינרוט בעבר - הן תלונות מוצדקות.

לדברי זפט, נציב התלונות "קבע עמדה ביחס לתקופה שבה על שופט לגלות את דבר הייצוג שהסתיים, ומיישם אותה באופן חריג, לאלתר ורטרואקטיבית לשנות ה-90".

בין זפט לבין גולדברג שוררת מחלוקת ביחס לאורך התקופה שבה עליו להודיע לצדדים, בעת שוינרוט או עורך דין ממשרדו מופיע בפניו, כי היה מיוצג על-ידו בעבר, לאחר שוינרוט סיים את הטיפול בעניינו.

"בהחלטת הנציב ניתנת עדיפות לדעתו של הנציב ביחס לתקופת הגילוי", כתב זפט בתגובתו להחלטתו של גולברג, "נושא המצוי במחלוקת משפטית שטרם זכה להסדר חוקתי או אחר".‏

גולדברג קבע בהחלטתו כי זפט היה צריך לגלות לצדדים שהתדיינו בפניו, בתיקים שבהם הופיעו בפניו עורך דין ממשרדו של וינרוט, כי הוא ואשתו שכרו בעבר את שירותיו של וינרוט.

התלונות נגד זפט הוגשה בעקבות הגילוי, שהחל במסגרת משפטו של וינרוט, כי בעבר ייצג את זפט ורעייתו, עו"ד מרים זפט, בתביעה נגד קבלן שממנו רכשו דירה.

בהמשך התברר כי במספר תיקים שהתנהלו במשך השנים בפני זפט, אשר משרדו של וינרוט ייצג בהם את אחד הצדדים, נמנע זפט מלציין כי הוא היה בעבר לקוח של וינרוט. התיק של בני הזוג זפט טופל על-ידי משרדו של וינרוט מאוקטובר 1989, והתקיימו בו 14 ישיבות עד מועד מתן פסק הדין בתיק, בדצמבר 1994.‏

‏וינרוט עצמו הופיע כצד באולמו של זפט בשני מקרים, האחת היא בקשה לאכיפת הסכם בוררות, בפברואר 2003, שעסקה בהיקף שכר-הטרחה שקיבל וינרוט, והשנייה היא תביעה מינואר 2009 בנוגע לזכיית משרדו של וינרוט במכרז למתן שירותים למשפטיים של חברת עמידר.

משרדו של וינרוט ייצג בתיקים רבים לקוחות בפני זפט, הראשון שבהם היה תיק לביא-צנעני, שנקבע לדיון ביולי 1997, ובו ציין זפט בפני הצדדים כי יוצג בעבר בידי משרדו של וינרוט. לבקשת הצד שכנגד, ובהסכמת וינרוט, הסכים זפט להעביר את התיק לשופט אחר.

‎‎‏35 תיקים

במשרדו של וינרוט נמצאו לפני כחודשיים 35 תיקים שטופלו במשרד, ושהתנהלו בפני זפט, ושבהם אין אינדיקציה לכך שהשופט ציין בפני הצדדים כי בעבר היה מיוצג על-ידי וינרוט.

נציבות התלונות על שופטים ביקשה ממזכירות בית המשפט המחוזי בתל-אביב לקבל 14 תיקים שנפתחו לפני שנת 2000, מתוך הרשימה שהעביר משרד וינרוט, אלא שכולם, למעט 4 תיקים, הושמדו. ב-3 מהם לא נמצאו בפרוטוקולים אזכורים של השופט זפט לכך שהיה מיוצג בעבר על-ידי משרד וינרוט.

התיקים הללו התנהלו בפני זפט בשנים 1998-1999. אחד מ-3 התיקים הללו הוגש לבית המשפט בדצמבר 1999, אך הדיונים אצל זפט התקיימו בשנת 2000.

גולדברג קובע כי אורכה של "תקופת הגילוי", שבה על השופט לגלות לצדדים כי היה מיוצג על-ידי עורך דין של אחד הצדדים, ארוכה יותר מ"תקופת הפסלות", שבה עליו לפסול עצמו מלטפל בתיקים כאלה.

"הופעת עורך דין בפני שופט שלו נתן עורך הדין בעבר שירות משפטי", כותב הנציב, "יוצרת בנסיבות מסוימות ניגוד עניינים אתי לשופט, ומצב זה מחייב את השופט, גם אם לדעתו אין עליו לפסול את עצמו מיוזמתו, ליידע את הצדדים על השירות שקיבל מעורך הדין".

לדברי הנציב, אם מתעורר ספק אצל השופט אם קמה חובת גילוי - עליו לפעול לטובת הגילוי.‏

‏עוד טען זפט כי בחלק מהתיקים הללו הודיע לצדדים על כך, אך הדבר לא נרשם בפרוטוקול, מאחר שלא היתה להודעה רלוונטיות לשאלת הפסלות.

"אינני מהסס לומר", כתב הנציב על הסבריו של זפט, "כי הסברו של השופט, כי בשנים הראשונות, שלא נקב במספרן, לאחר סיום תיק הייצוג, הודיע עליו אך לא רשם את ההודעה מכיוון שלא נטענה טענת פסלות - הוא הסבר דחוק שאיננו מתיישב עם תגובתו הראשונה כי לא היה עליו כלל לדווח על תיק הייצוג".

שכר-טרחה מקובל

‏הנציב קובע כי יש להעמיד את תקופת "הגילוי הנאות" של שופט לצדדים, על כך שהיה מיוצג על-ידי אחד מעורכי הדין של הצדדים, על 5 שנים. בתיקים שבהם היה משרדו של וינרוט בעצמו אחד הצדדים בתיק, "תקופת הגילוי" ארוכה יותר באופן משמעותי, והיא עומדת על 9 שנים לפחות. לדעת זפט, אורך התקופות הללו צריך לעמוד על 3-4 שנים לכל היותר, ולאחר מכן אין חובת גילוי מצדו.‏

‏באשר לשכר-הטרחה שגבה וינרוט מבני-הזוג זפט, מסר זפט לנציב כי לדעתו ולדעת רעייתו שכר-הטרחה לא היה נמוך מהמקובל במשרדו של וינרוט. וינרוט עצמו אישר זאת, אף שמלכתחילה הציג במשפטו שלו את העובדה שייצג בעבר את זפט, כדי להמחיש את הטענה כי העניק ייצוג בשכר-טרחה מופחת לעובדי מדינה.

"יהא הדבר אשר יהא", סיכם גולדברג סוגיה זו, "אין בידי לומר כי שכר-הטרחה היה בשיעור כה נמוך, עד שהשופט היה מודע או צריך היה להיות מודע לכך".

‏‏‎‎‏"היבט אתי"

‏"החלטת הנציב מתייחסת לתלונה שהוגשה כנגד השופט זפט, בקשר לייצוג משפטי שהוא ורעייתו קיבלו ממשרד עו"ד וינרוט ושהסתיים בחודש דצמבר 1994", נמסר בתגובתו המלאה של זפט להחלטתו של גולדברג. "בתלונה נכללה גם טענה כי הנציב ראה לנכון לקבל אותה, המתייחסת לדיונים שהתקיימו בפני השופט זפט לאחר סיום הייצוג המשפטי. הנציב דן בהיבט האתי של הגילוי, וקבע כי אין ולא הייתה במועד הרלוונטי נורמה הדנה בחובת הגילוי נשוא התלונה.

"לאחר מכן מצא הנציב לראוי להביע דעתו כי לגבי חובת הגילוי במקרים שבהם מופיע עורך דין המייצג כבא-כוחו של בעל הדין, תקופת ההודעה הסבירה הינה 5 שנים. בנוסף הביע הנציב דעתו כי בתיקים שבהם עורך הדין המייצג הינו צד בהליך המשפטי, יש להגדיל משמעותית את התקופה מבלי שקבע את משך התקופה, והסתפק באמירה כי 9 שנים אינן זמן מספיק".

‏‏השופט זפט מציין כי בהחלטה שנתן בתיק לביא-צנעני, ביולי 1997 - פחות מ-3 שנים מתום ייצוגו על-ידי וינרוט - הוא הביע את דעתו, בהחלטה שיפוטית, כי "המועד הסביר לגילוי עובדת הייצוג הינו 3-4 שנים ממועד תום הייצוג. הנציב קבע כי המסגרת הנוקשה כביכול של 5 שנים, נתונה לשינויים על-פי הנסיבות.

נוכח העובדה כי מדובר בפרק זמן העולה על 12 שנה, מסר השופט זפט לנציב כי על סמך התנהלותו הוא מניח כי בשעתו הודיע בעל-פה למתדיינים על עובדת הייצוג בלא שהדברים נרשמו בפרוטוקול - "אמירה המתיישבת עם מה שאכן נרשם בהחלטה בעניין לביא-צנעני - מבלי שהוא מסתמך על זיכרונו, נוכח הזמן הרב שחלף ומגבלות הזיכרון האנושי".

‏‏‎‎‏"נושאים טכניים"

‏לגבי השאלה האם זפט ציין את הדבר בפני הצדדים בעל-פה, מבלי שהדבר נרשם בפרוטוקול, כתב זפט בתגובתו כי "אין ספק כי אילו הייתה השאלה עולה בשנות ה-90, ניתן היה להסתמך על זיכרונו של השופט ועל זיכרונם של הצדדים, כדי לוודא אם אכן היה גילוי שלא קיבל ביטוי בפרוטוקול".

‏‏עוד טוען זפט כי ב-3 התיקים שהזכיר הנציב בהחלטתו, לא התקיימו דיונים לגופו של עניין אלא בנושאים טכניים בלבד.

"בתיק אחד ההחלטות התייחסו לאישור הסכמות של הצדדים, לבד מהחלטה אחת שבה סירב השופט לבטל מינוי של מומחה בתואנה שהמומחה מבקש תשלום; התיק השני הועבר לבית המשפט לענייני משפחה; בתיק האישי של עו"ד וינרוט, דחה השופט זפט את בקשת וינרוט להעביר את ההליך לבוררות".

דוברת בתי המשפט מסרה בתגובה: "קיבלנו את החלטת הנציב, ואנו לומדים אותה". ‏‎‎‏

‎‎‎‎הנציב על תיק צ'רלטון: עדיף שזפט לא היה דן

שאלה נוספת שעלתה במסגרת בירור התלונות נגד השופט יהודה זפט, הייתה האם ראוי שהוא יפסוק בבקשה לביטול הליכי הבוררות בין חברת צ'רלטון להתאחדות לכדורגל וחברת ספורטפייב.

את הבקשה הגישה חברת צ'רלטון, בטענה כי הבוררת, השופטת בדימוס גבריאלה דה-ליאו לוי, לא גילתה לצדדים כי היתה בעבר בת-זוגו של השר לשעבר חיים רמון, הקשור לחברת צ'רלטון, וכי סמוך לתום כהונתו כשר המשפטים נזף רמון בשופטת עקב מעורבותה במשפט אונס, שבו כתבו השופטים בפסק הדין כי אפשר שהמתלוננת נהנתה ממעשי האנס.

‏זפט החליט לדחות את בקשתה של צ'רלטון לביטול פסק הבוררת, ואולם לטענת צ'רלטון, היה עליו להימנע מלפסוק בשאלת היקף חובת הגילוי של הבוררת דה-ליאו לוי, נוכח הטענות המופנות כלפיו בשאלת חובת הגילוי בדבר קשרי העבר בינו לבין אחד הצדדים המופיעים בפניו בתיקים שונים.

זפט עצמו טען בהודעתו לנציב כי לא הייתה שום עילה להעברת התיק לשופט אחר או חשש ל"מראית פני הצדק".

גולדברג סירב לומר אם קמה לדעתו עילה לפסול את זפט מתיק זה, אך העיר כי "מיטיב היה השופט לעשות אלמלא דן בעניין, עקב קרבת הנושא בו לטענה שהופנתה כלפיו".

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל