גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפועלים: "לסטימצקי חוב בעייתי של 134 מ' ש'"

רשמה ירידה דרסטית במכירות ו-EBITDA שלילי ב-2009-2008 וחיובי ב-2010 ■ סטימצקי: למיטב ידיעת החברה, חובותיה אינם מסווגים כבעייתיים

בימים הקרובים תפרסם קרן הפרייבט אקוויטי מרקסטון, בניהול רון לובש ואמיר קס, את תוצאות הקרן לסיכום 2010. מרקסטון גייסה בשנים 2003-2004 סך של 800 מיליון דולר ממשקיעים מוסדיים בארה"ב - ובראשם קרן הפנסיה של קליפורניה - וממוסדיים ישראליים כמו כלל ומנורה.

הפורטפוליו של הקרן, שהשלימה השקעות בהיקף של 570 מיליון דולר, כולל בסך הכל 10 השקעות, מהן מומשו שתיים ברווח נאה ("דפי זהב" ו"זרעים גדרה"), שלוש נחשבות למוצלחות ("נטפים", "נילית", "מגנוליה"), והיתר מוצלחות פחות, כשבראשן בית ההשקעות פריזמה שהתפרק לחתיכות, אלרן נדל"ן שהגיעה להסדר נושים, והחברות טומקאר ו-PRS, שרווח נקי הוא בבחינת חלום עבורן.

דוחות מרקסטון הנשלחים למשקיעים בקרן מתומצתים, ולא תמיד קל להבין מהם את מצבן המדויק של החברות המוחזקות.

עם זאת, ממידע שהגיע לידי "גלובס" עולה כי ל-3 חברות בהן השקיעה מרקסטון יש חוב בהיקף של כ-300 מיליון שקל לבנק הפועלים, המוגדר על-ידי הבנק כ"חוב בעייתי". יש להדגיש כי החוב - המתחלק בין 3 השקעות של מרקסטון - אינו מוגדר כחוב מסופק, קרי כזה שהופרש להפסד, בעיקר בגלל רמת ביטחונות טובה שהשיג הבנק.

השקעה אחת של הקרן המטרידה את הבנקאים של הפועלים היא ההשקעה ברשת הספרים סטימצקי, לה חוב בעייתי בהיקף של 134 מיליון שקל. את הבעלות על סטימצקי רכשה מרקסטון ב-2005 מידי ערי סטימצקי תמורת 55 מיליון דולר (מהם 33.6 מיליון דולר בהון עצמי), ונכון להיום היא משוערכת בספריה לפי תשואה של 1.8% על ההשקעה.

רשת הספרים נמצאת בהשגחה מיוחדת של הבנק בעקבות ירידה דרסטית במכירות במהלך השנים 2008-2009 ו-EBITDA (רווח תפעולי לפני פחת ומימון) שלילי. תוצאות סטימצקי הושפעו לרעה בעיקר ממלחמת המחירים מול צומת ספרים. במרקסטון, אגב, מעריכים כי הרשת תצליח להגיע ל-EBITDA חיובי במהלך 2010.

בנק הפועלים אישר לסטימצקי הגדלת מסגרת אשראי ל-140 מיליון שקל עד סוף 2011 כנגד חיזוק ביטחונות, ושיעבוד מניות נילית ונטפים. זאת, בנוסף לשיעבוד שוטף על כל נכסי החברה וערבות של קרן מרקסטון בסך 40 מיליון שקל.

חוב בעייתיים גם ב-AMFIC

חוב אחר המוגדר בבנק הפועלים כבעייתי הוא זה של AMFIC (ההשקעה של מרקסטון בבית ההשקעות פסגות, ובקרנות הנאמנות של אקסלנס), גם הוא בסך של 134 מיליון שקל. חוב זה סומן בבנק תחת השגחה מיוחדת, בשל היותו חוב בפיגור.

בכדי להרגיע את הבנק הגדילה מרקסטון את הביטחונות באמצעות שעבוד נוסף של מניות נטפים ונילית. הבנק מצידו הסכים לדחות את התשלום האחרון שהקרן לא עמדה בו עד לסוף החודש הנוכחי (אפריל 2011).

ההשקעה ב-AMFIC - ספיח לפירוק פריזמה - רשומה אצל מרקסטון לפי שווי של 98 מיליון דולר, לאחר שאיבדה מחצית מהשקעתה בבית ההשקעות. עם זאת, ההשקעה הזו צפויה להיות משוערכת כלפי מעלה עם השלמת מכירת המניות בפסגות לקרן אייפקס.

השקעה לא מוצלחת נוספת של מרקסטון בוצעה ב-2004 ברכישת 37% ממניות PRS, המספקת פתרונות מקיפים לבעיות ייצוב קרקע ותשתית. גם החוב של החברה הזו נמצא בהשגחה מיוחדת. ל-PRS חוב בעייתי של 24 מיליון שקל (מתוך חוב כולל של 27 מיליון שקל לבנק) לאחר שנתקלה בהתפתחויות שליליות עקב ההאטה הכלכלית בארץ ובעולם. בשנתיים האחרונות הוזרם ל-PRS מימון חיצוני כדי לספק את צורכי הנזילות שלה. מרקסטון השקיעה בסך הכל 22 מיליון דולר מההון העצמי שלה ב-PRS , ורשמה עד כה תשואה שלילית של 5% על השקעתה.

מרקסטון סיימה באוגוסט 2010 את הפרק הראשון של חייה כקרן פרייבט אקוויטי. מנהלי הקרן, רון לובש ואמיר קס, הודיעו למשקיעים כי לא יבצעו השקעות נוספות, ובשנים הבאות תתמקד הקרן במימוש השקעותיה, מהלך שבסיומו יגיע פירוק הקרן בשנת 2014, עם אפשרות להארכה עד 2016.

מסטימצקי נמסר בתגובה, כי "למיטב ידיעת החברה חובותיה אינם מסווגים כבעייתיים, וזאת לאחר בדיקות שנעשו בעניין מול המערכת הבנקאית. סטימצקי היא רשת צומחת ומתרחבת והאופק העסקי שלה יציב וברור".

ממרקסטון נמסר כי הערכות השווי נעשות על ידי מעריכים חיצוניים שמבצעים את עבודתם על פי המתודלוגיות המקובלות בענף.

קנתה מותג חזק במחיר גבוה

ובחזרה לסטימצקי. רשת הספרים שהוקמה בשנת 1925 הייתה מונופול בישראל, אך בשנים האחרונות, עם או בלי קשר לכניסת מרקסטון לשליטה בחברה, החריפה התחרות בשוק, מה שהוביל למכירת ספרים בהנחות גדולות, ובאמצעות מבצעים אגרסיביים.

מרקסטון קנתה ככל הנראה מותג חזק, אך במחיר גבוה, והציבה בראשו מנכ"לית חסרת ניסיון בקמעונות. מאז מתמודדת איריס בראל עם אתגרים קשים, ובראשם תחרות עזה עם רשת "צומת ספרים". האסטרטגיה שבה היא נוקטת היא כאמור של שיווק אגרסיבי, וזו הביאה להגדלת היקף המכירות.

בראל אמרה בראיון ל"גלובס" לפני מספר חודשים כי "אפשר לומר שבתחילת הדרך היו ריטיילרים יותר טובים ממני, אבל אחרי ארבע שנים אני כבר יכולה להגיד שאני ריטיילרית טובה".

הרשת כוללת 150 חנויות ב-68 ערים וישובים (כולל בלונדון ובלוס אנג'לס), וכן מרכז לוגיסטי בשטח של 10,000 מ"ר ומחלקת הפצת עיתונים וכתבי עת. בסך הכל מעסיקה הרשת כ-700 עובדים, כך שמדובר במבנה הוצאות גדול מאוד, ודאי יחסית למרווחים המאפיינים את התחום בשנים האחרונות.

מכירת D&B בשירות החוב של דפי זהב

המימוש הרווחי ביותר של קרן מרקסטון עד כה היה בחברת המדריכים המודפסים דפי זהב. מרקסטון רכשה את דפי זהב מידי קבוצת עורק בשנת 2004, ברכישה ממונפת ומכרה אותה שלוש שנים מאחור יותר לבבקוק אנד בראון האוסטרלית, תוך שהיא משיגה רווח של 55 מיליון דולר על ההון שהושקע בחברה (תשואה של 104% על ההון).

בהמשך קרסה הרוכשת וגם דפי זהב - לאחר מסע רכישות אגרסיבי בשדות האינטרנט - נקלעה בשנים 2008-2009 למשבר פיננסי קשה, שגבה ממנה הפסדים של מאות מיליוני שקלים בשנים אלו.

כתוצאה מכרוניקה של העברות שליטה תכופות, נהפכה החברה לממונפת ועתירת חובות ובתחילת 2009 הודיעה החברה למחזיקי האג"ח שלה כי לא תוכל לפרוע את החוב. בהמשך, במסגרת הסדר חוב אליו הגיעה עם נושיה - מחזיקי האג"ח (חוב של 350 מיליון שקל) ובנק הפועלים - עברו מניות החברה לידיהם בתמורה למחיקת חובות.

נכון להיום החוב של דפי זהב להפועלים המוגדר כבעייתי עומד על כ-150 מיליון שקל. זאת, לאחר שבינואר 2011 פרעה החברה לבנק אשראי בסך של כ-20 מיליון שקל הודות למכירת השליטה (60%) בחברת המידע העסקי "דן אנד ברדסטריט" לידי הרשי פרידמן ודורון כהן תמורת 32 מיליון שקל.

בעקבות הסדר חוב שנחתם בשנת 2009, כולל מבנה הבעלות החדש של דפי זהב את בנק הפועלים, המחזיק ב-10% ממניות החברה. לצדו מחזיקים בחברה מספר גופים מוסדיים בראשות מנורה מבטחים, שמחזיק בכ-20% מהמניות.

מרקסטון

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר