גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדריך לעובד ציבור הנוסע לחו"ל

טועה נשיא המדינה באמרו שאין כיום כללים ברורים בעניין טיסות נבחרי ציבור. דווקא יש

לאחרונה עסוק הציבור בפרשת נסיעותיהם, ארוחותיהם והוצאותיהם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ואשתו. נראה כי העדר משא-ומתן מדיני, האפשרות הצפויה להכרת האו"ם במדינה פלסטינית בספטמבר הקרוב, ההתחממות בעזה ותאונות הרכבת והדרכים ביחד עם שביתת הרופאים, פינו את מקומם לעיסוק בכרטיסים, חשבוניות וכיוצא באלה.

טועה נשיא המדינה באמרו שאין כיום כללים ברורים. העובדות שתתבררנה על-ידי מבקר המדינה תיבחנה למול הכללים הבאים:

חוק המתנות: חוק שירות הציבור (מתנות), התש"מ-1979 אוסר, בסייגים מסוימים, על עובדי ציבור, לרבות שרים וחברי כנסת, לקבל נכס, שירות או טובת הנאה אחרת שלא בתמורה. התמורה חייבת להיות מהכיס ולא על-ידי מתן טובות הנאה מעובד הציבור לנותן המתנה.

הפרת הוראות החוק מהווה עבירה פלילית. קבלת המתנה נאסרת לא רק על עובד הציבור אלא גם על בני משפחתו.

דוגמאות מפורסמות לחשדות בעבירה על חוק המתנות הם נשיא המדינה לשעבר, עזר וייצמן, ומפכ"ל המשטרה לשעבר, רפי פלד, שנאלצו להתפטר ממשרותיהם עקב כך.

חוק העונשין תשל"ז-1977 קובע בסעיף 415 כי קבלת דבר במירמה היא עבירה פלילית. עוד קובע החוק בסעיף 284 כי עובד הציבור העושה במילוי תפקידו מעשה מירמה או הפרת אמונים הפוגע בציבור, עבר עבירה פלילית.

הפרת אמונים כוללת: רישום כוזב, ניגוד עניינים, שימוש לתועלת אישית או פוליטית במשאבי הציבור, קבלת מתנה בכוונה לתת לה תמורה בהפעלת סמכות לטובת הנותן.

דוגמאות להרשעות על-פי סעיף זה: השר לשעבר, אריה דרעי; מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, שמעון שבס; ומנהל רשות המיסים לשעבר, ג'קי מצא.

החלטת ועדת האתיקה של הכנסת בעניין מימון נסיעות לחו"ל של חברי כנסת מתחילת שנת 2002: ההחלטה מציינת כי חוק המתנות חל גם על חברי כנסת. בנוסף קובעים כללי האתיקה של חברי הכנסת שחבר הכנסת לא יקבל, במישרין או בעקיפין, הנאה חומרית בתפקידו כחבר כנסת, ולא יפעל בעניין אישי וניגודי עניינים במילוי תפקידו.

נאסר על חברי הכנסת לקבל תשלום עבור הוצאות או הרצאות בחו"ל. מימון נסיעה לחו"ל לחברי הכנסת יכול, על-פי ההחלטה, להיחשב כמתן הטבה חומרית.

הוועדה קובעת כי כל נסיעה של חבר כנסת שלא במסגרת משלחת הכנסת, לרבות נסיעות מטעם הבונדס, טעונה אישור מראש של ועדת האתיקה. נאסר על חברי כנסת לקבל תמורה מהגוף המזמין, למעט החזר הוצאות ממשי (כרטיס טיסה והוצאות אש"ל), ואסור להשתתף בנסיעה שיש בה חשש לניגוד עניינים.

לגבי צירוף בן-זוג של חבר כנסת לנסיעה לחו"ל נקבע כי מימון הנסיעה של בן-הזוג יהיה אך ורק על-ידו או על-ידי חבר הכנסת, ולא על-ידי הכנסת או הגוף המזמין.

ההחלטה קובעת כי יש לבקש מראש את אישורה של הוועדה, ואין די בהודעה.

הוועדה לא תאשר נסיעה לחו"ל אם ההזמנה היא של אנשי עסקים או גופים עסקיים, אלא רק גופים ציבוריים.

דוגמאות להפרת הכללים: אהוד ברק, בהיותו חבר כנסת, חויב לשלם למדינה את שווי ההטבה שקיבלו הוא ורעייתו בשדרוג כרטיס הטיסה שלהם. סגני השר לשעבר רוחמה אברהם ואלי אפללו ננזפו על טיסתם ללא תשלום במימון חברת אגרסקו. חברי הכנסת שמעון פרס, דליה איציק, חיים רמון ופואד בן-אליעזר ננזפו על טיסה ושהות במונקו במימון איש עסקים.

כללים למניעת ניגוד עניינים של שרים וסגני שרים: הכללים נקבעו בשנת 1977 על-ידי ועדת אשר ותוקנו בהחלטת ממשלה בשנת 2002. נקבע כי שר חייב להימנע מניגוד עניינים, ולא יעסוק תמורת תשלום בכל עבודה, לרבות נאומים והרצאות. שר לא יקבל שכר או טובת הנאה מגוף כלשהו (למעט הכנסות מרכוש שקדם למינויים).

לשר אסור שיהיה עניין אישי בפעולה או בהחלטה. ועדה בראשות שופט שמינה מבקר המדינה מוסמכת לאשר חריגה מהכללים והחלטתה סופית. אם מבקר המדינה מצא חשש לעבירה פלילית בעניינים אלה, יועבר העניין ליועץ המשפטי לממשלה.

דוגמה להעברה כזו היא במקרה של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט.

נסיעות ראש ממשלה ושרים לחו"ל על-פי תקנון הממשלה: נסיעת שר לחו"ל בתפקיד תהיה באישור הממשלה או ראש הממשלה, ונסיעות פרטיות ידווחו למזכיר הממשלה. שר הנוסע לחו"ל במימון גורם שאינו ממשלתי יפנה מראש ליועץ המשפטי של משרדו כדי לברר אם במימון האמור יש חשש לניגוד עניינים או פגיעה בטוהר המידות או במינהל תקין.

הוראות היועץ המשפטי לממשלה בעניין נסיעות שרים במימון זר: בשעת 2010 הוציא היועץ המשפטי לממשלה הנחיה בעניין נוהל נסיעות שרים וסגניהם לחו"ל במימון זר. ההנחיה אינה קובעת כללים חדשים אלא מרכזת את כל הכללים באופן מסודר.

בין השאר קובעת ההנחיה כי בן-זוג אינו יכול להיות ממומן על-ידי גורם זר, ואם מומן על-ידי גוף כזה - ייראה הדבר כמתנה על-פי חוק המתנות.

הכותב הוא עורך דין. בעבר שימש כמנהל רשות המסים.

עוד כתבות

סניף של מסעדת ''נונו מימי'' / צילום: ליאור ממון

בדרך להנפקה? שתי קבוצות מסעדות מושכות את המוסדיים, למרות הסיכונים בענף

למרות הסיכונים המיוחסים לעסקי המסעדנות, השקעות שביצעו מוסדיים ובעלי הון ברשתות "נונו מימי" ו"קיסו" מעידות על עניין גובר בתחום ● גורם בשוק: "הכול זה ניהול, וכשיש הנהלה איכותית, הביזנס דופק כמו שצריך, והתוצאות יפות" ● וגם: איזה רווח נדרש כדי להנפיק?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בטהרן, ארכיון / צילום: ap

ההיערכות בישראל לעימות עם איראן, והמסר: לא ניקח סיכון

רה"מ קיים פגישה משולשת עם ראש ממשלת יוון ונשיא קפריסין, כחלק מניסיון לבסס ציר אנטי-טורקי ● ארה"ב פועלת לכינוס ועידה לשיקום רצועת עזה ● הבכיר האמריקאי מאיים: "כנראה שאיראן לא הבינה את המסר" ● ניסוי הטילים באיראן והאיומים: "נגיב באופן נחרץ לכל פעולה עוינת" ● ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הקמת ועדת החקירה הפוליטית לחקר אירועי ה-7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת ההייטק הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

S&P 500 ננעל ביום שלישי ברציפות של עליות; הזהב בשיא חדש

המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך והמניה עלתה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות ● הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • אלפאבית מודיעה על רכישה תמורת 4.75 מיליארד דולר ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

האם אלטשולר עומדים לאבד בקרוב את הבכורה בשוק הגמל? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

במיטב מגייסים לקוחות בדרך לתואר היוקרתי. ומי מאבדים לקוחות?

מיטב, אנליסט ומור גייסו כל אחד יותר ממיליארד שקל בחודש נובמבר, והם גם שיאני הגיוסים מתחילת השנה: איילון מובילה מתחילת השנה ומיטב ב-3 שנים בפוליסות החיסכון ● מנגד, באלטשולר שחם ממשיכים לאבד כספים בקצב גבוה - 2 מיליארד שקל בחודש - והם בדרך לאבד את תואר "חברת הגמל הגדולה ביותר" ● ילין לפידות רשם שיא חודשי של פידיונות, ומה עשו חברות הביטוח?

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בממשלה הצביעו בעד סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. מה צפוי עכשיו?

הממשלה קיבלה החלטה דרמטית לסגירה סופית של גלי צה"ל, וזאת בניגוד לחוות-הדעת של היועמ"שית ● שר הביטחון כ"ץ הורה על הפסקת המיונים לתחנה, שיבוץ מחדש של חייליה וסיום העסקת האזרחים עובדי צה"ל ● במקביל, שורה של גופים הודיעו כי יעתרו לבג"ץ נגד ההחלטה

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

לארי אליסון / צילום: ap, Eric Risberg

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה לרכישת וורנר ברדרס באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר מתחת ל-3.2 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר יומיים רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה,הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; דוראל השלימה עלייה של 13% מתחילת השבוע

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● משרד האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

מפעל מכונות הדפוס Heidelberger Druckmaschinen מחפש כניסה לתחום הביטחוני / צילום: Reuters, Uwe Anspach/dpa

מרוץ החימוש משנה את הכללים בכלכלה הגדולה באירופה

ברלין התחייבה להוציא סכום של יותר מחצי טריליון דולר על תחום הביטחון בעשור הקרוב ● עבור יצרני תעשייה גרמנים, המתמודדים עם קיפאון בכלכלה ועם ירידה ביצוא לארה"ב ולסין, זו הזדמנות קורצת להמציא את עצמם מחדש כספקים בתחומים הצבאיים

רה''מ לשעבר נפתלי בנט / צילום: יואב דודקביץ , ידיעות אחרונות

על רקע פרשת קטארגייט, בנט תקף את נתניהו

בנט פנה לשב"כ ולמשטרה: "חובתכם למצות את החקירה עד תום" ●  סגנו של ראש השב"כ פורש מתפקידו - בגלל חילוקי דעות קשים עם זיני ● במערכת הביטחון העלו חשש: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

מספר עובדי ההייטק בישראל במגמת ירידה / צילום: Shutterstock

הנתון החריג שמראה: מספר העובדים בהייטק הישראלי במגמת ירידה

נתונים חדשים מציגים עלייה בשכר הממוצע בענף הייטק הישראלי ● אלא שמאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר: החל מהתכווצות במצבת כוח האדם, דרך קיפאון בקידומים ועד עלייה במשרות הפנויות ● האם המגמה צפויה להמשיך לתוך 2026?

יו''ר ועדת החוקה ח''כ שמחה רוטמן הבוקר הזה, כאן ב', 30.11.25 / צילום: יונתן בלום

רוטמן מאשים את לפיד שבגללו המחירים עלו בחדות. מה הוא שכח לציין?

טכנית, רוטמן צודק: תחת ממשלת בנט־לפיד נרשמה עליית המחירים השנתית הגבוהה בעשור האחרון ● אבל באותה שנה קרה משהו ששם את הכול בהקשר שונה לגמרי ● המשרוקית של גלובס

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: נשללו הרישיונות של 7 סוכני פינברט שגייסו חוסכים לקרנות האדומות

הממונה על שוק ההון שלל את הרישיונות של 7 סוכני פינברט בתום חקירה שהצביעה על "תמונה חמורה מאוד המעידה על התנהלות שיטתית של הסוכנים שלא בהתאם להוראות הדין" ● פינברט היא אחד מששת המארגנים שגייסו כספי חוסכים לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל, מהן נעלמו 850 מיליון שקל ● בא-כוח הסוכנים: "ההחלטה יוצרת עיוות מוסרי"